Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Βιβλιο-παίζουμε: Ιστορίες με ήχους




Δυο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο διαβάσαμε αυτή την εβδομάδα, τόσο στο σπίτι όσο και στο νηπιαγωγείο. Τα βιβλία είναι από τη σειρά Ιστορίες με ήχους και έχουν τίτλο Το μυστικό της σαβάνας και Τα φώτα του δάσους. Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Μεταίχμιο για τα αντίτυπα! Τα δυο βιβλία έχουν πολλά θετικά, αλλά και κάτι που θα ήθελα λίγο πιο βελτιωμένο. Πάμε να σας μιλήσω αναλυτικά!





Η πυγολαμπίδα νιώθει απογοητευμένη και αδύναμη λόγω του μικρού μεγέθους της! Όλα στη φύση είναι μεγαλύτερα από εκείνη! Καθώς αναζητά κάτι πιο μικρό, συνταντά τις σταγόνες τις βροχής, τα πούπουλα μιας κουκουβάγιας, τα χνούδια από το τρίχωμα ενός λύκου. Όλα είναι πράγματι μικρότερα από εκείνη, μα ενωμένα έχουν τεράστια δύναμη! Τελικά, συνειδητοποιεί ότι το ίδιο συμβαίνει και με την ίδια. Όταν συναντά τις άλλες πυγολαμπίδες, καταφέρνουν να φωτίσουν ολόκληρο το λιβάδι μέσα στη νύχτα!




Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας, που είναι "η ισχύς εν τη ενώση", είναι πολύ ωφέλιμο για τα παιδάκια. Προσωπικά, θα ήθελα να είναι λίγο πιο "μασημένο" και εμφανές κατά την εξέλιξη της πλοκής και όχι να αναφέρεται σαν συμπέρασμα από την πυγολαμπίδα στην τελευταία σελίδα. Ένας μικρός και άμαθος αναγνώστης μπορεί να εντυπωσιασθεί από τους ήχους και την εικονογράφηση και να χάσει το βασικό μήνυμα. Τουλάχιστον εγώ, δυσκολεύτηκα λίγο στην τάξη να περάσω το δίδαγμα αυτό στα παιδιά.




Μια άλλη επιλογή είναι, καθώς διαβάζετε την ιστορία, να εξηγείτε στο παιδί ότι π.χ. μπορεί τα πούπουλα να είναι μικρά, αλλά όλα μαζί δημιουργούν τα δυνατά φτερά της κουκουβάγιας. Ακόμη, μπορείτε να συνδέσετε το συμπέρασμα αυτό με την οικογένεια σας ή με την τάξη σας αν είστε εκπαιδευτικός. Όλοι μαζί, όταν συνεργαζόμαστε είμαστε πιο δυνατοί, προχωράμε περισσότερο κλπ. όπως ακριβώς και οι σταγόνες της βροχής όταν ενώνονται!




Το μικρό πουλάκι δεν μπορεί να πετάξει και ψάχνει κάποιον που να γνωρίζει να πετά, για να μάθει κι εκείνο! Περνά από τον ελέφαντα, το λιοντάρι, τη ζέβρα, τον ιπποπόταμο και καταλήγει στο γκνου, το οποίο το συμβουλεύει να ακολουθήσετε απλώς το ένστικτο του. Τελικά, πράγματι με τη φωνή του ενστίκτου τα καταφέρνει και βρίσκεται πετώντας ανάμεσα στα αδερφάκια του!




Κι αυτή είναι μια γλυκιά, απλή ιστορία, η οποία περνά στα παιδιά το μήνυμα να ακούν τη φωνή μέσα τους και να την εμπιστεύονται. Αυτό το δίδαγμα το συναντάμε επίσης, σε πολλές παιδικές ταινίες, όπως την Ποκαχόντας, τη Μικρή Γοργόνα, το Βιβλίο της Ζούγκλας κλπ. Πιστεύω ότι αναφέρεται κυρίως στο να αποδέχονται τα παιδιά το χαρακτήρα τους και να ακολουθούν την κλήση τους, παρά καθεαυτό το ένστικτο τους.




Πέρα από τις ιστορίες, έχω να σας πω για τα δυο βιβλία ότι έχουν εκπληκτική εικονογράφηση και ρεαλιστικούς, κρυστάλλινους ήχους που ακούγονται καμπάνα! Τόσο στην τάξη όσο και στο σπίτι τα έβλεπα να "καταπίνουν" όσα ακούν, με συγκέντρωση και ησυχία. Στο σπίτι συμμετείχε και ο 1,5 έτους γκαστονάκος μας στο πάτημα των κουμπιών. Επιτυχία! Επομένως αν με ρωτήσετε, τα βιβλία είναι ιδανικά για παιδιά 3-6 ετών, αλλά τα κουμπάκια με τους ήχους θα τα χαρούν και μικρότερα παιδιά, με προσοχή όμως στις σελίδες, οι οποίες είναι λεπτές και ευαίσθητες για βρεφικά χεράκια!

Εδώ ένα βιντεάκι με ήχους από τα βιβλία!




Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως σε κάθε σελίδα, οι λέξεις που σχετίζονται με τους αντίστοιχους ήχους, είναι γραμμένες με κεφαλαία και έντονα γράμματα, με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να μπορούν να τις διαβάζουν! Επίσης, μου άρεσε το μέγεθος των βιβλίων, το οποίο αναδεικνύει την εικονογράφηση και τα καθιστά κατά τη γνώμη μου, εντυπωσιακά δώρα γενεθλίων.




Εσείς έχετε κάποια αγαπημένα βιβλία με ήχους να μας προτείνετε;

2 σχόλια:

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips