Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Βιβλιο-παίζουμε: 6 νέα παιδικά βιβλία από την Ελληνοεκδοτική (+ ποιά είναι τα 2 αγαπημένα μου!)




     Πριν λίγο καιρό ήρθε στην πόρτα μας ένα πακέτο με επιλεγμένα νέα βιβλία από την Ελληνοεκδοτική. Πριν λίγες ημέρες, ήρθε ένα δεύτερο πακέτο κι εγώ δεν είχα παρουσιάσει ούτε το πρώτο! What's wrong with me?

     Η αλήθεια είναι ότι με τον άντρα μου έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι υποχρεώσεις μας, οικογενειακές και επαγγελματικές αυτό το διάστημα και βλέπαμε ότι λόγω αυτών, έχουμε χάσει λίγο την ισορροπία με τις δουλειές, την αυτοφροντίδα και την οικογένεια μας. Έτσι, τα βάλαμε κάτω, επαναπροσδιορίσαμε τη φάση που περνάμε και αποφασίσαμε να βάλουμε νέα σειρά, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα σε όλα. Μέσα στα "όλα" είναι και το blog!

     Να 'μαι λοιπόν, με νέο πρόγραμμα και νέα ανάρτηση! 6 νέα βιβλία από την Ελληνοεκδοτική που σίγουρα θα πάρει το μάτι σας αν περάσετε από κάποιο βιβλιοπωλείο. Σας τα παρουσιάζω, σας λέω τη γνώμη μου γι' αυτά και ξεχωρίζω δύο που απόλαυσα ιδιαίτερα, έτσι ώστε να ξέρετε γι' αυτά πριν καν τα ξεφυλλίσετε!


1. Ο Σιγανός... ένα σκιάχτρο με ψυχή!



     Ο Σιγανός είναι ένα σκιάχτρο σκυφτό, αμίλητο και σκεπτικό. Του αρέσει τα βράδια να διαβάζει δυνατά κείμενα από κάποιο ξεχασμένο Ανθολόγιο. Τα λαχανικά του κήπου, βλέποντας τη συμπεριφορά του αυτή, πιστεύουν ότι ο Σιγανός είναι παράξενος κι εγωιστής. Ο Σιγανός ακούει τα κρυφά τους λόγια μα δεν απαντάει. 

     Ένα βράδυ, πικραμένος από όλα αυτά, αποφασίζει να φύγει από το χωράφι και να ταξιδέψει μέχρι να συναντήσει τη θάλασσα, που τόσο λαχταρά να δει από κοντά! Όσο το σκιάχτρο μας προχωρά το ταξίδι του αποκομίζοντας νέες εμπειρίες, στον κήπο γίνεται πανικός! Τα λαχανικά τρέμουν τα ζώα που όλο και πλησιάζουν, προσπαθώντας να βρουν κάτι να φάνε! Κάπου εκεί, συνειδητοποιούν πόσο λάθος έκαναν για το Σιγανό, πόσο αχάριστα του συμπεριφέρονταν και πόσο στ' αλήθεια εκείνος νοιαζόταν και θυσιαζόταν γι' αυτά, μένοντας ξάγρυπνος τα βράδια.




     Με τα πολλά, καταφέρνουν να φέρουν πίσω τον Σιγανό, ο οποίος στο ενδιάμεσο κατάφερε να δει, να απολαύσει την απέραντη θάλασσα και να γεμίσει την ψυχή του εμπειρίες και από τότε έζησαν όλοι μαζί καλά... κι εμείς καλύτερα!

     Το βιβλίο αυτό της Ελένης Μπετεινάκη σε εικονογράφηση Αιμιλίας Κονταίου, αποτελεί μια όμορφη, τρυφερή ιστορία με ποικίλα διδάγματα, όπως η αξία της υπομονής, η σοβαρή ζημιά που προκαλούν οι προκαταλήψεις, οι άσχημες σκέψεις και οι αρνητικές κουβέντες μας στις σχέσεις μας με τους άλλους, καθώς και η μεγάλη αξία της συγνώμης και της συγχώρεσης!


2. Αριάδνη, η νύχτα των πεφταστεριών



     Η Αριάδνη είναι μια αραχνούλα μοδίστρα, αγαπά να κάθεται τα βράδια, να κοιτάζει τα αστέρια και να κάνει ευχές! Καμία όμως από αυτές δεν πραγματοποιείται! Βλέπετε, η αραχνούλα μας είναι λίγο αργή στο να επιλέγει ευχές κι έτσι σε κάθε πεφταστέρι, προλαβαίνει πάντα κι εύχεται κάποιος άλλος μεγάλος ή παιδί. Έτσι, αποφασίζει να δημιουργήσει έναν ιστό που να καλύπτει όλη τη γη, ώστε κανένα αστέρι να μη φτάνει πια στους ανθρώπους!

     Όμως, τι δυστυχία! Οι άνθρωποι χωρίς ευχές έπαψαν να χαμογελούν και παντού έβλεπες λυπημένα πρόσωπα. Τα αστεράκια προσπάθησαν όλα μαζί να τρυπήσουν το δίχτυ αλλά μάταια. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να γεμίσουν μώλωπες και να βάλουν τα κλάματα από τον πόνο.

     Βλέποντας αυτά, η Αριάδνη μετάνιωσε για το φέρσιμο της και μαζί με τις άλλες αράχνες, έκοψε τον πελώριο ιστό! Τότε τα αστέρια ξεχύθηκαν και πάλι στη γη και όλοι έγιναν χαρούμενοι ξανά.

     Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Θεοφάνης Θεοφάνους και την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η Ιωάννα Αθανασοπούλου.




     Αν θέλετε να ασχοληθείτε με τα παιδιά ή τους μαθητές σας με το φαινόμενο των πεφταστεριών, αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα. Μετά το τέλος της ιστορίας, ακολουθεί μια σύντομη επιστημονική εξήγηση του φαινομένου, καθώς και 12 σελίδες με προτεινόμενες διαθεματικές δραστηριότητες πάνω στους τομείς: Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον, Μαθηματικά, Γλώσσα, Κοινωνική & συναισθηματική Νοημοσύνη και Δραματική Τέχνη. Όλες οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες από τη νηπιαγωγό Μελίνα Ίντζε και προσωπικά μου άρεσαν πολύ, καθώς είναι αναπτυγμένες στο πνεύμα του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος για το Νηπιαγωγείο.


3. Έτοιμος;



     Ο συγγραφέας Γιάννης Διακομανώλης μας αφηγείται αρχικά την ιστορία του Αχιλλέα, του μεγαλόσωμου νέου μαθητή του σχολείου, πώς από την Αμερική κατέληξε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην τάξη του μικρόσωμου Οδυσσέα. 

     Καθώς τα παιδιά κατευθύνονται προς το υπόγειο του σχολείου για να φέρουν εις πέρας μια δουλειά που τους ανέθεσε ο διευθυντής, βρίσκονται ξαφνικά εν μέσω μιας μη προγραμματισμένης άσκησης σεισμού! Ο Αχιλλέας πανικοβάλλεται, όμως για καλή του τύχη έχει μαζί του τον Οδυσσέα, ο οποίος εκτός από πολύ ψύχραιμος είναι και καλά προετοιμασμένος για τέτοιο ενδεχόμενο! Κατά τη διάρκεια της άσκησης τους, εμείς μαθαίνουμε πολλά σε σχέση με τα μέτρα προστασίας που χρειάζεται να λάβει κανείς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.




     Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, το οποίο εικονογραφεί η Μαρία Μανουρά, θα βρείτε ένα ποιηματάκι σχετικό με τα μέτρα προστασίας για το σεισμό, το οποίο αποστηθίζεται εύκολα, αλλά και φύλλα εργασίας για την εξάσκηση και εμπέδωση των πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια σε κάθε κλειστό χώρο.


4. Οι ζωγράφοι του ουρανού



     Αυτό το βιβλίο αποτέλεσε για μένα μια έκπληξη, γιατί από το εξώφυλλο θεώρησα ότι δεν θα ταιριάζει στα γούστα μου! Λοιπόν, έκανα λάθος!

     Ένα άκρως καλοκαιρινό βιβλίο, η ιστορία του οποίου λαμβάνει χώρα ένα πρωινό του Αυγούστου, όταν ο Ήλιος έπιασε δουλειά πρωί πρωί και κάποια μικρά συννεφάκια βάλθηκαν να τον καλύψουν για να ρίξουν τη βροχούλα τους! Πόσο θύμωσε αυτό τον Ήλιο! Μα τι θράσος τέλος πάντων! Με τα πολλά και τα λίγα, λογόφεραν κάποιες βαριές κουβέντες και ο Ήλιος έφυγε προσβεβλημένος και κρύφτηκε πίσω από ένα λόφο!

     Όταν τα σύννεφα τέλειωσαν τη δουλειά τους, χαρίζοντας την αναζωογονητική βροχή τους στη γη και στα πλάσματα της, έφυγαν από τον ουρανό, αφήνοντας τον άδειο, γκρίζο και μουντό! Βλέπετε, ο Ήλιος είχε βουζώσει για τα καλά! Ένιωθε σαν τα μικρά παιδάκια, θυμωμένος, πεισμωμένος, αδικημένος!




     Οι κόρες του οι Ώρες προσπαθούν να τον συνεφέρουν στα λογικά του! Και τελικά τα καταφέρνουν! Τρέχει ο Ήλιος να προλάβει τα τελευταία σύννεφα κι έτσι όπως ρίχνει το φως του πάνω στις σταγόνες που απέμειναν στον ουρανό, δημιουργείται ένα πανέμορφο ουράνιο τόξο! Τα συννεφάκια μαζί με τον Ήλιο έγιναν ζωγράφοι και από τότε θυμίζουν σε όλους εκείνο το μεγάλο καβγά, που τέλειωσε όταν ο Ήλιος άφησε το πείσμα του στην άκρη!

     Το βιβλίο της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή μιλάει πιστεύω στην καρδιά των παιδιών, γιατί ποιό παιδί δεν τσακώθηκε, δεν ένιωσε αδικημένο ή δεν αδίκησε πάνω στο θυμό του; Ποιό δεν πείσμωσε, δε στεναχωρήθηκε και δε μετάνιωσε για το φέρσιμο του; Όσο για την εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη, είναι πολύ τρυφερή και γεμάτη ζωντανά χρώματα! Λόγω του αρκετά μεγάλου κειμένου, θεωρώ ότι είναι ιδανικό για παιδιά από 5 ετών.


Και παρακάτω τα δυο βιβλία που απόλαυσα ιδιαίτερα, τόσο το κείμενο όσο και την εικονογράφηση τους!





     Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη μάς ετοίμασε ένα βιβλίο για την ένταση των παιδικών συναισθημάτων και τη λυτρωτική δύναμη της συγνώμης!

     Η ιστορία ξεκινά με το κοριτσάκι του βιβλίου να βρίσκεται στο δωμάτιο του, προσπαθώντας να βρει τη μαγική λέξη, η οποία αποτελεί το κλειδί για να ξεκλειδώσει την πόρτα της. Οι δοκιμές της πολλές, αλλά καμιά δε φαίνεται να πιάνει! Κάθε λέξη όμως που ξεστομίζει, τη βοηθά να έρθει σε μεγαλύτερη επαφή με το πως αισθάνεται.


"Σσσ... ίδερο!" κατάφερα να ξεστομίσω.
Ένιωθα βαριά σαν να φορούσα πανοπλία σιδερένια. (...)
"Σσσ... ινιάλο!" φώναξα.
Από τ' αυτιά μου βγαίνουν μαύροι καπνοί.


     Καθώς τα συναισθήματα της ξεδιπλώνονται μέσα από λέξεις και εικόνες μεταφορικές, σταδιακά οι λέξεις που επιλέγει, τη βοηθούν να διαχειριστεί το θυμό της, όπως να πάρει βαθιές ανάσες και να φέρει στο μυαλό της ευχάριστες εικόνες.




     Τελικά, η λέξη που αποτελεί το μαγικό κλειδί της ιστορίας, δεν είναι άλλη από τη "συγνώμη"! Τότε η πόρτα ξεκλειδώνει, οι έντονες εικόνες του μυαλού της μπαίνουν σε μια σειρά και γίνονται ένας μαγικός, όμορφος κόσμος και η ζεστή αγκαλιά της μαμάς την περιμένει για να συμφιλιωθούν και πάλι οι δυο τους!

     Αυτό που ξεχωρίζει κανείς με το που πιάνει στα χέρια του το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου! Κάθε σελίδα αποτελεί και μια μικρή έκπληξη για τα μάτια του αναγνώστη και μαζί με το κείμενο, κάνει το βιβλίο ιδιαίτερα πρωτότυπο και τρυφερό.





     Η Βούλα, που λέτε, είναι μια... βούλα!!! Μια κουκκιδίτσα, η οποία μια μέρα ξυπνά σε ένα βιβλίο και ξεκινάει το ταξίδι της στις σελίδες του για να ανακαλύψει που ανήκει! Μήπως είναι μια βούλα από τα φτερά κάποιας πασχαλίτσας; Μήπως έπεσε από τη φλογέρα του τέρατος; Θέλει τόσο πολύ να χωρέσει σε μια σελίδα, αλλά τίποτα! Με το ταξίδι της αυτό, όμως, έκανε ένα σωρό νέους φίλους! Τι όμορφα που τελειώνει το βιβλίο μας! Αλλά, για ένα λεπτό! Κάθε βιβλίο για να τελειώσει, χρειάζεται μια τελεία!!! Τι χαρά! Η Βούλα βρήκε τη θέση της!!

     Αυτό το βιβλίο της Σταυρούλας Παγώνα έχει μέσα απ' όλα! Και χιούμορ και τσακωμούς και γνωριμίες και παιχνίδια και ανατρεπτικό φινάλε! Το κείμενο παίζει με την εικονογράφηση της Zafouko Yamamoto (όχι δεν είναι κινεζούλα, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο είναι, πώς λέμε "Τριανταφυλλένια"!) της οποίας οι ζωγραφιές μοιάζουν σαν να έχουν γίνει από παιδί! 




     Αυτό που μου αρέσει πολύ είναι ότι το βιβλίο παίζει με την ίδια του τη δομή, κάτι ασυνήθιστο για τα δεδομένα του ελληνικού παιδικού βιβλίου! Επίσης, τρελάθηκα με το τελευταίο δισέλιδο όπου παρουσιάζεται η οικογένεια της Βούλας! Ο παππούς ερωτηματικό, η γιαγιά παύλα κλπ. Πόσο γελάσαμε προσπαθώντας να εξηγήσω με παραδείγματα τα σημεία στίξης στα παιδιά!!! Αυτό το βιβλίο είναι κατάλληλο για παιδιά από 4 ετών θεωρώ, αλλά πιστεύω θα το κατευχαριστηθούν παιδάκια της Α' Δημοτικού, τα οποία γνωρίζουν ακριβώς τις λειτουργίες των σημείων στίξης.


Πώς σας φαίνονται τα νέα βιβλία της Ελληνοεκδοτικής;
Ξεχωρίσατε κάποιο ιδιαίτερα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips