Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Η μαμά διαβάζει: Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας




     Έφτασε λοιπόν η ώρα να σας μιλήσω για το βιβλίο που κατά διαστήματα μονοπωλούσε τα stories μου στο Instagram! Το βιβλίο "Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας" απαρτίζεται από το βίο και τις διδαχές του γέροντος Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις εν Πλω.

     Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, συνειδητοποίησα ότι μετά το "Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω" ήταν η ιδανική επιλογή για να συνεχίσω τα διαβάσματα μου κι αυτό γιατί το αισθάνθηκα σαν συνέχεια του βιβλίου του Νικόλα Σμυρνάκη, λόγω του ότι εν μέρει μιλούν και οι δύο για θέματα κοινά, με τη διαφορά ότι ο γέροντας Θαδδαίος μιλά γι' αυτά από μια πιο πνευματική σκοπιά.



"Μάθε ότι πρέπει να φέρεις εις πέρας κάθε διακονία με πολλή αγάπη, τιμιότητα και ζήλο, χωρίς να δίνεις καμία σημασία στη ζήλεια και το κακό που σε περιτριγυρίζουν."

     Ο τίτλος του βιβλίου αντιπροσωπεύει απόλυτα το περιεχόμενο του: Όλα τα κεφάλαια είναι σχετικά με την τεράστια δύναμη των λογισμών και τον τρομερό αντίκτυπο που αυτοί έχουν, όχι μόνο στη ζωή μας, αλλά και στις ζωές των άλλων ανθρώπων! Μάλιστα!!!


Δίδασκε ότι οι περισσότεροι από τους λογισμούς που μας βασανίζουν εσωτερικά, δεν είναι καθόλου δικοί μας, αλλά προέρχονται από τους δαίμονες, ότι ο καθένας από εμάς διαθέτει τη θεόσδοτη δύναμη και ελευθερία να αρνηθεί αυτούς τους λογισμούς, και πως οι ζωές μας εξαρτώνται από την ποιότητα των λογισμών που καλλιεργούμε στο νου και την καρδιά μας.

     Ο γέροντας Θαδδαίος μιλά ξεκάθαρα και σε πολλά σημεία για το πόσο οι σκέψεις μας επηρεάζουν τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους και τη στάση τους απέναντι μας!!! Ακόμη και το πώς η οικογένεια μας βιώνει αρνητικά συναισθήματα, όταν εμείς οι ίδιοι έχουμε έντονη εσωτερική αναταραχή για τα επαγγελματικά μας ή άλλα θέματα! Εδώ ταιριάζει το ρητό "If momma ain't happy, ain't nobody happy" δηλαδή αν η μαμά δεν είναι χαρούμενη, κανείς δεν είναι! Μη μου πείτε ότι δεν είναι αλήθεια;;!!


Μπορούμε να περιφρουρούμε ολόκληρο τον κόσμο περιφρουρώντας την ατμόσφαιρα του παραδείσου μέσα μας, διότι αν χάσουμε τη Βασιλεία των Ουρανών, δεν θα σώσουμε ούτε τον εαυτό μας ούτε τους άλλους. Οι άνθρωποι θα ελκύονται από την εντός μας ειρήνη και ζεστασιά. Θα θέλουν να είναι κοντά μας και η ατμόσφαιρα του ουρανού θα περάσει σταδιακά και σε κείνους.

     Επίσης, εδώ στο μυαλό μου συνδέεται και το θέμα της βασκανίας και γιατί η εκκλησία την αποδέχεται! Παρόλα αυτά, ο γέροντας λέει πως οι πονηρές δυνάμεις, όπως κατά την εφαρμογή της σολομωνικής, δεν μπορούν να αγγίξουν άτομα τα οποία είναι έντονα συνδεδεμένα με το Θεό και ζουν πνευματικά.


Ο ουράνιος πατέρας μας... μας θέλει πλήρεις αγάπης, ειρήνης, χαράς, αλήθειας και αγαθότητας. Μας θέλει ικανούς να παρηγορήσουμε άλλους.

     Κάτι που μου άρεσε πολύ είναι πως θέτει καθέναν από εμάς, όχι απλά έρμαια των λογισμών των άλλων, αλλά και υπεύθυνους για την εξάπλωση της καλοσύνης στον κόσμο μέσα από τους δικούς μας καλούς λογισμούς! Είμαστε σε τεράστιο καθημερινό πόλεμο με τοξικές σκέψεις! Περνούν συνεχώς από το μυαλό μας! Αυτό δεν είναι δικό μας λάθος! Αν, όμως, πιάσουμε κουβέντα με αυτές και τις αφήσουμε να γίνουν ψυχικό δόλωμα για εμάς, τότε θα καταλήξουν στην καρδιά μας και αυτό, το να επιλέγουμε τους λογισμούς μας, είναι απόλυτα δική μας ευθύνη!


Αν πας να διορθώσεις κάποιον όταν είσαι οργισμένος, δεν θα πετύχεις τίποτα. Θα πληγώσεις τόσο τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου όσο και τον εαυτό σου. Αν θέλεις να βάλεις κάποιον στο σωστό δρόμο, να τον διδάξεις και να τον συμβουλεύσεις, θα πρέπει πρώτα να ταπεινωθείς και να του μιλήσεις με πολλή αγάπη. Θα δεχτεί τη συμβουλή σου, διότι θα νιώσει ότι του τη δίνεις με αγάπη.

     Άλλωστε, ένα από τα πιο γνωστά γνωμικά που είπε ο  Άγιος Παΐσιος είναι "Να ελέγχετε τις σκέψεις σας, να συγκρατείτε τα λόγια σας, να κυριαρχείτε στα πάθη σας. Να κάνετε έργα που αντέχουν στο φως της ημέρας". Τι ωραίες φράσεις για να τις έχουμε πάντα στο μυαλό μας! Ψάχνουμε συνέχεια motivational quotes, ενώ οι πατέρες της εκκλησίας μας έχουν δώσει άπλετο υλικό για ενθάρρυνση και κινητοποίηση!!!


Κανείς δεν γνωρίζει αν προσεύχεσαι ή όχι την ώρα της δουλειάς σου. Κατά συνέπεια, όταν αρχίζουν να σε προσβάλουν, μην τους αντιγυρίζεις τις προσβολές ούτε με λόγια ούτε με αρνητικές σκέψεις. Προσπάθησε να μην τους προσβάλλεις ούτε καν με τους λογισμούς σου. Προσευχήσου στο Θεό να τους στείλει έναν άγγελο ειρήνης. Ζήτησε Του επίσης να μην σε ξεχάσει κι εσένα. Αυτό δεν θα μπορέσεις να το κάνεις αμέσως, αλλά αν προσεύχεσαι πάντοτε έτσι, θα δεις πως θα αλλάξουν τα πράγματα με τον καιρό και πως θα αλλάξουν επίσης και οι άνθρωποι. Κατ' ουσίαν, θα αλλάξεις κι εσύ.
     Προσωπικά, με βοήθησε πάρα πολύ και είναι από τα πνευματικά βιβλία που δεν τα βαρέθηκα όσο τα διάβαζα! Άλλωστε οι φωτισμένοι γέροντες ποτέ δεν είναι βαρετοί! Μιλούν απλά και κατευθείαν στην καρδιά!!! Σας το προτείνω λοιπόν!!!


Έχετε διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο;
Έχετε κάποιο άλλο από εκδόσεις Εν Πλω να μου προτείνετε;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips