Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Χρήσιμα κι ολόφρεσκα παιδικά βιβλία από το Μεταίχμιο!




Στη σημερινή ανάρτηση σας παρουσιάζω 3 βιβλία που μου έστειλε πρόσφατα το Μεταίχμιο, τα οποία είναι σχετικά με σχολεία και με διαβάσματα, τα 2 λίγο διαφορετικά από ό,τι έχουμε δει ως τώρα! Ευχαριστούμε πολύ τις εκδόσεις Μεταίχμιο για τα αντίτυπα.

Έτοιμοι για το δημοτικό σχολείο!



Το βιβλίο αυτό αποτελείται από φύλλα εργασίας για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τα φύλλα αυτά, δεν έχουν ως βασικό στόχο να "δουλέψουν" το παιδί, αν και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για επανάληψη και εμπέδωση σε πολλούς τομείς. Έχουν ως στόχο την αξιολόγηση του παιδιού, σε γενικές γραμμές πάντα, όσον αφορά τις βασικές κατακτήσει γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζεται να έχει κατακτήσει, ώστε να προχωρήσει με καλές βάσεις στο δημοτικό, να βοηθήσουν δηλαδή το γονιό ή τον εκπαιδευτικό να αξιολογήσει τη σχολική ετοιμότητα του παιδιού.




Φυσικά, η σχολική ετοιμότητα περιλαμβάνει πολλές υποενότητες, τις οποίες οι συγγραφείς συνοψίζουν στην πρώτη σελίδα του βιβλίου. Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το θέμα, βρήκα αυτό το πολύ ωραίο άρθρο που τα εξηγεί αναλυτικότερα.




Με τις ενδεικτικές αυτές δραστηριότητες ανά τομέα, το βιβλίο σας δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα: σας καθοδηγεί σχετικά με το ποιά παιχνίδια και φύλλα εργασίας είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια της εκάστοτε δεξιότητας. Αυτό το βρήκα ιδιαίτερα χρήσιμο!




Ένα άλλο έξυπνο χαρακτηριστικό, είναι η δυνατότητα αξιολόγησης που δίνεται στο παιδί, ώστε να εκφράσει αν και κατά πόσο το δυσκόλεψε η κάθε σελίδα. Γι' αυτό σε κάθε δραστηριότητα υπάρχουν δυο πατουσάκια, ένα λαγού και ένα χελώνας. Αν η δραστηριότητα του φάνηκε εύκολη, χρωματίζει το χνάρι του λαγού ενώ αν δυσκολεύτηκε, χρωματίζει της χελώνας. Επομένως, ακόμη κι αν το παιδί ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δραστηριότητα, θα μπορείτε να ξέρετε αν το έκανε με ευκολία ή αν ζορίστηκε.




 Μην σας ξεγελά ο τίτλος, το βιβλίο δεν είναι μόνο για νήπια, τα οποία σε λίγους μήνες θα πάνε στο δημοτικό, αλλά και για προνηπιάκια από 4 ετών. Φυσικά, αν έχετε προνήπια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο και να επαναξιολογήσετε το παιδάκι ξανά την επόμενη χρονιά ή στην αρχή και στο τέλος της χρονιάς, ώστε να δείτε την πρόοδο του και το τι χρειάζεται ακόμη να δουλευτεί.


Μαθαίνω να συγκεντρώνομαι



Αυτό είναι ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο, τουλάχιστον δεν έχει πέσει ξανά στα χέρια μου κάτι παρόμοιο! Το βιβλίο "Μαθαίνω να συγκεντρώνομαι" θα βοηθήσει τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς και εκπαιδευτικούς, να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μέσω της νευροεπιστήμης και να μάθουν να συγκεντρώνονται αποτελεσματικότερα και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.




Θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο, όχι μόνο για παιδιά με διάσπαση προσοχής και ανήσυχη συμπεριφορά. Σίγουρα θα βοηθηθούν και παιδιά που ήδη συγκεντρώνονται αρκετά καλά, γιατί δίνει πολλές συμβουλές και ασκήσεις σε θέματα συγκέντρωσης, χαλάρωσης, ελέγχου του σώματος, καλύτερης ποιότητας ύπνου και πολλά άλλα.




Ένας ενήλικας έχει επίσης πολλά να μάθει από το βιβλίο, κρίνοντας από τον εαυτό μου και τις γνώσεις που πήρα απλά φυλλομετρώντας το! Οι γνώσεις που θα αποκτήσει θα του επιτρέψουν όχι μόνο να βοηθήσει το παιδί του ή τους μαθητές του, αλλά και τον ίδιο. Πλέον, ακόμη και οι ενήλικες έχουν μεγάλη δυσκολία στη συγκέντρωση, λόγω των πολλών ερεθισμάτων που λαμβάνουν κάθε στιγμή της ημέρας. Τηλεφωνήματα, ειδοποιήσεις εφαρμογών, social media, ειδήσεις, παιχνίδια, τα πάντα είναι διαθέσιμα κάθε ώρα και συχνά μας δελεάζουν να ασχοληθούμε μαζί τους σε ακατάλληλες στιγμές, όταν η δουλειά, η οικογένεια ή ο ύπνος είναι προτεραιότητα μας.




Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!


Σχολικό ημερολόγιο Πένι Πέπερ



Άλλο ένα ακαδημαϊκό ημερολόγιο για παιδιά και εκπαιδευτικούς (τουλάχιστον εμένα θα μου άρεσε να έχω ένα τέτοιο, αν δεν είχα ήδη)! Πέρυσι, το Μεταίχμιο μας είχε στείλει το αντίστοιχο του μικρού δράκου Καρύδα, αλλά αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ακόμη πιο ενδιαφέρον, αφού είναι κοριτσίστικο, για πιο μεγάλες ηλικίες και μας έβαλε και στο τρυπάκι να διαβάσουμε τα βιβλία της Πένι Πέπερ!!! Δύο λόγοι που θεωρώ ότι το κάνουν ξεχωριστό είναι οι εξής:




Πρώτον, δεν έχει ορισμένες τις ημέρες σε κάθε ημερομηνία! Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα διαχρονικό δώρο, δηλαδή μπορείτε να το χαρίσετε και του χρόνου το Σεπτέμβρη σε κάποιο παιδί (κορίτσι κατά προτίμηση!).




Δεύτερον, ανάμεσα στις ημέρες έχει σκορπισμένα ΠΟΛΛΑ πετυχημένα, να πω την αλήθεια, προεφηβικά/εφηβικά αστειάκια, ντετεκτιβικά κόλπα και παιχνίδια! Αν το κορίτσι σας είναι 7+ και της αρέσει ή έχει ανάγκη μια ατζέντα για να σημειώνει, να οργανώνει και να προγραμματίζει τα μαθήματα της, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τις εκδρομές, τα γενέθλια, τα διαγωνίσματα και τα ραντεβού με τα κορίτσια, θα της φανεί πολύ χρήσιμο! Μακάρι να είχα κι εγώ ένα τέτοιο ημερολόγιο μαθήτρια! Πιστεύω θα μεγαλουργούσα!!!




Στην αρχή έχει ειδική σελίδα με τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα και τη χρονιά με μια ματιά.




Επίσης, σε κάθε αρχή του μήνα έχει δισέλιδο με το μήνα με μια ματιά και επιπλέον χώρο για σημειώσεις. Αυτό που επιπλέον θα ήθελα εγώ προσωπικά, για να πω ότι μπορώ σαν εκπαιδευτικός να το χρησιμοποιήσω, είναι ένα σκληρό εξώφυλλο, για να μπορεί να ανταπεξλελθει στα πήγαινε-έλα και στις τσάντες. Είναι καθαρά ατζέντα γραφείου, εκτός φυσικά κι αν του βάλετε προστατευτικό αυτοκόλλητο καπλαντίσματος!! Καλή ιδέα ε;




Πώς σας φαίνονται τα νέα back to school βιβλία;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips