Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Παίζουμε τον "Ψυχολόγο"!





Αν έπρεπε να διαλέξω το παιχνίδι της χρονιάς, ανάμεσα σε όσα καινούργια έχουμε παίξει φέτος, νομίζω πως ο Ψυχολόγος θα έπαιρνε το βραβείο! Το πολύ πρωτότυπο επιτραπέζιο "Ψυχολόγος" μας έρχεται από την ελληνική εταιρεία ΙΔΕΑ Hellas και μάλιστα την έμπνευση και το σχεδιασμό την είχε ο Γιώργος Χαλκιάς, μέλος της εταιρείας και αγαπητός συνεργάτης του blog!!! Εύγε Γιώργο, ζωγράφισες!!!

Αλλά ας πάμε να δούμε το παιχνίδι από όλες του τις πλευρές, εξονυχιστικά και με συνοδεία όλες μας τις σκέψεις και εντυπώσεις!!!

Το consept
Μιλήστε στον ψυχολόγο του group therapy, του οποίου είστε μέλος, για το περίεργο θέμα που προκύπτει κάθε φορά, με τη βοήθεια των καρτών σας! Επιλέξτε την πιο σχετική για εσάς κάρτα και μοιρατείτε τις σκέψεις σας με τους υπόλοιπους θεραπευόμενους! Θα καταφέρει ο ψυχολόγος να σας ψυχολογεί και να ανακαλύψει σε ποιόν πελάτη ανήκει η κάθε κάρτα;


Τι θα βρείτε στο κουτί



  • Ηλεκτρονικό buzzer
  • 84 κάρτες αναμνήσεων
  • 50 δείκτες πόντων νίκης
  • Οδηγίες χρήσης


Πώς παίζεται
Ένας παίκτης κάνει κάθε φορά τον ψυχολόγο και οι υπόλοιποι τους θεραπευόμενους σε group therapy! Ψυχολόγος είναι κάθε φορά αυτός με τα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα. Αναμφίβολα αυτή ήμουν εγώ και χωρίς κανένα δισταγμό έγινα ευθύς ο ψυχολόγος! Τυφλός οδηγός που λένε! Τις επόμενες φορές πήγαμε δεξιόστροφα, σύμφωνα με τις οδηγίες του παιχνιδιού. Έτσι, σε κάθε παρτίδα όλοι γίνονται ψυχολόγοι 2-3 φορές!

Ο ψυχολόγος μοιράζει σε κάθε παίκτη από 5 κλειστές κάρτες. Βέβαια, εγώ επέτρεψα στα παιδιά να επιλέξουν μόνα τους κλειστές κάρτες, έτσι για την αλητεία! Ο κάθε παίκτης μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή τις κάρτες του, αλλά όχι των συμπαικτών του!

Το buzzer το έχει μπροστά του ο ψυχολόγος και το πατά για να ξεκινήσει το παιχνίδι. Αυτό θα μας ανακοινώσει το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σε αυτό το γύρο. Επειδή είμαι σίγουρη ότι σας τρώει η περιέργεια τι θέματα είναι αυτά, να σας πω πως μερικά από αυτά είναι ένα όνειρο μας, το χειρότερο δώρο, οι γονείς μας, ο συμπαίκτης μας, τι κρύβεται στη σοφίτα, το νόημα της ζωής και πολλά άλλα. Κάποια ίσως είναι για πιο μεγάλα παιδιά από τα δικά μου, όπως το έτερον ήμισυ, αλλά εμείς για παράδειγμα, δεν θα μιλήσουμε για το τώρα. Τους εξηγώ ότι πρέπει να επιλέξουν κάρτα με το πως φαντάζονται τον άντρα ή τη γυναίκα τους αύριο μεθαύριο. Αυτό το θέμα, του γάμου και της οικογένειας δηλαδή, δεν είναι για εμάς ταμπού. Ή τη συνωμοσία τους την εξηγώ σαν ένα μεγάλο μυστικό. Κάποιες ερωτήσεις είναι στο χέρι σας πώς θα τις διαχειριστείτε!

Αφού ακούσουν το θέμα, οι παίκτες έχουν λίγη ώρα για να κοιτάξουν τις κάρτες τους, να σκεφτούν και να επιλέξουν ποιά από τις εικόνες εκφράζει καλύτερα τις σκέψεις τους και τα συναισθήματα τους σχετικά με το θέμα.

Αφού καταλήξουν, αφήνουν την κάρτα που επέλεξαν κλειστή πάνω στο τραπέζι. Ο ψυχολόγος παίρνει όλες τις κλειστές κάρτες και τις ανακατεύει, ώστε να μην μπορεί να ξεχωρίσει ποιά κάρτα άφησε ποιός. Έπειτα, τις ανοίγει όλες πάνω στο τραπέζι για να τις βλέπουν όλοι οι παίκτες.




Η δουλειά τώρα του ψυχολόγου, είναι να επιλέξει τις 3 καλύτερες, κατά τη γνώμη του, κάρτες. Με τι κριτήριο όμως θα επιλέξει;; Αυτό επαφίεται στον ίδιο. Μπορεί να δηλώσει ότι επέλεξε τις 3 κάρτες με βάση τη σχετικότητα με το θέμα, το πόσο του άρεσαν, ποιά ήταν η πιο αστεία ή δημιουργική ή ακόμη και την κάρτα που τον αντιπροσωπεύει περισσότερο! Άλλωστε, δεν ακολουθούν όλοι οι ψυχολόγοι την ίδια θεωρητική κατεύθυνση! Άλλοι είναι ψυχαναλυτικοί, άλλοι συμβουλευτικοί, άλλοι γνωστικοσυμποεριφορικοί κ.ο.κ.

Ανάλογα τώρα, με το πόσο του άρεσε η κάθε μία από τις 3 κάρτες που επέλεξε, θα τοποθετήσει πάνω στην κάθε κάρτα τη μάρκα με 1, 2 ή 3 πόντους.

Έπειτα, έρχεται η ώρα του μαντέματος! Ο ψυχολόγος πρέπει να επιλέξει μια κάρτα και να μαντέψει σε ποιόν ανήκει! Έχει μόνο μία ευκαιρία και αν μαντέψει σωστά, τότε παίρνει κι αυτός τόσους πόντους, όσους έχει και η κάρτα πάνω της!

Ο κάθε παίκτης παίρνει τη μάρκα με τους πόντους, επιλέγει άλλη μια κλειστή κάρτα ώστε να έχει πάντα 5 και το buzzer το παίρνει αυτός που κάθεται δεξιά του πρώτου ψυχολόγου, ο οποίος θα κάνει με τη σειρά του την ψυχανάλυση του γκρουπ!


Οι κάρτες που επέλεξαν για να περιγράψουν τη μελωδία της ευτυχίας!


Αν οι παίκτες είναι 2, 3 ή 4, όπως ήμασταν εμείς, ο ψυχολόγος προσθέτει στις επιλεγμένες κάρτες των παικτών και μερικές ακόμη, ώστε να είναι πάντα 4. Έτσι, θα είναι λίγο πιο δύσκολο να μαντέψει σε ποιόν ανήκει τι. Εμείς βέβαια, δεν είχαμε διαβάσει αυτό το κόλπο από τις οδηγίες (τύπος 3, πρώτα παίζω και μετά διαβάζω το εγχειρίδιο) και παίζαμε με 3 κάρτες, όσοι και οι θεραπευόμενοι! Έτσι, μας ήταν πολύ εύκολο να καταλάβουμε κάθε φορά ποιανού είναι η κάθε κάρτα, γιατί τα παιδιά μας είναι και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες!

Το παιχνίδι μπορεί επίσης να παιχτεί και από 2 άτομα και αναλόγως του σκορ που θα συγκεντρώσουν, ελέγχουν το σχετικό πινακάκι στις οδηγίες, για να δουν πόσο καλά γνωρίζουν ο ένας τον άλλον!

Κάθε κάρτα απεικονίζει μια μοναδική, σουρρεαλιστική σκηνή, η οποία μπορεί να ερμηνευτεί σε πολλά επίπεδα, γι΄αυτό και οι ίδιες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκφράσουν κάτι άλλο σε ένα διαφορετικό θέμα.


Εσείς ποιά κάρτα θα επιλέγατε για να μιλήσετε για την αγάπη;


Οι εντυπώσεις μας
Το παιχνίδι ήταν αρχικά μια καλή αφορμή για να τους μιλήσω για το επάγγελμα του ψυχολόγου, πότε μπορεί να πάει κάποιος σε έναν τέτοιο γιατρό και πώς ο ψυχολόγος βοηθά τα άτομα που έχουν διάφορες δυσκολίες με τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους, να τα ξεπεράσουν και να είναι έτσι πιο χαρούμενα και ήρεμα και να μπορούν να προχωρήσουν στη ζωή τους. Μιλήσαμε και για το group therapy, που είναι μια ομάδα ατόμων με παρόμοιες δυσκολίες, οι οποίοι μοιράζονται μεταξύ τους τις σκέψεις τους και με τη βοήθεια του ψυχολόγου ενισχύουν ο ένας τον άλλον και ξεπερνούν τις δυσκολίες τους ευκολότερα.

Εγώ στο τέλος άφηνα τα παιδιά να μιλούν αν το θέλουν, για τις κάρτες τους και για το λόγο που τις επέλεξαν. Έμαθα πολλά για τα παιδιά μου, παρόλο που τα κουβεντιάζω σε καθημερινή βάση.

Σαν επιτραπέζιο, το ευχαριστηθήκαμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, κάτι που δεν είναι δεδομένο, γιατί συχνά ένα παιχνίδι που αρέσει στα παιδιά, εγώ μπορεί να το βαριέμαι και να το παίζω αγγαρεία!


Οι κάρτες που επέλεξαν τα παιδιά για να μιλήσουν για την πεταλουδίτσα μου!


Τα μεγάλα οφέλη του παιχνιδιού είναι κατά τη γνώμη μου τα εξής:

1. Τα παιδιά εκφράζουν τον εσωτερικό τους κόσμο χωρίς να χρησιμοποιήσουν λέξεις, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τα πιο κλειστά ή λιγότερο ώριμα να εκδηλωθούν.

2. Δίνεται μια τεράστια ευκαιρία στο γονιό να γνωρίσει καλύτερα το παιδί του! Ο κάρτες είναι ουσιαστικά προβολικές, δηλαδή ο καθένας βλέπει στην κάρτα αυτό που έχει μέσα του! Προβολικές κάρτες χρησιμοποιούν συχνά οι ψυχολόγοι για να αξιολογήσουν το θεραπευόμενο. Φανταστείτε ότι θα μάθετε τι σκέφτεται για εσάς, τι του αρέσει και τι όχι, τι ονειρεύεται για τη ζωή, τι γνώμη έχει για διάφορα θέματα! Μπορεί να σας εκπλήξει, για να μη σας πω πως είναι σίγουρο!

3. Ακόμη, δίνεται η ευκαιρία στο γονιό να αφήσει τα παιδιά του να τον γνωρίσουν λίγο καλύτερα, αλλά και να μιλήσει λίγο περισσότερο για τον τρόπο που αυτός βλέπει τα πράγματα. Αυτά που θα πει, μπορεί να είναι μαθήματα ζωής για το παιδί ή στη χειρότερη ένα όμορφο αμοιβαίο μοίρασμα, που θα το φέρει το παιδί πιο κοντά στο γονιό του.

4. Θα γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας! Σοβαρά τώρα, γιατί επιλέξατε ΑΥΤΗΝ την κάρτα;; Τι σκεφτόσασταν;; Προσπαθήστε να εκφράσετε με λόγια τις σκέψεις σας (ακόμη κι αν επιλέξετε να μην τις μοιραστείτε με τα παιδιά), γιατί και μόνο η εσωτερική διεργασία του να μετατρέψουμε τις σκέψεις μας σε λόγια, κάνει το μυαλό μας να τις βάζει σε σειρά! Θεραπευτικό!!!


Γιατρέ, γιατί με κοιτάζετε έτσι;; Είμαι σοβαρά;;


Το επιτραπέζιο γράφει ότι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 ετών και πάνω, αλλά τα παιδιά που συμμετείχαν εδώ στο σπίτι ήταν ηλικίας 7, 6 και 5 και πραγματικά σάρωσαν! Επομένως θα σας πρότεινα να μην το δέσετε ηλικιακά, αλλά να δώσετε και σε μικρότερα παιδιά μια ευκαιρία, ιδίως αν τους αρέσουν οι συζητήσεις ή τα πιο στατικά παιχνίδια. Παρόλο που ο σαμψωνάκος μου είναι παιδί της κίνησης, το έπαιξε με ευχαρίστηση, γιατί ταυτόχρονα είναι  και της κουβέντας! Το μόνο μελανό σημείο στο παιχνίδι μας είναι η βαθμολογία όπως πάντα! Τα παιδιά μου δυσκολεύονται πολύ όταν χάνουν, αλλά τα επιτραπέζια είναι πάντα μια καλή εξάσκηση σε αυτό το θέμα!


Πώς σας φάνηκε ο Ψυχολόγος;
Έχετε κάποιο άλλο πρωτότυπο επιτραπέζιο να μας προτείνετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips