Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Γνωρίζουμε την ΙΔΕΑ και παίζουμε Σαυράιβορ!




     Στα γενέθλια της πεταλουδίτσας μου τον Ιούνιο, ένα από τα δώρα που έλαβε ήταν το επιτραπέζιο "Ο Καραγκιόζης και το καταραμένο φίδι". Τα παιδιά μου τρέφουν μεγάλη αγάπη στον Καραγκιόζη και τα αστεία του κι έτσι το πρωτότυπο αυτό παιχνίδι που πρώτη φορά έβλεπα, κέρδισε το ενδιαφέρον και την καρδιά τους και κάθε μεσημέρι/βράδυ τσακώνονταν ποιός από τους δύο θα έχει στο κρεβάτι του το buzzer του παιχνιδιού!

     Το παιχνίδι ήταν τόσο προσεγμένο και ιδιαίτερο, που δεν μπορούσα να μην κάνω μια έρευνα γύρω από την εταιρεία που το κυκλοφορεί. Πείτε πως είναι ένα από τα κολλήματα που έχω αποκτήσει μέσα από την ενασχόλησή μου με το blogging! Ανακάλυψα, λοιπόν, την "ΙΔΕΑ Hellenic Design Α.Ε.", μια ελληνική εταιρεία, ο σχεδιασμός και το software της οποίας είναι 100% ελληνικά!

     Όπως γράφει και η ίδια στο site της "Είμαστε νέα Ελληνική εταιρεία, νέοι άνθρωποι με εκπαιδευτικό υπόβαθρο και μεράκι. Σχεδιάζουμε πρωτοποριακά Ελληνικά ηλεκτρονικά παιχνίδια για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας!"






     Γιατί, ναι, μπορεί και ο Έλληνας κατασκευαστής να παράγει ποιοτικό και πρωτότυπο περιεχόμενο, διασκεδαστικά και ωφέλημα προϊόντα και με το επιπλέον πλεονέκτημα ότι είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στην πραγματικότητα της ελληνικής οικογένειας! Γι' αυτό τη συγκεκριμένη εταιρεία τη θαυμάζω και τη σέβομαι!!!

     Κι επειδή θέλω στο blog να σας δείχνω πράγματα που πραγματικά θεωρώ ότι αξίζουν, επικοινώνησα με την εταιρεία για να μας προτείνει κι άλλα παιχνίδια της που θεωρεί ιδιαίτερα και να τα παρουσιάσουμε εδώ!

     Ένα από παιχνίδια που λάβαμε και για το οποίο θα σας μιλήσω σε αυτή την ανάρτηση είναι το επιτραπέζιο Σαυράιβορ.




     Μόλις είδα το κουτί, πρέπει να πω ότι προδιατέθηκα αρνητικά. Σκέφτηκα ότι θα είναι κάποιο παιχνίδι που βασίζεται στο ριάλιτι "Survivor" το οποίο ποτέ δεν έχω δει ούτε εγώ, ούτε τα παιδιά και ότι θα προωθεί το συγκεκριμένο ριάλιτι! "Πιο αταίριαστο παιχνίδι για εμάς δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε" σκέφτηκα. Πόσο, μα πόσο λάθος έκανα!!!

     Το επιτραπέζιο βασίζεται στην ομώνυμη σειρά βιβλίων του Γιώργου Λεμπέση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός ουδεμία σχέση έχει με το γνωστό ριάλιτι! Δε χρειάζεται να έχει δει κανείς Survivor για να το παίξει και μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει στους μικρούς παίκτες!!! Ας το δούμε όμως αναλυτικότερα!!


Το consept
Το παιχνίδι προσχολικής ηλικίας ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ περιέχει δύο επιτραπέζια, το Σαυροφιδάκι και τα Σαυροσαΐνια. Στο Σαυροφιδάκι στόχος είναι να τερματίσεις πρώτος, αφού περάσεις τις δοκιμασίες που θα σου ανατεθούν! Τα Σαυροσαΐνια είναι παιχνίδι παρατηρητικότητας όπου ο πιο γρήγορος νικά!


Τι θα βρείτε στο κουτί


  • Ηλεκτρονικό buzzer
  • Ταμπλό 2 όψεων
  • Χάρτινες μάρκες επιβράβευσης (καρύδες)
  • 4 φιγούρες-πιόνια Σαυράιβορ
  • Ζάρι
  • Οδηγίες παιχνιδιού


Πώς παίζεται

Σαυροφιδάκι
Παίζεται όπως το κλασικό φιδάκι, με τη διαφορά ότι, αναλόγως του που θα πατήσει ο παίκτης, θα πρέπει είτε να χάσει τη σειρά του/ξαναπαίξει είτε να περάσει κάποιες δοκιμασίες, οι οποίες είναι ηχογραφημένες στο buzzer. Οι δοκιμασίες είναι άλλες πιο εύκολες και άλλες πιο δύσκολες, αλλά όλες έχουν πολλή πλάκα! Για παράδειγμα, "Περπάτα για λίγο ανάποδα", "Ξάπλωσε ανάσκελα με τα χέρια ψηλά" ή "Κολύμπα σαν το ψάρι". Οι συμπαίκτες αξιολογούν αν ο παίκτης ολοκλήρωσε σωστά τη δοκιμασία και τότε, είτε προχωρά μπροστά, είτε κερδίζει μια μάρκα-καρυδάκι ή και τα δύο, αναλόγως του τι θα πει κάθε φορά το buzzer! Νικητής είναι εκείνος που θα φτάσει πρώτος στο τέρμα!




     Τα παιδιά, όταν πια παραέπαιξαν πολλούς γύρους από το Σαυροφιδάκι, κάθισαν στον καναπέ και ασχολήθηκαν μόνο με τις δοκιμασίες του buzzer! Το πατούσαν και κάθε φορά προσπαθούσαν να φέρουν εις πέρας τις δοκιμασίες! Με αυτό ασχολήθηκαν άλλη μισή ώρα εκείνη την ημέρα, μέχρι που πια έπρεπε να φάμε και διέλυσα το παιχνίδι τους. Επομένως, θεωρώ ότι το Σαυράιβορ δεν περιλαμβάνει δύο παιχνίδια αλλά τρία, αφού το buzzer μπορεί να αποτελέσει παιχνίδι από μόνο του.




Σαυροσαΐνια
Αν γυρίσετε ανάποδα το ταμπλό και αλλάξετε τη θέση του διακόπτη στο buzzer, τότε μπορείτε να παίξετε τα Σαυροσαΐνια! Το παιχνίδι είναι απλό: Πατάμε κάθε φορά το buzzer, το οποίο μας ζητάει να βρούμε ένα ζώο ή αντικείμενο που εικονίζεται πάνω στο ταμπλό. Όποιος το βρει πρώτος, κερδίζει και από μια μάρκα-καρύδα. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να τελειώσουν όλες οι καρύδες. Νικητής είναι αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες καρύδες!




Σε αυτό το παιχνίδι πάντα είμαι κι εγώ κοντά, για να κάνω το διαιτητή! Ξέρετε, όλοι τελικά βρίσκουν την εικόνα, έστω και μετά από πολλή ώρα και χρειάζεται ένας διαιτητής για να αποφασίζει ποιός θα πάρει ή δεν θα πάρει κάθε φορά καρύδα! Πόσες φορές έχω δώσει δύο και τρεις καρύδες για ένα αντικείμενο! Κάποιες φορές πράγματι ορμούν και τα τρία ταυτόχρονα!




Εκτός από την παρατηρητικότητα και τα γρήγορα αντανακλαστικά που καλλιεργούν τα Σαυροσαΐνια, προσφέρουν στα παιδιά και ένα πολύ σημαντικό μάθημα, με λίγο πιο άμεσο τρόπο, λόγω του έντονου συναγωνισμού του: να μάθουν να χάνουν! Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ανάμεσα στα γέλια και στην προσπάθεια, είδα και τις τρεις φατσούλες (πεταλουδίτσα 6, ζουζούνα ανιψιά 5 και σαμψωνάκος 4 ετών) να περνούν από εκφράσεις θυμού και λύπης. Άκουσα φωνούλες να κοροϊδεύουν το παιχνίδι και άλλες να λένε πως δε θέλουν να παίξουν άλλο.




Δεν επέμεινα στο να τους μεταπείσω. Άφησα να δουν και να καταλάβουν μόνα τους έναν πολύ απλό μα σημαντικό κανόνα, που δεν τον έβαλα εγώ, αλλά η ίδια ζωή: Αν δε θες να χάσεις, μην παίξεις! Αλλά αν δεν παίξεις, μην περιμένεις ποτέ να κερδίσεις!!! Παίζοντας, θα χάσεις αλλά και θα κερδίσεις! Και πάνω απ' όλα, σημασία δεν έχει αν και πότε θα κερδίσεις, αλλά να χαίρεσαι τη διαδρομή του παιχνιδιού, παρέα με τους φίλους σου!!! Κανόνες παιχνιδιού και ζωής! Γι' αυτό αγαπώ τόσο τα επιτραπέζια!!! Έτσι, τα παιδιά έβλεπαν, σκέφτονταν, συνειδητοποιούσαν και μόλις ηρεμούσαν, ξαναέμπαιναν με χαρά στο παιχνίδι!!!


Οι εντυπώσεις μας
Αρχικά, να σημειώσω πως η εταιρεία "Ιδέα" μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, επειδή εστιάζει τόσο στην ελληνικότητα των προϊόντων της (παρόλο που δε συμφωνούμε με το consept όλων) όσο και στο να παράγει πρωτότυπο και ποιοτικό αποτέλεσμα! Μπράβο σε όλους τους συντελεστές της εταιρείας!




Όσον αφορά το παιχνίδι Σαυράιβορ, θεωρώ πως είναι value for money, καθότι για τα χρήματα του (στο Μουστάκα το βρήκα στα 11€) αγοράζετε ουσιαστικά τρία τελείως διαφορετικά μεταξύ τους παιχνίδια (φιδάκι, δοκιμασίες του buzzer και παιχνίδι παρατηρητικότητας) τα οποία είναι και αρκετά πρωτότυπα το καθένα στην κατηγορία του.




     Το buzzer είναι από μόνο του αντικείμενο μεγάλης αγάπης, τουλάχιστον από τα παιδιά μου, τα οποία το παίζουν σε διάφορες στιγμές της ημέρας και όπως καθετί που αγαπούν, το έχουν κάθε βράδυ στο κρεβάτι τους. Ένας έχει το κόκκινο buzzer με τις ιστορίες και τα κουίζ από το παιχνίδι "Ο Καραγκιόζης και το Καταραμένο φίδι" και ο άλλος το πράσινο buzzer του "Σαυράιβορ"! Μεγάλη επιτυχία!!!

     Μπορείτε να δείτε όλα τα προϊόντα της εταιρείας στην επίσημη σελίδα της, όλη τη σειρά "Σαυράιβορ", τη φανταστική σειρά με τον Καραγκιόζη, τα εκπαιδευτικά ρομποτ (ένα από τα οποία είχαμε αγοράσει για το βαφτιστήρι μας κάποτε) και τη βρεφική-προσχολική σειρά.


Πώς σας φάνηκαν τα νέα παιχνίδια;
Εσείς γνωρίζατε την εταιρεία "Ιδέα";


2 σχόλια:

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips