Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Πώς να ενισχύσετε την ανάπτυξη του γραπτού λόγου στα παιδιά



 

Ένα άρθρο που έγραψα για το ψηφιακό περιοδικό Familives! Enjoy!


Ο γραπτός λόγος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Σκεφτείτε πόσο συχνά ανατρέχουμε σε αυτόν: διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων, συντάσσουμε επίσημα έγγραφα, στέλνουμε κάρτες και μηνύματα, σημειώνουμε τις δουλειές μας, διαβάζουμε τους υπότιτλους στις ταινίες. Φανταστείτε πόσο δύσκολη είναι η ζωή ενός ανθρώπου αναλφάβητου, προσπαθώντας να λειτουργήσει αποτελεσματικά μέσα σε μια κοινωνία γεμάτη από γραπτό λόγο!


Κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, ο γραπτός λόγος αρχίζει να αναδύεται έντονα στα παιδιά, ενώ η καλλιέργεια και το ποσοστό ανάπτυξης του έχει να κάνει σε τεράστιο βαθμό με το κατά πόσο το περιβάλλον του είναι βοηθητικό και γόνιμο στον τομέα αυτό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάδυση και καλλιέργεια του γραπτού λόγου και την κατανόηση της χρησιμότητας του, η οποία αποτελεί και κίνητρο για το παιδί, ώστε να ασχοληθεί με αυτόν.


  • Δημιουργούμε στο σπίτι ένα περιβάλλον πλούσιο σε βιβλία, περιοδικά, διαφημιστικά φυλλάδια και ό,τι άλλο έχει σχέση με το γραπτό λόγο.
  • Κάνουμε με το παιδί δραστηριότητες ευχάριστες, που να έχουν νόημα για αυτό, όπως το να γράψει τη δική του λίστα για τα ψώνια, ένα γράμμα σε κάποιον συγγενή ή μια λίστα με όσους θέλει να καλέσει στο πάρτι και γενικά να κατασκευάζει λίστες, κάρτες, γράμματα, πινακίδες, ανακοινώσεις, ιστορίες και βιβλία. Το ενθαρρύνουμε και έπειτα το αφήνουμε να γράφει όπως μπορεί και όσο θέλει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips