Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

#ΜένουμεΣπίτι: 23 ιδέες για να αξιοποιήσετε το χρόνο σας!




Μένουμε σπίτι. Και τώρα; Πώς θα περάσουν αυτές οι μέρες και κυρίως, πώς θα τις αξιοποιήσουμε, ώστε να είμαστε υγιείς, χαρούμενοι, αγαπημένοι, δημιουργικοί; Σε αυτό το post, σας δίνω 23 ιδέες για να φουλάρετε θετικά τις ημέρες της παραμονής σας στο σπίτι!


1. Καθαρίστε το σπίτι. Τα τελευταία χρόνια καθαρίζω το σπίτι με το σύστημα της FlyLady και δεν έχει χρειαστεί ως τώρα να κάνω ανοιξιάτικη γενική καθαριότητα! Μάθετε για τη FlyLady και δείτε όλες τις αναρτήσεις που έχω γράψει για το πρόγραμμα της, όπως τι είναι το Crisis Cleaning και πώς θα σας ξελασπώσει στη δύσκολη στιγμή! Πολλά για το καθάρισμα θα βρείτε και στο blog Stay At Home Mom της Μαρίνας.

2. Οργανώστε τα πράγματα σας. Μάθετε 5 μικρές τακτικές οργάνωσης που θα σας βοηθήσουν, οργανώστε τα έγγραφα σας, τα παιχνίδια των παιδιών και υιοθετήστε την απλότητα στην καθημερινότητα σας. Ξεφορτωθείτε ό,τι δε χρειάζεστε με ένα mins game. Τυπώσετε, ακόμη, το "Ήρεμο Πάσχα" για να οργανώσετε όσες πασχαλινές εκκρεμότητες σας έχουν μείνει. Εγγραφείτε εδώ για να έχετε πρόσβαση σε αυτό και σε όλα τα δωρεάν εκτυπώσιμα για εγγεγραμμένους αναγνώστες.




3. Διαβάστε. Πόσες φορές έχετε σκεφτεί ότι θα διαβάζατε περισσότερο, αν είχατε περισσότερο χρόνο; Να η ευκαιρία σας λοιπόν! Πάρτε ιδέες από βιβλία που έχω διαβάσει και σας προτείνω!

4. Διαβάστε στα παιδιά. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά, να καλλιεργήσετε το λεξιλόγιο και τη φαντασία τους και φυσικά να κάνετε περισσότερες αγκαλίτσες στον καναπέ! Τους αρέσουν οι δεινόσαυροι και το διάστημα; Αγαπάτε να μαθαίνετε για την ελληνική ιστορία; Ή προτιμάτε να διαβάζετε για τα συναισθήματαΔείτε εδώ όλα τα παιδικά βιβλία που έχουμε διαβάσει και για τα οποία σας έχω μιλήσει.

5. Καλλιεργείστε τους γνώσεις και δεξιότητες ζωής. Βοηθήστε τα να γίνουν πιο αυτόνομα, εκπαιδεύστε τα στο κόψιμο της πάνας, το μαγείρεμα ή τις δουλειές του σπιτιού, ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα τους.

6. Χρησιμοποιείστε βιβλία δραστηριοτήτων. Είναι ένας απλός τρόπος για να διατηρήσετε και να καλλιεργήσετε τις γνώσεις και δεξιότητες των παιδιών προσχολικής ηλικίας, για να μη σας πω πόσο ήσυχα κάθονται με τα βιβλία αυτά! Επίκαιρα είναι Το Πάσχα της ΧαράςΤο Πρώτο Πάσχα και το Γιορτάζω - τραγουδώ, Παίζω - δημιουργώ 4, αλλά μπορείτε να αξιοποιήσετε και βιβλία παντός καιρού, όπως Τα Φυλλαράκια της Φύσης και των Διακοπών, Η Παρέα Στον Παιδικό Σταθμό και Στο Προνήπιο, Ο κόσμος με αυτοκόλλητα, βιβλία δραστηριοτήτων από το Μεταίχμιο και βιβλία των εκδόσεων Usborne.




7. Αναζητήστε φύλλα με δραστηριότητες. Μια εναλλακτική στα βιβλία δραστηριοτήτων, είναι τα φύλλα εργασίας που μπορείτε να τυπώσετε από το ίντερνετ! Αναζητήστε mazes (λαβύρινθοι), hidden pictures (κρυμμένες εικόνες), coloring pages (χρωμοσελίδες), color by number (ζωγραφική με βάση νούμερα), dot to dot (ενώνω τις τελίτσες με αριθμούς), find the differences (βρες τις διαφορές) και φύλλα εργασίας για το νηπιαγωγείο/δημοτικό (και προσθέτετε την τάξη και το θέμα που σας ενδιαφέρει). Δείτε, ακόμη, τι μας φανερώνει το παιδικό σχέδιο και πώς οργανώνω τις ζωγραφιές των παιδιών!

8. Μάθετε περισσότερα για την προσωπικότητα σας. Κάντε το τεστ Dressing Your Truth, βρείτε ποιός από τους 4 τύπους προσωπικότητας είστε και μάθετε να ντύνεστε έτσι ώστε να τον αναδεικνύετε! Διαβάστε το σχετικό μου άρθρο!

9. Ετοιμάστε πασχαλινές κατασκευές. Φτιάξτε πασχαλινά gift baskets για τα παιδιά και τα βαφτιστήρια, καλάθια και αυγουλάκια από πηλό ή ένα πασχαλινό διακοσμητικό στεφάνι για την πόρτα! Τα μικρά θα το κατευχαριστηθούν!




10. Ξεκινήστε ένα blog, ένα κανάλι στο youtube ή έναν λογαριασμό στο Instagram, όπου θα μοιράζεστε πράγματα για τα οποία είστε παθιασμένοι! Είναι πολύ πιο εύκολο απ' όσο φαντάζεστε!

11. Μάθετε ένα καινούργιο χόμπι. Ξεκινήστε βελονάκι ή ράψιμο, δημιουργήστε ένα σωρό πρακτικά και πρωτότυπα πραγματάκια και επιδιορθώστε ή αναβαθμίστε τα ρούχα σας. Μήπως έχετε κάποιο t-shirt, δικό σας ή του άντρα σας, που δεν το φοράτε πια; Αναβαθμίστε το σε σούπερ τοπάκι! Βρείτε κάποιο χόμπι που να είναι και δημιουργικό αλλά και πρακτικό!

Πώς μπαλώνουμε ένα σκισμένο τζιν;


12. Παίξτε με τα παιδιά. Αυτό που όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά ποθούν, είναι να παίζουν με τους αγαπημένους τους! Οι μέρες όμως όλων, είναι συνήθως πολύ γεμάτες. Αναπληρώστε τον χαμένο χρόνο! Δείτε εδώ όλα τα παιχνίδια που μας άρεσαν και σας τα έχω παρουσιάσει (η Φάτσα Κάρτα και τα Φρουτάκια και Ζωάκια είναι από τα αγαπημένα μας) και παίξτε μαζί παλιά παιχνίδια.

Μπορείτε ακόμη, να φτιάξετε τα δικά σας παιχνίδια! Δημιουργήστε sensory bins, οργανώστε δραστηριότητες για την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, κατασκευάστε εύκολα σπιτάκια από κούτα. Πολλές παρόμοιες ιδέες θα βρείτε και στα blogs Παιχνίδι και ΔημιουργίαThe Rainbow Plays Music, The Silver Mommy και Two Boys and Hope.




Κατεβάστε, τέλος, το εκτυπώσιμο "Πειρατικό παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού" που θα βρείτε στην ψηφιακή βιβλιοθήκη για εγγεγραμμένους αναγνώστες, κάνοντας την εγγραφή σας εδώ.

13. Παίξτε θέατρο με τα παιδιά. Έχετε λίγη τσόχα; Μήπως κανένα κομμάτι ύφασμα; Φτιάξτε εύκολες πριγκιπικές πλεξούδες, κάπα Έλσα, Άννα και ιππότη, ραβδάκια, στέμματα, ουρές ζώων και ηρώων και παίξτε με την ψυχή σας!





14. Γυμναστείτε. Μήπως νιώθετε πιο κουρασμένη από πρώτα; Ένας από τους λόγους είναι η έλλειψη κίνησης! Το σώμα σας ατονεί! Κατεβάστε κάποια εφαρμογή στο κινητό σας ή δείτε με τα παιδιά σας ένα κανάλι στο youtube με τη γυμναστική που προτιμάτε! Η δική μου αγαπημένη είναι η Keaira LaShae!

15. Προσευχηθείτε. Πολύ καλή η άσκηση του σώματος, αλλά τι γίνεται με το πνεύμα μας; Χωρίς λειτουργίες, Επιτάφιο, χωρίς Ευχέλαιο και συμμετοχή στην Αναστάσιμη λειτουργία και ταυτόχρονα μέσα σε τόσο άγχος για το μέλλον και φόβο για το θάνατο, η προσευχή είναι το μεγαλύτερο όπλο και η παρηγοριά για κάθε ορθόδοξο χριστιανό. Αυτό το διάστημα, ξεκίνησα να διαβάζω κάθε μέρα τους Χαιρετισμούς. Τα βράδια δε νιώθω τόσο νυσταγμένη, όσο όταν δούλευα και ήταν μια καλή αφορμή για να ξεκινήσω κάτι παραπάνω. Πέρα από τις γραμμένες προσευχές, μιλήστε στο Θεό και στην Παναγία γι' αυτά που νιώθετε, ευχαριστείστε Τον για όλες Του τις ευλογίες και παρακαλέστε Τον να σας προστατεύει και την Παναγία να μεσιτεύει για όλους.

16. Φτιάξτε τον κήπο/το μπαλκόνι σας. Πιάνει η άνοιξη και σας βρίσκει σπίτι. Τέλεια στιγμή για να καθαρίσετε/συμμαζέψετε το μπαλκόνι ή την αυλή σας, να περιποιηθείτε τα φυτά που σας απέμειναν, να δημιουργήσετε όμορφες διακοσμητικές πινελιές και να κάνετε τη μοναδική σας ίσως διέξοδο από το σπίτι, μια μικρή όαση!




17. Δείτε ταινίες/σήριαλ. Μέσα σε όλο αυτό το άγχος και την αβεβαιότητα, είναι σημαντικό να διατηρείτε την ψυχολογία σας καλή. Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα λίγη διασκέδαση, όπως μια ταινία ή ένα σήριαλ. Τις ημέρες τις καραντίνας, ξεκινήσαμε με τον άντρα μου να βλέπουμε τη σειρά Younger. Είναι ένα ελαφρύ και ευχάριστο θέαμα, που μας ξεκουράζει, μας κάνει να γελάμε και να πιάνουμε ψιλοκουβεντούλα για το χάσμα γενεών μεταξύ των 25 και των 40. Όλη την ημέρα ανυπομονώ να έρθει το βράδυ για να περάσουμε αυτόν τον ευχάριστο χρόνο μαζί!

18. Δοκιμάστε παλιές αγαπημένες συνταγές ή πειραματιστείτε με νέες. Αν διστάζετε να αγοράσετε ψωμί από φούρνο, δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό ψωμί, υγιεινά γλυκά όπως το πεντανόστιμο κέικ με μήλο και βρώμη, καθώς και συνταγές-πασπαρτού, όπως τη γκανάς με ό,τι έχεις στο ντουλάπι, sloppy joe με τον κιμά που περίσσεψεπουτίγκα με μπανάνα και μπαγιάτικο ψωμί. Ακόμη, οργανώστε εβδομάδες από το ντουλάπι για να κάνετε οικονομία, προγραμματίστε τα γεύματα σας και μάθετε πώς να μαγειρεύετε με επιτυχία. Εδώ θα δείτε και πως οργανώνω τις συνταγές μου.




19. Ακούστε podcasts. Αν έχετε λίγο δικό σας χρόνο ησυχίας, μπορείτε να τον γεμίσετε ακούγοντας χρήσιμα podcasts, δηλαδή ηχογραφημένα επεισόδια που παρέχουν από αστείες ιστορίες έως αυτοβελτίωση και αύξηση παραγωγικότητας. Τα δικά μου αγαπημένα (στα αγγλικά) είναι τα Focus On This, The Brendon Show, Before Breakfast, The Mindset Mentor, Organize 365, Kevin Kruse, The Holderness Family, Crystal Payne Show, The Minimalists. Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε και το Κορίτσι Μάλαμα Podcast!!! Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα αναζητήσετε και να τα ακούτε και μέσω της εφαρμογής Spotify.

20. Βάλτε στόχους. Πώς θα θέλατε να σας βρει το τέλος της καραντίνας; Γράψτε τι θα θέλατε να πετύχετε αυτές τις ημέρες και αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα στους στόχους αυτούς. Δείτε πώς να βάζετε στόχους και να τους πετυχαίνετε.

21. Δημιουργείστε ρουτίνες. Οι ρουτίνες είναι επαναλαμβανόμενες καθημερινές εργασίες/δραστηριότητες, οι οποίες σας βοηθούν να διατηρείτε το σπίτι σας, την ολόπλευρη υγεία σας, τη σχέση σας με τα άλλα μέλη της οικογένειας σας σε ένα καλό επίπεδο και να προχωράτε στους στόχους σας. Μάθετε τις 4 βασικές καθημερινές δουλειές του σπιτιού, όπως το πλύσιμο των πιάτων, καθώς και για τις ρουτίνες που έχουμε εμείς κατά διαστήματα υιοθετήσει.




22. Μείνετε θετική.  "Αν είναι η μαμά καλά, όλοι είναι καλά", σωστά; Επομένως, αξίζει να μείνετε θετική σε έναν κόσμο μίζερο και να προσπαθείτε να είστε πραγματικά Ανδρεία Γυναίκα. Πάρτε θάρρος από το Όμορφο σπίτι μου, βομβαρδισμένο και μην απελπίζεστε για την ακαταστασία που προκαλούν τα παιδιά όταν βρίσκονται όλη μέρα στο σπίτι. Δείτε, ακόμη, πώς τα πέρασα το Πάσχα του 2015, όταν ήμουν ακόμη ασαράντιστη και έμεινα σπίτι όλες τις μέρες!

23. Αναζητήστε νέα αξιόλογα κανάλια στο youtube, που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να βελτιωθείτε. Δικά μου αγαπημένα είναι η Κόκκινη Καμέλια, The Holderness Family, Jordan Page και για τα παιδιά Ελληνικά Παραμύθια (δεν είναι όλα αξιόλογα και σπάνια τα βλέπουμε, μόνο τα ακούμε) και Ελληνοεκδοτική. Αν θέλετε να ακούσετε περισσότερα παραμύθια, υπάρχει και η σελίδα του BookBook με πολλά ηχογραφημένα και για διάφορες ηλικίες.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, ακολουθήστε με στο Facebook, το Instagram και εγγραφείτε στο newsletter μου για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις νέες αναρτήσεις, καθώς και τα νέα μου!!


Εσείς πώς αξιοποιήστε το χρόνο σας στην καραντίνα;





2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες προτάσεις και όπως αναφέρεις και εσύ το να μείνουμε θετικοί είναι το πιο σημαντικό! Εγώ πάντως παρακολουθώ παραστάσεις θεάτρου online! Και είδα επίσης τώρα πως και η Εθνική λυρική σκηνή έχει αναρτήσει ολο το πρόγραμμα για τον μαιο για δωρεαν online https://www.nationalopera.gr/ παραστάσεις μπαλέτου, όπερα, οπερετα, παραστάσεις χορού, που νομίζω είναι μοναδική ευκαιρία για να παρακολουθήσουμ εκαι κάτι λίγο διαφορετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ματούλα πολύ ωραία η πρόταση σου! Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες!!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips