Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Βιβλιο-παίζουμε: Θέλεις να γίνουμε φίλοι;     Η πρώτη μου αντίδραση μόλις έβγαλα αυτό το βιβλίο από το πακέτο των εκδόσεων Μεταίχμιο, ήταν η εξής σκέψη: "Τέλεια! Άλλο ένα βιβλίο με εικονογράφηση που αγαπάμε!". Ο λόγος για το βιβλίο "Θέλεις να γίνουμε φίλοι;" της συγγραφέως Μόλι Πότερ, με την τρυφερή και "παιδιάστικη" εικονογράφηση της Σάρα Τζένινγκς, δίδυμο που αγαπήσαμε ήδη από το βιβλίο "Πώς αισθάνεσαι σήμερα;" και τα δύο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο!Το βιβλίο
     Το "Θέλεις να γίνουμε φίλοι;" δεν είναι ένα παραμύθι, αλλά ένα βιβλίο που διαπραγματεύεται το θέμα της φιλίας.
     Μάλιστα, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο αποτελεί έναν πλήρη οδηγό φιλίας, γιατί αγγίζει όλες τις πτυχές της. Από το τι είναι ο φίλος και πώς κάνουμε νέους φίλους, μέχρι το πότε είμαστε καλοί φίλοι, τι κάνεις όταν ένας φίλος σε στεναχωρήσει και πώς μπορείς να δείξεις σε έναν φίλο ότι τον νοιάζεσαι!
     Προσωπική μου άποψη ότι κάνει ιδανικά για παιδιά 5 ετών και πάνω, αν και στην πεταλουδίτσα μου κράτησε αρκετά το ενδιαφέρον. Επειδή, όμως έχει αρκετές σελίδες και πολύ ζουμί, πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να διαβάζεται με δόσεις και ενδιάμεσα να γίνονται παιχνίδια ρόλων.
     Για παράδειγμα, στην ενότητα "Πώς θα ήταν ο τέλειος φίλος για 'σένα;" μπορούμε να υποδυθούμε με το παιδί ότι είμαστε δυο φίλοι και εμείς να υιοθετούμε διάφορες συμπεριφορές που αναφέρει το βιβλίο, ώστε το παιδί να καταλάβει εμπειρικά αν αυτές οι συμπεριφορές είναι επιθυμητές από το φίλο μας ή όχι!
     Στο τέλος του βιβλίου, ακόμη, υπάρχει ένας σύντομος οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς, σχετικά με το πως μπορούν να διδάξουν στο παιδί πληρέστερα την αξία της φιλίας.
     Προσωπικά, βρήκα το βιβλίο ιδιαίτερα ωφέλιμο και για εμένα την ίδια, αφού μου υπενθύμισε πράγματα που κανονικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για όλους, όπως ότι στο φίλο αρέσουμε όπως ακριβώς είμαστε, ότι είμαστε καλοί φίλοι όταν συγχωρούμε τα λάθη των φίλων μας ή όταν προσέχουμε καινούργια πράγματα πάνω τους! Πόσο πιο όμορφη θα ήταν η καθημερινότητα μας συμπεριφερόμασταν έτσι στους άλλους και οι άλλοι σ' εμάς!!!


Το παιχνίδι: Φτιάχνουμε τα πιο εύκολα βραχιολάκια φιλίας!
     Να μια όμορφη χειρονομία για κάνεις σε έναν φίλο! Να του χαρίσεις κάτι που έφτιαξες με τα χέρια σου, που αφιέρωσες χρόνο, μεράκι και αγάπη για να το ολοκληρώσεις! Εφαρμόζοντας, λοιπόν, την ιδέα που βρήκα εδώ, φτιάξαμε αυτά τα πανεύκολα βραχιολάκια φιλίας!

     Το μόνο που χρειαστήκαμε ήταν καλαμάκια χοντρά (προτίμησα τα χοντρά για να μπορεί να συμμετέχει και ο σαμψωνάκος), σύρμα πίπας και ψαλίδι! Έκοψα από πριν τα καλαμάκια σε κομμάτια και τα παιδιά απλώς τα πέρασαν μέσα στα σύρματα! Έκαναν όμορφους συνδυασμούς και εκτός αυτού εξάσκησαν και τη λεπτή τους κινητικότητα!!Έπειτα, τα χάρισαν στους αγαπημένους τους!Πώς σας φάνηκε το βιβλίο και το παιχνίδι μας;   
Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις της ενότητας "βιβλιο-παίζουμε"
Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις σχετικά με τα βιβλία που έχουμε διαβάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips