Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Βιβλιο-παίζουμε: Τα δυο νέα παιδικά βιβλία της Τζουλια Ντόναλντσον




     Γνωρίζετε τη Τζούλια Ντόναλντσον; Εγώ όχι, μέχρι που έλαβα τα δυο της νέα βιβλία, τα οποία κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μου κίνησαν το ενδιαφέρον να ψάξω σχετικά με αυτή!

     Η Τζούλια Ντόναλντσον είναι διακεκριμένη αγγλίδα συγγραφέας παιδικών βιβλίων, με κορυφαίο έργο της το "Γκρούφαλο", το οποίο δεν έχω διαβάσει αλλά είδα πως είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και έχει λάβει πολλά βραβεία. Μάλιστα, το γεγονός ότι είναι η ίδια συγγραφέας που το έγραψε, αναφέρεται και στο εξώφυλλο των δυο νέων της βιβλίων!

     Δε γνωρίζω τίποτε άλλο σχετικά με το "Γκρούφαλο" γιατί είναι ένα βιβλίο που δεν έτυχε να διαβάσουμε, αλλά τα δυο νέα της άρεσαν πάρα πολύ στα παιδιά, αλλά και σε εμένα, με προσωπική αδυναμία στο βιβλίο της γοργόνας! Ελάτε να τα δούμε αναλυτικότερα!





     Στη Χρυσή Ακτή ζει μια όμορφη γοργόνα που της αρέσει να τραγουδά, τόσο μέσα στη θάλασσα όσο και στην αμμουδιά. Μια μέρα ο Πιτ, ένας ιδιοκτήτης τσίρκου, ακούει τη φωνή της και την πείθει να τον ακολουθήσει στο τσίρκο και να δουλέψει γι' αυτόν, τάζοντας της φήμη, πλούτη και μια άνετη ζωή! Μάταια τα πλάσματα της θάλασσας της φώναζαν να μην πάει μαζί του!




     Στο τσίρκο γίνεται όντως διάσημη και αποκτά νέους φίλους, τους υπόλοιπους ζογκλέρ που την αγαπούν πολύ. Αντίθετα, ο Πιτ την αντιπαθεί και την έχει στριμωγμένη σε μια μικρή γυάλα! Η γοργόνα μας επιθυμεί να γυρίσει στο σπίτι της, μα το αφεντικό της δεν πρόκειται να την αφήσει να φύγει, με τόσα έσοδα που έχει από το νούμερο της!




Η φίλη της η Άννι, όμως, ξέρει έναν τρόπο που θα βοηθήσει τη γοργόνα να το σκάσει, ακόμη και χωρίς πόδια! Και κάθε βράδυ ξεκινά να της μαθαίνει πώς να περπατά με κατακόρυφο! Τέλειο;;;




Τελικά τα καταφέρνει και επιστρέφει στη θαλασσίτσα και ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!





     Η πασχαλίτσα μας αποφασίζει να πάει διακοπές στο Λονδίνο και περνά και από τον ζωολογικό κήπο! Η πασχαλίτσα δε μιλούσε, μα άκουσε τους δυο κακούς που σχεδίαζαν να κλέψουν τη Τζο, τη μικρή μαϊμού, για να τη βάλουν να σκαρφαλώσει στο παλάτι και να κλέψει το στέμμα της βασίλισσας!




Η πασχαλίτσα τρέχει να προειδοποιήσει τα ζώα, τα οποία πανικοβλήθηκαν προς στιγμήν, μα εκείνη καταστρώνει ένα φοβερό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και τα σκυλάκια της βασίλισσας!




     Τελικά οι δυο κακοί κλέβουν τη μαϊμουδίτσα, τη βάζουν να σκαρφαλώσει και μόλις μπαίνει στο δωμάτιο της βασίλισσας, τα δυο σκυλάκια γεμίζουν με κόκκαλα το σάκο της! Αργότερα στο πάρκο, οι δυο κακοί ανοίγουν το σάκο και εκτός από την έκπληξη που αντικρίζουν, μια άλλη, μεγαλύτερη τους περιμένει: τα σκυλιά του πάρκου μύρισαν τα κόκκαλα και τώρα ποιός τους σώζει από τα κυνηγητά τους!

Το βιβλίο αυτό η συγγραφέας το αφιερώνει στα δυο σκυλάκια της βασίλισσας της Αγγλίας! Φαντάζομαι πως το βιβλίο αυτό δε θα λείπει από τα βασιλικά ανάκτορα!!




     Τα δυο βιβλία έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Καταρχήν, την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί και τα δύο η Λίντια Μονκς. Αστεία, προσεγμένη, ελκυστική και όσο για τη γοργόνα, είναι πανέμορφη και γλυκιά!

     Το κείμενο είναι γραμμένο σε στοιχάκια και μπορώ να πω ότι η Μάρω Ταυρή που έκανε τη μετάφραση είχε έμπνευση όταν τα στέργιωνε, γιατί είναι πολύ πετυχημένα και εννοείται πολύ ευχάριστα, τόσο για τα παιδιά όσο και για αυτόν που τους το διαβάζει.

     Και οι δυο ιστορίες είναι πολύ ευχάριστες και αναδεικνύουν την αξία της ομαδικής δουλειάς και της φιλίας. Θεωρώ ότι είναι πολύ ωραία καλοκαιρινή προσθήκη, γιατί η πρώτη ιστορία έχει να κάνει με θάλασσες και γοργόνες, ενώ η δεύτερη με διακοπές!

     Γι' αυτό σας ετοίμασα και διαγωνισμό, όπου κληρώνουμε ένα αντίτυπο της επιλογής του νικητή στο Instagram και ένα στο Facebook! Λάβετε μέρος και καλή σας επιτυχία! Για να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου του blog πατήστε εδώ.


Πώς σας φάνηκαν τα βιβλία;
Ξεχωρίσατε κάποιο περισσότερο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips