Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

12+1 τρόποι για να εξοικονομήσετε χώρο στο σπίτι σας

 



Ένα άρθρο που έγραψα για το ψηφιακό περιοδικό Familives, την Άνοιξη του 2017! Enjoy!


Άνοιξη, καιρός για ανανέωση! Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να απελευθερώσετε χώρο στο σπίτι σας και να το αφήσετε να αναπνεύσει, μαζί του κι εσείς!! Αφιερώστε μισή ώρα κάθε μέρα στα παρακάτω tips και δείτε τη διαφορά!


Ντουλάπες

1. Πλησιάζει ο καιρός που θα βγάλετε τα καλοκαιρινά, ιδανική στιγμή για ξεδιάλεγμα! Τοποθετείστε ένα καλάθι δίπλα σας όπου θα βάζετε μέσα τα ρούχα που δεν θέλετε πλέον (σας προτείνω να τα δωρίσετε κάπου). Βγάλτε από τη ντουλάπα σας όποιο ρούχο δεν σας κάνει (ακόμη κι αν σκοπεύετε να παχύνετε/αδυνατίσετε) και ό,τι έχετε να φορέσετε πάνω από δύο χρόνια.

2. Φορέστε κάθε ρούχο που έχετε και σετάρετέ το. Αν δεν ταιριάζει με τίποτα, βάλτε το στο καλάθι!

3. Φροντίστε να τηρείτε τον κανόνα 1:1, δηλαδή, για κάθε ρούχο που αγοράζετε, θα πρέπει να αφαιρείτε ένα που έχετε ήδη.

4. Κοιτάξτε κάθε ρούχο ξεχωριστά και αναρωτηθείτε "μου μεταδίδει χαρά;" Δεν υπάρχει λόγος να κρατάτε ρούχα που σας δημιουργούν κατάθλιψη ή που αρέσουν/ταιριάζουν σε κάποιον άλλον και όχι σε εσάς.

5. Όσον αφορά τα λευκά είδη, κρατήστε μόνο 2 ζευγάρια σεντόνια και 2 σετ πετσέτες για κάθε μέλος της οικογένειας. Τα υπόλοιπα είτε δωρίστε τα, είτε κρατήστε τα στην αποθήκη σας!


Βιβλιοθήκη

6. Βγάλτε κάθε περιοδικό που έχετε να διαβάσετε για πάνω από 1-2 χρόνια. Κόψτε μόνο τις σελίδες που σας ενδιαφέρουν και τοποθετήστε τις σε ένα ντοσιέ με διαφάνειες.

7. Βγάλτε, επίσης, όποιο βιβλίο δεν πρόκειται να ξαναδιαβάσετε, είτε είναι της σχολής σας, είτε λογοτεχνικό, είτε non fiction. Δωρίστε τα στην τοπική βιβλιοθήκη ή ρωτήστε τους βιβλιοφάγους φίλους σας αν θέλουν κάποιο από αυτά.



Γραφείο

8. Τσεκάρετε τα στυλό σας: ποιά γράφουν ακόμη; Με την ίδια λογική τσεκάρετε και τα υπόλοιπα υλικά σας όπως διορθωτικά, μαρκαδοράκια κλπ.

9. Πετάξτε τις επαγγελματικές κάρτες που μαζεύετε! Πλέον υπάρχει το διαδίκτυο για να βρείτε ό,τι τηλέφωνο θέλετε! Κρατήστε σε μια ατζέντα μόνο τα απολύτως απαραίτητα, π.χ. κινητά τηλέφωνα των γιατρών σας.



Είδη χειροτεχνίας 

10. Οι crafters έχουμε μια τάση να μαζεύουμε ένα σωρό υλικά. Ώρα για ξεκαθάρισμα! Ποιά και πόσα υλικά θα χρησιμοποιήσετε μέσα στους επόμενους  2-3 μήνες; Τα υπόλοιπα πετάξτε τα! Τούλια από μπομπονιέρες θα βρείτε ξανά!

11. Ορίστε μια ποσότητα για κάθε υλικό. Πείτε π.χ. ότι δεν θα μαζέψετε περισσότερα από 10 διαφορετικά ρετάλια ή νήματα ή από όσα χωρούν σε ένα κουτί. Έτσι θα κρατήσετε σίγουρα μόνο τα πιο απαραίτητα για εσάς.



Παιδικό δωμάτιο

12. Συγκεντρώστε και δωρίστε όσα παιχνίδια και ρούχα δεν είναι πλέον κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών σας.

13. Ξεχωρίστε και πετάξτε τα κατεστραμμένα παιχνίδια, καθώς κι εκείνα που τους λείπουν κομμάτια, αφού πλέον δεν επιτελούν τον σκοπό τους. Εμπλέξτε και τα παιδιά στη διαδικασία και πού ξέρετε, μπορεί εκείνα να ξεφορτωθούν περισσότερα πράγματα από εσάς!


Η απελευθέρωση χώρου στο σπίτι σας, θα σας δημιουργήσει ηρεμία, καλύτερη συγκέντρωση, ευδιαθεσία, αίσθηση απελευθέρωσης, αυτοπεποίθηση. Κάντε το σπίτι σας να μοιάζει με ζεστή αγκαλιά! Το αξίζετε εσείς και οι αγαπημένοι σας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips