Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Τα αξεπέραστα ρολά κανέλας!



Σας έχω πάρει τα μυαλά με αυτά τα ρολά κανέλας, το ξέρω!!! Ήρθε λοιπόν και η συνταγή στο blog, για να μπορείτε κι εσείς με χαρά να γευτείτε τα πιο μαλακά, τα πιο τρυφερά, τα πιο λαχταριστά ρολά κανέλας που έχετε δοκιμάσει ποτέ!!!

Η αρχική συνταγή είναι από το blog The Baker Chick, αλλά απλοποίησα λίγο τη διαδικασία συν κάποιες μικρές αλλαγές ώστε να ταιριάζει με τα γούστα μας!

Να σας πω ότι αυτή η συνταγή που σας δίνω είναι διπλασιασμένη, όπως την κάνω κι εγώ, ώστε τα παιδιά να μπορούν να φάνε ρολά και στο σχολείο αλλά και με το γάλα τους και επίσης να φάει και ο άντρας μου και όποιος άλλος θέλει τέλος πάντων! Η διπλή δόση γεμίζει ένα ταψί μεγέθους λαμαρίνας φούρνου.


Υλικά

1,5 κούπα γάλα (η κούπα είναι των 250 ml)

Μισό βούτυρο πλάκα

7 κούπες αλεύρι για όλα

2 φακελάκια μαγιά

Μισή κούπα λευκή ζάχαρη

1 κουταλάκι αλάτι

Μισή κούπα νερό

2 αυγά


Για τη γέμιση

Μισή πλάκα βούτυρο

2 μπολ, σε καθένα από τα οποία θα βάλετε:

1 κούπα καστανή ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη


Για το frosting

2 Philadelphia 200 γρ. ή 300 γρ. (εμένα μου αρέσει η πολλή κρέμα, γι' αυτό παίρνω τις μεγάλες συσκευασίες)

1,5-3 κούπες άχνη ζάχαρη (εξαρτάται πόσο γλυκό το θέλετε)

Ενδεχομένως γάλα (αν το δείτε πηχτό για τα γούστα σας και θέλετε να γίνει πιο υδαρές)


Διαδικασία

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά (π.χ. από το 1-9 το βάζω στο 2-3) να λιώσει. Έπειτα, προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε όλο το μείγμα να γίνει χλιαρό. Αν θέλετε αυξήστε τη θερμοκρασία, αλλά έχετε το νου σας μην κάψει, γιατί αλλιώς θα καταστρέψει τη μαγιά. Αν σας βγήκε πολύ ζεστό, αφήστε το λίγο να γίνει χλιαρό πριν προχωρήσετε.

Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε τις 4,5 κούπες από το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.



 Προσθέτουμε το νερό, τα αυγά, το μείγμα του γάλακτος και ομογενοποιούμε καλά με το εξάρτημα του γάντζου (αν δεν έχετε γάντζο, κάνετε όλη τη διαδικασία με το χέρι). 



Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (2,5 κούπες), μισή κούπα τη φορά, χρησιμοποιώντας μαρίζ ή ξύλινη κουτάλα για να καθαρίζουμε τα τοιχώματα.



Όταν ομογενοποιηθεί, βγάζουμε το ζυμάρι σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Το ζυμάρι μπορεί να κολλάει λίγο, αλλά αυτό δεν μας πειράζει. Βάζουμε λίγο αλευράκι από πάνω και είμαστε εντάξει! Το ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά και με το χέρι. Θα καταλάβετε ότι το ζυμάρι είναι έτοιμο, όταν το πατάτε με το δάχτυλο σας και αυτό επανέρχεται στην αρχική του θέση. Αφήνετε το ζυμάρι σκεπασμένο για 10' να ξεκουραστεί. Στο διάστημα αυτό, θα λιώσουμε το βούτυρο.


Γέμιση

Ανακατεύουμε στα δύο μπολ τη ζάχαρη και την κανέλα. Ο λόγος που σας λέω να χρησιμοποιήσετε δυο μπολ, είναι επειδή θα σχηματίσουμε δύο ζύμες και θέλουμε η γέμιση να μοιραστεί ισόποσα, οπότε το να τη χωρίσουμε από την αρχή είναι ο πιο εύκολος τρόπος.




Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, όσο γίνεται πιο ίσα μεταξύ τους. Δουλεύουμε πρώτα με το ένα κομμάτι, αφήνουμε το άλλο στο μπολ.



Με τον πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε ορθογώνιο, διαστάσεων περίπου 30*25 εκ. Για να μην αγχωθείτε, να σας πω πως ουδέποτε μου έχει γίνει τέλειο ορθογώνιο, λίγο σε οβάλ μου βγαίνει κάθε φορά. Και αφού δε ζει η γιαγιά του άντρα μου να μου δώσει τα φώτα της, αρκούμαι και σε αυτό! Το πολύ πολύ, αν τα θέλετε τελείως ομοιόμορφα, κόβετε στις άκρες που σας χαλάνε την εικόνα!




Με ένα πινέλο, αλείφουμε όλο το ζυμάρι με βούτυρο, δίνοντας προσοχή και στις άκρες, ώστε να η ζάχαρη να πιάσει παντού και να μη χυθεί! 



Με ένα κουτάλι πασπαλίζουμε το μείγμα ζάχαρης-κανέλας σε όλη την επιφάνεια, μέχρι να τελειώσει το περιεχόμενο του πρώτου μπολ. Πατικώνουμε λίγο τη ζάχαρη με το κουτάλι, για να κολλήσει καλά.




Τυλίγουμε σε ρολό τη ζύμη, χρησιμοποιώντας τη μεγάλη πλευρά. Όσο τυλίγουμε προσπαθούμε να το κάνουμε σφιχτά, ώστε να μη "λυθεί" όταν βάλουμε τα ρολά στο ταψί.




Τα άσχημα ακριανά είναι το αποτέλεσμα του κακού ορθογωνίου που έφτιαξα,
αλλά και πάλι τα τρώμε!


Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τη ζύμη στα δύο, έπειτα κάθε κομμάτι το κόβουμε στα δύο και τέλος κάθε κομμάτι στα 3. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να κόψετε το ρολό σε 12 κομμάτια όσο πιο ισόπαχα γίνεται!




Σε βουτυρωμένο ταψί, παίρνουμε κάθε ρολό προσεκτικά και το τοποθετούμε, ώστε να σχηματιστούν 3 σειρές με 4 ρολά. Επαναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία με το δεύτερο ζυμάρι, τα ρολά του οποίου θα σχηματίσουν άλλες 3 σειρές με 4 ρολά η κάθε σειρά.




Αφήνουμε να φουσκώσουν για 30' και εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.

Σε αυτό το σημείο, να σας πω ότι τα πρώτα 12 ρολά θα είναι λίγο πιο φουσκωτά από τα άλλα, καθώς θα έχουν μείνει στο ταψί περισσότερο χρόνο, όσο δηλαδή εσείς θα ετοιμάζετε το δεύτερο ζυμάρι!


Τα καταπιεσμένα και τα απελευθερωμένα!!


Αν έχει περισσέψει βούτυρο λιωμένο από πριν, με αυτό αλείφω τα ρολά από πάνω! 

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 17-20 λεπτά, ώσπου τα ρολά να ροδίσουν. Εγώ τα τελευταία 10 λεπτά βάζω μόνο τις κάτω αντιστάσεις, γιατί για κάποιο λόγο δεν μου ψήνονται καλά από κάτω.






Όσο ψήνονται τα ρολά, ετοιμάζουμε την κρέμα!!


Κρέμα

Σε ένα μπολ μαλακώνουμε με το πιρούνι το Φιλαδέλφια. Έπειτα προσθέτουμε την άχνη λίγη λίγη και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη. Στο ενδιάμεσο, δοκιμάζουμε την κρέμα ώστε να είναι στα γούστα μας σε θέμα οξύτητας και γλυκύτητας. Πολλές φορές όταν ανακατευτεί καλά η άχνη με το τυρί, γίνεται το μείγμα πιο αραιό. Οπότε, ανακατέψτε καλά και μη βιαστείτε να προσθέσετε γάλα, επειδή σας φάνηκε πηχτό. Αν και πάλι είναι πολύ πηχτό για τα γούστα σας, προσθέστε κουταλιά κουταλιά το γάλα, γιατί μπορεί απότομα να γίνει από πολύ πηχτό, πολύ υδαρές! 




Αφού βγάλετε τα ρολά κανέλας από το φούρνο, τα αφήνετε 10' και τότε περιχύνετε με την κρέμα!


Ρολά με πιο πηχτό frosting.



Ρολά με αραιό frosting.



Καλή όρεξη!!!


Πάνε υπέροχα με το γάλα, τον καφέ, τη μπριζόλα!! 😂



ΤΟΣΟ μαλακά!


Δοκιμάστε τα και πείτε μου τη γνώμη σας!
Καλή επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips