Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Ορθόδοξα παιδικά βιβλία για το Πάσχα - Mέρος #2




 Δείτε εδώ το πρώτο μέρος των ορθόδοξων παιδικών βιβλίων σχετικών με το Πάσχα!

Σε αυτή την ανάρτηση θα σας μιλήσω για 3 βιβλία των εκδόσεων Άθως Παιδικά (οι οποίες έχουν νέο, δικό τους εύχρηστο site), δύο από τα οποία μου έστειλαν οι εκδόσεις (και τις ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό!) και το τρίτο που αγόρασα μόνη μου!


Πάσχα στο ξωκκλήσι



Ο Δεκοχτούρης βγάζει έκτακτο παράρτημα για τα ζωάκια του δάσους! Όλα ανησυχούν πολύ, μην τυχόν και εμφανίστηκε κάποιος νέος κίνδυνος για αυτά! Μα τα μαντάτα είναι πένθιμα για όλους: το ξωκκλησάκι του δάσους τους, πρόκειται σύντομα να κατεδαφιστεί, καθώς είναι πολύ παλιό, ασυντήρητο και επικίνδυνο για τους ανθρώπους!




Συμφορά! Το ξωκκλησάκι είναι για εκείνα το ζεστό τους καταφύγιο από τον καιρό και τους κινδύνους! Παραδέχονται, όμως, όλα με ντροπή, πόσο κι εκείνα συνέβαλαν λίγο λίγο στην καταστροφή του. Άλλα σκάβοντας το χώμα για να κουρνιάσουν, άλλα με τις κουτσουλιές τους, άλλα τρώγοντας και λερώνοντας μέσα στο ναό.




Οι φίλοι μας όμως δεν το βάζουν κάτω! Είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν το ξωκκλήσι και να το κάνουν να λειτουργήσει ξανά! Θα τα καταφέρουν άραγε;



Το "Πάσχα στο ξωκκλήσι" είναι ένα τρυφερό παραμυθάκι που απευθύνεται σε παιδάκια 4-7 ετών, τα οποία και λόγω ηλικίας τρελαίνονται για ζωάκια! Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Κατερίνα Μουρίκη και εικονογράφος η Ζωή Χωριατέλλη. Το βιβλίο το διάβασα και στα νηπιάκια μου στο τηλεμάθημα και το παρακολούθησαν με ενδιαφέρον! Το κείμενο, αν και λίγο μεγάλο για προνήπια, είναι απλό στη γλώσσα του και η εικονογράφηση έχει έντονα χρώματα που μαγνητίζουν τα μάτι!

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί η Β' έκδοση του βιβλίου, καθώς αυτό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2017! Σαν να λέμε κλασικό ανάγνωσμα!



Στις τελευταίες σελίδες θα βρείτε, ακόμη, πασχαλινά παιχνίδια και δραστηριότητες για τα παιδιά!


Γιορτάζω, τραγουδώ, παίζω, δημιουργώ 6



Το έκτο βιβλίο μιας από τις αγαπημένες μου σειρές (διαβάστε εδώ για το δεύτερο βιβλίο, εδώ για το τέταρτο κι εδώ για το πέμπτο)! Το συγκεκριμένο είναι αφιερωμένο στο Πάσχα και πιάνει τα πράγματα από εκεί που τα αφήνει το τέταρτο βιβλίο, αυτό της Άνοιξης! Εμείς, αφού τελειώσαμε φέτος για δεύτερη φορά την ανάγνωση του ανοιξιάτικου "Γιορτάζω τραγουδώ", πιάσαμε το πασχαλινό!




Και αυτό όπως και όλα τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς, είναι γεμάτο ψυχωφελείς ιστορίες, παιχνίδια γνώσεων, κατασκευές και χειροτεχνίες, επεξηγήσεις σχετικά με τις πιο γνωστές μας βυζαντινές εικόνες και γενικώς πολλά πολλά πνευματικά μηνύματα, όλα προσαρμοσμένα και γραμμένα για παιδιά!




Ηλικιακά, θεωρώ ότι τα βιβλία ταιριάζουν σε παιδιά 4+, αφού και με τα προνήπια μπορείτε να επιλέξετε και να ασχοληθείτε με όσα είναι βατά για εκείνα. Θεωρώ πως έχει αρκετό υλικό και για αυτά!




Το βιβλίο χωρίζεται σε 3 ενότητες:

Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη Μεγάλη Εβδομάδα, μέχρι και την αποκαθήλωση. Μας εξηγεί ποιά γεγονότα θυμόμαστε κάθε μέρα της Μεγάλη Εβδομάδας, μαθαίνουμε το βίο του αγίου Ιωσήφ του Παγκάλου, καθώς και αγίων που μετανόησαν και βρίσκουμε παραβολές, παιχνίδια και σχετικές κατασκευές.




Στη δεύτερη ενότητα βρίσκουμε ό,τι είναι σχετικό με το Μεγάλο Σάββατο ως την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής. Μαθαίνουμε για τους αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη. Η εικονογράφηση της Αγγελικής Δελεχά σε αυτή την ενότητα είναι ιδιαίτερα συγκινητική!



Η τρίτη ενότητα ασχολείται με την Πεντηκοστή, τις εμφανίσεις του Χριστού μετά την Ανάσταση, τις Κυριακές του Παραλύτου, του Τυφλού και της Σαμαρείτιδας, την Πέμπτη της Αναλήψεως, αλλά και το βίο της Αγίας Ματρώνας της τυφλής.




Ένα πολύ δημοφιλές στοιχείο, είναι ότι το βιβλίο περιλαμβάνει, όχι ένα, αλλά δύο cd, με ιστορίες, τραγούδια, ύμνους και παιχνίδια! Είναι ιδανικό για τα χαλαρά μεσημέρια, το αυτοκίνητο, την ώρα πριν τον ύπνο και για όποτε θέλετε να καθίσουν ήσυχα γενικώς! 




Εμείς έχουμε ΠΟΛΛΑ χρόνια που ακούμε παραμύθια και τραγούδια, χωρίς να χρησιμοποιούμε την οθόνη για να το κάνουμε και μπορώ να σας πω ότι, εκτός από καταπληκτικός τρόπος για να ησυχάζουν, είναι πολύ αποτελεσματικό μέσο καλλιέργειας της φαντασίας και εμπλουτισμού του λεξιλογίου τους! Πλέον που τα μεγάλα μου είναι 8 και 6, μένω άναυδη με τις λέξεις που γνωρίζουν και που χρησιμοποιούν και αυτό δεν το οφείλω σε καμία οθόνη!! Βιβλία και ακουστικό υλικό φίλοι μου! Σύμμαχοι στην ανάπτυξη των παιδιών!!!


Η Μεγάλη Εβδομάδα του Νικόλα




Ένα βιβλίο για μικρότερα παιδάκια, ηλικίας από 3 ετών, το οποίο θα σας βοηθήσει να τους μιλήσετε με λίγα λόγια και απλά για τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας.



Μέσα στη "Μεγάλη Εβδομάδα του Νικόλα" δεν θα βρείτε αναλύσεις πάνω στις ημέρες αυτές, αλλά θα δώσετε μια ιδέα στα μικρά παιδάκια σχετικά με το τι συμβαίνει στην εκκλησία μας την κάθε ημέρα από αυτές. Είναι, επίσης, χρήσιμο και για μεγαλύτερα παιδιά, αν θέλετε να θυμηθείτε απλώς τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας, σαν μια επανάληψη δηλαδή. Γι' αυτό το λόγο ακριβώς το προμηθεύτηκα κι εγώ, για να κάνουμε ένα πέρασμα πάλι με τα παιδιά του νηπιαγωγείου!




Αν θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο και τα παιδάκια σας είναι πιο μεγάλα, το "Γιορτάζω, τραγουδώ 6" θα είναι χρήσιμο εργαλείο στα χέρια σας!




Το βιβλίο έχει γράψει η Μαρίνα Παλιάκη-Μπόκια και την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί κι εδώ η Αγγελική Δελεχά. Η έκδοση που κρατάω στα χέρια μου είναι η έβδομη (!) και το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2011! Αυτό κι αν είναι κλασικό ε; Ακόμη, η τιμή του είναι τόσο χαμηλή που το κάνει εύκολα προσιτό και μπορεί, κατά τη γνώμη μου, να χαριστεί στα βαφτιστήρια μαζί με τη λαμπάδα!



Εσείς τι παιδικά βιβλία έχετε να μας προτείνετε για τις μέρες αυτές;




Καλό Πάσχα να έχουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips