Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Δυο νέα γιορτινά παιδικά βιβλία από το Μεταίχμιο




Οι εκδόσεις Μεταίχμιο πρόσφατα μας έστειλαν, ανάμεσα στα άλλα, δύο από τα νέα τους γιορτινά βιβλία και τσουπ, να 'μαι, αν και καθυστερημένη στο ραντεβού μας, αφού την προηγούμενη εβδομάδα δεν ανέβασα ανάρτηση (ελπίζω ότι θα αναπληρώσω όμως αυτή την εβδομάδα) για να σας τα παρουσιάσω και να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μας από αυτά!





Μπορεί η συγγραφέας Λούσι Ρόουλαντ και η εικονογράφος Πόλα Μπόουλς δημιούργησαν μαζί ένα πολύ χαριτωμένο χριστουγεννιάτικο βιβλίο, αλλά η μεταφράστρια Μάρω Ταυρή το ανέβασε σε άλλο επίπεδο με την υπέροχη έμμετρη μετάφραση της! Αντιπαθώ τα βιβλία που προσπαθούν να κάνουν ρίμα με αποτυχημένους συνδυασμούς λέξεων και ακόμα χειρότερα, αποτυγχάνουν να κάνουν καλή ρίμα γενικότερα - είναι λες και οι μεταφραστές έχουν τραβήξει το ξένο κείμενο από τα μαλλιά και πάλι δεν τους βγήκε.




Εδώ, λοιπόν, έχουμε ένα γιορτινό βιβλίο με ονειρεμένη εικονογράφηση (για μένα αυτό είναι  ένα βασικό στοιχείο επιτυχίας) και διασκεδαστική πλοκή! Ο γάτος του Αϊ-Βασίλη, ο Αφράτος, θέλει πολύ να βοηθήσει το αφεντικό του με τις ετοιμασίες, με την κρυφή ελπίδα να τον πάρει μαζί του στο έλκηθρο! Όμως ο Αφράτος έχει ένα ελάττωμα... Είναι υπναράς! Και αυτό είναι κάτι που δεν τον βοηθά να πετύχει το στόχο του! 




Με το ένα και το άλλο, βρίσκεται στα καλά καθούμενα τυλιγμένος μέσα σε ένα πακέτο, πάνω στο έλκηθρο! Όμως, το θάρρος η αφοσίωση του καταφέρνουν να σώσουν τα Χριστούγεννα και τα δώρα από τους άπληστους κλέφτες, που τα ήθελαν όλα μόνο για τον εαυτό τους! Έτσι, κερδίζει και μια θέση στο έλκηθρο, ακριβώς ό,τι ονειρευόταν!




Η ιστορία δεν έχει διδακτικό περιεχόμενο, αλλά είναι διασκεδαστική για τα Χριστούγεννα. Τόσο τα παιδιά μου όσο και οι μαθητές μου στο νηπιαγωγείο την απόλαυσαν! Επίσης, είναι αρκετά εύκολο το κείμενο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι έμμετρο, το κάνει ιδιαίτερα προσιτό και για τα τα προνηπιάκια.





Αυτό το βιβλίο είναι ένα αριστούργημα!!! Καταρχήν, η εικονογράφηση! Αν στο πιο πάνω βιβλίο έδινα βαθμό 9, σε αυτό δίνω 11! Και το εντυπωσιακό είναι πως η εικονογράφος του βιβλίου είναι και συγγραφέας του! Τόσο ταλέντο συγκεντρωμένο σε έναν μόνο άνθρωπο!

Τα "Χριστούγεννα στην έρημο" μιλούν για μία σουρικάτα, η οποία ετοιμάζεται με την οικογένεια της να γιορτάσει τα Χριστούγεννα στη έρημο, όταν πέφτει στα χέρια της ένα περιοδικό, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς πώς πρέπει να είναι τα τέλεια Χριστούγεννα!!






Πιντερεστικό;;; Ινσταγκραμικό;;; Χτυπάει καμπανάκια;;;;; (Εδώ κολλάει το post Αντι-Pinterest μαμά: Christmas Edition, αν δεν το έχετε διαβάσει κάντε το, ίσως ταυτιστείτε!)

Και μαντέψτε τι γίνεται τότε: Η καημένη η σουρικάτα ψαρώνει, παίρνει τα μπογαλάκια της και γυρίζει τον κόσμο για να ανακαλύψει που κρύβονται τα τέλεια Χριστούγεννα. Και τελικά τα βρίσκει! Μόνο που χωρίς την οικογένεια της, δεν είναι και τόσο τέλεια τελικά... Έτσι, γυρίζει στην έρημο και γιορτάζει τα ΔΙΚΑ ΤΗΣ τέλεια Χριστούγεννα! Γιατί το τέλειο δεν είναι πράγμα, είναι τρόπος σκέψης! Η ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε μας δημιουργεί την αίσθηση της τελειότητας!




Εκτός από την διασκεδαστική και ταυτόχρονα διδακτική ιστορία, το βιβλίο έχει πολλά ακόμη θετικά στοιχεία, τα οποία με κάνουν να το θεωρώ από τα πιο όμορφα γιορτινά βιβλία που έχουν πέσει στα χέρια μου ως τώρα.

Η εικονογράφηση είναι πραγματικά εκπληκτική. Σε όλο το βιβλίο μπορεί να δει κανείς σχέδια που μοιάζουν τρισδιάστατα, τα οποία σε κάνουν να νομίζεις πως είναι αληθινά! Πολλές φορές πήγα να πιάσω κάτι το οποίο ήταν απλά μια εικόνα! Οι ταλαιπωρημένες υφές, οι κορδέλες, οι σκιές, μία σκέτη μαγεία!!!




Επίσης, στις περισσότερες σελίδες περιλαμβάνονται οι γιορτινές κάρτες που η σουρικάτα στέλνει στους συγγενείς της, όπου τους γράφει αν και κατά πόσο βρήκε τα τέλεια Χριστούγεννα στην εκάστοτε περιοχή. Οι κάρτες ανοίγουν κανονικά και η αγαπημένη μου είναι αυτή που περιλαμβάνει και μια ακρίδα για λιχουδιά!! Δε χορταίνω να τη χαζεύω!!!




Κάτι ακόμη που με ξετρέλανε, είναι τα ανεκδοτάκια που είναι σημειωμένα μέσα σε κάθε κάρτα! Τα παιδιά μου τρελαίνονται για ανέκδοτα! Κι επειδή το αρχικό κείμενο είναι στα αγγλικά, δίνω τα συγχαρητήρια μου στη μεταφράστρια, που είναι και πάλι η Μάρω Ταυρή, γιατί τα ανεκδοτάκια είναι λογοπαίγνια και είναι καθαρά βασισμένα στην ελληνική γλώσσα!! Χίλια εύγε!!!




Αν λοιπόν, θέλετε να κάνετε δώρο ένα βιβλίο σε παιδάκι 4-7 ετών, αυτό σας το προτείνω ανεπιφύλακτα! Είναι κατά τη γνώμη μου τέλειο απ' όλες τις απόψεις!!! Αλλά αν θέλετε κάτι πιο απλό και ταυτόχρονα όμορφο, ο "Γάτος των Χριστουγέννων" θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους!




Εσείς ποιά καινούργια γιορτινά βιβλία διαβάζετε φέτος;;;


4 σχόλια:

  1. λατρεύω τις χριστουγεννιάτικες ιστορίες
    ειδικά αυτές τις απλές για μικρά παιδιά!!!
    καλή συνέχειααααααααα χοχοχοοχοχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα Σοφία μου τι πλάκα που έχεις! Ναι κι εμένα μου αρέσουν ιδιαίτερα τα γιορτινά παιδικά βιβλία και απολαμβάνω να τα διαβάζω στα παιδιά!

      Διαγραφή
  2. Εμείς φέτος διαβάσαμε το Φον κουραμπιες εναντίον κόμη μελομακαρονη του Κυριακού Χαριτου εκδόσεις μεταιχμιο που έχει κ cd(το οποίο το έχουμε μόνιμα στο αυτοκίνητο να παίζει ξανά και ξανά...) και το πιο ωραίο δώρο της Γιολαντας τσορωνη.... Μου άρεσε πολύ το Χριστούγεννα στην έρημο κ το βάλει στη λίστα μας!!! Ευχαριστουμε για τις ωραίες ιδέες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιστευεις ότι δεν έχω διαβάσει ποτέ τον Φον Κουραμπιέ; Και είμαι και νηπιαγωγός! Είναι πλέον κλασικό! Το πιο ωραίο δώρο δεν το έχω ξανακούσει, θα το ψαξω. Το Χριστούγεννα στην ερημο το έχω ξεχωρίσει και είναι στη λίστα με τα 3 αγαπημένα μου χριστουγεννιάτικα!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips