Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

2 παιδικά βιβλία της Ηρώς Παπαδοπούλου




 Πέρυσι το χειμώνα σας παρουσιάσα στο blog δυο πολύ όμορφα παιδικά βιβλία της Ηρώς Παπαδοπούλου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε νεαρή ηλικία και μάλιστα κοντά στις ημέρες που ήμουν στο νοσοκομείο για να γεννήσω τον γκαστονάκο μου. Μια ζωή έφυγε και μία ήρθε. Με αυτές τις σκέψεις, την ένιωσα γνώριμη την Ηρώ και ας μην τη γνώριζα πρωτύτερα. Λίγο καιρό αφού ανέβηκε η παρουσίαση των βιβλίων της, λοιπόν, επικοινώνησε μαζί μου η αδερφή της συγγραφέως και με πολλή αγάπη μου έστειλε άλλα δυο βιβλία της Ηρώς, με την επιθυμία αν μου αρέσουν να τα παρουσιάσω και αυτά. 

Πότε με το ένα και πότε με το άλλο, άργησε αυτή παρουσίαση, αλλά δεν έχει και πολλή σημασία, αφού το έργο της θα είναι πάντα εδώ, για όποιον επιθυμεί να το διαβάσει και να το μοιραστεί! Πάμε να σας τα δείξω!

Ο φίλος μας ο Νάσος



...Είναι έξυπνος πολύ! Αλήθεια, όμως, γιατί να διαβάσει και να γράψει δεν μπορεί; Δεν είναι ότι δεν προσπαθεί. Είναι ότι στο μυαλό του τα γράμματα χορεύουν, τον κυνηγούν και ξεφεύγουν από τη σειρά τους! Η δασκάλα και οι γονείς του απορούν, οι συμμαθητές του γελούν μαζί του. Μα τι τρέχει τέλος πάντων με το Νάσο;


Η Αγγελική Δελεχά ζωγραφίσει πάντα τις πιο όμορφες μαμάδες!


Ο φίλος μας ο Νάσος έχει απλά δυσλεξία! Και μόλις ο ίδιος και το περιβάλλον του το μαθαίνουν, τότε μπορεί πια να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται, ώστε να προχωρήσει και να είναι χαρούμενος!




Η δυσλεξία ήρθε πολύ στο προσκήνιο πριν κάποιες δεκαετίες. Υπήρχε μεγάλη παραπληροφόρηση γύρω από το θέμα και τότε, μάλιστα, διαδόθηκαν διάφοροι μύθοι σχετικά με τη δυσλεξία, όπως ότι όταν το παιδί γράφει το Ε σαν 3, τότε έχει δυσλεξία, κάτι το οποίο είναι τεράστια υπερβολή, αφού αν περάσετε μια βόλτα από τα νηπιαγωγεία και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, τέτοια έψιλον θα δείτε παντού!




Παρόλο που αρχίσαμε πλέον να μαθαίνουμε περισσότερα για τη δυσλεξία, πολλοί μύθοι γύρω της δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί. Η Ηρώ Παπαδοπούλου επέλεξε, λοιπόν, να μιλήσει στα παιδιά με απλά λόγια σχετικά με το τι συμβαίνει στο μυαλό και την καρδιά ενός παιδιού με δυσλεξία και πώς ο κοινωνικός περίγυρος μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά ή καταστρεπτικά απέναντι στο παιδί.




Αυτό που βρήκα πολύ βοηθητικό, είναι ο οδηγός που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου, με συμβουλές για τους γονείς, τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικός παιδιών με δυσλεξία. Είναι γραμμένος από την πλευρά του Νάσου, με πολύ απλά λόγια, αλλά περιεκτικός και στοχευμένος.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άθως και η γλυκιά εικονογράφηση φωνάζει "Αγγελική Δελεχά"!


Το μπλε παλτό



Η Αναστασία έχει βάλει στο μάτι ένα όμορφο μπλε παλτό, το οποίο βλέπει καθημερινά σε μια βιτρίνα, καθώς γυρίζει από τη δουλειά της με το λεωφορείο. Κάποια μέρα καθώς περιμένει στη στάση, γνωρίζει τη μικρή Άννα, ένα χαρούμενο κοριτσάκι που με τη γλυκιά της χαρούμενη φλυαρία, γίνεται φίλη με την Αναστασία και κάθε μέρα την περιμένει στο μπαλκόνι της για να τα πουν!




Με τον καιρό, η Αναστασία γνωρίζει τους γονείς της μικρής Άννας και κάθε βράδυ κουβεντιάζει τα νέα της με τον άντρα της. Βλέπετε, η μαμά της Αννούλας έχει χάσει τη δουλειά της και όλοι έχουν κάθε μέρα αγωνία αν θα βρει κάτι καινούργιο. Την ίδια αγωνία έχει και ο άντρας της Αναστασίας, που πολύ έχει αγαπήσει το μικρό κοριτσάκι!




Μέσα στα Χριστούγεννα, ο άντρας της Αναστασίας της χαρίζει ένα φάκελο με χρήματα, για να αγοράσει το πολυπόθητο μπλε παλτό της! Μα τα σχέδια της αλλάζουν, καθώς περνώντας από το σπίτι της Αννούλας, το βρίσκει γεμάτο κούτες... Η οικογένεια της μετακομίζει, δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το νοίκι τους. Άραγε η Αναστασία θα αποκτήσει τελικά τα μπλε παλτό; Θα εισακουστεί η προσευχή της Αννούλας, να φυτρώσει μια λεφτουδιά στη γλάστρα της;


Εντάξει, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ήταν ρητορικές οι ερωτήσεις!


Η ιστορία του βιβλίου είναι πολύ γλυκιά και με συγκινεί κάθε φορά που τη διαβάζω! Όσο επιμένουμε να εστιάζουμε το βλέμμα μας σε όλα εκείνα που δεν έχουμε, βαλτώνουμε στην μιζέρια και γινόμαστε ανικανοποίητοι. Μόλις, όμως, πάρουμε το βλέμμα από το εγώ μας και τον μικρόκοσμο μας και σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα και τη στεναχώρια του άλλου, μας δίνεται η ευκαιρία να γίνουμε μέρος της λύσης και της ευλογίας στη ζωή του! Και αυτό από μόνο του γεμίζει την καρδιά χαρά, ευχαριστία, γαλήνη! Το βιβλίο της Ηρώς περνά αυτό το μήνυμα με πολύ όμορφο τρόπο και με ευαισθησία στα παιδιά και γλυκαίνει την καρδιά μας! Θυμάμαι κι εγώ μικρή, πόσο με άγγιζαν τα κείμενα για την αγάπη, την προσφορά, τον καλό αγώνα!




Η καταπληκτική εικονογράφηση είναι της Βασιλικής Παπαδοπούλου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θύρα.


Ευχαριστώ πολύ την κυρία Βασιλική Παπαδοπούλου, που μου εμπιστεύτηκε και μοιράστηκε μαζί μου τα βιβλία της αδερφής της. Ο Θεός ας αναπαύει την ψυχή της συγγραφέως, είμαστε ευγνώμονες για το έργο που άφησε πίσω της.


Εσείς έχετε διαβάσει κάποιο από τα βιβλία της Ηρώς Παπαδοπούλου;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips