Τρίτη 7 Απριλίου 2020

FlyLady: Τι είναι οι ζώνες & πώς καθαρίζουμε με αυτές (+ δωρεάν εκτυπώσιμο!)




Άλλη μια ανάρτηση σχετική με το σύστημα της FlyLady! Σήμερα θα μάθουμε για το καθάρισμα με ζώνες!


Τι είναι οι ζώνες;

Ουσιαστικά, χωρίζουμε το σπίτι σε 5 τμήματα. Κάθε εβδομάδα ασχολούμαστε με ένα από αυτά τα τμήματα, αφιερώνοντας κάθε μέρα 10-15 λεπτά για να του κάνουμε βαθύ καθάρισμα. Τις ζώνες τις πιάνουμε Δευτέρα ως Παρασκευή, γιατί το Σάββατο είναι μέρα οικογενειακής διασκέδασης και η Κυριακή μέρα που ανανεώνουμε το πνεύμα και το σώμα μας και γεμίζουμε τις μπαταρίες μας για την εβδομάδα! Δείτε εδώ το σχετικό μου ποστ στο Instagram.

Όταν ξεκινάμε να δουλεύουμε με τις ζώνες και το σπίτι μας είναι ακόμη ένα μικρό χάος, δεν ασχολούμαστε με το βαθύ καθάρισμα, αλλά με το decluttering σε κάθε ζώνη, δηλαδή 15' την ημέρα αφαιρώντας πράγματα που δε θέλουμε, δε χρειαζόμαστε και δεν αγαπάμε. Όταν πια τα δωμάτια πάρουν ανάσα από τα πολλά πράγματα, τότε μπορείτε να προχωρήσετε κανονικά με το βαθύ καθάρισμα. Γιατί αλλιώς, πώς θα μπορέσουμε να καθαρίσουμε;;;



Ποιές είναι οι ζώνες;

Μπορείτε να χωρίσετε τις ζώνες όπως εσείς θέλετε, αναλόγως με τις ανάγκες του σπιτιού σας, αλλά καλό είναι να είναι 5 οι ζώνες, για να ταιριάζουν καλύτερα με τις εβδομάδες του μήνα! Για παράδειγμα 1. Μπάνια, 2. Κουζίνα, 3. Είσοδος, 4. Καθιστικό, 5. Υπνοδωμάτια.

Μπορείτε να δείτε εδώ ποιές ζώνες μας προτείνει η FlyLady.

Από κει και πέρα έχετε δύο επιλογές σχετικά με το πώς θα τις δουλέψετε.

Μπορείτε να γραφτείτε στο newsletter της και να σας στέλνει εκείνη κάθε Κυριακή τη ζώνη που θα δουλέψουμε και τις αποστολές. Οι αποστολές είναι οι δουλίτσες που μας αναθέτει. Στέλνει, επίσης, καθημερινές ενημερώσεις και γενικώς είναι πολύ χρήσιμη!

Μπορείτε, από την άλλη, να φτιάξετε μόνοι σας μια λίστα με δουλειές που θέλετε να κάνετε σε κάθε δωμάτιο, να τη βάλετε σε πλαστική μεμβράνη, να επιλέγετε κάθε Κυριακή με ποιά ζώνη και ποιές δουλειές θα ασχοληθείτε την εβδομάδα, και να σημειώνετε πάνω στη μεμβράνη ό,τι έχετε ολοκληρώσει. Έτσι, θα μπορείτε να παρακολουθείτε το βαθύ καθάρισμα σε κάθε δωμάτιο και μόλις το ολοκληρώσετε, απλά να σβήσετε τις γραμμές με ένα πανάκι από μικροΐνες!


Για να σας δώσω μια ιδέα, σας έχω ετοιμάσει ένα εκτυπώσιμο με τις δικές μου δουλειές σε κάθε δωμάτιο. Μπορείτε να το τυπώσετε και να το χρησιμοποιήσετε ή απλώς να εμπνευστείτε και να πάρετε ιδέες.

Μπορείτε, ακόμη, να κατεβάσετε την πρωτότυπη λίστα με λεπτομερές καθάρισμα στις ζώνες της FlyLady που όμως είναι στα αγγλικά!


Mπορείτε να βρείτε το εκτυπώσιμο στην ψηφιακή βιβλιοθήκη υλικού του blog. Αν θέλετε να έχετε πρόσβαση σε αυτήν, το μόνο που χρειάζεται είναι να γραφτείτε στο newsletter του blog, πατώντας εδώ

Κατά την εγγραφή σας, μπορείτε να επιλέξετε να λαμβάνετε είτε τις νέες αναρτήσεις, είτε το προσωπικό newsletter είτε και τα δύο. Ό,τι και αν επιλέξετε, θα σας έρθει e-mail με το λινκ της βιβλιοθήκης και τον κωδικό εισόδου! (Αν είστε ήδη εγγεγραμμένοι, θα βρείτε όλες αυτές τις πληροφορίες στο e-mail καλωσορίσματος που σας είχα στείλει όταν γραφτήκατε.)


Περισσότερα για τις ζώνες διαβάστε στη σελίδα της εδώ.


Καλό καθάρισμα!!!


2 σχόλια:

  1. εχω μπερδευτει λίγο με τη ψηφιακή βιβλιοθήκη όποτε θέλω να εκτυπώσω ξανακάνω εγγραφή,μπορείς να μου πεις πώς μπαίνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν ξανακάνεις εγγραφή. Απλά πηγαίνεις στο ίδιο λινκ και βάζεις τον ίδιο κωδικό!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips