Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Συνέντευξη με την Κατερίνα Δανδουλάκη-Χιόνη!




Όσοι διαβάζετε καιρό το blog, είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε και την Κατερίνα Δανδουλάκη-Χιόνη, τη blogger του Μαμά Για Σπίτι! Η Κατερίνα είναι δικηγόρος, μητέρα τριών παιδιών (ο μικρός της είναι μια ηλικία με τον γκαστονάκο μου) και πρόσφατα ο σύζυγος της χειροτονήθηκε, οπότε έγινε και πρεσβυτέρα! Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε στις ιδιότητες της και εκείνη της συγγραφέως, αφού από τις εκδόσεις Άθως κυκλοφόρησαν τρία παιδικά βιβλία γραμμένα από εκείνη, τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ, Το Πρώτο Πάσχα και τις Ιστορίες από την Καπερναούμ.


Τα βιβλία της μιλούν για περιστατικά από τη ζωή του Χριστού στη γη, μέσα από τα μάτια των μικρών ηρώων, οι οποίοι αξιώνονται να ζήσουν στα χρόνια του, να τον δουν και να τον ακούσουν από κοντά. Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει και σχετικές δραστηριότητες και κατασκευές, γιατί η Κατερίνα αγαπά πολύ τις χειροτεχνίες, όπως μπορείτε να δείτε και μέσα από την αντίστοιχη κατηγορία στο blog της!




Σήμερα, έχω τη χαρά να τη φιλοξενώ στο blog, για να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και να μας δώσει λίγη ακόμη έμπνευση, γλυκύτητα και ήρεμη ενθάρρυνση! Ας δούμε τι έχει να μας πει!!


- Πόσο σημαντικό είναι το γράψιμο στη ζωή σου;
- Το γράψιμο για μένα είναι απαραίτητο, όσο και φυσιολογικό. Δεν θυμάμαι από μικρή κάποια περίοδο που να μην γράφω ή να μην διαβάζω κάτι. Έτσι μπορώ να πω πως είναι κομμάτι του εαυτού μου. Θεωρώ ότι αποτελεί την κατεξοχήν δημιουργική έκφρασή μου και γι’ αυτό μου είναι απαραίτητο!


- Ποια ήταν τα αγαπημένα σου βιβλία ως παιδί;
- Χμ δεν ξέρω αν ήταν καλή ιδέα να κάνεις αυτή την ερώτηση, γιατί η λίστα μου είναι τεράστια… Ξεχωρίζω όλη την σειρά της Πολυάννας, τις Μικρές Κυρίες, σχεδόν όλα τα μυθιστορήματα του Ιουλίου Βέρν, ο Όλιβερ Τουιστ, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του Ντίκενς, το «Πριν από το τέρμα» και το «Εμένα με νοιάζει» της Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη, «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Μάγκας», «Τα μυστικά του βάλτου», «Για την πατρίδα», «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου», της Πηνελόπης Δέλτα, «Τομ Σώγιερ». Είναι και πάρα πολλά ακόμα, που δεν είναι γνωστά, αλλά για μένα είναι πολύ αγαπημένα και τώρα τα διαβάζουν τα κορίτσια μου! Πολλά από αυτά τα βιβλία, όπως η Πολυάννα και οι Μικρές Κυρίες, θεωρώ ότι με έχουν καθορίσει.




- Πώς έγινε η μετάβαση σου από το ερασιτεχνικό γράψιμο στην έκδοση του πρώτου σου βιβλίου;
- Έχω πει πολλές φορές πως η «εμπλοκή» μου με τον εκδοτικό χώρο ήρθε εντελώς απρόσμενα. Το θεωρώ ένα δώρο και το βιώνω ως τέτοιο. Ο εκδοτικός οίκος με τον οποίο συνεργάζομαι, μου πρότεινε να έχουμε μια συνεργασία το 2016 κι από εκεί ξεκίνησαν όλα. Νιώθω πολύ ευλογημένη γι’ αυτό και πιστεύω πως είναι η απάντηση σε μια δική μου εσωτερική αναζήτηση.


- Από που αντλείς έμπνευση για τα βιβλία σου;
- Οι ιστορίες των παιδικών βιβλίων που έχω γράψει μέχρι στιγμής, έχουν ως βάση τους κάποιες ιστορίες από το Ευαγγέλιο. Η κεντρική ιδέα δηλαδή είναι ένα περιστατικό της ζωής του Χριστού. Στο περιβάλλον αυτό «μπλέκονται» γεγονότα της καθημερινής ζωής των παιδιών της εποχής εκείνης. Η ιδέα για την ιστορία αυτή λοιπόν είναι εμπνευσμένη από διάφορα περιστατικά της ζωής μου με τα παιδιά, από την κατασκήνωση ή και από οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχω δει και διαβάσει.


- Πόσο εύκολο είναι για σένα να περνάς από τη λογική δικηγορική σκέψη στη λογοτεχνική έκφραση; Πιστεύεις πως αυτές επηρεάζονται μεταξύ τους;
- Για μένα είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος. Η λογοτεχνική έκφραση μπορεί να έχει κάποια στοιχεία λίγο πιο αυθόρμητα και καλλιτεχνικά, όμως ακολουθεί και αυτή συγκεκριμένους κανόνες. Πρέπει να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος, αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στα διάφορα γεγονότα, η ροή του λόγου και της ιστορίας να μην έχει κενά και διαλείψεις. Το ίδιο και τα δικόγραφα, αλλά και εν γένει η νομική σκέψη, έχουν συγκεκριμένη δομή, με αρχή, μέση και τέλος, σύνθεση και ανασύνθεση γεγονότων και περιστατικών, αιτιώδη σύνδεση του πραγματικού περιστατικού με τον νομικό κανόνα και στο τέλος ένα διά ταύτα, που πρέπει να έχει σχέση με όλα τα προηγούμενα. Επιπλέον και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να ξέρεις να χειρίζεσαι σωστά το λόγο, να έχεις πλούσιο λεξιλόγιο, φαντασία και γνώσεις, διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα. Κάπως έτσι νομίζω πως η μια μορφή έκφρασης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την άλλη. Και μην σου πω ότι η μια βοηθάει πάρα πολύ την άλλη!




- Και τα τρία σου βιβλία έχουν κεντρικούς αφηγητές παιδιά, που ζουν στην εποχή του Χριστού. Ποιες κοινές δυσκολίες πιστεύεις ότι αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι, τότε και τώρα, που τους επηρεάζουν στη σχέση τους με το Θεό;
- Ο άνθρωπος στην ουσία του δεν πιστεύω πως έχει αλλάξει. Οι προβληματισμοί, οι αδυναμίες και τα πάθη των ανθρώπων, η αναζήτηση του Θεού, η ανάγκη για ευτυχία, για καλύτερη ποιότητα ζωής, για υγιείς ανθρώπινες σχέσεις, είναι ίδιες διαχρονικά. Αν αφαιρέσεις τα τεχνολογικά μέσα, που διαθέτουμε τώρα, όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα του ανθρώπου παραμένουν ίδια. Ίσως τώρα να μας είναι πιο δύσκολο να δεχθούμε τις αιώνιες αλήθειες, μιας και οι φωνές έχουν πολλαπλασιαστεί και ο πολύς θόρυβος μας μπερδεύει. Όμως, αν κλείσουμε τα αυτιά μας και μείνουμε στην ησυχία, τότε σίγουρα θα ακούσουμε τον χτύπο στην πόρτα της καρδιάς μας, από τον Χριστό.


- Ποιά νοήματα ευελπιστείς να περάσεις στα παιδιά μέσα από τις ιστορίες σου;
- Αυτό που θα ήθελα μέσα από αυτά τα βιβλία είναι τα παιδιά να γνωρίσουν το Ευαγγέλιο. Να καταλάβουν πόσο πρακτική εφαρμογή έχει ο Λόγος του Θεού στη ζωή μας. Και πόσο κοντά σε αυτά είναι όσα έχει πει και έχει κάνει. Ο Χριστός δεν είναι ένας Θεός απόμακρος. Έζησε ανάμεσά μας, ένιωσε όπως εμείς, πέρασε όσα περνάμε κι εμείς. Αν το κατανοήσουμε αυτό, τότε όλα θα αλλάξουν στην ζωή μας. 


- Μητέρα, δικηγόρος, πρεσβυτέρα, blogger, συγγραφέας. Πώς καταφέρνεις και ισορροπείς όλες αυτές σου τις ιδιότητες; Πες μας τα μυστικά σου!
- Όπως έγραψες όλα αυτά είναι απλώς ιδιότητες, δηλαδή διαφορετικές εκφάνσεις ενός ίδιου χαρακτήρα. Βασικά είμαι η Κατερίνα, που αγάπησε τον Σπύρο. Μετά ήρθαν τα παιδάκια μας, να γεμίσουν την αγκαλιά μας. Η νομική και η άσκηση της δικηγορίας διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την αντίληψή μου για τα πάντα, μιας και η νομική σκέψη δεν περιορίζεται μόνο στο επάγγελμα, αλλά σε κάθετι. Θεωρώ μεγάλο δώρο το ότι είχα την τύχη να ακολουθήσω αυτό το μονοπάτι. Το blog είναι αποτέλεσμα της αγάπης μου για το γράψιμο, όπως εξάλλου και η συγγραφή και όπως σου είπα ήδη, κάτι φυσιολογικό για εμένα, όπως για άλλους η ζωγραφική ή το τραγούδι. Η χειροτονία του συζύγου μου δεν με άλλαξε σε κάτι, είμαι η ίδια Κατερίνα, με όλα τα προηγούμενα χαρακτηριστικά. Απλώς τώρα, κλήθηκα κι εγώ να υπηρετήσω τον Θεό από έναν διαφορετικό ρόλο από τον προηγούμενο. Χωρίς όμως αυτό να αλλάζει σε κάτι τις υποχρεώσεις ή τον χαρακτήρα μου. Πιστεύω πως δεν υπάρχει κάποια συνταγή για να ισορροπείς σε όλους τους ρόλους που καλείσαι να υπηρετήσεις στη ζωή. Το μυστικό είναι να αγαπάς και να μην σταματάς να προσπαθείς. Οι πτώσεις είναι διαρκείς και πολλές και η απογοήτευση παραμονεύει. Γι’ αυτό το να συνεχίζεις να προσπαθείς και να ελπίζεις, είναι το πιο σημαντικό. Τουλάχιστον ως τώρα, αυτό έχω βιώσει.




- Πώς νιώθουν οι μεγάλες σου κόρες που πλέον έχουν μια μαμά συγγραφέα; Έχει επηρεάσει αυτό την καθημερινότητα σας;
Πριν λίγο καιρό η δασκάλα της κόρης μου τους είχε βάλει έκθεση με θέμα να περιγράψουν την μαμά τους. Την διάβασα κάποια μέρα, που τακτοποιούσα το γραφείο της και συγκινήθηκα, γιατί μεταξύ άλλων έγραφε και ότι είναι περήφανη που η μαμά της είναι συγγραφέας. Πολλές φορές τις έχω ακούσει να μιλούν χαρούμενες γι’ αυτό, ιδίως όταν βλέπουν τα βιβλία σε κάποιο βιβλιοπωλείο ή ακούν διαφήμιση στο ραδιόφωνο. Θυμάμαι την πρώτη φορά, που άκουσαν διαφήμιση, είχαν χαρεί τόσο πολύ που χοροπηδούσαν και φώναζαν, μπράβο μαμά, είσαι διάσημη! Αυτά όμως μεμονωμένα. Η καθημερινότητά μας δεν έχει επηρεαστεί καθόλου, μιας και συνήθως το ξεχνάμε!


- Ποια είναι τα άμεσα μελλοντικά συγγραφικά σου σχέδια; Μου είπε ένα πουλάκι πως κάτι ετοιμάζεις και μάλιστα σύντομα! 
- Πρώτα ο Θεός σε λίγες εβδομάδες θα κυκλοφορήσει ένα νέο βιβλίο, όμως θα μου επιτρέψεις να μην αποκαλύψω το θέμα! Στο μεταξύ, εκμεταλλεύομαι την καραντίνα και προσπαθώ να ολοκληρώσω μισοαρχινισμένες ιστορίες. Για να δούμε τι θα καταφέρουμε!


- Τι θα ήθελες να πεις στις αναγνώστριες, που βιώνουν τόσες αρνητικές εξελίξεις σήμερα και προσπαθούν να στηρίξουν τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους;
Το μόνο που έχω να πω και βοηθάει κι εμένα, είναι να προσευχόμαστε και να ελπίζουμε. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, πρωτόγνωρη και απελπιστική σε μεγάλο βαθμό. Όμως ο χειρότερος σύμβουλος είναι η απόγνωση. Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε πηγές από όπου να αντλούμε δύναμη. Μπορεί να είναι τα παιδιά μας, μια δημιουργική δραστηριότητα, η δουλειά μας (όσο μπορούμε να την κάνουμε), η επικοινωνία με τον σύντροφο και τους φίλους μας. Πάνω και ξέχωρα από όλα βάζω την προσευχή. Είναι από αυτές τις φορές, που η προσευχή είναι μια έντονη και ζωντανή εμπειρία. Νιώθω κάθε φορά πως αυτή την ώρα της προσευχής πραγματικά παίρνω δύναμη. Ο Θεός να μας βοηθήσει όλους. Θα χρειαστούμε υπομονή για πολύ καιρό. Αλλά η ελπίδα θα νικήσει! Καλή δύναμη σε όλους!


- Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχώρησες στο blog και σε μάθαμε λίγο καλύτερα!
- Σ’ ευχαριστώ εγώ πολύ για την φιλοξενία σου αγαπημένη μου Ευτέρπη! Είναι πάντα χαρά και τιμή μου να τα λέμε διαδικτυακά στο τόσο όμορφο σπιτάκι σου! Καλό Πάσχα! Καλή δύναμη!


Μπορείτε να βρείτε την Κατερίνα στο Facebook, το Instagram, το YouTube και στο blog της!




Σας αρέσουν τα βιβλία της Κατερίνας; Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό που τρέχει στο Facebook και το Instagram, για να κερδίσετε από ένα αντίτυπο από "Το Πρώτο Πάσχα"!


Ο διαγωνισμός
Το "Κορίτσι Μάλαμα" σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άθως Παιδικά, κληρώνει σε δύο τυχερούς αναγνώστες του blog, από ένα αντίτυπο του βιβλίου "Το Πρώτο Πάσχα" της Κατερίνας Δανδουλάκη-Χιόνη.

Για να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα. Μπορείτε να λάβετε μέρος μέσω Instagram και μέσω Facebook. Η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό με οποιονδήποτε από τους δύο τρόπους, συνιστά αυτόματα και αποδοχή των όρων του διαγωνισμού.

Μπορείτε να πάρετε μέρος και με τους δύο τρόπους!


Μέσω Facebook:

1. Like στις σελίδες "Κορίτσι Μάλαμα" και "Εκδόσεις Άθως" στο Facebook.









2. Tag 1 φίλο σας κάτω από τη φωτογραφία του διαγωνισμού (πολλαπλές συμμετοχές δεκτές με διαφορετικά tags)



Μέσω Instagram:

1. Follow @koritsi_malama & @athos_publications στο Instagram.

2. Tag 1 φίλο σας  στη φωτογραφία του διαγωνισμού (πολλαπλές συμμετοχές δεκτές με διαφορετικά tags)


Προαιρετικά, μπορείτε να ακολουθήσετε το "Κορίτσι Μάλαμα" στο Instagram, το Twitter, το Pinterest, τo Bloglovin και το Google+, καθώς και να εγγραφείτε στο newsletter του blog!


Όροι διαγωνισμού
1. Οι εκδόσεις Άθως Παιδικά προσφέρουν σε δύο τυχερούς αναγνώστες του blog δύο αντίτυπα από το βιβλίο "Το Πρώτο Πάσχα" της Κατερίνας Δανδουλάκη-Χιόνη.
2. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει από τις 5/4/2020 έως και τις 11/4/2020 και ώρα 23.59 μ.μ.
3. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για συμμετοχές από όλη την Ευρώπη.
4. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκυρη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό αποτελούν για Facebook και Instagram, τα προαναφερθέντα βήματα αντίστοιχα.
Μπορείτε να πάρετε μέρος και με τους δύο τρόπους.
Συμμετοχές μετά τη λήξη του διαγωνισμού θα θεωρούνται άκυρες.
5. Τα στοιχεία του νικητή τα βλέπω και τα επεξεργάζομαι μόνο εγώ, ενώ σε καμία περίπτωση δε γνωστοποιούνται σε τρίτους, με εξαίρεση τα ονόματα των νικητών στο παρόν ιστολόγιο και στις φωτογραφίες του διαγωνισμού στο Instagram και Facebook, καθώς και τα στοιχεία ταχυδρόμησης του δώρου τους στις εκδόσεις Άθως Παιδικά, στοιχεία τα οποία παραχωρούνται με τη συγκατάθεση των νικητών.
Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την παραλαβή των δώρων, όλα τα στοιχεία που μου παρέχετε, εκτός των ονομάτων των νικητών, διαγράφονται και δεν υπάρχει πλέον πρόσβαση σε αυτά. Ολόκληρη την Πολιτική Απορρήτου του blog μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
6. Οι νικητές του διαγωνισμού θα κληρωθούν μέσω της σελίδας CommentPicker, θα ειδοποιηθούν μέσω social media, αναλόγως με ποιον από τους δύο τρόπους θα συμμετάσχουν και θα ανακοινωθούν στα social media κάτω από τις φωτογραφίες του διαγωνισμού και στην παρούσα ανάρτηση.
7. Οι νικητές θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μου εντός 2 ημερών από την ημέρα που θα ειδοποιηθούν, διαφορετικά η κλήρωση θα επαναληφθεί.
8. Οι νικητές θα λάβουν το δώρο τους ταχυδρομικά. Τα έξοδα αποστολής αναλαμβάνει ο δωροθέτης.
9. Το blog "Κορίτσι Μάλαμα" δε φέρει καμία ευθύνη πέρα από τη διοργάνωση του διαγωνισμού.


Καλή επιτυχία!

3 σχόλια:

  1. Αγαπημένη Κατερίνα, σε ευχαριστούμε πολύ που μας επετρεψες να σε γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!
    Ανυπομονούμε για το νέο σου βιβλίο και ευχομαστε καλή επιτυχία σε ότι και αν κανεις, γιατι σου αξίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Well said Λίτσα! Καλή της επιτυχία και με το καλό να κυκλοφορήσει το νέο της βιβλίο!

      Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστούμε και τις δυο, κορίτσια! Είναι ενδιαφέρουσες τέτοιες "συναντήσεις" και διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις! [Μαλαματένια]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips