Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Ορθόδοξα παιδικά βιβλία για το Πάσχα



Δυο υπέροχα βιβλία που λάβαμε από τις εκδόσεις Θύρα και Άθως Παιδικά είναι το "Πάσχα είναι..." και "Ο παππούς πετεινός θυμάται..." αντίστοιχα! Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που είχαμε την ευλογία να τα διαβάσουμε με τα παιδιά και να βιώσουμε όλοι μαζί λίγο περισσότερο την πραγματική ουσία του Πάσχα!

Πάμε να σας τα δείξω!


Πάσχα είναι...



Το βιβλίο αυτό είναι ένα όνειρο για μένα!!! Απευθύνεται σε παιδάκια 3-8 ετών, πολύ σωστή ηλικιακή τοποθέτηση κατά τη γνώμη μου και μας μιλά για όλα τα μικρά και μεγάλα πράγματα που αποτελούν το ελληνικό και ορθόδοξο Πάσχα! Η κυρα-Σαρακοστή που μένει χωρίς πόδια και επιτέλους χαμογελά, ο Μυστικός Δείπνος στον οποίον ο Χριστός μοιράζεται το φαγητό με τους μαθητές του, αλλά και το κουλούρι που μοιραζόμαστε με το συμμαθητή μας που δεν έφερε κολατσιό. Οι αναμμένες λαμπάδες την Ανάσταση και οι φωτεινές αχτίδες του ήλιου που σβήνουν το σκοτάδι και καλωσορίζουν τη νέα μέρα!



Τι να πρωτοπώ γι' αυτό το βιβλίο! Μου δημιουργεί μια έντονη συγκίνηση! Όλη η αγάπη που νιώθω ότι έχει χυθεί μέσα σε αυτό, από τη συγγραφέα του Ηρώ Παπαδοπούλου (διαβάστε εδώ και για άλλα της βιβλία που έχω παρουσιάσει) κι όλα τα συναισθήματα που ξεπηδούν από τις εικόνες κατευθείαν μέσα στην καρδιά μου από την εικονογράφο Αγγελική Δελεχά, με κάνουν να αναγνωρίζω και να εκτιμώ ξανά, όλα όσα σημαίνουν πραγματικό Πάσχα!




Το "Πάσχα είναι..." το διαβάσαμε με τα παιδιά στο σπίτι και θα το διαβάσω και στους μικρούς μου μαθητές, που πιστεύω θα το αγαπήσουν κι εκείνοι! Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν και χρωμοσελίδες με δραστηριότητες, στις οποίες τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν δημιουργικά διακοσμώντας τη δική τους λαμπάδα και να ζωγραφίζοντας την πασχαλιάτικη εξοχή, όπως τη φαντάζονται.




Ο παππούς πετεινός θυμάται...




Αυτό το βιβλίο, σε αντίθεση με το παραπάνω, είναι ένα παραμυθάκι, όχι και τόσο φανταστικό! Ο παππούς πετεινός κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, διηγείται στα άλλα ζωάκια της αυλής, όλα όσα έζησε πριν λίγα χρόνια, εκείνο το βράδυ στην αυλή του αρχιερέα Καϊάφα! Ναι, σωστά καταλάβατε: είναι ο πετεινός που λάλησε μόλις ο Πέτρος αρνήθηκε για τρίτη φορά το Χριστό!



Η αφήγηση από την πλευρά του κόκορα για μένα ήταν συγκλονιστική σε ορισμένα σημεία, αν και παιδικό βιβλίο με άγγιξε πολύ. Το ένα σημείο είναι η στιγμή που ο κόκορας πηδά στο παράθυρο του πραιτορίου για να βλέπει τι γίνεται μέσα και στεναχωριέται πολύ όταν βλέπει το Χριστό, που πριν λίγες ημέρες τον αποθέωναν, να του φέρονται τώρα τόσο άσχημα, ενώ εκείνος παραμένει ήρεμος και ταπεινός! Το κοκοράκι, μόλις ο Ιησούς το κοιτά, ακούει μέσα στο μυαλό του τα λόγια Του, που του λεν να μη στεναχωριέται και πως ο Ίδιος θέλησε να τα περάσει όλα αυτά, για να χαρίσει στους ανθρώπους ξανά την ελπίδα και την αιώνια ζωή.



Το δεύτερο σημείο που με συγκίνησε πολύ είναι όταν ο κόκορας, προσπαθώντας να αποσπάσει την προσοχή από τους Ρωμαίους στρατιωτικούς και να σταματήσουν να ενοχλούν τον Ιησού, κακαρίζει δυνατά, μα κανείς δεν του δίνει σημασία. Κανείς εκτός από έναν, που γυρίζει και τον κοιτάζει αποσβολωμένος, πριν βγει από την αυλή και κλάψει με το πιο πονεμένο και δραματικό κλάμα που είδε ποτέ το πετεινάρι μας! Είναι ο Πέτρος που "εξελθών έκλαυσε πικρώς"!



"Ο παππούς πετεινός θυμάται..." είναι μια ιστορία που απευθύνεται σε λίγο μεγαλύτερα παιδάκια, ίσως από 5 ετών, καθώς έχει αρκετό κείμενο και κατά τη γνώμη μου τα παιδιά θα την απολαύσουν καλύτερα, αν γνωρίζουν ήδη την ιστορία των Παθών και της Σταύρωσης. Θα είναι μια εμπλούτιση των ήδη υπαρχουσών γνώσεων, βλέποντας τα γεγονότα από μια διαφορετική σκοπιά αυτή τη φορά.

Το χέρι της έχει βάλει κι εδώ η Αγγελική Δελεχά και ποιός μπορεί να μην το αναγνωρίσει! Εικόνες και ιστορία, όλο μαζί το βιβλίο είναι ένα συγκινητικό ταξίδι στη νύχτα εκείνη, που ο Χριστός μας βασανίστηκε, ταπεινώθηκε και κρίθηκε ένοχος από τα ίδια τα δημιουργήματα Του.



Και τα δύο βιβλία μου άρεσαν πολύ και σας τα προτείνω!

Αν θέλετε να διεκδικήσετε ένα αντίτυπο από το καθένα, μπορείτε να λάβετε μέρος στους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Instagram και το Facebook!


Εσείς ποια πασχαλινά παιδικά βιβλία έχετε να μας προτείνετε;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips