Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Τα τέλεια cookies!




Update 25/4/2021: Η συνταγή βελτιώθηκε και προστέθηκαν νέες φωτογραφίες!

     Έχω φτιάξει πολλά cookies στη ζωή μου (καλά, τα τελευταία 10 χρόνια εννοώ που μαγειρεύω) αλλά αυτά είναι τα αγαπημένα μας! Φτιάχνω πάντα διπλή δόση για να κρατήσουν μερικές μέρες!


     Είναι από τις λίγες συνταγές που αρέσουν και στους τέσσερις (πιστεύω θα αρέσουν και στον γκαστονάκο, όταν θα αρχίσει να μπορεί να τρώει χαζομαρούλες)!


     Γιατί για cookies μιλάμε και μάλιστα τέλεια και μάλιστα στο blog μου! Δεν πιστεύω να περιμένετε τίποτα low carb!!! Αλλά επειδή εμείς τη ζάχαρη μας την τρώμε ούτως ή άλλως (προσπαθούμε σε μικρές ποσότητες βέβαια και ειδικά για τα παιδιά ή μάλλον μόνο για τα παιδιά), προτιμώ να την τρώμε χωρίς ενισχυτικά γεύσης, φοινικέλαια και άλλα συστατικά αμφιβόλου ποιότητος και προελεύσεως! Με αυγά από το χωριό, φρέσκο γάλα και καλό βούτυρο αγελάδος!!!


     Παρακάτω σας δίνω τη συνταγή μεταφρασμένη, η οποία είναι από τη σελίδα της Andrea Dekker (μία από τις τρεις ξένες bloggers που διαβάζω ανελλειπώς και που με εμπνέει απίστευτα) και της οποίας το αρχικό κείμενο θα βρείτε εδώ. Ρίξτε μια ματιά και στο blog της, είναι άπαιχτο!!!


     Οι δοσολογίες της συνταγής βγάζουν στην Andrea 50 κομμάτια περίπου. Εγώ την παρακάτω συνταγή την κάνω πάντα διπλάσια και πάλι 50 μου βγαίνουν, αλλά προφανώς αρκετά μεγαλύτερα!

Update 25/4/2021: Το σημαντικότερο που πρέπει να σας πω και που βελτίωσε σε τεράστιο βαθμό τα ήδη υπέροχα αυτά cookies, είναι να χρησιμοποιείτε για τις μετρήσεις σας τη σωστή κούπα! Δηλαδή, οποιοδήποτε δοχείο των 250 ml! Μπορεί να είναι η μεζούρα σας, ο κάδος του μπλέντερ (ναι, έχει κι αυτός γραμμούλες) ή ένα ποτήρι που έχετε τσεκάρει πως είναι 250 ml!!!


Υλικά :
  • 225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1,5 κούπα ζάχαρη καστανή
  • 2 αυγά
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 με 2,5 κούπες κομμάτια σοκολάτας (προσωπικά χρησιμοποιώ κουβερτούρα, απλή και γάλακτος, χοντροκομμένη με το μαχαίρι)




Πώς τα φτιάχνουμε:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

2. Χτυπάμε το βούτυρο με τις ζάχαρες στο μίξερ για 3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια και χτυπάμε για άλλα 2'.




3. Προσθέτουμε τα στερεά συστατικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.




4. Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε γεμάτες κουταλιές και τις τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Αφήνουμε αρκετό κενό ενδιάμεσα γιατί απλώνουν πολύ. Εγώ στη λαμαρίνα του φούρνου τοποθετώ μόνο 12 κουταλιές σε κάθε ψήσιμο! Η Andrea βάζει περισσότερες, αλλά προφανώς μικρότερες!





5. Ψήνουμε για 8-15 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο! Να πάρουν χρώμα αλλά να μη γίνουν πολύ σκούρα!


Εδώ βλέπετε σε κάποια μπισκότα άσπρες κηλίδες, είναι το βούτυρο που είχε κολλήσει στα τοιχώματα του μίξερ, γιατί δεν έκανα καλή δουλειά όταν το μάζεψα με τη σπάτουλα κι έτσι δεν ενσωματώθηκε όλο!


6. Αφήστε πάνω στο ταψί για 2-3 λεπτά και έπειτα γλιστρήστε τη λαδόκολλα με τα cookies πάνω, από το ταψί σε μια κρύα επιφάνεια. Μη δοκιμάσετε με τίποτα να τα σηκώσετε με σπάτουλα πριν κρυώσουν γιατί θα διαλυθούν εντελώς!! Μόλις σταθεροποιηθούν, μετά από 5-10' τα βγάζετε με τη σπάτουλα και τα ακουμπάτε σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς.


Εδώ μπορείτε να δείτε τη διαφορά των μπισκότων που ψήθηκαν 11' (αριστερά)
κι αυτών που ψήθηκαν 12' (δεξιά).




Εδώ η παλιότερη εκδοχή των cookies, όταν μετρούσα τα υλικά με λάθος κούπα!




Andrea, thank you for your permission and for your wonderful blog!

Δοκιμάστε τα και καλή επιτυχία!!!


10 σχόλια:

  1. Αχ, δεν πρέπει να διαβάζω τόσο λαχταριστές συνταγές με άδειο στομάχι! Θα τα δοκιμάσω σίγουρα Τριανταφυλλένια μου. Φαίνονται πεντανόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή επιτυχία σου εύχομαι και θα χαρώ να μάθω πώς την πείραξες, γιατί είμαι σίγουρη πως θα το κάνεις!!

      Διαγραφή
  2. Πω πω πω νοστιμιές! Γεια στα χεράκια σου! Ευχαριστούμε για τη συνταγή Τριανταφυλλένια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α φαίνονται τέλεια!Θα τα φτιάξω.Τα κορίτσια μου κάτι τέτοια αγοράζουν και όλο λέω να βρω συνταγή για παρόμοια να δοκιμάσω, για να ξέρουμε και τι υλικά βάζουμε βρε παιδί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πω πω σου λέω είναι απίστευτα! Σίγουρα δεν είναι διαίτης αλλά είναι ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΣΜΑ!!!

      Διαγραφή
  4. Γεια στα χέρια σου! Έχω σχεδόν την ίδια συνταγή και μου άνοιξες την όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ! Σε βλέπω να ανοίγεις το τεφτέρι σου και να φουρνίζεις!!

      Διαγραφή
  5. Φανταστική η συνταγή Τριανταφυλλένια! Την επόμενη φορά θα τη δοκιμάσω με λιγότερη ζάχαρη.Ευχαριστούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία! Καλά θα κάνεις! Εμείς είμαστε λίγο γλυκατζήδες και μας αρέσει έτσι!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips