Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Οι στόχοι μου για το 2018: Τι κατάφερα τελικά;




     Τη χρονιά που πέρασε έβαλα 21 στόχους και προφανώς δεν υπολόγιζα ότι τη χρονιά αυτή θα προστεθεί στην οικογένεια μας άλλο ένα μέλος! Αυτό ήταν και το σημαντικότερο γεγονός του 2018 για εμάς! Όπως θα καταλάβετε από το σημερινό απολογισμό, η έλευση του μωρού ήταν κάτι που μας έδωσε πάρα πολύ μεγάλη χαρά, αλλά σε θέμα καλών συνηθειών έφτασα και πάλι κοντά στο μηδέν, από τον Αύγουστο και μετά! Δε με πειράζει όμως αυτό! Προσπάθησα πολύ μέχρι τον Αύγουστο για να κατακτήσω τους στόχους μου και από εκεί και μετά, απλά έδωσα στο μωρό το χρόνο μου και άφησα τα υπόλοιπα πίσω (θέλοντας και μη). Όλοι και κυρίως εγώ χρειαζόμασταν το χρόνο της προσαρμογής μας και να ανακτήσουμε (ανακτήσω) τις δυνάμεις μας!





Η ολόφρεσκη τρίτεκνη μαμά και τα πιο μικρά δαχτυλάκια της οικογένειας, σας εύχονται καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο! Σας ευχαριστώ τον καθένα ξεχωριστά για τις ευχές, τις προσευχές και τη θετική σας σκέψη! Δεν κατάφερα να σας απαντήσω στα σχόλια και στα μηνύματα σας γιατί όλα έγιναν πολύ γρήγορα, μα να ξέρετε πως όλα έπιασαν τόπο!!! Μετά από αυτή την καισαρική, πίνω νερό στο όνομα της επισκληριδίου!! Πιο γρηγορη ανάρρωση δε γνώρισα ξανά! Θέλω να σηκωθώ και να χορέψω μπαλέτο!!! Θα σας γράψω περισσότερα στο blog μόλις βρούμε τους ρυθμούς μας!!! Σας φιλώ γλυκά όλους!!! 😘💞💞 #koritsimalama #momof3 (το hashtag που ανυπομονούσα να χρησιμοποιήσω) #κοιτάξτε_με_χορεύω_στις_πουέντ #welcome_welcome #my_precious
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Koritsi Malama (@koritsi_malama) στις



     Φέτος, επίσης, ήταν μια χρονιά που στο νηπιαγωγείο είχα μέχρι το καλοκαίρι την πεταλουδίτσα μου μαζί στην τάξη, μαζί με έναν μικρό συνολικά αριθμό μαθητών, που όμως είχαν ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες γιατί ουσιαστικά το μόνο ελληνάκι που ταυτόχρονα μιλούσε καλά ελληνικά ήταν η κόρη μου! Ξέρω πως έκανα το καλύτερο για αυτά τα παιδιά και είμαι χαρούμενη που δούλεψα από το μηδέν με αυτή την ομάδα που διψούσε για μάθηση και που κάθε παιδί της είχε μια καρδιά από χρυσάφι και ματάκια λαμπερά!!!





Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Koritsi Malama (@koritsi_malama) στις

     Στο θέμα μας όμως! Ο απολογισμός είναι απαραίτητος για να δω πως τα πήγα και να θέσω νέους στόχους για το 2019, κάτι που μου αρέσει πολύ να κάνω! Χρειάστηκα αρκετό χρόνο για να κάνω αυτοαξιολόγηση, να δω τους παράγοντες που στάθηκαν εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη μου και να δω που χρειάζεται να εστιάσω στη χρονιά που έρχεται.


Προσωπικοί
1. Να διαβάζω κάθε μέρα ένα κεφάλαιο από την Καινή Διαθήκη και 10' από ένα άλλο βιβλίο.
Με τα βιβλία τα πήγα καλά, αλλά με την Καινή Διαθήκη κόλλησα λίγο. Θα το ξαναβάλω στόχο για το 2019 και λέω αυτή τη φορά να σημειώνω και την πρόοδο μου για να μη χάνομαι. Τα βιβλία που διάβασα ήταν:

  1. Η κυρία Νταλογουέι (τσάμπα ο χρόνος που αφιέρωσα)
  2. Επιτέλους γονείς ακούστε μας! (μια νηπιαγωγός αφηγείται περιστατικά από τη δουλειά της και στο τέλος κάθε ιστορίας τη γνώμη της ψυχολόγου)
  3. Τα παιδιά δε θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν! (το ξαναδιάβασα φέτος μετά από χρόνια, το βιβλίο που με καθόρισε σαν μητέρα θεωρώ!)
  4. Ο πειρατής της Μονεμβασιάς (σας το παρουσίασα εδώ, το βιβλίο που με έκανε να ξαναθυμηθώ τη χαρά του διαβάσματος και να το ξεκινήσω πάλι συστηματικά))
  5. Στο Μυστρά με πανσέληνο (το ίδιο)
  6. Άσμα Ασμάτων (δεν ανταποκρίθηκε των προσδοκιών μου)
  7. Ζαχίρ (το διάβασα μονορούφι αλλά δεν ωφελήθηκα και πολλά... πιο πολύ αναγνωστική τέρψη παρά κάτι άλλο)
  8. Παιδαγωγική ανθρωπολογία του Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου (έκανα μέρες να τελειώσω και τις 700 σελίδες! Ετοιμάζω σχετικές αναρτήσεις με τα best of... γεμάτο νοήματα!)
  9. Η Μαύρη Καλλονή (δικό μου βιβλίο από μικρή, το διάβαζα στα παιδιά τα πρωινά)
  10. Ο Αγ. Ιάκωβος Τσαλίκης όπως τον γνώρισα (σας το παρουσίασα εδώ, χάρηκα που τον γνώρισα)
  11. Όλα του γάμου δύσκολα... (σας το παρουσίασα εδώ, υπέροχο, ευχάριστο, απλό βιβλίο γεμάτο νοήματα)
  12. Αγιορείτικες κουβέντες (σας το παρουσίασα εδώ, τέλειο βιβλίο)
  13. Μεγαλώνοντας παιδιά για τη βασιλεία του Θεού (σας το παρουσίασα εδώ, μακράν το καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο βιβλίο γονεϊκότητας που έχω διαβάσει)
  14. Λυχνάρι στο σκοτάδι (σας το παρουσίασα εδώ, λίγο αργό για μένα, θα ήθελα να μου κρατά το ενδιαφέρον περισσότερο, αλλά καλό για κάποιον που δεν έχει διαβάσει πολλά του είδους)
  15. Ανάμεσα σε δύο μάνες (σας το παρουσίασα εδώ, πολύ ωραίο μυθιστόρημα, το διάβασα σε 2-3 μέρες)
  16. Γυναίκες του πόνου και της ελπίδας (παρουσίαση εντός του μήνα, τέλειο μυθιστόρημα!!!)
  17. Ο Θεός μου ο αλλοδαπός (σας το παρουσίασα εδώ, επαναστατικό και βοηθά στον εσωτερικό αναστοχασμό).



2. Να πίνω 6 ποτήρια νερό τη μέρα.
Σημείωνα την πρόοδο μου και πέτυχα το στόχο μέχρι που γέννησα. Μετά απλά παραμέλησα τον εαυτό μου, όχι λόγω του μωρού, αλλά λόγω του ότι ήθελα να κάνω πάρα πολλά και άφησα τον εαυτό μου πίσω. Βλέπετε, με την εγκυμοσύνη δεν ένιωθα πολύ παραγωγική και μετά που μπορούσα να κινηθώ άνετα, γκάζωσα υπερβολικά. Θα επανεξετάσω την αυτοφροντίδα στους νέους στόχους.


3. Να τρώω πάντα λίγα ωμά λαχανικά μαζί με το μεσημεριανό και το βραδινό ή το σνακ μου.
Κι εδώ το ίδιο. Τα πήγα εξαιρετικά! Μέχρι το μωρό! Μετά ποιός να πλένει μαρούλια με ένα μωρό στα χέρια; Γενικώς το 2019 θα ασχοληθώ περισσότερο με τον εαυτό μου, γιατί σταμάτησα κάποιες καλές συνήθειες που κατάφερα να αποκτήσω.


4. Να κρατώ καθημερινά ημερολόγιο ευγνωμοσύνης (gratitude journal) όπου θα γράφω πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων.
Το έκανα! Μαντέψτε μέχρι πότε! Το οποίο είναι χαζομάρα, αφού θα είχα τόσο όμορφα πράγματα να γράφω με το μωρό! Θα το επαναφέρω!


Οικογενειακοί
5. Να περνάμε με τον άντρα μου λίγο τετ-α-τετ χρόνο με κάθε παιδί ξεχωριστά. Σκεφτήκαμε μια μέρα την εβδομάδα να παίρνουμε ο καθένας από ένα παιδί και να κάνουμε μια διαφορετική δραστηριότητα και έπειτα να βρισκόμαστε όλοι μαζί και να τρώμε κάπου έξω! Κάθε φορά να παίρνει ο καθένας μαζί του άλλο παιδί. Έτσι θα έχουν τα παιδιά την ευκαιρία να περάσουν λίγο αποκλειστικό χρόνο με τον κάθε γονέα, κάτι που μας λείπει στην καθημερινότητα.
Δεν έγινε ακριβώς έτσι, γιατί φέτος ήταν η χρονιά που οι εργασιακές υποχρεώσεις του άντρα μου τον ανάγκασαν να λείπει μεγαλύτερο διάστημα από το σπίτι, οπότε όταν βρισκόταν σπίτι, τα βασικά που έπρεπε να προλάβει ήταν να κάνει μπάνιο, να φάει και να κοιμηθεί ο γλυκούλης μου!

Όμως, αξιοποίησα το χρόνο που η πεταλουδίτσα μου ήταν στο μπαλέτο και περνούσα την ώρα μου με τον σαμψωνάκο. Επίσης, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήμασταν αποκλειστικά με την πεταλουδίτσα μου στο σπίτι, αλλά και στις καφετέριες του λιμανιού, γιατί η ζέστη στο σπίτι δεν αντεχόταν!! Δεν ήταν το ιδανικό, αλλά ήταν το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, δεδομένων των συνθηκών!

Ακόμη, από το Σεπτέμβρη, τα πρωινά ο άντρας μου ετοίμαζε τα παιδιά για το σχολείο και αφιέρωνε χρόνο στο καθένα ξεχωριστά. Επομένως, κάναμε πρόοδο, απλά με πιο παράδοξους/δημιουργικούς τρόπους από αυτούς που σχεδίαζα.





Χθες που ήταν των 3 Ιεραρχών, βρήκα την ευκαιρία και βγήκα το πρώτο τετ-α-τετ ραντεβού της χρονιάς με την πεταλουδίτσα μου! Αρχικά την τραβολόγησα σε μερικές δουλειές του σχολείου, όπου με πολλή υπομονή ακολούθησε, αφού βέβαια πρώτα φάγαμε μια ζεστή τυροπιτούλα στο παγκάκι της πλατείας για να πάρουμε δυνάμεις! Έπειτα για βαφλάκι στο μαγαζί της γειτονιάς, όπου τη άφησα επιλέξει το δικό της συνδυασμό γεύσεων: πραλίνα bueno με τριμμένο Oreo!! Αν και είχα τις επιφυλάξεις μου, τελικά το πέτυχε και με το παραπάνω! Μετά βουρ στη Βιβλιοθήκη για να βρούμε βιβλία για το #kidsreadathron18 και με την ευκαιρία δανείστηκα βιβλίο για μένα μετά από χρόνια!!! Ένιωσα πάλι τη χαρά του να χώνομαι στους διαδρόμους ανάμεσα σε τόσα βιβλία για να βρω το ένα!!! Περάσαμε ωραία, δεν μπορώ να πω, όπως δεν μπορώ με σιγουριά να πω ποιά από τις δυο πέρασε καλύτερα!!!! 😍😍😍😍😍😍 #koritsimalama #μάνα_και_κόρη #τετ_α_τετ
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Koritsi Malama (@koritsi_malama) στις


6. Να βγαίνουμε με τον άντρα μου έξω μόνοι μας μια φορά το μήνα. Μπορεί να ακούγεται πολύ αραιό διάστημα, αλλά από το τίποτα που έχουμε τώρα, είναι σίγουρα μια πρόοδος!
Δυστυχώς, φέτος είδα γενικώς τον άντρα μου λιγότερο από πέρυσι, με παιδιά ή χωρίς! Οι καφέδες μας ήταν επίσης λιγότεροι! Το θετικό ήταν ότι από το Πάσχα μέχρι που γέννησα, τον έβλεπα τα πρωινά και τα λέγαμε για κανένα μισάωρο!! Επίσης, σχεδόν κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ βλέπαμε ταινιούλα!


7. Να διαβάζω στα παιδιά από 2 βιβλία κάθε μέρα.
Καταφέραμε να διαβάζουμε ένα βιβλίο σχεδόν όλες τις μέρες, αλλά δεν υπολόγιζα σωστά το χρόνο και συχνά δε μας έφτανε και για δεύτερο, ή το διάβαζα γρήγορα για να ξαπλώσουμε στην ώρα μας! Του χρόνου θα προσπαθήσω να κάνω καλύτερο προγραμματισμό.




8. Να παίζω κάθε μέρα με τα παιδιά, ακόμη και τις πολύ πιεστικές ημέρες.
Κάθε μέρα δεν έπαιξα, αλλά προσπάθησα να το κάνω τις περισσότερες ημέρες, έστω και για λίγο! Αυτό που υιοθετήσαμε όμως φέτος, που θεωρώ απόλυτα ποιοτικό χρόνο, που βοήθησε πολύ τα παιδιά να κοιμούνται πιο γρήγορα και χωρίς να φοβούνται και που το περιμένουν απαραίτητα κάθε βράδυ, είναι η νυχτερινή μας συζήτηση και προσευχή!

Για αυτό μας το τελετουργικό θα σας μιλήσω εκτενώς σε podcast!





Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Koritsi Malama (@koritsi_malama) στις



9. Όταν δεν έχουμε σχολείο, να διαβάζω στα παιδιά την ώρα του πρωινού ένα βιβλίο χωρίς εικόνες.
Ναι το έκανα και ήταν τέλειο! Τα βιβλία που διαβάσαμε ήταν:

  1. Η μαύρη καλλονή
  2. Γιορτάζω, τραγουδώ, παίζω δημιουργώ 2&5
  3. Ελληνικά παραμύθια με ανεξιχνίαστες γριές
  4. Νύχτες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς (σας το παρουσίασα εδώ) και
  5. Σκόρπια κείμενα από παλιά αναγνωστικά, αναλόγως της εποχής (π.χ. κείμενα για το καλοκαίρι, το Πάσχα κλπ)





Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Koritsi Malama (@koritsi_malama) στις

Σπίτι
10. Να παγιώσω την απογευματινή και βραδινή μας ρουτίνα.
Το βράδυ ήμουν ράκος, τόσο όταν δούλευα, όσο και όταν γέννησα! Αφήστε που με το μωρό δεν ξέρεις πόσες ώρες συνεχόμενες θα χρειαστεί να το φροντίσεις κάθε φορά! Κυρίως δούλεψα στην πρωινή και τα πήγα πολύ καλά!






11. Να προσθέσω τις εικόνες των Αγίων των παιδιών στο παιδικό δωμάτιο και τα στέφανα μας στο υπνοδωμάτιο μας, μαζί με κάποιες φωτογραφίες.
Όχι, αλλά το καλοκαίρι που θα το βάψουμε, πρώτα ο Θεός, θα τις προσθέσουμε.


12. Να αλλάξουμε κουρτίνες στο σαλόνι (αυτό θα μπορούμε να μπει και στο DIY αλλά επειδή είναι καθαρά θέμα σπιτιού το βάζω εδώ).
ΝΑΙ! Το μεγάλο μου project!!! Αγοράσαμε άσπρες κουρτίνες από τα Ikea αυτές τις κουρτίνες επί Black Friday (6,5€ αντί για 17€ τις 2) και τις κόντυνα μόνη μου! Πρώτη φορά ασχολήθηκα με κουρτίνες και ΤΟ παίδεμα! Να μη μου βγαίνουν ίσιες με τίποτα! Αλλά τελικά τα κατάφερα!! Στην άκρη πρόσθεσα ένα κομμάτι ύφασμα που μου έδωσε η κουνιάδα μου και ταίριαζε απόλυτα με τα χρώματα του σαλονιού! Τώρα μου μένει το παράθυρο, αλλά το'χω θεωρώ!!




13. Να αλλάξουμε το γραφείο μας με ένα μεγαλύτερο που να μας χωράει όλους!!
ΝΑΙ! Και πάλι Ικέα, και πάλι Black Friday! Αγοράσαμε δύο γραφεία LILLASEN με συνολική έκπτωση 140€!!! Οι διαστάσεις και τα συρτάρια ήταν ακριβώς όπως τα σχεδιάζαμε! Έβαλα κι έναν υπέροχο μουσαμά από πάνω για να μη γρατζουνιστεί και η γωνίτσα μου έγινε πολύ Pinterest friendly!!! Αλλά κι αυτό θέλει μια ξεχωριστή ανάρτηση!!


Before


Before


After

DIY
14. Να ράβω/επιδιορθώνω 15' κάθε μέρα.
Not even close! Δεν ξέρω γιατί, αλλά είχα καμία διάθεση φέτος για επιδιορθώσεις! Βέβαια, η διάθεση δεν είναι δικαιολογία, θέμα αυτοπειθαρχίας πιστεύω ήταν! Τα πιο πολλά έβαλα τη μαμά μου να τα κάνει όποτε ερχόταν! Ύφεση στη ραπτική! Πιστεύω όμως ότι θα επανακάμψω το 2019!!




15. Να τελειώσω ένα σκουφάκι που πλέκω για την πεταλουδίτσα μου.
Oh yes!!! Το σκουφάκι Elsa, που όμως μου βγήκε λίγο τεράστιο και έπρεπε να βρω τρόπο να το στενέψω!





Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Koritsi Malama (@koritsi_malama) στις


16. Να ράψω στα παιδιά διάφορα ρούχα μεταμφίεσης με τα υφάσματα που έχω.
Έραψα μια στολή Ποκαχόντας στην πεταλουδίτσα μου και για τα γενέθλια του σαμψωνάκου μου χρησιμοποίησα επίσης ένα ύφασμα από το stationary. Επίσης, έραψα μια φούστα από μια μπλούζα του άντρα μου! Thats it! Η αλήθεια είναι ότι δε μου πήγαινε καρδιά να πιάσω να ράβω από τα υφάσματα μουζ τη στιγμή που το κουτί είχε ρούχα για επιδιόρθωση! Το ένα έφερε το άλλο και με πήρε η κατρακύλα!!





Blogging
17. Να ανεβάζω ανάρτηση κάθε 1 ή 2 εβδομάδες, αναλόγως του μεγέθους της ανάρτησης και επομένως του χρόνου που χρειάζεται για να τη γράψω.
Εδώ έσκισα! Όχι μόνο ανέβασα κάθε εβδομάδα, αλλά από τα μέσα περίπου της χρονιάς ανέβαζα 2 αναρτήσεις, μια με review και μια προσωπική! Αυτό είναι το ιδανικό για μένα, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσω να αντεπεξέλθω σε αυτό το πρόγραμμα όλη τη χρονιά!


18. Να ηχογραφήσω το πρώτο μου podcast.
Έκανα πρόοδο! Έκανα μια μικρή δημοσκόπηση όπου μου είπατε τι θα θέλατε να ακούσετε στα podcasts, αγόρασα μικρόφωνο, κατέβασα εφαρμογή, ηχογράφησα το intro! Αλλά δυστυχώς δε βγαίνει το πρόγραμμα να δημοσιεύσω φέτος το podcast! Πρώτα ο Θεός, μέσα στον Ιανουάριο! Stay tuned!!


19. Να γράψω όλες τις υπολοιπόμενες αναρτήσεις μου σχετικές με επιδιορθώσεις/upcycling ρούχων.

Έγραψα αρκετές:


 Μου έχουν μείνει κάποιες ακόμη πολύ ενδιαφέρουσες!


20. Να ολοκληρώσω τις αναρτήσεις μου για το πρόγραμμα Dressing Your Truth.
Χα! Τώρα που το πρόγραμμα έγινε δωρεάν, είναι τόσο αναλυτικές οι πληροφορίες που πιστεύω πως ούτε το 2019 θα το ολοκληρώσω!!! Πάντως θα δείτε κι άλλες του ιδίου θέματος!


21. Να σας γράψω κάποιες ακόμη αναρτήσεις σχετικά με τη FlyLady.
Έγραψα τις εξής:


Αλλά θα σας γράφω γενικώς συχνά για τη FlyLady! Η γυναίκα είναι ιδέα!!!


Συμπέρασμα: Δούλεψα πολύ φέτος, παρόλο που δεν έπιασα τους περισσότερους στόχους. Είχα να δουλέψω τα ψυχολογικά μου με τη γέννα και σε συνδυασμό με το νέο μέλος και με το ότι δούλευα τη μισή χρονιά, φάνηκε σαν να μην κατάφερα πολλά. Του χρόνου θα βάλω λιγότερους στόχους αλλά και μια νέα λέξη που επέλεξα και που θα με βοηθήσει στην επίτευξη τους. Stay tuned!!!



4 σχόλια:

  1. Καλή και ευλογημένη χρονιά με υγεία αγάπη και ευτυχία σε εσένα και την οικογένειά σου. Τέλεια η ανάρτηση σου για τους στόχους του 2018. Εύχομαι το 2019 να επιτύχεις ακόμα περισσότερους. Επειδη μου αρεσουν πολυ οι αναρτησεις σου μηπως να το σκεφτεις να βαλεις στοχο να δημοσιευεις μια την ημέρα;;😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή χρονιά Μαριελενα! Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τις ευχές σου. Χαίρομαι που σου αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μα για να ανεβάζω μια ανάρτηση την ημέρα, θα πρέπει να αφιερώνω κάποιες ώρες κάθε μέρα, κάτι που δεν είναι προτεραιότητα για εμένα αυτή τη στιγμή, αφού έχω επιλέξει να δίνω το χρόνο μου στα παιδιά μου, στο σπίτι και στην ξεκούραση μου πρώτα. Καλή συνέχεια και keep reading!

      Διαγραφή
  2. Πολλοι στοχοι, πραγματι για μια Μανούλα. Εγω προσωπικα καθε χρονο βαχω στοχους αλλα ελαχιστους. Φετος, πηρα την αποφαση να ασχοληθω με υο μωρακι, τη γαμοβαφτιση που ετοιμαζω για το καλοκαιρι και τις υποχρεωσεις μου για τις δραστηριοτητες μου στα Κοινά. Απολαυσα την αναρτηση σου! Να περνας καλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Δραστήρια! Οι στόχοι σου είναι μεγάλοι και σημαντικοί! Φαίνονται λίγοι αλλά αν τους κόψει κανείς σε μικρά κομμάτια, θα δει ότι έχουν πολλή δουλειά! Με το καλό εύχομαι να τα καταφέρεις όλα όσα θέλεις! Χαίρομαι που απόλαυσες την ανάρτηση! Σε φιλώ!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips