Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ υπόθεση! Για μένα, που πέρασα από αυτή τη φάση πέρυσι για πρώτη φορά με την πεταλουδίτσα μου, είδα πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα, τόσο στο σχολικό περιβάλλον, στην αλλαγή της καθημερινότητας μας στο σπίτι, στην ίδια μου την κόρη που προσπαθούσε να προσαρμοστεί και να αφομοιώσει τη νέα της ζωή, διατηρώντας παράλληλα την προσωπικότητα της.
Εδώ σας παραθέτω μια λίστα με ΟΛΑ όσα χρησιμοποιήσαμε στην πρώτη δημοτικού. Πολλά από αυτά είναι προαιρετικά, αλλά διευκόλυναν τη ζωή μας. Κάποια ήταν παραγγελία της δασκάλας και συμβάδιζαν με τον τρόπο που εκείνη διδάσκει, είναι δηλαδή υποκειμενικά και ίσως να μη ζητηθούν καθόλου από άλλες δασκάλες. Κάποια άλλα, όπως η τσάντα, τα μολύβια, οι γόμες, είναι απολύτως απαραίτητα, αλλά εσείς θα αποφασίσετε τι θα επιλέξετε και τι θα δοκιμάσετε. Η πρώτη δημοτικού είναι μια περίοδος εξερεύνησης και προσαρμογής σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στα υλικά που θα ταιριάξουν καλύτερα στο παιδί σας! Όπως και να'χει, να θυμάστε πως στα υλικά του σχολείου η δασκάλα έχει και πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να έχει τον τελευταίο λόγο!
Να λοιπόν, μια ολοκληρωμένη λίστα με όλα όσα χρησιμοποίησε το πρωτάκι μας!
Σημείωση: Τα λινκς των υλικών που σας παραθέτω είναι τυχαία, απλά για να δείτε για τι πράγμα σας μιλώ κάθε φορά. Δεν κερδίζω κάτι από τα λινκς αυτά, ούτε από τις αγορές σας μέσω αυτών. Έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα.
Σχολική τσάντα. Εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές: Τρόλεϊ, πλάτης, με μεγάλες ή μικρές ρόδες, οικονομικές ή ακριβότερες. Εμείς επιλέξαμε τσάντα τρόλεϊ και δε βγήκαμε χαμένοι. Η πρώτη τάξη βρισκόταν στο ισόγειο και τα βιβλία ήταν υπερβολικά πολλά για να τα κουβαλάει στην πλάτη της!
Η μάρκα που επιλέξαμε ήταν Gim τρόλεϊ, το ίδιο και για την τσάντα νηπιαγωγείου του σαμψωνάκου. Μπορώ να πω ότι από εδώ και στο εξής αυτή τη μάρκα θα αναζητώ, γιατί μετά από ενός σχεδόν χρόνου κακουχίες, δεν έχει σπάσει ρόδα, δεν έχει σκιστεί φερμουάρ, δεν έχει τρυπήσει δίχτυ για το παγουράκι. Η μόνη φθορά είναι σε μια υφασμάτινη γωνία μιας πλαϊνής τσέπης, που συχνά τύχαινε να ακουμπάει στο δρόμο. Έτσι, ενώ άλλες τσάντες πρέπει να αλλαχθούν μέσα στη χρονιά, η δική μας θα προαχθεί με διαγωγή κοσμιοτάτη και στη δευτέρα δημοτικού και αντίστοιχα η αγορίστικη στα μεγάλα νήπια!
Να προσέξετε οπωσδήποτε να έχει διαχωριστικά, όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο. Η δική μας είχε 3 και τα χρησιμοποιήσαμε όλα. Επίσης, πολύ σημαντική η θήκη για παγουράκι να είναι εξωτερική, γιατί διαφορετικά ετοιμαστείτε για διαρροές και δράματα με τα βιβλία!
Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την επιλογή σχολικής τσάντας, διαβάστε το σχετικό άρθρο της Άσπας. Είναι αυτό που μας βοήθησε να αποφασίσουμε και για τη δική μας τσάντα!
Παγούρι. Προτιμήσαμε παγούρι θερμός (αυτό συγκεκριμένα), γιατί είναι εξωτερικά της τσάντας και το νερό ζεσταινόταν εύκολα, ενώ τα παγάκια έλιωναν πολύ γρήγορα. Επίσης, επιλέξαμε με κουμπάκι και καλαμάκι, για να μη χρειάζεται να πιάνει το στόμιο με το χέρι της, ειδικά εν μέσω κορονοϊού. Το συγκεκριμένο παγουράκι το έχουμε πολλούς μήνες και δεν έχει πάθει τίποτα.
Κασετίνα. Επιλέξαμε κασετίνα βαρελάκι, αλλά έχει κάποια συν και μείον. Στα συν είναι ότι πιάνει λίγο χώρο και ακόμη κι αν πέσει κάτω ανοιχτή, δύσκολα σκορπίζεται το περιεχόμενο της. Στα πλην ότι χωράει μόνο τα βασικά, δηλαδή τους μαρκαδόρους θα πρέπει να τους βάλετε αλλού και ότι από τη μύτη των μολυβιών λερώνονται και μαυρίζουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ μέσα, από μαρκαδόρους έως, το χειρότερο, γόμες.
Για το λόγο αυτό, φέτος επιλέξαμε κασετίνα διπλή, η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη, αλλά έχει δυο άλλα μειονεκτήματα: Έχει συγκεκριμένες θέσεις για πράγματα, δεν μπορείς π.χ. να βάλεις όσο μεγάλη γόμα ή ξύστρα θες και πρέπει το παιδί να τοποθετεί πίσω στη θέση τους ό,τι χρησιμοποιεί, είναι δηλαδή για πιο τακτικά κατά τη γνώμη μου παιδιά. Βέβαια, υπάρχει και η μέση λύση, οι οβάλ διπλές κασετίνες με δυο θήκες, πιο φαρδιές άρα με μεγαλύτερο χώρο και μπορούν να απομονωθούν όσα χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά ή όσα λερώνουν.
Μολύβια. Η καλύτερη επιλογή από την εμπειρία μου είναι τα επώνυμα μολύβια, όπως Faber Castell ή Staedtler, γιατί πολύ συχνά τα φαντεζί μολύβια, μετά από ένα δύο ξυσίματα, αρχίζει η μύτη τους να σπάει και το τελευταίο που θέλουμε είναι να χάνουν τα παιδιά πολύτιμη ώρα μέσα στο μάθημα για να ξύνουν και να ξαναξύνουν! Αν θέλετε, μπορείτε να πάρετε μερικά τέτοια για το σπίτι, έτσι για τη φιγούρα, αλλά η πλειοψηφία δε θα τα βγάλει τα λεφτά της!
Ξύστρα. Προτιμήστε ξύστρες κλειστές, για να μη χρειάζεται το παιδί να τρέχει στο καλαθάκι της τάξης και να ξύσει τα μολύβι! Μπορείτε να την αδειάζετε το βράδυ στο σπίτι, απλά φροντίστε να χωρά στην κασετίνα σας.
Hot tip: Στο σπίτι μας έχουμε ηλεκτρική ξύστρα και τσεκάρω τακτικά τα μολύβια της, ώστε να είναι πάντα ξυσμένα έτοιμα από το σπίτι. Η ηλεκτρική ξύστρα είναι σωτήρια, θα σας λύσει τα χέρια! Εμείς έχουμε μία με μικρή και μεγάλη οπή από τα Lidl, εδώ και πολλά χρόνια και είναι αθάνατη!
Μαρκαδόροι. Επιλέξαμε χοντρούς Carioca, αφού και σαν νηπιαγωγός αυτούς επιλέγω. Αλλά μέσα στη χρονιά αγοράσαμε και λεπτούς Bic, επειδή τους ζήλεψε από άλλο παιδάκι και παρόλο που είναι αρκετά ακριβοί, άξιζαν τα λεφτά τους γιατί πολλές φορές έμεναν χωρίς καπάκι για ώρες και δεν πάθαιναν ΤΙΠΟΤΑ!!!
Ξυλομπογιές. Επιλέξαμε τις μεγάλες Stabilo και μας είναι τέλειες. Πολύ γερή μύτη και εντονότερη γραφή από όσες έχουμε χρησιμοποιήσει ως τώρα.
Πλαστελίνες. Συγκεκριμένα Bic και η πεταλουδίτσα μου έμεινε πολύ ευχαριστημένη.
Μπλοκ ζωγραφικής & ακουαρέλας. Το μπλοκ ζωγραφικής το ζήτησε η κυρία, ενώ το ακουαρέλας η κυρία των εικαστικών. Το πρώτο είναι για ελεύθερη ζωγραφική, ενώ το δεύτερο για μάθημα.
Update 10/9/2020: Κάποιες δασκάλες εικαστικών ζητούν επιπλέον λαδοπαστέλ και κηρομπογιές, άλλες όχι.
Πακέτο φύλλων Α4: Άλλωστε τόσο θα χρειαστεί το κάθε παιδί για τη χρονιά!
Φακέλους με αυτάκια ή με κουμπί: Εκεί θα μπουν οι εργασίες των παιδιών, αλλά η κυρία θα σας πει ποιό σύστημα χρησιμοποιεί και επομένως τι ακριβώς θα χρειαστεί να αγοράσετε.
Μαρκαδόρος υπογράμμισης. Συχνά τους ζητούσε να μαρκάρουν με αυτόν συγκεκριμένα γράμματα ή σημεία στίξης στο μάθημα της γλώσσας. Το χρειαστήκαμε αργότερα μέσα στη χρονιά.
Μαρκαδόρος ασπροπίνακα. Λόγω κορονοϊού, με την επιστροφή στα σχολεία κάθε παιδί έπρεπε να έχει το δικό του μαρκαδόρο ασπροπίνακα.
Κόλλα. Χρησιμοποιεί υγρή κόλλα με δίχτυ και stick. Της έχω και από τις δύο, τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.
Άβακας. Απόλυτα απαραίτητος στην πρώτη τάξη!!! Πήρα έναν για το σχολείο όπως μας ζήτησε η κυρία και άλλους δύο για το σπίτι, έναν για κάθε παιδί. Από τα πιο βασικά εργαλεία αριθμητικής!!! Βασικό tip, να πάρετε έναν που να στέκεται όρθιος!
Γλωσσοπίεστρα ή ξυλάκια αριθμητικής. Ξύλινα ή πλαστικά ξυλάκια πάλι για τα μαθηματικά. Η κυρία μας ζήτησε γλωσσοπίεστρα σε διαφορετικό χρώμα η κάθε δεκάδα, αλλά αυτό είναι σχετικό με τη μέθοδο του κάθε δασκάλου.
Ετικέτες. Απαραίτητες!!! Σε κάθε βιβλίο θα χρειαστείτε ετικέτα με το ονοματεπώνυμο και την τάξη του παιδιού, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να χαθεί και να μην ξαναβρεθεί! Οι σκέτες άσπρες-μπλε είναι σούπερ οικονομικές, αλλά και με ήρωες σίγουρα θα αρέσουν στα παιδιά. Και οι δυο θα κάνουν τη δουλειά!
Ρολό ντυσίματος. Θέλετε να μη διαλυθούν τα βιβλία σας μετά από λίγους μήνες; Θέλετε να διατηρηθούν οι γωνίες τους ανέγγιχτες;; Οπωσδήποτε ντύστε τα βιβλία των παιδιών! Δείτε εδώ το βίντεο της Άσπας με το οποίο ξαναθυμήθηκα πώς γίνεται (είχα από το λύκειο να το κάνω, με τη φίλη μου την Ευαγγελία παλεύαμε με τα σουρώματα!!!), διαφορετικά ο βιβλιοχαρτοπώλης της γειτονιάς ίσως το κάνει για εσάς, με το αζημίωτο φυσικά! Εγώ σας προτείνω να το κάνετε μόνοι σας αν έχετε χρόνο, κι αν βγει και καμιά τσαλάκα στη μεμβράνη δεν έγινε τίποτα! Δεν θα το παντρευτείτε κιόλας!!!
Τετράδια. Προτιμήστε τετράδια με πλαστικό κάλυμμα, όχι με πλαστικοποιημένο εξώφυλλο! Έχει διαφορά! Το πλαστικοποιημένο εξώφυλλο είναι πάλι χάρτινο και πάλι φθείρεται, ενώ το πλαστικό κάλυμμα θα μείνει άφθαρτο και για άλλες χρονιές, αν θέλετε να το επαναχρησιμοποιήσετε και να καμουφλάρετε απλά μπλε τετράδια!!
Η κυρίας μας ζήτησε τετράδια σε χρώμα κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο (με κουτάκια για την αριθμητική), μπλε και ένα ευρετήριο. Κάθε κυρία όμως ζητάει διαφορετικά χρώματα για τις ίδιες χρήσεις.
Βέβαια, θα χρειαστείτε και κάτι για σπίτι, για να γράφει το παιδί σας την ορθογραφία όταν του την υπαγορεύετε. Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι ήδη έχετε σπίτι, όπως φύλλα Α4, μπλοκάκια, σημειωματάρια, παλιά τετράδια και αν δεν έχετε τίποτε από αυτά, μπορείτε πάντα να αγοράσετε.
Update 4/9/2020: Η φίλη αναγνώστρια Εύη μας συμβουλεύει: "Καλό θα ήταν στα τετράδια το φύλλο να είναι 80γρ. Όσο πιο χοντρό τόσο και πιο ανθεκτικό στα σβήσε-γράψε το μικρών παιδιών!"
Update 10/9/2020: Μια δασκάλα πρότεινε τα παιδιά να χρησιμοποιούν 30φυλλα τετράδια ώστε να κουβαλούν λιγότερο βάρος στις τσάντες του!
Ταπεράκια ή σακούλες. Στο δημοτικό τα παιδιά δεν τρώνε σε τραπέζι το κολατσιό τους, όπως στο νηπιαγωγείο. Επομένως ίσως χρειαστείτε κάτι διαφορετικό. Εγώ χρησιμοποιώ πολλά μικρά ταπεράκια με μη αποσπώμενο καπάκι, για να μη χρειάζεται να ψάχνει η κόρη που άφησε το καπάκι της! Ο λόγος που χρησιμοποιώ πολλά μικρά αντί για ένα μεγάλο με χωρίσματα, είναι καθαρά πρακτικός. Αν της χυθεί το περιεχόμενο από το ένα ταπεράκι (που συμβαίνει συχνά), έχει τα υπόλοιπα για να χορτάσει!
Με την επιστροφή στα σχολεία μετά τον κορονοϊό, προτίμησα τα σακουλάκια μιας χρήσης, τα οποία κλείνουν ερμητικά, για να μη χρειάζεται να απολυμαίνω ταπεράκια στο σπίτι! Τρώει και τα πετάει! Η Γιάννα χρησιμοποιεί χάρτινες σακουλίτσες για κολατσιό, πιο οικολογική λύση!
Φωτογραφία. Η κυρία μας ζήτησε από μια φωτογραφία ταυτότητας του παιδιού, για να φτιάξει ένα όμορφο κολάζ! Αν σας ζητήσει κάτι τέτοιο, μην δυσανασχετήσετε, απλά πηγαίνετέ την από τα πρώτα πράγματα! Είναι κρίμα να είναι το δικό σας παιδί αυτό που δεν θα έχει φωτογραφία όλη τη χρονιά! Είναι κρίμα για το παιδάκι και για πώς θα νιώθει! Σας το λέω εκ πείρας από το νηπιαγωγείο! Εκτιμήστε την προσπάθεια της δασκάλας και βοηθήστε την από τη δική σας πλευρά!
Είδη καθαριότητας. Στην τσάντα της έχω απ' όλα! Χαρτομάντηλα, υγρά πανάκια απολύμανσης για τα χέρια, μπουκαλάκι με τζελ απολύμανσης και πανάκια απολύμανσης επιφανειών, γιατί κάποιες φορές ένιωθε την ανάγκη να καθαρίσει την επιφάνεια του θρανίου της (αυτό επί κορονοϊού)! Όλα πλην των πανακίων για επιφάνειες, τα έχω σε ένα νεσεσεράκι και μαζί με το κολατσιό, όλα σε μια σακούλα. Παίρνει τη σακούλα, βάζει και το νερό μέσα και βουρ για διάλειμμα!
Σακούλα για σχολικά γεύματα. Αν αιτηθείτε κι εσείς να παίρνετε σχολικά γεύματα, θα χρειαστείτε μια σακούλα για να τα τοποθετεί μέσα το παιδί. Προτιμήστε υφασμάτινη, γιατί πολλές φορές τα γεύματα είναι καυτά και η πλαστική σακούλα ίσως τρυπήσει.
Μια αλλαξιά. Στη μια θήκη της τσάντας της και σε σακούλα, της έχω μια ολόκληρη αλλαξιά με ένα σετ ρούχα, κάλτσες και εσώρουχα. Παιδιά είναι, ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται! Φέτος, στην αλλαξιά θα προστεθούν και 1-2 εφεδρικές υφασμάτινες μάσκες, καθώς και σακουλίτσα για να τοποθετούν τη φορεμένη μάσκα.
...Και 2 tips!
1. Ψωνίστε πρώτα από το σπίτι!
Πριν αρχίσουν τα σχολεία, συγκεντρώστε ΟΛΑ σας τα σχολικά και είδη χειροτεχνίας σε ένα σημείο, ας το πούμε "Κέντρο Υλικών" και ψωνίστε πρώτα από εκεί. Ίσως μείνετε έκπληκτοι με το πόσα υλικά έχετε ήδη! Το Κέντρο Υλικών διατηρήστε το για πάντα, θα είναι από τα πιο χρήσιμα σημεία του σπιτιού σας, για όσο θα έχετε παιδιά στο σχολείο!
Πριν αρχίσουν τα σχολεία, συγκεντρώστε ΟΛΑ σας τα σχολικά και είδη χειροτεχνίας σε ένα σημείο, ας το πούμε "Κέντρο Υλικών" και ψωνίστε πρώτα από εκεί. Ίσως μείνετε έκπληκτοι με το πόσα υλικά έχετε ήδη! Το Κέντρο Υλικών διατηρήστε το για πάντα, θα είναι από τα πιο χρήσιμα σημεία του σπιτιού σας, για όσο θα έχετε παιδιά στο σχολείο!
Το δικό μας κέντρο υλικών! |
2. Χαρίστε!
Αν έχετε πράγματα που δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε γιατί δε σας ταιριάζουν, χαρίστε τα σε μια φιλανθρωπική οργάνωση της επιλογής σας! Δε φαντάζεστε πόσες οικογένειες παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τη σχολική λίστα!!! Εμείς προτιμάμε τη ΠΕΦΙΠ, γιατί πιστεύουμε ότι όλα πιάνουν τόπο εκεί! Και εσείς θα έχετε ακριβέστερη εικόνα για το τι έχετε και τι όχι ΚΑΙ θα βοηθήσετε κάποιον που το χρειάζεται!
Αν έχετε πράγματα που δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε γιατί δε σας ταιριάζουν, χαρίστε τα σε μια φιλανθρωπική οργάνωση της επιλογής σας! Δε φαντάζεστε πόσες οικογένειες παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τη σχολική λίστα!!! Εμείς προτιμάμε τη ΠΕΦΙΠ, γιατί πιστεύουμε ότι όλα πιάνουν τόπο εκεί! Και εσείς θα έχετε ακριβέστερη εικόνα για το τι έχετε και τι όχι ΚΑΙ θα βοηθήσετε κάποιον που το χρειάζεται!
Για περισσότερα tips σχετικά με την Α' Δημοτικού, διαβάστε τα άρθρα της Μαμάς Για Σπίτι "Το παιδί μου γίνεται πρωτάκι" και "Μυστικά Μελέτης Στο Σπίτι".
Σας κάλυψα, νέες δημοτικο-μαμάδες;
Εσείς οι παλιές μαμάδες πείτε μου, ξέχασα τίποτα από τη λίστα;
Πολύ σωστά όλα όσα γράφεις!!!! Σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά!!! Έχω και ένα άρθρο σχετικά με το διάβασμα στην πρώτη πολύ βοηθητικό! Αν θες να σου στείλω λινκ! Σε φιλώ γλυκά γλυκά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννα μου γράψτο μου εδώ και θα το προσθέσω και πάνω!!!
Διαγραφή