Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Παιδαγωγική Ανθρωπολογία vol. 3




Η ανάρτηση αυτή αποτελείται από αποσπάσματα του βιβλίου "Παιδαγωγική Ανθρωπολογία του Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου" (τόμος Α', επιμέλεια Βασ. Χαρώνη, εκδ. Ελευθ. Μερετάκη "Το Βυζάντιον", Αθήνα, 1993) που μίλησαν μέσα μου, σχετικά με την Αγία Γραφή!


  • Βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή της μάχης και δέχεσαι συνεχή τα τραύματα. Γι' αυτό και σου χρειάζονται περισσότερα φάρμακα. Γιατί και η γυναίκα σου σε εξοργίζει και ο γιος σου σε στεναχωρεί και ο υπηρέτης σε θυμώνει και ο εχθρός σχεδιάζει κακά για σένα και ο φίλος σε φθονεί και ο γείτονας σε βρίζει και ο σύντροφος σου σε υπονομεύει, πολλές μάλιστα φορές και ο δικαστής σε απειλεί και η φτώχεια σε λυπεί και η απώλεια συγγενών σου φέρνει πένθος και η ευημερία σου φέρνει έπαρση και η δυστυχία σε ταπεινώνει. Πολλοί ακόμη σου προκαλούν οργή και πολλές αφορμές φροντίδων και αθυμίας και στενοχώριας και κενοδοξίας και απογνώσεως υπάρχουν και πολλές ανάγκες από παντού μας περιστοιχίζουν και μας χτυπούν από παντού άπειρα βέλη. Γι' αυτό έχουμε ανάγκη διαρκώς από την πανοπλία της Αγ. Γραφής.
  • Δεν είναι δυνατό να σωθεί κανείς, χωρίς να απολαμβάνει συνεχώς την πνευματική ανάγνωση.
  • Σας παρακαλώ λοιπόν να μην παραμελούμε την ανάγνωση της Αγίας Γραφής, αλλά είτε γνωρίζουμε τη δύναμη των λόγων που περιέχει, είτε την αγνοούμε, διαρκώς αυτούς να μελετούμε. Γιατί η συνεχής μελέτη συντελεί στο να μην εξαλείφονται ποτέ από τη μνήμη μας αυτά που μελετούμε. Και πολλές φορές αυτό που δεν μπορέσαμε να το κατανοήσουμε σήμερα, αν και το διαβάσαμε, αυτό το ίδιο, αν το ξαναδιαβάσουμε αύριο, θα το κατανοήσουμε αμέσως, επειδή ο φιλάνθρωπος Θεός αοράτως φωτίζει τη διάνοια μας.
  • Σας παρακαλώ όλους σας να μην παρατρέχετε βιαστικά και αδιάφορα τα κείμενα της Αγ. Γραφής. Γιατί τίποτε απ' όσα είναι γραμμένα σ' αυτήν δεν υπάρχει, που να μην κρύβει πολύ πλούτο νοημάτων.
  • Η γνώση των γραφών ασφαλίζει το νου, καθαρίζει τη συνείδηση, ξεριζώνει τα δουλικά πάθη, φυτεύει την αρετή, εξυψώνει τη σκέψη, δεν αφήνει να καταποντιστούμε στις απροσδόκητες μεταβολές των πραγμάτων, μας κάνει άτρωτους από τα βέλη του διαβόλου, μας μεταθέτει από τη γη στον ουρανό, ελευθερώνει την ψυχή από τα δεσμά του σώματος, κάνει ελαφρά τα φτερά της ψυχής και κάθε αγαθή σκέψη και απόφαση τη γεννά στο νου των ακροατών της.

  • Ας προσέχουμε στην ανάγνωση της Αγ. Γραφής, γιατί αν προσέχεις στην Αγ. Γραφή, αυτή διώχνει την αθυμία σου, κάνει μόνιμη στην ψυχή σου την ευχαρίστηση, αφανίζει την κακία, ριζώνει την αρετή, δεν σε αφήνει μέσα στην ταραχή, ώστε να υποφέρεις όσα εκείνοι που βρίσκονται μέσα στην τρικυμία.

  • Παρακαλώ να κάνουμε την ανάγνωση της Αγ. Γραφής με μεγάλη προσοχή. Γιατί έτσι θα επιτύχουμε και τη γνώση του θείου θελήματος, αν συνεχώς μελετούμε το περιεχόμενο της. Γιατί δεν είναι ποτέ δυνατόν, αυτός που με μεγάλη προσοχή και πολύ πόθο διαβάζει τα θεία λόγια να περιφρονηθεί και να παραβλεφθεί από το Θεό.

  • Άλλος παίρνει το βιβλίο του Ησαΐα και διαλέγεται μ' αυτόν, άλλος κάνει συντροφιά με τους Αποστόλους, άλλος μελετάει τα συγγράμματα άλλων και φιλοσοφεί για το Θεό, για το σύμπαν αυτό, για τα ορατά, για τα αόρατα, για τα υλικά, για τα πνευματικά, για την ευτέλεια της παρούσας ζωής, για το μεγαλείο της μέλλουσας.

  • Αποκτήστε βιβλία που να είναι φάρμακα της ψυχής, αποκτήστε τουλάχιστον την Καινή Διαθήκη, τις Επιστολές των Αποστόλων, τις Πράξεις των Αποστόλων, τα Ευαγγέλια, που είναι διαρκείς δάσκαλοι. Αν σε βρει λύπη, σκύψε με ενδιαφέρον στην ανάγνωση της Κ. Διαθήκης, σαν να σκύβεις σε αποθήκη φαρμάκων. Πάρε από εκεί παρηγοριά στη συμφορά σου, ακόμη κι αν σου συμβεί ζημιά ή θάνατος ή απώλεια συγγενικών προσώπων.


Διαβάστε εδώ το πρώτο και το δεύτερο μέρος

2 σχόλια:

  1. ετσι ειναι... η προσευχη ειδικα για τους αλλους κανει θαυματα
    πρωτα στην ψυχη μας κ μετα κ στους αλλους
    εχω ζησει πολλα απλα καθημερινα αλλα κ πιο μεγαλα... δεν θα μπορουσα να αντεξω το βαρος του κοσμου τουτου χωρις αυτα τα αναγνωσματα!!!!!!!!!!!!καλή χρονια καλη μου με το καλαο το νεο ετος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips