Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Πώς οργανώνω τα παιχνίδια μας, μέρος 2ο





Πάμε να δούμε τους υπόλοιπους χώρους αποθήκευσης παιχνιδιών στο παιδικό δωμάτιο!!!

Ντουλάπα
Τη ντουλάπα στο παιδικό δωμάτιο τη χρησιμοποιώ κυρίως για να αποθηκεύω παιχνίδια, στα οποία δεν θέλω τα παιδιά να έχουν ανεξέλεγκτη πρόσβαση. Αυτό το κάνω για τρεις λόγους.

Πρώτον, θέλω να είμαι σίγουρη ότι κάθε παιχνίδι από τη ντουλάπα έχει απαραίτητα μαζευτεί πριν βγει κάτι άλλο, διότι εκεί μέσα βρίσκονται επιτραπέζια, παζλ κλπ. τα οποία είναι σημαντικό να έχουν όλα τους τα κομμάτια μαζεμένα.

Δεύτερον, είναι παιχνίδια τα οποία χρειάζεται να προφυλαχθούν από τον γκαστονάκο, για να μην τα φάει και να μην τα πετάξει στα σκουπίδια!!!

Τρίτον, αν τα παιδιά δεν παίξουν όμορφα με τα παιχνίδια της ντουλάπας ή αν δεν τα μαζέψουν όπως είπαμε, η συνέπεια είναι να κλείσει η ντουλάπα για το απόγευμα, για την ημέρα ή για περισσότερο, αναλόγως της σοβαρότητας της μη αποδεκτής συμπεριφοράς! Αν, για παράδειγμα, ένα παιδί φέρει τους χαρούμενους ιπποποταμούληδες στο κεφάλι ενός άλλου παιδιού, καταλαβαίνετε ότι το πράγμα είναι πιο σοβαρό από το να βγουν από τη ντουλάπα δυο παιχνίδια ταυτόχρονα!

Για να βρω έναν πρακτικό τρόπο να αποθηκεύω τα παιχνίδια στη ντουλάπα, μου πήρε κάτι χρόνια και πολλές πολλές αλλαγές. Τελικά, κατέληξα στο παρόν σύστημα, το οποίο είναι το καλύτερο από όλα όσα έχω δοκιμάσει, γιατί το βασικότερο, μπορούν τα παιδιά να το συντηρήσουν μόνα τους και επίσης έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα παιχνίδια.


Η κρεμαστή αποθήκευση
Το ένα μέρος του αποθηκευτικού χώρου της ντουλάπας αποτελείται από τρεις κρεμαστές θήκες αποθήκευσης, τις οποίες αγόρασα από τα Jysk.




Δυστυχώς, δεν είναι πολύ καλής ποιότητας κι αυτό γιατί τα χωρίσματα δεν είναι σκληρά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται γούβες όταν τοποθετώ αντικείμενα που δεν έχουν πλατιά και ίσια επιφάνεια, όπως για παράδειγμα κουτιά από επιτραπέζια. Αντίθετα, το Ικέα έχουν κρεμαστές υφασμάτινες θήκες πολύ καλύτερης ποιότητας και μια τέτοια έχω στη δική μου ντουλάπα. Με την πρώτη ευκαιρία θα τις αντικαταστήσω με του Ικέα!

Στην τρίτη θήκη τοποθετώ μπουφάν και ζακέτες των παιδιών, π.χ. τα καλά τους ή αυτά που έχουμε για πιο πρόχειρα, γενικώς όσα δεν φοράνε συχνά.




Τα καλάθια
Στον πάτο της ντουλάπας, έχω τοποθετημένα κουτιά και καλάθια, τα οποία φιλοξενούν διαφορετικές ομάδες αντικειμένων.

Αριστερά, υπάρχει ένα μεγάλο άσπρο καλάθι, στο οποίο αποθηκεύουμε όρθια τα χάρτινα παιχνίδια, όπως πλαστικοποιημένα φιδάκια, βιβλία κόλλα-ξεκόλλα, καθώς και τα ασπροπινακάκια τους. Εκεί, επίσης, αποθηκεύω τις Α3 μεμβράνες πλαστικοποίησης. Επιδιώκω τα πράγματα να είναι τοποθετημένα κατά ύψος, ώστε να φαίνονται όσο το δυνατόν όλα.




Πίσω από το καλάθι, αποθηκεύω ένα χαλάκι τσόχας για παζλ, ένα βαλιτσάκι-παιχνίδι με ήχους και κάρτες ζώων και μουσικών οργάνων, ένα βαλιτσάκι με ξύλινα μέρη και βίδες, με τα οποία φτιάχνει κανείς οχήματα και τον πλαστικοποιητή μου!

Δεξιά από το άσπρο καλάθι, διατηρώ ένα διαφανές καλάθι σούπερ μάρκετ, μέσα στο οποίο αποθηκεύουμε τα παζλ και τα παιχνίδια με κάρτες. Από όσα παιχνίδια είναι εδώ, έχω πετάξει το αρχικό τους κουτί για λόγους οικονομίας χώρου και το έχω αντικαταστήσει με νεσεσεράκια τα οποία έχουν μπροστά διαφάνεια ή με διάφανους πλαστικούς φακέλους με ζιπ, που είναι και οι αγαπημένοι μου, καθώς στέκονται πολύ καλύτερα, βλέπεις από παντού τι έχουν μέσα και αυτό το ζιπ είναι η μεγάλη μου αγάπη!




Δεξιά από το καλάθι του σούπερ μάρκετ, έχω ένα μικρότερο καλαθάκι (πλέον έχουν καταργήσει τα διάφανα και έχει μόνο σε άσπρο), στο οποίο τοποθετούμε, κάθετα πάλι, διάφορα πράγματα που δεν τα παίζουμε στο σπίτι, αλλά τα παίρνουμε μαζί μας όταν βγαίνουμε έξω για καφέ ή φαγητό. Τέτοια είναι βιβλία με αυτοκόλλητα, στυλό με πολλά χρώματα, βιβλία με μαγνητάκια κλπ.

Τέλος, στη δεξιά πλευρά της ντουλάπας διατηρώ δυο σακούλες. Στη μία αποθηκεύω τις τσάντες της πεταλουδίτσας και στην άλλη του σαμψωνάκου. Είναι οι τσάντες που χρησιμοποιούν στις εξόδους μας, όπως στη βιβλιοθήκη, την εκκλησία, τη βόλτα, το χωριό, την καφετέρια! Επειδή κάθε φορά επιλέγουν και παίρνουν μαζί τους διαφορετικά παιχνίδια (και αντικείμενα όπως παγούρι νερού, γυαλιά, καπέλο), έχουμε τσάντες διαφόρων διαστάσεων για να παίρνουν κάθε φορά όποια τους βολεύει.




Εσωτερικά του αριστερού φύλλου, έχω τοποθετήσει μια θήκη με πολλές τσέπες, την οποία αγόρασα από τα Ικέα (δεν τη βρήκα στο ελληνικό site, δείτε την εδώ). Παλιότερα εκεί τοποθετούσα τα παιχνίδια για έξω, τα οποία πλέον τα φυλάμε στο διάφανο καλαθάκι. Επίσης, εκεί έβαζα κομμάτια που έβρισκα από παιχνίδια και που δεν μπορούσα εκείνη τη στιγμή να τα βάλω στο κουτί τους, γιατί όπως σας είπα πριν καταλήξω σε αυτό το σύστημα, η κατάσταση ήταν λίγο Τζένγκα!

Σήμερα, συνήθως δεν έχει τίποτα μέσα. Σπάνια, τοποθετώ κάποιο άδειο νεσεσεράκι από παιχνίδι που χάλασε, ώστε να το έχω εύκαιρο και να το ξαναχρησιμοποιήσω. Ίσως είναι ώρα της να αλλάξει θέση.




Στις πόρτες της ντουλάπας έχω τοποθετήσει από τα παλιά χρόνια ένα αυτοκόλλητο για ζωγραφική με κιμωλία από το Πλαίσιο (δεν το χρησιμοποιούν αυτό το διάστημα), έναν καθρέφτη αυτοκόλλητο Jumbo (αυτό το χρησιμοποιούν έως της σήμερον) και μια κρεμαστρούλα, όπου φυλάμε το τσαντάκι με τα Playmobil του σαμψωνάκου και έναν φακό για τις διακοπές ρεύματος.













Το σαλονάκι
Δίπλα από την κουκέτα, τοποθετήσαμε πρόσφατα δυο σκαμπό με αποθηκευτικό χώρο από τα Lidl, ένα για την πεταλουδίτσα κι ένα για τον σαμψωνάκο. Εκεί, τα παιδιά τοποθετούν τα προσωπικά τους παιχνίδια, όπως κουκλάκια, φιγούρες, σκεπάσματα για τα κουκλάκια (χαχα) και γενικώς ό,τι θέλει να κρατήσει ο καθένας για προσωπική χρήση!




Στα παιδιά αρέσει καμιά φορά να ενώνουν σε σχήμα Γάμα τα δυο σκαμπό και να κάνουν γωνιακό καναπέ! Επειδή είδα ότι το πάνω μέρος τους λερώνεται πανεύκολα, βάλαμε δυο πρόχειρα καλύμματα και τα παιδιά πρόσθεσαν μερικά μαξιλάρια που ήθελαν! Στη διακόσμηση και στο στήσιμο του σαλονιού τους δεν παρεμβαίνω!


Η μεταμφίεση
Τυχαίνει κάποιες φορές να έρχονται στο σπίτι μας παιδάκια και γονείς και να εκπλήσσονται με το πόσα ρούχα μεταμφίεσης έχουμε! Για εμάς είναι καθημερινότητα και κάτι φυσιολογικό, το να μπορούν τα παιδιά να μεταμφιεστούν και να παίζουν με την ψυχή τους, ακόμη κι αν δεν είναι απόκριες. Ίσως να έπαιξε και ρόλο που είμαι νηπιαγωγός και σε κάθε νηπιαγωγείο που σέβεται τον εαυτό του, υπάρχουν όλο το χρόνο ρούχα, αξεσουάρ και μια ειδική γωνιά μεταμφίεσης με καθρέφτη! Κάτι παραπάνω ξέρουν οι παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας!




Για το σκοπό αυτό, διατηρούμε δίπλα στην κούνια δυο καλάθια διχτυωτά, ένα για την πεταλουδίτσα και ένα για τον σαμψωνάκο. Εκεί μέσα φυλάμε κάπες, μάσκες, φούστες, ραβδιά, στέμματα, στολές, καπέλα, ασπίδες και ό,τι άλλο θεωρείται μεταμφίεση!

Τα δυο καλάθια είναι από τα Jumbo. Αρχικά ήταν το ίδιο μέγεθος, αλλά το μπλε το έχουμε σαφώς περισσότερα χρόνια. Κάποτε το χρησιμοποιούσαμε και ως καλάθι για τα άπλυτα, επομένως είναι περισσότερο ταλαιπωρημένο, γι΄αυτό και έχει χάσει τη φόρμα του όπως βλέπετε. Κατά τα άλλα, τα καλάθια αυτά είναι σκυλιά! Και έχουν περάσει πολλές κακουχίες! Κάποτε είχαμε αγοράσει ένα αντίστοιχο και από τα Spain Shops με 1€, αλλά γρήγορα τρύπησε το δίχτυ του και τώρα βάζω εκεί τα παιδικά παπούτσια που είναι εκτός σεζόν.




Αυτό είναι το σύστημα μας λοιπόν! Δεν είναι πιντερεστικό, δεν είναι ινσταγκραμικό, δεν είναι μινιμαλιστικό, είναι όμως πρακτικό και αληθινό! Πάρτε ιδέες και δοκιμάστε να δημιουργήσετε το δικό σας! Αρχικά με ό,τι κουτιά, τσάντες και καλάθια έχετε στο σπίτι. Όταν αργότερα αρχίσετε να καταλήγετε σε τρόπους οργάνωσης που σας ταιριάζουν, μπορείτε να αγοράσετε και 1-2 πράγματα κάθε φορά! Η Ρώμη δε χτίστηκε σε μια μέρα και το σύστημα αποθήκευσης σας το ίδιο!

Αν θέλετε περισσότερες ιδέες για την οργάνωση των επιτραπέζιων, διαβάστε τη σχετική ανάρτηση της Ελπίδας από το blog "Two boys and hope"!


Καλή οργάνωση!!!

2 σχόλια:

  1. Τέλειο και το δεύτερο μέρος. Πολύ πρακτικές συμβουλές και κάποιες από αυτές θα προσπαθήσω να τις εφαρμόσω και εγω.. Μια ερώτηση μόνο.. Τα ρούχα τους που τα αποθηκεύεις;;; Έχεις και άλλη ντουλάπα στο δωμάτιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαριελενα, χαίρομαι που σου άρεσε! Τα ρούχα των δυο μεγάλων παιδιών τα αποθηκεύω στα 4 συρτάρια και σε δυο ραφάκια του παιδικού. Τα ρούχα του μωρού τα έχω σε δυο συρτάρια στο δωμάτιο μας. Ίσως κάνω μια ξεχωριστή ανάρτηση για το πώς αποθηκεύω τα ρούχα!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips