Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Η μαμά διαβάζει: Τα αγαπημένα μου βιβλία σχετικά με το γάμο




     Από τότε που πήγαινα στο Λύκειο, είχα αποφασίσει πως ήθελα να κάνω οικογένεια και μάλιστα όχι απλώς οικογένεια, αλλά οικογένεια με πολλά παιδιά! Από τότε που πήγα να σπουδάσω, άρχισα να διαβάζω βιβλία σχετικά με το γάμο. Για μένα η οικογένεια ήταν ένα ιδανικό, όχι απλώς μια κατάσταση και ήθελα να μάθω όσο περισσότερα γινόταν σχετικά με το πώς θα μπορούσα να την κάνω να λειτουργεί όμορφα και σωστά. Με αγάπη, με αφοσίωση, με ομαδικότητα και αποδοχή.

     Από τότε ως σήμερα δε σταμάτησα να διαβάζω για το γάμο, γιατί μαθαίνοντας για το γάμο, μαθαίνεις για τις ανθρώπινες σχέσεις, για την ψυχολογία της οικογένειας και των συζύγων και για τις αρετές στις οποίες χρειάζεται να εξασκείσαι, ώστε να γίνεσαι η λύση και όχι το πρόβλημα. Άλλωστε, όπως καθετί καλό που προσπαθείς, χρειάζεται να δίνεις κίνητρο καθημερινά στον εαυτό σου για να το καταφέρεις, γιατί κίνητρο δεν είναι κάτι που απλώς το έχεις. Είναι κάτι που με τον καιρό εξασθενεί και θέλει συνεχή τροφή.

     Τα βιβλία με βοήθησαν τελικά να ξεχωρίσω τον κατάλληλο άνθρωπο, να καταλάβω ότι χωρίς υποχωρήσεις και υπευθυνότητα τίποτα δεν στέκεται, να μάθω να διακρίνω στον εαυτό μου την παθητική επιθετικότητα και να επικοινωνώ στον άλλον τα συναισθήματα μου με τα κατάλληλα λόγια και τέλος πάντων να κατέβω από το ροζ συννεφάκι που πολλοί νέοι καβαλούν ερχόμενοι στο γάμο. Να δω τα πράγματα ρεαλιστικά: ο γάμος, όπως κάθετι καλό, θέλει δουλειά, συνεχή δουλειά και πως δεν παντρεύτηκα έναν τέλειο πρίγκηπα όπως ονειρευόμουν στην εφηβεία μου, αλλά έναν άνθρωπο με ατέλειες όπως είμαι κι εγώ.

     Παρακάτω σας παρουσιάζω τα 7 αγαπημένα μου βιβλία, τα περιεχόμενα τους, καθώς και μια παράγραφο που μου άρεσε πολύ από το καθένα.


1. Ανατομία οικογενειακών θεμάτων, ομάδα συγγραφέων, εκδ. Ενωμένη Ρωμηοσύνη



     Κείμενα για τη μητρότητα, τις εκτρώσεις, το ρόλο του πατέρα, τη μονογονεϊκή οικογένεια, τη σημαντικότητα της γιαγιάς. Πολλά και όμορφα κείμενα από διαφορετικούς συγγραφείς! Έμπνευση σκέτη!! Το καλύτερο σημείο είναι ότι διανέμεται δωρεάν και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με αυτό το τηλέφωνο!







Τα παιδιά θέλουν από τη μητέρα τους να τους αφοσιωθεί, να τους χαρίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί. Θέλουν να την αισθάνονται στο σπίτι. Να κουβεντιάσει μαζί τους, να παίξει, να δει τα τετράδια τους, να τους ετοιμάσει το φαγητό, το γλυκό.

2. Μυστικά για την οικογενειακή ευτυχία, π. Παρασκευά Ζωγράφου



     Κείμενα για τη γυναίκα, το γάμο, τους συζύγους, τα παιδιά, καθώς και τις σχέσεις των συζύγων με άλλα πρόσωπα. Έχει και τέσσερα τεστ για τους και τις συζύγους, ώστε να αξιολογήσουν πόσο καλά τα πηγαίνουν!!! Δυστυχώς δεν το βρήκα να πωλείται online!


Ας χρησιμοποιούμε όσο γίνεται πιο συχνά και σωστά το διάλογο, το πολύτιμο αυτό στοιχείο της συζυγίας. Αυτός περισώζει τα σπίτια τα ραγισμένα και ετοιμόρροπα. Χαρίζει στερεότητα και σταθερότητα στη συζυγική ενότητα. Διατηρεί την πρώτη γοητεία, φρεσκάδα και ομορφιά του γάμου. Κάνει ευτυχισμένη τη συζυγική πορεία, δυνατή μέσα στις δυσκολίες, δημιουργική μέσα στον αγώνα της ζωής.

3. Όλα του γάμου δύσκολα, π. Ανδρέας Κονάνος, εκδ. Άθως





     Σαν να σου μιλά και να σε συμβουλεύει ένας καλός φίλος χωρίς όμως να έχει σκοπό να σε κρίνει. Και έχει και πολύ χιούμορ! Εστιάζει στην αποτελεσματική επικοινωνία των συζύγων και στην υγιή έκφραση της αγάπης προς τον άλλον. Δείτε αναλυτικότερα την παρουσίαση του εδώ.


Αυτή η γυναίκα που βαρέθηκες, η γυναίκα σου, έχει άλλες 500 αποχρώσεις ομορφιάς. Συνήθως, όμως, είσαι η καταιγίδα της, και το τοπίο της θολώνει. Γίνει Ήλιος της. Να γίνει, αυτή, το Ουράνιο Τόξο σου! Να ξετρελαθείς!

4. Γάμος - Αγάπη και έρωτας, Β. Χαρώνη, εκδ. Σταμούλης



Άγνωστο παραμένει ως σήμερα το που βρίσκεται η φωτογραφία
της δεύτερης σελίδας των περιεχομένων!


Στο μισό βιβλίο μιλά για την περίοδο πριν το γάμο, οπότε είναι χρήσιμο και για τους ελεύθερους νέους. Χρησιμοποιεί γλώσσα απλή και σε εμπνέει προς το καλό, όπως και τα υπόλοιπα βιβλία.


Συντελούν πολύ στην οικογενειακή γαλήνη η οικονομία, η εργατικότητα, η διαφάνεια, η απλότητα, η λιτότητα, η νοικοκυροσύνη και η κατανομή αρμοδιοτήτων, η οποία βεβαίως μπορεί να προσαρμόζεται.

5. Ο γάμος, η οικογένεια και τα προβλήματα τους, Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος, εκδ. Συνοδία Σπυρίδωνος Ιερομονάχου







Απλά αγαπώ αυτό το βιβλίο γιατί έχει μέσα τόσες διδαχές και τόσα για να βελτιώσω ΚΑΘΕ φορά, που πάντα κερδίζω κάτι όταν ανοίγω τις σελίδες του!!!

Πιάνει άπειρα θέματα και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαπαιδαγώγηση και ανατροφή των παιδιών, για τα οποία μιλάει εκτενώς. Αυτός είναι και ο λόγος που σας έβαλα μόνο ένα μέρος από τα περιεχόμενα, τα οποία είναι κοντά 15 σελίδες!


Αν το κορίτσι συνηθίσει μέσα στη γυναικεία κάμαρα να καταγοητεύεται από τα γυναικεία στολίδια, όταν θα φύγει από το πατρικό σπίτι θα είναι πολύ δύσκολη και ανυπόφορη στο σύζυγο της και πιο φορτική από εκείνους που εισπράττουν τους φόρους.

6. Γάμος, π. Φιλόθεος Φάρος, π. Σταύρος Κοφίνας, εκδ. Ακρίτας







     Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο για το γάμο που διάβασα ποτέ μου και με έχει καθορίσει ως σύζυγο θεωρώ, με θετικό πιστεύω τρόπο! Μου κατέρριψε πολλά στερεότυπα και με θυμάμαι σε νεαρή ηλικία να το διαβάζω εντυπωσιασμένη! Το κείμενο είναι απλό αλλά όχι απλοϊκό και μιλά καθαρά και μόνο για το γάμο. Τον πιάνει από όλες τις πτυχές του.

Το βιβλίο πλέον κυκλοφορεί σε 2η έκδοση από τις εκδόσεις Αρμός.


Είναι απαραίτητο για τους νέους συζύγους να ξέρουν, ότι ο γάμος, όπως και η Ρώμη, δε χτίζεται σε μια μέρα... Κανένας δεν αρχίζει με την τέλεια συζυγική σχέση... Μια αναπτυσσόμενη συζυγική σχέση γενικά κινείται προς το μεγαλύτερο βάθος, που είναι το αποτέλεσμα των διάφορων κοινών εμπειριών των συζύγων.

7. Το μυστήριο του στεφανώματος, Αρχιμ. Καλλίστρατου Λυράκη, εκδ. Λυχνία







Και αυτό το βιβλίο έχει απλό κείμενο και, εκτός των άλλων, αναλύει την ακολουθία του στεφανώματος αλλά και το κείμενο "η ανδρεία γυναίκα".


Η "ανδρεία" γυναίκα είναι το στήριγμα του άντρα της στις δύσκολες περιστάσεις της ζωής του... Σε μια δοκιμασία... με τη γνήσια συμπαράσταση και τη συζυγική της παρουσία ενθαρρύνει, εμψυχώνει τον άντρα της. "Μη φοβάσαι", λέει στον άνδρα της. "Εγώ είμαι και εγώ. Μαζί, χέρι με χέρι θα εργαστούμε...".


Εσείς έχετε διαβάσει κάποιο από αυτά;
Έχετε κάποιο δικό σας αγαπημένο βιβλίο για το γάμο;

2 σχόλια:

  1. Έχω το 2ο και το 3ο που μας παρουσιάσει.Το 2ο δεν το εχω τελειώσει.Σιγουρα θα πάρω όμως και αυτό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που ανέφερες,πολύ με εντυπωσίασε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Του Αγ. Ιωάννου πιάνει πάρα πολλά θέματα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν το είχα διαβάσει το με πόσο πάθος και ρομαντισμό προτρέπει τους συζύγους να μιλούν μεταξύ τους! Το δεύτερο είναι από τα πιο πιο αγαπημένα μου!!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips