Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

3 νέα βιβλία για την αρχή της σχολικής χρονιάς!




Οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας έστειλαν τρία παιδικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πολύ πρόσφατα και ταιριάζουν με το κλίμα της νέας σχολικής χρονιάς! Τα δύο από αυτά είναι της κλασικής πλέον σειράς "Πίκο και Λόλα" (σας είχα παρουσιάσει δύο από τη σειρά σε αυτό το βίντεο) και το τρίτο είναι ένα μαθητικό ημερολόγιο που έχει σαν κεντρικό θέμα τον μικρό δράκο Καρύδα και τις περιπέτειες του!


Πίκο και Λόλα στο σχολείο



Αυτό είναι ένα βιβλίο σχετικό με την έναρξη των σχολείων και την προσαρμογή στη νέα σχολική πραγματικότητα! Ο Πίκο προσπαθεί να πείσει τη Λόλα να πάνε στο σχολείο, αλλά εκείνη θεωρεί ότι δεν αξίζει να σπαταλήσει το χρόνο της περνώντας ένα ολόκληρο πρωινό μέσα σε μια τάξη! Άλλωστε, η Λόλα τα ξέρει όλα! Τι άλλο να μάθει πχια;;;;;




Αφού κάνουν συμφωνία ότι αν δεν της αρέσει δεν θα ξαναπάνε άλλη μέρα, την πείθει να τον ακολουθήσει (σοβαρά τώρα, εγώ δεν θα είχα τόση υπομονή να την πείσω, εύγε Πίκο) και, κοίτα να δεις! Η Λόλα τα περνάει τέλεια!!! Μαθαίνει καινούργια πράγματα! Παίζει με τους νέους της φίλους! Και ανυπομονεί να πάει ξανά!!! Την επόμενη και κάθε επόμενη μέρα!

"Ο Πίκο και η Λόλα στο σχολείο" της Λίνας Σωτηροπούλου, σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, θα σας βοηθήσει στην προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο, θα το εξοικειώσει με τις νέες συνθήκες που θα συναντήσει και θα καταλάβει ότι πολλά παιδιά (και ενίοτε ζωάκια) νιώθουν αντίστοιχα συναισθήματα για το σχολείο τους!

Δείτε εδώ όλα τα βιβλία της σειράς Πίκο και Λόλα.




     Το βιβλίο είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος (20x20 εκ.) έχει χοντρό εξώφυλλο με στρογγυλεμένες γωνίες και γυαλιστερές σελίδες, λίγο πιο χοντρές από τις συνηθισμένες. Θεωρώ ότι είναι κατάλληλο για ηλικίες από 3 ετών τόσο από θέμα δυσκολίας, όσο και περιεχομένου, καθώς το εσωτερικό του σχολείου και οι δραστηριότητες που αναφέρονται ταιριάζουν και με τον παιδικό σταθμό και με το νηπιαγωγείο. Ταιριάζουν ακόμη και με το Δημοτικό, αλλά πιστεύω θα μοιάζει απλοϊκό και σύντομο για ένα παιδάκι 6 ετών, κρίνοντας από την πεταλουδίτσα μου.


Μαθαίνω την αλφαβήτα με τον Πίκο και τη Λόλα



     Το βιβλίο αυτό ακολουθεί την ίδια δομή και στα 24 δισέλιδα του, κάθε ένα από τα οποία είναι αφερωμένο σε ένα γράμμα της αλφαβήτας. Στη δεξιά σελίδα υπάρχει μια σύντομη, αυτοτελής, ομοιοκατάληκτη ιστοριούλα με διαλόγους του Πίκο και της Λόλα. Σε όλη την έκταση του κειμένου, είναι σημειωμένο με έντονα, το γράμμα με το οποίο ασχολείται το εκάστοτε δισέλιδο. Έτσι, τα παιδιά μπορούν να αναζητήσουν εύκολα το γράμμα αυτό όπου εμφανίζεται μέσα στο κείμενο.




Πάνω δεξιά της σελίδας, θα βρείτε το γράμμα της Αλφαβήτας γραμμένο με κεφαλαία και μικρά, ενώ η αριστερή σελίδα είναι εικονογραφημένη με βάση τη μικρή ιστοριούλα! Κάτω από το κείμενο θα βρείτε δύο ερωτήσεις, διαφορετικές σε κάθε γράμμα, αλλά όλες σχετικές με τον προφορικό και γραπτό λόγο.




Το δεύτερο αυτό βιβλίο του Πίκο και της Λόλα είναι μεγαλύτερο (25x25 εκ.) με μαλακό εξώφυλλο και λεπτές, ματ σελίδες και είναι λογικό, αφού απευθύνεται σε πιο μεγάλα παιδάκια, από 4 ως 6 ετών θεωρώ.


Ο μικρός δράκος Καρύδας - Σχολικό ημερολόγιο 2019-2020


Το πρώτο σχολικό ημερολόγιο που μπαίνει στο σπίτι μας!

Λόγω του ότι είναι σχεδιασμένο για μικρούς μαθητές, ακολουθεί στο ακαδημαϊκό έτος, δηλαδή ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου και τελειώσει την 31η Αυγούστου.




Το ημερολόγιο είναι εβδομαδιαίο, με μια καινοτομία: Κάθε πρώτη εβδομάδα του μήνα δεν ξεκινά από τη Δευτέρα, αλλά από την πρώτη μέρα του μήνα, όποια κι αν είναι αυτή! Δηλαδή, αν η πρώτη του Απριλίου είναι Τετάρτη, τοτε το πρώτο δισέλιδο του Απριλίου θα ξεκινά με την Τετάρτη 1 Απριλίου ως την Κυριακή 12 Απριλίου. Έπειτα η δεύτερη και κάθε επόμενη εβδομάδα ξεκινά κανονικά από Δευτέρα. Φαντάζομαι ότι αυτό θα βολεύει κατά μία έννοια, γιατί κι εμένα που είμαι ενήλικας με δυσκολεύει όταν ο μήνας ξεκινά στη μέση μιας σελίδας-εβδομάδας!




Ενδιάμεσα, το ημερολόγιο εμπλουτίζεται με εικόνες από τη σειρά βιβλίων του Μικρού Δράκου Καρύδα, με σύντομες περιγραφές των ιστοριών που βρίσκονται στα βιβλία του και - το πιο διασκεδαστικο, με παιχνίδια όπως διαφορές, λαβύρινθους, βρες τι λείπει κλπ.




Επίσης, κάτω από κάθε ημέρα δε λείπει το εορτολόγιο, κάτι που πλέον δεν είναι δεδομένο, αφού εγώ η ίδια δυσκολεύομαι πολύ να βρω ημερολόγιο με γραμμένες τις γιορτές! Ούτε το Πάσχα δε γράφουν πολλά!!! Σίγουρα είναι πρακτικό για το παιδί και θα μπορεί να ευχηθεί σε όποιον συμμαθητή του γιορτάζει!




Γενικώς, θεωρώ ότι από την ηλικία των 7 ετών ιδανικά, οπότε και μπορεί να διαβάζει με άνεση, το παιδί αξίζει να έχει ένα δικό του ημερολόγιο, να σημειώνει τα διαγωνίσματα του, τα γενέθλια των φίλων του, τις εκδρομές, τα φροντιστήρια και τις δουλίτσες του. Στην αρχή σίγουρα δεν θα μπορεί να το αξιοποιήσει 100%, αλλά πιστεύω πως είναι καλό να εισάγουμε καλές συνήθειες στα παιδιά από την ηλικία που μπορούν να τις καλλιεργήσουν! Έτσι, τους δίνουμε επιπλέον χρόνο να "τριφτούν" με αυτές!






Προσωπικά έχω βρει χαρτί που είχα γράψει κάποτε στο δημοτικό, με τις δουλειές που είχα να κάνω (δηλαδή τι δουλειές; Να φωνάξω την τάδε φίλη μου να παίξουμε, να πάω στη βιβλιοθήκη και τέτοια). Φαντάζομαι τι προβάδισμα θα είχα στη ζωή μου, αν ήξερα πώς να χρησιμοποιώ ένα ημερολόγιο από εκείνη τη μικρή ηλικία! Νομίζω στα 34 θα είχα γίνει καθηγήτρια οργάνωσης ή κάτι τέτοιο χαχα!!!



Αυτά είχα να σας πω για τα νέα μας βιβλία από το Μεταίχμιο, το οποίο ευχαριστώ πολύ που μας τα έστειλε και μην ξεχάσετε να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό που τρέχει στο Instagram και στο Facebook, όπου κληρώνεται ένα αντίτυπο από κάθε βιβλίο!




Καλή σχολική χρονιά σε μικρούς και μεγάλους!
Καλή δύναμη, υπομονή, χαρά και ψυχραιμία!


Δείτε άλλες βιβλιοπαρουσιάσεις μου σχετικές με την αρχή της χρονιάς εδώεδώεδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips