Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Πώς οργανώνω τα παιχνίδια μας - Μέρος 1ο




Στην έρευνα αναγνωστών, μου ζητήσατε περισσότερες αναρτήσεις οργάνωσης και να η πρώτη! 

Πέρασα από πολλές δοκιμές μέχρι να βρω ένα σύστημα αποθήκευσης παιχνιδιών, που να εξυπηρετεί τα παιδιά και να μπορούν μόνα τους να το διατηρήσουν. Μη φοβηθείτε κι εσείς να δοκιμάσετε διάφορα συστήματα και να θυμάστε πως κάτι που λειτούργησε για μια άλλη οικογένεια, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα λειτουργήσει και για εσάς!

Το θέμα έχει πολύ ζουμί και γι' αυτό θα το αναπτύξω σε δύο αναρτήσεις!


Στο παιδικό δωμάτιο υπάρχει μια κουκέτα όπου κοιμούνται τα δυο μεγάλα μου παιδιά και μια κούνια, στην οποία δεν κοιμάται ακόμη ο γκαστονάκος, αλλά τη χρησιμοποιώ για να τον αφήνω μέσα για λίγη ώρα ώστε να παίζει και να του είναι ένα ευχάριστο μέρος, για τότε που θα έρθει η ώρα να πάει κι αυτός με τα αδερφάκια του για ύπνο.




Κάτω από το κρεβάτι των παιδιών, το οποίο σκόπιμα επέλεξα να είναι ψηλό, έχουμε τοποθετημένα κάποια μεγάλα κουτιά με παιχνίδια. Συγκεκριμένα, τα κουτιά μας είναι χωρισμένα σε αυτοκινητάκια, τουβλάκια απλά πλαστικά, barbie, ζώα, κουζινικά και ιατρικά εργαλεία.




Πάνω από κάποια κουτιά, όπως αυτό της barbie, τοποθετώ πράγματα που δε χωρούν μέσα, όπως την κούνια και τη ντουλάπα της. Έτσι, είναι και πάλι όλα μαζί και τακτοποιημένα, παρόλο που δεν είναι μέσα στο κουτί.

Επίσης, κάποια κουτιά δεν έχουν καπάκι. Αυτό έχει συμβεί επειδή πολύ απλά τα καπάκια έσπασαν! Αλλά αξιοποιώ το ένα από αυτά με το να αποθηκεύω εκεί τα αμαξάκια, στα οποία δεν με πειράζει να έχει άμεση πρόσβαση ο γκαστονάκος και να τα βγάζει κατά βούληση. Το άλλο κουτί, επειδή ήταν πολύ μεγάλο και με δυσκολία το βάζαμε και το βγάζαμε, χάρηκα που έσπασε το καπάκι του! Το έχουμε έτσι γυμνούλι τώρα, αλλά είναι αρκετά βαρύ για να μπορεί ο γκαστονάκος να το βγάλει μόνος του.




Η κούνια, εκτός από την πρωταρχική της λειτουργία, χρησιμεύει και για να αφήνω εκεί τα λούτρινα πολυλογούδικα παιχνίδια μας, όπως τη Ζουζούνα και το Cicciobello! Έτσι εξοικονομώ χώρο από άλλες περιοχές αποθήκευσης, τα παιδιά τα έχουν πάντα εύκαιρα για παιχνίδι και το ίδιο και ο γκαστονάκος!




Από κάτω έχω κουτιά μικρότερα, καθότι η κούνια είναι χαμηλότερη από το κρεβάτι. Σε αυτά αποθηκεύω lego douplo, μεγάλα πλαστικά τουβλάκια, ρούχα και αξεσουάρ για κούκλες μωρά, καθώς και ένα άδειο κουβαδάκι με ρόδες, το οποίο χρησιμοποιούσαμε ως συμπληρωματική αποθήκευση για τις barbie. Η πεταλουδίτσα μου, όμως, που περισσότερο της αρέσει να χαρίζει πράγματα από το να παίζει με κούκλες, χάρισε ένα σωρό ρούχα και κούκλες κι έτσι πλέον τα παιδιά χρησιμοποιούν το κουβαδάκι για να πηγαίνουν βόλτα όποιο κουκλάκι τραβά η καρδιά τους!




Όχι, δεν έχω ετικέτες στα κουτιά, ακόμη κι εσείς που τα βλέπετε από φωτογραφία μπορείτε να καταλάβετε τι έχουν μέσα! Κρατώ τα πράγματα απλά και παρεμβαίνω οργανωτικά μόνο εκεί που είναι απαραίτητο.




Από την άλλη μεριά της κουκέτας και δίπλα στο παράθυρο, έχω ένα κουτί με ανοιχτό καπάκι, το οποίο φιλοξενεί τα μη ηλεκτρονικά παιχνίδια του γκαστονάκου. Μουσικά όργανα, κουκλάκια κλπ. Το κουτί είναι πάντα ανοιχτό για δύο λόγους. Πρώτον, για να έχει πάντα άμεση πρόσβαση ο μικρός και δεύτερον γιατί μου βγήκε ορειβάτης και σκαρφαλώνει ΠΑΝΤΟΥ. Θα το έκανε καταπληκτικό καθισματάκι-σκαλάκι για να ανεβαίνει στο κρεβάτι του αδερφού του! Όχι πως τώρα δε χρησιμοποιεί άλλα κουτιά για τον ίδιο λόγο. Αλλά τουλάχιστον ο σαμψωνάκος έχει και μια πλευρά του κρεβατιού απροσπέλαστη από το μωρό!

Πάνω στο κρεβάτι τους, επιτρέπω στα παιδιά να αφήνουν πράγματα που θέλουν, αρκεί αυτά να μην κάνουν θόρυβο. Παιχνίδια με θόρυβο μπορούν να παίξουν στο κρεβάτι μόνο όταν δεν είναι ώρα ύπνου.

Κάθε βράδυ βάζω τα παιδιά να τακτοποιήσουν το κρεβάτι τους, δηλαδή να βάλουν όλα τα παιχνίδια και τα βιβλία στην άκρη του κρεβατιού που δεν κοιμούνται, σε σειρά και μόνο όσα θέλουν. Τα υπόλοιπα τα πηγαίνουν στη θέση τους. Μερικές φορές τους επιτρέπω να κάνουν αυτήν την τακτοποίηση όσο εγώ τους διαβάζω ένα βιβλίο, καθώς έχω παρατηρήσει πως η τακτοποίηση του κρεβατιού είναι μια διαδικασία ήσυχη και χαλαρωτική για αυτά. Ούτε εδώ παρεμβαίνω στον τρόπο τακτοποίησης... Φαίνεται άλλωστε!




Στο σαμψωνάκο έχω τοποθετήσει και μια κρεμάστρα με τσέπες, κατασκευή που είχα κάνει μόνη μου πριν από αρκετά χρόνια, από μια παλιά βερμούδα του άντρα μου με τεράστιες τσέπες, τις οποίες λυπόμουν να πετάξω. Τη θήκη αυτή τη χρησιμοποιούσα στο μπάνιο για να αποθηκεύω πάνες, κρέμες και άλλα μωρουδιακά σύνεργα. Μετά την αγορά ραφιέρας σταμάτησα να τη χρειάζομαι (θα σας γράψω για το μπάνιο σε άλλη ανάρτηση). Στη θήκη αυτή ο σαμψωνάκος αποθηκεύει διάφορα μικροπαιχνίδια, καθώς και τις κάλτσες του, μετά από δικό μου αίτημα, αφού τις έχανε ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!




Στο φωτιστικό, η τσαντούλα που κρέμεται είναι η συλλογή του. Τι είναι η "συλλογή";;; Είναι μια τσάντα με όλα τα γλυκά και τις σοκολάτες που τα παιδιά επιλέγουν να κρατήσουν. Βλέπετε, συγγενείς και σχολείο μας τροφοδοτούν με περισσότερα γλυκά απ' όσα τρώμε μέσα στην ημέρα (επιτρέπουμε στα παιδιά να φάνε ένα μόνο γλυκό την ημέρα). Συχνά, τους αρέσει να κερνούν αδερφάκια, φίλους και συγγενείς από τη συλλογή τους, αλλά ο νόμος του σπιτιού ορίζει ότι δεν μπορεί να φάει από εκεί το παιδί χωρίς έγκριση γονέα! Και, πιστέψτε με, τα μικρά τηρούν το γράμμα του νόμου, γι' αυτό και τα αφήνω να διατηρούν αυτή την πρωτότυπη συλλογή! Άλλωστε, κάνει καλό και στην αυτοπειθαρχία τους!




Από Playmobil έχουμε κυρίως φιγούρες στο σπίτι μας κι αυτές τις έχουν αποκτήσει είτε από δώρα είτε σαν επιβράβευση, επειδή συμπλήρωσαν κάποιον αριθμό από αυτοκόλλητα στον πίνακα καλής συμπεριφοράς (θα σας μιλήσω εκτενώς για το θέμα αυτό σε άλλη ανάρτηση). Όλα τα υπόλοιπα αξεσουάρ κλπ. τα έχω στην αποθήκη, καθώς ήταν εξαιρετικά επικίνδυνα για τον μικρό γκαστονάκο που όλα τα τρώει, όλα τα μασουλάει.

Καθώς ψαχούλευα μαι μέρα ανάμεσα σε κούτες που έχω φέρει από το πατρικό μου με πράγματα που δε χρειάζομαι, έπεσα πάνω σε αυτό το τσαντάκι της Oriflame που είχα κάποτε αγοράσει για να βάζω μέσα τα δείγματα μου (ναι, ένα πολύ μικρό διάστημα που δεν εργαζόμουν, ασχολήθηκα και με αυτό). Ο σαμψωνάκος βρήκε αμέσως τι να την κάνει! Κοιτάξτε πόσο περιποιημένα αποθηκεύονται εκεί οι φιγούρες και τα αξεσουάρ! Η τσαντούλα κλείνει με φερμουάρ, είναι ακίνδυνη για το μωρό και επίσης ο σαμψωνάκος μπορεί να την παίρνει μαζί του όταν βγαίνουμε έξω!

Αυτά προς το παρόν! Μείνετε συντονισμένοι για το 2ο μέρος!


Εσείς πώς αποθηκεύετε τα παιχνίδια των παιδιών;

2 σχόλια:

  1. Τέλειο το άρθρο σου.. Ανυπομονώ για το δεύτερο μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για τα θετικά σου σχόλια Μαριελενα! Από εβδομάδα και το 2ο μέρος!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης: