Ξέρω, ξέρω. Σας έταξα συνταγή από γλυκό ψυγείου και σας γράφω σκορδόψωμο! Να σας πω όμως, για όσους δεν με ακολουθείτε στο Ίνστα και το Φουμπού (κάντε το τώρα με την ευκαιρία!) ότι πρώτα πρώτα σας είχα τάξει συνταγή για σκορδοτυρόψωμο και για τα τέλεια cookies!
-Μα γιατί δε μας δίνεις τη συνταγή για τα cookies πρώτα;
-Γλυκά και δη σοκολατένια φαντάζομαι φάγατε τη γιορτή των ερωτευμένων! Ενώ σκορδόψωμο, τολμούσατε να φάτε; Όχι βέβαια! Βγάλτε λοιπόν τώρα το άχτι σας, αφού εκπλήρωσατε τις συζυγικές/συντροφικές/αγαπησιάρικες τέλος πάντων υποχρεώσεις σας! (Επίσης, παίζει ρόλο και το ότι δεν έχω καθαρή φωτογραφία από τα cookies. Ασήμαντη λεπτομεριούλα.)
Την αρχική συνταγή τη βρήκα από κάποιο προ δεκαετίας τεύχος Real Food της Αλεξίας Αλεξιάδου που το αγόραζα ΜΑΝΙΩΔΩΣ γιατί είχε ΤΕΛΕΙΕΣ συνταγές! Πλέον δεν αγοράζω περιοδικά γενικώς και μαγειρικής ειδικώς (μέχρι πρότινος αγόραζα κανένα Burda αλλά για τα επόμενα χρονάκια δε νομίζω να ράψω κάτι μεγάλο, οπότε πάει κι αυτό). Ελάτε να σας πω λοιπόν πως έφτιαξα αυτό το φανταστικό και πανεύκολο σκορδόψωμο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και επιθυμίες του "Κορίτσι Μάλαμα Household"!!!
Υλικά:
- 3,5 κούπες αλεύρι για όλα
- 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1+1/4 κούπας χλιαρό νερό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Λίγο λάδι για το ταψί
- 200 γρ. τριμμένη φέτα
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες στην πρέσα
Πώς το φτιάχνουμε:
1. Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό και το λάδι και ανακατεύουμε με το χέρι ή με το γάντζο του μίξερ, ώσπου να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης (γύρω από το γάντζο αν χρησιμοποιήσετε). Η ζύμη θα πρέπει να μην κολλάει στα χέρια.
2. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα.
3. Ανακατεύουμε την τριμμένη φέτα με το σκόρδο. Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο. Το πασπαλίζουμε με το μείγμα φέτας-σκόρδου. Το κλείνουμε, ανασηκώνοντας τις άκρες με τα χέρια μας και σχηματίζοντας ένα πουγκί. Το πιέζουμε με τα χέρια να γίνει και πάλι μπάλα και το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη, ώστε να σχηματιστεί ένας δίσκος περίπου 30-35 εκ.
4. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα. Πριν το βγάλουμε βεβαιωνόμαστε ότι ο πάτος του έχει ψηθεί καλά, διαφορετικά ανοίγουμε για 5 ακόμη λεπτά την κάτω αντίσταση μόνο. Μην το ξεχάσετε, να το κοιτάτε για να μη σας αρπάξει!
Ωραίο το πιατάκι ε; Δώρο του γάμου μας αλλά πλέον έχουν μείνει 2-3 και η πιατέλα! Too bad! |
Chef's notes
- Μπορείτε στη γέμιση να προσθέσετε ρίγανη ή θυμάρι. Εγώ δεν έβαλα.
- Μπορείτε επίσης να χωρίσετε τη ζύμη σε 6 μπαλίτσες και να επαναλάβετε τη διαδικασία 6 φορές ώστε να φτιάξετε ατομικές πιτούλες. Θα βγουν σαν πίτες για γύρο και θα μπορείτε να τις γεμίσετε με ό,τι θέλετε: κρέας, σος, λαχανικά!
- Εννοείται ότι η συνταγή στο σπιτικό μας φτιάχνεται σε διπλάσια δόση!
- Τέλος, αν βαριέστε να κάνετε όλα τα παραπάνω για να φάτε ένα σκορδόψωμο, ετοιμάστε ένα στα γρήγορα με αυτή τη συνταγή, η οποία είναι και νηστίσιμη!
Καλή σας όρεξη!
Τι ωραία συνταγή και τι ωραίο λαχταριστό αποτέλεσμα!! Αποθηκεύεται και θα δοκιμαστεί!! Ερώτηση...μπορεί να χρησιμοποιηθεί υποθέτω αλεύρι που φουσκώνει μόνο του;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι πως ναι, άλλωστε ίδιου τύπου άλευρα είναι! Απλά δε θα θέλει να το αφήσεις για να φουσκώσει! Βλέπω Κάλλη μου είσαι φαν της φαρινάπ;;;
ΔιαγραφήΝαι, πιο εύκολα πράγματα για εμένα!
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε Τριανταφυλλένια μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρά μου!! Καλή επιτυχία αν το δοκιμάσεις!!
ΔιαγραφήΓέλασα πολύ με το γλυκό για την ημέρα των ερωτευμένων... Ναι, δώσε μας σκορδοψωμο να βγάλουμε, όντως το άχτι μας !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχα!! Κάθε πράγμα στην ώρα του και το σκορδόψωμο μετά τους ερωτευμένους!!!
Διαγραφή