Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Πουτίγκα με μπανάνα και μπαγιάτικο ψωμί!




     Έχετε παραγινωμένες μπανάνες που δεν τρώγονται πλέον; Έχετε μπαγιάτικο ψωμί που ούτε αυτό τρώγεται; Μήπως έχετε και λίγη σοκολάτα; Ε, τότε έχετε μια πεντανόστιμη πουτίγκα και δεν το ξέρετε!!!

     Ψάχνοντας να βρω τι να κάνω με το μπαγιάτικο ψωμί, ξετρύπωσα αυτή τη συνταγή από το allrecipes.com και με τις πολλές δοκιμές, κατέληξα σε μια ελαφρώς πειραγμένη εκδοχή που ομολογουμένως μας αρέσει περισσότερο! Είναι η τέλεια οικονομική πουτίγκα που αγαπάνε όλοι!!

     Τα υλικά μπορείτε να τα προσαρμόσετε στα γούστα σας! Οι παρακάτω αναλογίες είναι αυτές που προτιμάμε εμείς!


     Πολύ συχνά, όταν έχω μπανάνες που έχουν μαλακώσει υπερβολικά, τις ξεφλουδίζω, τις κόβω κομμάτια και τις απλώνω σε ένα μεταλλικό δίσκο στρωμένο με λαδόκολλα. Τις βάζω στο ψυγείο και μόλις παγώσουν τις βάζω σε σακουλίτσα, γράφοντας απ' έξω πόσες μπανάνες έχω μέσα. Στη συνέχεια, τις χρησιμοποιώ είτε για smoothies είτε για την πουτίγκα αυτή.


     Επίσης, το μπαγιάτικο ψωμί το κόβω κυβάκια (μόνο την ψίχα), το μετράω σε κούπες (φλυτζάνια τσαγιού) και το αποθηκεύω επίσης στην κατάψυξη σε σακουλάκια, γράφοντας απ' έξω πόσες κούπες ψωμί έχει η σακούλα μέσα.




Αν έχω αρκετά υλικά για να φτιάξω πουτίγκα, τοποθετώ τα υλικά που θα χρειαστώ στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ ή στον πάγκο της κουζίνας 2 ώρες πριν. Έπειτα ετοιμάζω κανονικά το γλυκό!

Η αρχική συνταγή λέει 1 ώρα ψήσιμο στους 175, αλλά την πρώτη φορά που το έφτιαξα δεν είχε ψηθεί καλά το αυγό. Έτσι αύξησα τη θερμοκρασία και τους χρόνους.

Σαν μεζούρα για την κούπα που λέει, χρησιμοποιώ ένα φλυτζάνι του τσαγιού.


Υλικά (για 1 στρογγυλό ταψί 35 εκ.):
  • 5 αυγά 
  • 6 κούπες γάλα 
  • 1 κούπα ζάχαρη 
  • 3 βανίλιες
  • 12 κούπες ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, κομμένη σε κύβους
  • 5 μπανάνες λιωμένες με το πιρούνι
  • 4 σακουλάκια σταγόνες σοκολάτας




Διαδικασία:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω τα αυγά, τη ζάχαρη, το γάλα και τη βανίλια και ανακατεύω με το χτυπητήρι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτω το ψωμί, τις μπανάνες και τις σταγόνες σοκολάτας, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα για 5 επτά για να μουλιάσει το ψωμί.

Βουτυρώνω ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ. και μεταφέρω εκεί το μείγμα.

Σε ένα λίγο μεγαλύτερο στρογγυλό ταψί τοποθετώ μια νωπή πετσέτα κουζίνας και ένα δάχτυλο καυτό νερό. Εκεί μέσα τοποθετώ το ταψί μου με το μείγμα. Γίνεται κάπως σαν μπεν μαρί δηλαδή, φαντάζομαι για να διατηρηθεί πιο μαλακή η πουτίγκα και να μην ξεροψηθεί.

Ψήνω για 1,50 ώρα στους 200 βαθμούς.




     Σας προτείνω να δοκιμάσετε τη συνταγή αρχικά στη μισή δόση και να δείτε τι σας ταιριάζει από θέμα αναλογιών και ποσότητας! Εγώ τη φτιάχνω για πολλά άτομα και ξέρω ότι ένα μεγάλο ταψί θα φαγωθεί μέχρι το μισό της δεύτερης ημέρας!


Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips