Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Δύο παιδικά βιβλία της Ηρώς Παπαδοπούλου!




     Σήμερα θα σας μιλήσω για δυο βιβλία που έγραψε η Ηρώ Παπαδοπούλου, η οποία ήταν νηπιαγωγός και έφυγε από τη ζωή στις 13 Αυγούστου του 2018, δυο μέρες πριν κάνω εισαγωγή για να γεννήσω τον γκαστονάκο μου. Και για τους δύο αυτούς λόγους την αισθάνομαι σαν ένα πρόσωπο αγαπητό μου κι ας μην τη γνώρισα όσο ζούσε. Ο Θεός ας την αναπαύει και ας μας μιλά πλέον μέσα από τη συγγραφική κληρονομιά που μας άφησε! Και τα δυο βιβλία της σημερινής ανάρτησης κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Θύρα.



Νερό νεράκι



     Το βιβλίο αυτό, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, μας μιλά για το νερό και τις διάφορες λειτουργίες του στη ζωή του ανθρώπου. Μας συντροφεύει ήδη από την κοιλιά της μαμάς, στη βάπτιση μας, στην μπανιέρα, στις θαλασσινές μας περιπέτειες, στη χιονισμένη αυλή. Μας ξεδιψά, μας καθαρίζει, μας ευλογεί, μας βοηθά να χτίζουμε πύργους στην άμμο!




     Μέσα από τις σελίδες του, το βιβλίο φανερώνει στα μάτια των παιδιών πόσο καθοριστική είναι η παρουσία του νερού σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Μας συγκινεί καθώς μας επισημαίνει πολλές και όμορφες στιγμές, στις οποίες αυτό είναι παρόν. Όταν ο μπαμπάς μας προφυλάσσει με το αδιάβροχο, όταν το αναζητάμε μετά το παγωτό, όταν τρέχει στο μάγουλο μας καθώς δακρύζουμε από τον πόνο και όταν συντροφεύει το παιχνίδι μας στην παραλία!




     Το "Νερό νεράκι" αγκαλιάζει με τις χαρακτηριστικές, γλυκές εικόνες της η Αγγελική Δελέχα, την οποία γνωρίσαμε από "Τα κάλαντα του γκρινιάρη", "Απο την Εγώπολη στην Εσύπολη" και από τη σειρά "Γιορτάζω-τραγουδώ, παίζω-δημιουργώ".

     Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε προτάσεις για περαιτέρω δραστηριότητες σχετικές με το νερό, οι οποίες εκτείνονται όχι σε μία, ούτε σε δύο, αλλά σε 18 σελίδες, όλες αφιερωμένες σε προτάσεις για παιχνίδια, άλλα βιβλία, σχετικά θέματα προς συζήτηση και παιχνίδια!




     Το "Νερό νεράκι" περιέχει, επίσης, cd με αφήγηση του κειμένου, στην οποία ακούμε τη φωνή ενός ενήλικα και ενός παιδιού, επενδεδυμένες με μουσική και με τους ήχους που σχετίζονται με τις εκάστοτε περιγραφές. Τα παιδιά μπορούν να ακούν και να γυρίζουν μόνα τους τις σελίδες! Στη συνέχεια, ακούγονται διάφοροι ήχοι σχετικοί με το νερό και καλείται το παιδί να μαντέψει τι είναι αυτό που ακούει! Τέλος, ακούσαμε το τραγούδι "Ένα νερό κυρα-Βαγγελιώ"!

     Ακόμη, μέσα στο βιβλίο θα βρείτε και μια αφίσα με τον κύκλο του νερού, την οποία προσωπικά θα χρησιμοποιήσω και στο νηπιαγωγείο γιατί είναι πιο μεγάλη από Α4 και θα βλέπουν καλά τα παιδάκια!




     Η άποψη μου σαν νηπιαγωγός, είναι πως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη θεματική ενότητα "Νερό" και ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα, τόσο για το σπίτι όσο και για την τάξη! Πολύ καλή δουλειά!!!


Αγάπη είναι...



     Το βιβλίο αυτό είναι πολύ μικρό σε μέγεθος, μα εκτός από πανέμορφο είναι και πολύ τρυφερό! Μας θυμίζει τον ύμνο της αγάπης του Απ. Παύλου, αλλά με πιο χειροπιαστά λόγια, έτσι ώστε να γίνεται περισσότερο συγκεκριμένο και κατανοητό για τους μικρούς αναγνώστες!




     Η αγάπη χαίρεται με το παραμικρό που της προσφέρουν, δε λυπάται να μοιράσει γλυκές κουβέντες, ρωτάει με ευγένεια και απαντάει με χαμόγελο! Υπέροχο κείμενο με λιτή, αφαιρετική μα πολύ γλυκιά εικονογράφηση, με πανέμορφα χρώματα και πάλι από την Αγγελική Δελέχα!!




     Αυτό το βιβλιαράκι πιστεύω ότι δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά μπορεί να προσφερθεί και σαν δώρο σε κάποιο αγαπημένο ενήλικο πρόσωπο!


     Μπορεί η Ηρώ Παπαδοπούλου να έφυγε από κοντά μας, αλλά ζει μέσα από τα βιβλία της! Μακάρι όλοι να αφήσουμε πίσω μας ένα αξιόλογο έργο και σαν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές! Μπορεί να μην είναι ένα βιβλίο, μπορεί όμως να είναι οι καλοί απόγονοι ή οι καλές μας πράξεις!

Σας φιλώ!
Καλή Κυριακή!

2 σχόλια:

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips