Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Busy bags: Πως να κρατήσετε τα παιδιά σας απασχολημένα τις δύσκολες μέρες!




     Είναι μόδα; Είναι ανάγκη; Είναι το όπλο κατά της βαρεμάρας; Ό,τι και να είναι, ένα είναι σίγουρο: οι busy bags, ελληνιστί τσαντούλες απασχόλησης, είναι η λύση στο πιο επίμονο ερώτημά σας: "πώς να απασχολήσω τα παιδιά μου;"

     Πόσες φορές έχετε ζήσει εκείνες τις ατέλειωτες καλοκαιρινές μέρες, που τα σχολεία έχουν κλείσει και τα παιδιά σας τριγυρνούν βαριεστημένα στο σπίτι, καταλήγοντας είτε να τσακώνονται είτε να σκαρώνουν αταξίες; Πόσα βροχερά σαββατοκύριακα λιώνουν μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή; Πόσες οικογενειακές αποδράσεις με το αυτοκίνητο δεν κατέληξαν με τα παιδιά να γκρινιάζουν (το κλασικό "φτάνουμε;") κι εσάς να σας σπάνε τα νεύρα πριν καλά καλά σας χτυπήσει το αεράκι της εξοχής;

     Οι τσαντούλες απασχόλησης είναι ένα πολύ μεγάλο εργαλείο στα χέρια του γονιού αλλά και του κάθε συγγενή και φίλου που μπορεί να τύχει να κρατήσει το παιδί για κάποιο διάστημα.


     Τι είναι οι busy bags;
   Οι busy bags είναι τσαντούλες με αυτοσχέδια παιχνίδια, κυρίως απλά ως προς την κατασκευή τους, τις οποίες μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης μέρας, όπως όταν βρέχει, όταν τα παιδιά βαριούνται, όταν είναι αδιάθετα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή απλώς όταν δεν αισθάνεστε και πολύ μάχιμη για να τα απασχολήσετε κάπως διαφορετικά.

    Τι παιχνίδια περιέχουν;
    Ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας, μπορεί να περιέχουν:
  • τρίλιζα, φιδάκι ή άλλα επιτραπέζια
  • παζλ
  • παιχνίδια λεπτής κινητικότητας
  • κάρτες μνήμης
  • παιχνίδια αντιστοίχισης ή ομαδοποίησης
  • συμβολικά παιχνίδια
  • οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε

      Πριν λίγο καιρό έφτιαξα τις πρώτες μου τσαντούλες, όχι για την κόρη μου, μιας και είναι πολύ μικρή ακόμη για τέτοια, μα για άλλα παιδάκια, μια ιστορία που μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

     Τρία τσαντάκια απασχόλησης, τα οποία μου πήραν μια εβδομάδα για να τα φτιάξω (με πολλά διαλείμματα φυσικά, ξέρετε έχω κι εγώ απασχόληση και μάλιστα όχι σε τσαντάκια!), τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν παιδικά μυαλουδάκια για πολλές πολλές ώρες!!! Ορίστε τι έφτιαξα:


Συμβολικό παιχνίδι "Φτιάξε τα cupcakes"



Βασική ιδέα: Τα παιδιά γίνονται μικροί ζαχαροπλάστες και δημιουργούν τα δικά τους cupcakes με υλικά από τσόχα.

Τι έβαλα μέσα στην τσαντούλα:
  • Υλικά ζαχαροπλαστικής: Χρησιμοποίησα τσόχα σε διάφορα χρώματα και την έκοψα σε σχέδια που είχα φτιάξει πρώτα σε χαρτί. Τα σχέδια δεν ήταν και DaVinchi, ήθελα όμως να τα βγάλω μόνη μου, βάζοντας κυρίως τη φαντασία μου να δουλέψει. Εσείς μπορείτε να τυπώσετε σχέδια με cupcakes από το διαδίκτυο, να τα μεταφέρετε στην τσόχα και να τα κόψετε ή να χρησιμοποιήσετε έτοιμα σχέδια από εδώ και εδώ.
  • Κατάλογο με όλα τα υλικά: Σε χαρτί Α4 σχεδίασα όλα τα υλικά με το χέρι και έγραψα την ονομασία τους, έπειτα πλαστικοποίησα τις κάρτες, τις έκοψα και τις έδεσα! Ο πελάτης μπορεί να παραγγείλει ό,τι συνδυασμό λαχταράει!


  • Έτοιμες κάρτες παραγγελιών: Τα παιδιά μπορούν να παίξουν με τις κάρτες αυτές σαν εναλλακτική δραστηριότητα. Προσπαθούν να φτιάξουν την παραγγελία του φανταστικού πελάτη, εξασκώντας έτσι τις δεξιότητες αντιστοίχισης. Μπορείτε να προσθέσετε και κλεψύδρα για μεγαλύτερη πρόκληση ή να κάνετε αγώνες ταχύτερου ζαχαροπλάστη.


  • Μπλοκάκι παραγγελιών: Για να σημειώνουν τις παραγγελίες των πελατών! 
  • Προσωπικές κάρτες: Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν σε αυτές τις κάρτες τα υλικά του αγαπημένου τους cupcake, καθώς και της μαμάς, του μπαμπά ή όποιου άλλου επιλέξετε!



     Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε κουταλάκια πλαστικά, τιμές στον τιμοκατάλογο, νομίσματα και χαρτονομίσματα από χαρτόνι, κομπιουτεράκι για πράξεις, καθώς και δίσκο σερβιρίσματος από πλαστικοποιημένο και ζωγραφισμένο Α4 χαρτί ή από τσόχα. Γενικώς, το καλό με την τσόχα είναι ότι δε γλιστράει και γι' αυτό είναι ιδανική για να παίζουν με αυτήν τα παιδιά σε διάφορες επιφάνειες, ακόμη και πάνω στα πόδια τους ή στο κρεβάτι, χωρίς να χαλάει το δημιούργημά τους.


Παζλ

Βασική ιδέα: Με απλά υλικά δημιουγείτε παζλ με μεγάλο ή μικρότερο βαθμό δυσκολίας.



Τι έβαλα μέσα στην τσαντούλα:
  • Παζλ: Εκτύπωσα δύο εικόνες από κινούμενα σχέδια που μου άρεσαν, τις οποίες βρήκα στο διαδίκτυο, σε μια κόλλα Α4 και τις πλαστικοποίησα (η πλαστικοποίηση είναι προαιρετική, απλώς διατηρεί το παιχνίδι σε καλή κατάσταση για μεγαλύτερο διάστημα). Στη συνέχεια, αγόρασα γλωσσοπίεστρα από το φαρμακείο (είναι εξευτελιστικά φτηνά), μέτρησα το πάχος τους και σε αυτή τη διάσταση έκοψα λωρίδες τις εικόνες. Κόλλησα κάθε λωρίδα σε ένα γλωσσοπίεστρο. Τις μισές τις κόλλησα με σιλικόνη και τις άλλες μισές με UHU. Το πείραμα πέτυχε εξίσου, μπορείτε να τις κολλήσετε και με τους δύο τρόπους. Επέλεξα να φτιάξω δύο παζλ σε μια τσαντούλα για να αυξήσω το βαθμό δυσκολίας και για να διατηρήσει το παιδί το ενδιαφέρον του για μεγαλύτερο διάστημα. Για να το βοηθήσω, λοιπόν, να ξεχωρίζει σε ποιο παζλ αντιστοιχεί το κάθε κομμάτι, έκανα τα εξής:

    α) Χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς μαρκαδόρους, σημείωσα στο πάνω μέρος κάθε γλωσσοπίεστρου ένα σύμβολο. Για τα κομμάτια του ενός παζλ το σύμβολο ήταν ένα κόκκινο αστεράκι και για το άλλο ένας μπλε σταυρός.

    β) Στο κάτω μέρος τους, έγραψα με τον ίδιο μαρκαδόρο από ένα γράμμα. Αν έβαζες τα όλα κομμάτια στη σειρά, στο ένα παζλ σχηματιζόταν η λέξη "ΛΙΟΝΤΑΡΑΚΙ" και στο άλλο ή λέξη "ΜΙΚΥ-ΜΑΟΥΣ". Μαζί με τα μαθηματικά, του κάνεις και γλώσσα!


  • Κάρτα επεξήγησης: Μέσα έβαλα και μια καρτούλα όπου έγραψα "Συμπλήρωσε τις λέξεις ΜΙΚΥ-ΜΑΟΥΣ και ΛΙΟΝΤΑΡΑΚΙ και φτιάξε τα παζλ!" Οδηγίες για το παιδάκι. Τόσο απλά!


Παιχνίδι λεπτής κινητικότητας "Πιάσε τα ψαράκια"

Βασική ιδέα: Το κλασικό και πολυαγαπημένο παιχνίδι του ψαρά που προσπαθεί να πιάσει τα ψάρια με το αγκίστρι του.



Τι έβαλα μέσα στην τσαντούλα:

  • Τα ψαράκια: Εκτύπωσα από το διαδίκτυο διάφορα ψαράκια που μου άρεσαν, τα ζωγράφισα, τα έκοψα, τα πλαστικοποίησα και τα ξαναέκοψα. Έβαλα κι ένα συνδετήρα στο καθένα και είναι έτοιμα για... ψάρεμα!
  • Το καλάμι: Ψαράς χωρίς καλάμι δε γίνεται! Με ένα απλό ξύλινο άξυστο μολύβι, λίγο σχοινί κολλημένο με UHU και δεμένο και με ένα μαγνήτη, επίσης κολλημένο και δεμένο στην ακρούλα του (τον αγόρασα από βιβλιοπωλείο), ο ψαράς είναι έτοιμος να αλωνίσει τις θάλασσες!

Μόλις ετοίμασα τα παιχνίδια, τα έβαλα σε σακούλες του Lidl με κλείσιμο (zip), έγραψα στην ετικέτα τον τίτλο του παιχνιδιού και τις έκλεισα.



Αγόρασα και αυτές τις πολύ χαριτωμένες σακούλες από τα Jumbo για να ταξιδέψουν τα χειροποίητα δωράκια μου!




 Εδώ μπορείτε να βρείτε ατέλειωτες ιδέες για να φτιάξετε τις δικές σας busy bags και πιο κάτω σας παραθέτω τις φίλες bloggers με τις δικές τους δημιουργίες!



 Εσάς πώς σας φαίνονται;

Καλές δημιουργίες!
Copyrighted.com Registered & Protected 
IIFF-TQ1T-PCNZ-OQOO

19 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφες οι κατασκευές σου, μπράβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι φοβερή!!! Όλα τέλεια,αλλά με ενθουσίασαν οι κάρτες του πρώτου παιχνιδιού!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ το ίδιο ακριβώς λέω κι εγώ για σένα!!! Σε ευχαριστώ πολύ!!! Δεν είναι βέβαια άψογης κατασκευής όπως τα δικά σου, αλλά τη δουλειά τους θα την κάνουν, σωστά;

      Διαγραφή
  3. Μπράβο κορίτσι!!! Μου άρεσαν πολύ και τα 3 παιχνίδια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nice ideas! Το αντράκι μου είναι πολύ μικρο ακόμα αλλά συλλέγω ιδέες για αργότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Μαριλένα! Κι εγώ το ίδιο κάνω! Περνάει ο καιρός και μεγαλώνουν γρήγορα τα ατιμούλικα!

      Διαγραφή
  5. Καταπληκτικά όλα!!!!!!!!!!Μπράβο σου!!!!!!!!!Συνέχισε έτσι!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου άρεσε πάρα πολύ παιχνίδι με τις τσόχες. Ειδικά επειδή προτείνεις πολλές επιλογές και τρόπους παιξίματος. Είχε πολύ δουλειά για να το κάνεις.
    Επίσης τα παζλ ...Εγώ σκεφτόμουν για τα δικά μου την πλαστικοποίηση αλλά τελικά δεν το τόλμησα. Τα κόλλησα με κόλλα σπρέι και μετά τα πέρασα από πάνω με κόλλα ντεκουπάζ.
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kathy μου έχεις δίκιο είχε δουλίτσα αλλά άξιζε! Μου έρχονταν οι ιδέες κατακλυσμός!
      Χμ δεν έχω κάνει ποτέ ντεκουπάζ αλλά πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα τεχνική! Να μας φτιάξεις μια ανάρτηση με τα μυστικά του επιτυχημένου ντεκουπάζ!

      Διαγραφή
  7. Πολύ δημιουργικές οι ιδέες και τα παιχνίδια σου.
    Σίγουρα θα προσπαθήσω να κάνω το παζλ.
    Σ' ευχαριστούμε για τις οδηγίες.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Σου εύχομαι καλή επιτυχία στην κατασκευή του παζλ!

      Διαγραφή
  8. Πως μου διέφυγε αυτή η ανάρτηση; Πολυ ωραίες ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι μεγάλη η ροή από blogs και αναρτήσεις που είναι λογικό κάποιες να χάνονται!! Χαίρομαι που σου άρεσαν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ωραιες τσαντουλες περα απο busy bags θα μπορουσαν να ειναι και δωρακια σε παρτυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι πολύ ωραία η ιδέα σου! Δεν το είχα σκεφτεί! Τέτοια παιχνιδάκια μπορούν να αντικαταστήσουν τα φθηνά/τυποποιημένα των Jumbo και είμαι σίγουρη θα εκτιμηθούν δεόντως!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips