Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Τα βιβλία του Σεπτεμβρίου 2021



Παρόλου που τα βιβλία που διαβάζουμε είναι πολλά, ο χρόνος για αναρτήσεις είναι φέτος πιο περιορισμένος! Έτσι, για να καταφέρνω να σας γράφω για όλα τα παιδικά βιβλία που διαβάζουμε, αποφάσισα να επιστρέψω στη στήλη Τα βιβλία του μήνα, όπου κάθε μήνα θα σας γράφω για ΟΛΑ τα παιδικά βιβλία διαβάσαμε τον προηγούμενο!


3 βιβλία με τη μάγισσα και τον Ιππότη



Η Ερμιόνη και ο Αρθούρος είναι δυο αδέρφια, τα οποία αγαπούν να παίζουν τη μάγισσα και τον ιππότη!

Στο βιβλίο Οι συγγνώμες μιας μάγισσας, η Ερμιόνη θέλει να γίνει μάγισσα, αλλά για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να ετοιμάσει και την κατάλληλη αμφίεση! Σηκώνεται, λοιπόν, πολύ πρωί και με τα πολλά και τα λίγα, ετοιμάσει για την αφεντιά της μια πολύ ωραία στολή! Μόνο που κατά τη διαδικασία αυτή, έσπειρε γύρω της τον κακό χαμό! Ταυτίζεστε;;;




Αλλοίμονο, στην πόρτα εμφανίστηκαν οι γονείς της, οι οπαίοι την κατσαδιάζουν για το χάλι που αντικρύζουν! Με ταπείνωση, η Ερμιόνη μαζεύει όλη την ακαταστασία που προκάλεσε και το σημαντικότερο, ζητά συγνώμη από τους γονείς της και συνειδητοποιεί πως αυτή είναι η πιο μαγική λέξη, που πρέπει κάθε σωστή μάγισσα να γνωρίζει!



Στο βιβλίο Τα ευχαριστώ ενός ιππότη, ο Αρθούρος περνά τη μέρα του στην παιδική χαρά, όπου σαν σωστός ιππότης βοηθά και ενθαρρύνει τα άλλα παιδιά, όπου αυτά το χρειάζονται! Τι κι αν ένα αγόρι τον κορόιδεψε που περνιέται για ιππότης; Εκείνος συνεχίζει να κάνει το καλό και στο τέλος, όλα τα παιδιά της παιδικής, ακόμη και το αγόρι εκείνο, αναζητούν την καλοσυνάτη και χαρούμενη παρέα του!







Στο βιβλίο Τα συναισθήματα μιας μάγισσας, η Ερμιόνη πηγαίνει βόλτα με την οικογένεια της στο ζωολογικό πάρκο! Είναι ιδανική ευκαιρία για εκείνη να επιλέξει ένα ζώο για βοηθό της, όπως αρμόζει σε μια μάγισσα! Βοηθός της στην αναζήτηση αυτή θα είναι ο αδερφός της ο Αρθούρος! Μέσα από τις σκέψεις και τα γεγονότα της ημέρας, η Ερμιόνη θα βιώσει όλα τα συναισθήματα, μαζί της κι εμείς, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει για εκείνη καλύτερος βοηθός από τον μικρό της αδερφό!!






Τα βιβλία της μάγισσας και του ιππότη έχει γράψει η Ιωάννα Μπαμπέτα και την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η Αιμιλία Κονταίου. Είναι τρία πολύ ωραία βιβλία για παιδιά προσχολικής ηλικίας, τρυφερά, διασκεδαστικά, με ωραία μηνύματα! Κυκλοφορεί και ένα τέταρτο, Οι καλημέρες ενός ιππότη, με τον Αρθούρο να ντρέπεται να πει "καλημέρα" σε φίλους και γνωστούς!


Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό μου



Ένα ακόμη βιβλίο της Μόλι Πότερ (μπορείτε να διαβάσετε για τα άλλα παρόμοια βιβλία της που έχω παρουσιάσει εδώ, εδώ κι εδώ).



Σε αυτό το βιβλίο, η συγγραφέας μας μιλά σχετικά με το νου, τις σκέψεις και την υγιή διαχείριση τους!

Μέσα από τις σελίδες του, μαθαίνουμε πώς είναι καλό να σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας, ποιά είναι η σχέση της φροντίδας του σώματος με τον υγιή νου, τι είναι ευτυχία, τι μπορούμε να κάνουμε όταν μας αναστατώνει κάτι, όταν βασανιζόμαστε από επίμονες σκέψεις ή όταν κάποιος μας κάνει να νιώθουμε άσχημα. Ακόμη, πού μπορούμε να αναζητήσουμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε, πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι φίλοι και να βελτιώσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε.



Στο τέλος του βιβλίου, θα βρείτε συμβουλές για ενήλικες, σχετικά με το πώς μπορείτε να βοηθήσετε στη διατήρηση της ψυχικής υγείας και την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας του παιδιού, ιδιαίτερα βοηθητικές και για τη δική μας ψυχική υγεία!!!




Αυτό που δεν μου ταίριαξε στο βιβλίο, είναι πως συμπεριλαμβάνει το διαλογισμό ως μια ευρέως αποδεκτή μέθοδο χαλάρωσης και αποσυμφόρησης του νου. Είναι ένα δισέλιδο το οποίο δεν διάβασα καθόλου στα παιδιά, καθότι στην οικογένεια μας μαθαίνουμε πως η πιο γλυκιά παρηγοριά του νου είναι η Θεία παρηγοριά και πως μπορούν να εναποθέσουν τις δύσκολες σκέψεις στον καλό μας Θεό μέσω της προσευχής! Θα ήθελα πολύ να βρω μια μέρα μέσα σε ένα τέτοιο βιβλίο, ένα δισέλιδο για την προσευχή, το κομποσχοίνι ή την εξομολόγηση ως μέσο ψυχικής ηρεμίας!


Δεν είναι κακό να κλαις



Ένα βιβλίο που απευθύνεται κυρίως στα αγόρια και στο στερεότυπο "Οι άντρες δεν κλαίνε". Είναι γελοίο το γεγονός πως εν έτη 2021 υπάρχουν ακόμη γονείς που παροτρύνουν τα παιδιά γένους αρσενικού να κρύβουν τα συναισθήματα τους, καθώς αυτό ερμηνεύεται ως ένδειξη ψυχικής αδυναμίας! Και είμαι σίγουρη πως συμβαίνει, αφού ο σαμψωνάκος πολλές φορές μου έχει αναφέρει αυτή τη φράση, την οποία του λέει συχνά ένας από τους συμμαθητές του! Και καλά να τα λένε οι παππούδες κι οι γονείς μας, αλλά να τα λέμε κι εμείς; Δεν μάθαμε τίποτα μεγαλώνοντας με αυτή τη προβληματική νοοτροπία;




Μέσα στο βιβλίο θα διαβάσετε γιατί μερικά αγόρια κρύβουν τα συναισθήματα τους, γιατί νομίζουν ότι πρέπει να κάνουν τους σκληρούς και γιατί είναι καλό να μιλάμε για τα συναισθήματα μας. Στη συνέχεια, αναφέρεται σε κάθε είδους συναίσθημα, ομαδοποιώντας τα σε εκείνα που σε κάνουν να χαμογελάς, να κατσουφιάζεις, να κλάψεις, στα δυσάρεστα και τα δύσκολα συναισθήματα, σε εκείνα που έχουν να κάνουν με τους άλλους και με τις σκέψεις σου, που δείχνουν ότι νοιάζεσαι, στα ήρεμα συναισθήματα και σε εκείνα που σε κάνουν να θέτεις ερωτήματα.



Στη συνέχεια, μας μαθαίνει βήμα βήμα με ποιόν τρόπο μπορούμε να τα διαχειριστούμε και τέλος, αφιερώνει ένα τρισέλιδο στους ενήλικες και στο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα αγόρια να καλλιεργήσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη!



Νομίζω πως αυτό το βιβλίο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, με βάση τα όσα ακούμε και διαβάζουμε να συμβαίνουν στην κοινωνία μας, από άνδρες εις βάρος γυναικών και πιστεύω δεν παύει να είναι αυτή μια σκέψη στο μυαλό εμάς των αγορομαμάδων, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μεγαλώσουμε παιδιά που θα γίνουν άντρες σεβαστικοί, ικανοί να αγαπήσουν και να εκφραστούν, να αναγνωρίσουν και να διασειστούν τα συναισθήματά τους, πριν αυτά ξεσπάσουν και πληγώσουν ανεπανόρθωτα τους ανθρώπους γύρω τους.


Μαζί είναι καλύτερα



Ένα πολύ ωραίο βιβλίο για να διαβάσετε με την έναρξη των σχολείων, τόσο στο σπίτι όσο και στο νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού! 




"Το φιλαράκι, ο κολλητός, ο φίλος ο καλός
είναι κάποιος που διάλεξες - κι είναι ξεχωριστός.
Μαζί του θέλεις πάντοτε τον χρόνο να περνάς
κάνει τη μέρα σου όμορφη κι εσύ χαμογελάς!



Το βιβλίο με τα όμορφα, λιτά στιχάκια που απέδωσε στα ελληνικά η εκπληκτική Μάρω Ταυρή, ενισχύουν την ομαδικότητα, τη συντροφικότητα και τους δεσμούς της ομάδας! Είναι ένα βιβλίο που θέλω να διαβάσω στα παιδιά της τάξης μου! Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Κάριλ Χαρτ (έχει γράψει και το Γνώρισε τους πλανήτες") και την πολύ όμορφη εικονογράφηση επιμελήθηκε η Άλι Πάι.


Η Μίνα ανακαλύπτει έναν νέο κόσμο



Η Μίνα Πρόκειται να πάει για πρώτη φορά στο σχολείο. Όχι ότι είναι αγχωμένη, απλά δεν έχει καμία όρεξη!! 😄

Όταν βρίσκεται για πρώτη φορά μαζί με τους νέους συμμαθητές και τη νέα δασκάλα, νιώθει σαν ψάρι έξω από τα νερά της, εξ ου και τα όνειρα που έχει με ένα κόκκινο ψαράκι, το οποίο στέκεται μακριά και παρακολουθεί από μακριά ένα κοπάδι ασημένιων ψαριών!




Κανείς δε μιλάει τη γλώσσα της κι εκείνη δεν καταλαβαίνει τίποτα. Όλα της φαίνονται γκρίζα κι επίπεδα. Εκτός από ένα κόκκινο αρκουδάκι! Τις επόμενες μέρες, φροντίζει το αρκουδάκι αυτό μαζί με ένα άλλο κοριτσάκι, με το οποίο γίνονται φίλες! Σταδιακά, όλο και περισσότερα πράγματα της φαίνεται να αποκτούν νόημα και χρώμα στο σχολείο και τα όνειρα της γίνονται όλο και πιο πολύχρωμα και διασκεδαστικά για το μικρό ψαράκι, που καταφέρνει όχι μόνο να μπει στο κοπάδι των ψαριών, αλλά και να ταξιδέψει σε ένα λιβάδι με τεράστια πολύχρωμα λουλούδια, πετώντας καβάλα σε ένα γιγάντιο ψάρι! Τους δάμασε τελικά τους φόβους της η Μίνα!




Πόσο χαίρομαι για τη Μίνα! Είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και δε γνωρίζουν ούτε τη γλώσσα ούτε τα άλλα παιδιά. Αλλά τα παιδιά είναι παιδιά και με λίγη βοήθεια, τα καταφέρνουν μια χαρά!!! Προσαρμόζονται και ανθίζουν!



Είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο για την αρχή της χρονιάς, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά και να τους δώσουμε την ευκαιρία να μπουν στη θέση του άλλου και να δουν πώς νιώθει κάποιος "νεοφερμένος" στο σχολείο. Μπορεί, ακόμη, κάποιο παιδί να ταυτιστεί με τις δυσκολίες προσαρμογής της Μίνας, ακόμη κι αν μιλά την ίδια γλώσσα με τους συμμαθητές του, απλά γιατί ίσως είναι πιο συνεσταλμένο και δυσκολεύεται να ενταχθεί στην ομάδα.


Αστερίξ και Οβελίξ - Η διχόνοια


Ένα κόμικ που δανειστήκαμε από τη βιβλιοθήκη και είχε πολλή πλάκα! Ο ρωμαίος αυτοκράτορας προσπαθεί πάλι να βρει τρόπο να κατακτήσει το γαλατικό χωριό! Έτσι, προσλαμβάνει τον Ζαζάνιους, έναν κοντούλη τύπο ειδικό στο να σπέρνει τη διχόνοια, ΟΠΟΥ και αν βρίσκεται!!! Τους κάνει όλους άνω-κάτω, αλλά βέβαια στο τέλος, ο Αστερίξ, ο Οβελίξ κι ο Πανοραμίξ καταφέρνουν και τον βάζουν στη θέση του, στρέφοντας όλα τα όπλα του εναντίον του! Τα παιδιά έριξαν πολύ γέλιο με την ιστορία αυτή!!!


Μια μέρα με τον Μπετόβεν


Ο μικρός Ορέστης αγαπά την κλασική μουσική και ειδικά τον Μπετόβεν! Θέλει να μάθει περισσότερα γι´ αυτόν και για καλή του τύχη εκείνος εμφανίζεται στον ύπνο του! Του αφηγείται τη ζωή του και του μιλά για τη μουσική που έγραψε!

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού. Συγγραφέας του είναι ο Μηνάς Βιντιάδης κι εικονογράφος η Ράνια Ηλιάδου.

Παρόλο που μάθαμε πολλά για τον Μπετόβεν σε αυτό το βιβλίο, δεν κράτησε το ενδιαφέρον μας από λογοτεχνικής άποψης. Ήταν πολύ επίπεδο, χωρίς φαντασία, τόσο που θα μπορούσαμε να διαβάσουμε απλώς ένα βιβλίο γνώσεων και να μάθουμε τα ίδια πράγματα. Επίσης, γράφει τόσα στοιχεία σχετικά με τις μελωδίες που έγραψε, που θα ήταν καλύτερα να ακούει κανείς και τη μουσική παράλληλα, διαφορετικά είναι κυριολεκτικά λόγια του αέρα. Εγώ έβαλα στα παιδιά να ακούσουν λίγο από την Ενάτη Συμφωνία, αλλά διαβάζουμε πριν τον ύπνο και δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για πολλά. Αφήστε που τα παιδιά θέλουν να ακούσουν βιβλίο και όχι μουσική! Σε γενικές γραμμές, θα το πρότεινα σε κάποιον που διδάσκει μουσική, για να το διαβάσει στους μαθητές του ή για κάποιο παιδί που μαθαίνει σχετικά με την κλασική μουσική.



Εσείς τι διαβάσατε το Σεπτέμβρη;;;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips