Άλλο ένα παιχνίδι που παίξαμε από την ελληνική εταιρεία ΙΔΕΑ Hellas! (στο τέλος της ανάρτησης μπορείτε να βρείτε όλα τα παιχνίδια της εταιρείας που έχουμε παίξει και που σας έχω μιλήσει γι' αυτά).
Τα Λάχανα και Χάχανα, που οφείλουν το όνομα τους στο ομόνυμο CD του Τάσου Ιωαννίδη, είναι ένα εύκολο στους κανόνες, ευχάριστο παιχνίδι, που μπορεί ουσιαστικά να παιχτεί ΠΑΝΤΟΥ! Ελάτε να σας τα πω αναλυτικά!
Το consept
Παίξτε μουσικές καρέκλες με την Μπαζεροβομβίδα και απαντήστε σωστά στις ερωτήσεις του Λαχανο-χαχανο κουίζ! Θα επιλέξετε το εύκολο επίπεδο ή είστε έτοιμοι για μεγαλύτερες προκλήσεις;
Τι θα βρείτε στο κουτί
- Ηλεκτρονικό Buzzer
- 100 πόντοι επιβράβευσης
- 10 μεγάλες χάρτινες κάρτες
- Οδηγίες χρήσης
Πώς παίζεται
Τα Λάχανα και Χάχανα παίζονται με δύο τρόπους, αναλόγως σε ποιά ρύθμιση θα τοποθετήσετε το διακοπτάκι του buzzer!
1. Λαχανο-χαχανο κουίζ
Κάθε παίκτης με τη σειρά, πατά το buzzer και πρέπει να απαντήσει στην ερώτηση που θα ακούσει, προτού να σκάσει η βόμβα! Αν πατήσετε το buzzer νωρίτερα, θα ακούσετε τη σωστή απάντηση και θα επαληθεύσετε την απάντηση του παίκτη, ενώ αν δεν το πατήσετε καθόλου ή αν προλάβει να ακουστεί βόμβα, τότε η απάντηση θα μείνει κρυφή!
Το κουίζ έχει δύο επίπεδα:
Το πρώτο επίπεδο είναι εύκολο, με απλές ερωτησούλες για παιδάκια 3-5 ετών, όπως:
- Σκέψου ένα ζωάκι της θάλασσας που μοιάζει με αστεράκι!
- Ποιό σπιτάκι δεν μπόρεσε να ρίξει ο λύκος στο παραμύθι με τα τρία γουρουνάκια;
- Σκέψου και πες ένα φρούτο με κόκκινο χρωματάκι!
- Όταν ξαπλώνουμε μπρούμυτα, η κοιλιά μας κοιτάει το κρεβάτι ή το ταβάνι;
- Σε ποιό παιχνίδι φυλάει κάποιος και οι άλλοι κρύβονται;
Το δεύτερο επίπεδο είναι λίγο πιο δύσκολο, με ερωτήσεις που απευθύνονται, κατά τη γνώμη μου, περισσότερο σε παιδιά 5-7 ετών, όπως:
- Ο Αίσωπος ήταν επιστήμονας ή παραμυθάς;
- Με τι όχημα ταξιδεύουμε στο διάστημα;
- Πόσες αισθήσεις έχει ο άνθρωπος;
- Για να δούμε τα μικρόβια, τι εργαλείο χρειαζόμαστε;
- Τα φύκια είναι ψάρια ή φυτά της θάλασσας;
Αν ο παίκτης απαντήσει σωστά, κερδίζει έναν πόντο και παίρνει μια μάρκα της επιλογής του!
2. Μουσικές καρέκλες με την Μπαζεροβομβίδα
Είναι το κλασικό παιχνίδι που όλοι ξέρουμε, μόνο που αντί για καρέκλες, χρησιμοποιούνται κάρτες! Ιδανικό για να παιχτεί οπουδήποτε!
Τοποθετούμε στο πάτωμα τόσες κάρτες, όσοι και οι παίκτες, μείον μία κάρτα (εγώ πάντα στην αρχή βάζω τόσες κάρτες όσα και τα παιδιά, για να νικήσουν όλοι τουλάχιστον μια φορά!). Μόλις σταματήσει η μουσική, πρέπει ο κάθε παίκτης να "πιάσει" μια κάρτα! Όποιος δεν προλάβει (που πάντα είναι ένας) βγαίνει από το παιχνίδι!
Μαντέψτε ποιός δεν πρόλαβε κάρτα! |
Τα τραγούδια που περιλαμβάνει το buzzer στο μουσικό αυτό παιχνίδι, όπως σας είναι πιο πάνω, είναι το πρώτο cd από τη συλλογή του Τάσου Ιωαννίδη, "Λάχανα και Χάχανα - 24 τραγούδια από το βιβλίο γλώσσας της Α’ Δημοτικού", τα οποία βασίζονται στα μαθήματα της Γλώσσας της Α' δημοτικού και τα οποία έγραψε για να βοηθήσει την κόρη του, πρωτάκι τότε, να αποστηθίσει ευκολότερα τα γράμματα (δείτε εδώ όλα του τα cd)! Αγαπημένα τραγούδια, όπως:
- Ο αχινός
- Γεια στα χέρια σου γιαγιά
- Τιτίνα, η κότα
- Η καλή κυρα-βδομάδα
- Το παπί
Αν θέλετε να παραβλέψετε κάποιο τραγούδι, απλά κρατάτε πατημένο το buzzer για λίγα δευτερόλεπτα και θα παίξει το επόμενο στη σειρά!
Στο κουτί του παιχνιδιού αναφέρεται πως απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 4 ετών. Συμφωνώ με την τοποθέτηση αυτή, οι ερωτήσεις του buzzer συμπλέουν με τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών στις ηλικίες 3-7, μάξιμουμ 8 ετών. Φυσικά, μπορεί να παιχτεί και από μεγαλύτερα παιδιά, αλλά δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο θα τους κρατήσει το ενδιαφέρον αυτά τα επίπεδα δυσκολίας.
Στα παιδιά άρεσε πολύ, αν και είχαν αγωνία μήπως χάσουν, αλλά το κουίζ μπορεί να παιχτεί και χωρίς πόντους! Για παράδειγμα, όταν χαλαρώνουν στα κρεβάτια τους ή στον καναπέ, μπορούν να απαντούν στις ερωτήσεις του κουίζ, ορίζοντας κάθε φορά τους δικούς τους κανόνες!
Εγώ είμαι ευχαριστημένη γιατί μέσα από το παιχνίδι αποκτούν νέες γνώσεις και εμπεδώσουν τις ήδη υπάρχουσες. Τα τραγούδια από τις μουσικές καρέκλες, από τη συλλογή "Λάχανα και Χάχανα" είναι ήδη γνωστά μας και αγαπημένα. Πάντα χαιρόμαστε να τα ακούμε και να τα τραγουδάμε (ο πληθυντικός δεν είναι χαριτωμενιά, είναι πραγματικός!).
Αφού παίξαμε το επιτραπέζιο, τοποθετήσαμε όλα τα μέρη μέσα σε νεσεσέρ με διαφάνεια και φερμουάρ, για να πιάνει λιγότερο χώρο στη ντουλάπα με τα παιχνίδια!
Πώς σας φαίνονται τα Λάχανα και Χάχανα;
Άλλα παιχνίδια που σας έχω παρουσιάσει από την εταιρεία ΙΔΕΑ Hellas:
Παίζουμε με το ηλεκτρονικό λούτρινο Ατσίδα!
Παίζουμε με την Αναστασία Ντουέτο Καραόκε!
3 πρωτότυπα επιτραπέζια προσχολικής ηλικίας από την ΙΔΕΑ!
Παίζουμε με τη "Ζουζούνα και το Σκυλάκι"!
Παίζουμε με το ηλεκτρονικό λούτρινο Σαύρα Σφαλιάρα!
Γνωρίζουμε την ΙΔΕΑ και παίζουμε Σαυράιβορ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εσείς τι λέτε;