Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Διαβάζοντας βιβλία σε μωρά 0-2 ετών: Οδηγός για γονείς




Το πολύ χρήσιμο κείμενο που ακολουθεί, είναι ένα gust post γραμμένο από την Μαρία Κούτρα, ιδιοκτήτρια του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου CleverBooks.gr! Ελπίζω να σας βοηθήσει με το διάβασμα παιδικών βιβλίων στο σπίτι, ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες που δεν ξέρετε πότε και από πού να ξεκινήσετε! Enjoy!!


Είστε νέος γονιός και αναρωτιέστε ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να εντάξετε την ανάγνωση βιβλίων στην ρουτίνα του μωρού σας;

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, η απάντηση είναι όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο! Το πρώτο χρονικό διάστημα μπορεί να σας φαίνεται ανούσιο, ιδιαιτέρως εάν δυσκολεύεστε να συγκρατήσετε το μικρό σας τη στιγμή που προσπαθεί να "αρπάξει" το βιβλίο για να δαγκώσει τις άκρες του. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν τα μωρά δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τι τους διαβάζετε, τα οφέλη που προκύπτουν σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης τους είναι πολλά.




Ποια είναι τα οφέλη;

Μέσα από αρκετές μελέτες, προκύπτει ότι το διάβασμα στα μωρά:

- Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την εξοικείωση με τους ήχους, τον τόνο της φωνής και την ομιλία, διότι είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια των γλωσσικών δεξιοτήτων.

- Μέσα από τη διαδικασία της ανάγνωσης τα μωρά απολαμβάνουν την αμέριστη προσοχή σας την ώρα που τα έχετε αγκαλιά, κάτι που είναι σημαντικό για την ενίσχυση των συναισθηματικών δεσμών μεταξύ σας.





- Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης τα μωρά δεν παρατηρούν μόνο τις εικόνες του βιβλίου. Δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στις δικές σας εκφράσεις. Για παράδειγμα, όταν ένας χαρακτήρας είναι απογοητευμένος ή χαρούμενος, τότε ο τόνος της φωνής μας και οι κινήσεις του προσώπου μας προσαρμόζονται αναλόγως. Τα μωρά μιμούνται αρκετές φορές αυτές τις εκφράσεις, πράγμα που βοηθά στην καλλιέργεια της συναισθηματικής τους νοημοσύνης.

- Αποτελεί έναν ενδεδειγμένο τρόπο για να βελτιώσετε την καθημερινή σας ρουτίνα. Ιδιαιτέρως εάν έχετε τη συνήθεια να διαβάζετε πριν τον ύπνο, ένα βιβλίο μπορεί να αποτελέσει προειδοποίηση για το μωρό πως είναι ώρα να χαλαρώσουμε!




Τι βιβλία να επιλέξετε!

3 - 6 μηνών:

Σε αυτό το στάδιο, κατάλληλα βιβλία για μωρά 3 μηνών είναι τα πάνινα βιβλία και αυτά με σκληρές σελίδες. Επιλέγουμε αυτού του είδους τα βιβλία διότι τα μωρά, ως συνήθως, προσπαθούν να τα πιάσουν στα χεράκια τους, να τα μασήσουν και είναι πολύ πιθανό να τα πετάξουν στο πάτωμα.


6 - 12 μηνών:

Σε αυτή την ηλικία, τα μωρά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο του βιβλίου και δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κάποιες εικόνες και ιστορίες που περιλαμβάνουν. Σιγά σιγά, θα δείτε το μωρό σας να προσπαθεί να γυρίσει τις σελίδες με τη βοήθεια σας, να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα αντικείμενα και να επαναλαμβάνει κάποιους ήχους. Μία καλή επιλογή θα αποτελούσαν τα πολυαισθητηριακά βιβλία και τα μουσικά παραμύθια.


1 - 2 ετών:

Γύρω στην ηλικία των 12 μηνών, τα μωρά αρχίζουν να λένε τις πρώτες τους λέξεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι λέξεις που αντιλαμβάνονται είναι πολύ περισσότερες από αυτές που μπορούν να προφέρουν. Επομένως, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιείτε εκπαιδευτικά βιβλία για παιδιά 1 έτους. Αρκετά ενδιαφέροντα είναι τα βιβλία με παραθυράκια και εικόνες, μέσα από τα οποία θα μπορείτε να του δείξετε, να του περιγράψετε καινούργια αντικείμενα και να το βοηθήσετε να μάθει νέες λέξεις.




Μερικά Tips:

· Διαβάστε αγκαλιά με το μωρό σας. Μία ζεστή αγκαλιά βοηθά το μωρό να αισθάνεται ασφαλές και να κρατάει επαφή μαζί σας.

· Δώστε σημασία στις εκφράσεις σας και τον τόνο της φωνή σας. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, μη διστάσετε να χαμηλώσετε ή να δυναμώσετε τη φωνή σας, ακόμη και να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές φωνές για διαφορετικούς χαρακτήρες.

· Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τη ροή του κειμένου. Καλό είναι κατά διαστήματα να διακόπτετε την ανάγνωση και να σχολιάζετε μία εικόνα ή να κάνετε ερωτήσεις, όπως "πού είναι το σκυλάκι;". Μπορεί να είναι νωρίς για να ανταποκριθεί σε αυτού του τύπου τις ερωτήσεις, αλλά αυτό θέτει γερές βάσεις για τον τρόπο που θα διαβάζετε στο μέλλον.

· Κάντε το διάβασμα διασκέδαση! Διαβάστε τραγουδιστά φράσεις και ομοιοκαταληξίες από τις ιστορίες και χορέψτε επάνω στο γόνατό σας. Μιμηθείτε τους ήχους των ζώων.

· Η επανάληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει το μωρό σας. Επιδιώξτε να διαβάζετε συχνά τα ίδια βιβλία. Θα διαπιστώσετε πως η επανάληψη αρέσει στα μωρά.




· Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας θα μπορεί να έχει άμεση επαφή με ένα βιβλίο στο χώρο, όπου παίζει. Ιδίως όταν αρχίσει να μπουσουλά και να περπατά, καλό θα ήταν να έχετε μία μικρή βιβλιοθήκη εύκολα προσβάσιμη, έτσι ώστε να μπορεί να πάρει ένα βιβλίο όποτε το θελήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips