Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Η μαμά διαβάζει: Γυναίκες του πόνου και της ελπίδας




     Το πρώτο βιβλίο που επέλεξα να σας παρουσιάσω για το 2019 είναι οι "Γυναίκες του πόνου και της ελπίδας" της Μυρσίνης Βιγγοπούλου (η συγγραφέας που έγραψε και το "Από την Εγώπολη στην Εσύπολη") και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άθως.


     Άφησα αυτό το βιβλίο τελευταίο ανάμεσα από όσα μου είχαν στείλει οι εκδόσεις Άθως, γιατί από τον τίτλο μου φάνηκε βαρύ. "Ποιός ξέρει τι πόνος θα κρύβεται μέσα στις σελίδες αυτές; Κι αν έχασε κάποια από τις γυναίκες αυτές ένα μωρό σαν κι εμένα ή με ακόμη πιο φρικτό τρόπο; Θα μπορέσω να διαχειριστώ αυτά που θα διαβάσω;" Παρόλα αυτά, με συνεπήρε από την πρώτη σελίδα με το άμεσο και απλό γράψιμο! Να λοιπόν εν ολίγοις οι ιστορίες των γυναικών του βιβλίου:


     Η Λίνα έχει δυο κόρες και έναν σύζυγο που εργάζεται μεν, θέλει πολλά περισσότερα στον επαγγελματικό τομέα δε. Νιώθει ότι η αξία του είναι ανάλογη των χρημάτων που κερδίζει και έτσι αφήνει τη δουλειά του υπαλλήλου και ανοίγει δική του εταιρεία. Με καπετάνιο λοιπόν τη ματαιοδοξία, ξεκινούν οι καβγάδες και οι εντάσεις στο σπίτι, αφού το project απαιτεί όλο και περισσότερα χρήματα, τα οποία αρχικά στερείται η οικογένεια, έπειτα μπαίνει χέρι στις καταθέσεις των παιδιών, έπειτα έρχονται τα δανεικά και στη μέση η Λίνα. Η γυναίκα που προσπαθεί να κρατήσει την οικογένεια της από την οικονομική κατρακύλα, που μπαίνει με το ζόρι μπροστά για να δανειστεί χρήματα, που δέχεται όλη την ένταση του άντρα της, που κινδυνεύει να "χάσει" τα παιδιά της και που είναι ένα βήμα από την κατάθλιψη και την αυτοκτονία.

     Κι εκεί που πάει να ζητήσει διαζύγιο στο δικηγόρο, ξαφνικά τα βήματα της τη φέρνουν στο γέροντα Παΐσιο! Με τη βοήθεια του Θεού, με πολλή αγάπη και υπομονή από τη μεριά της και με πολλή δουλειά από την πλευρά όλων, η οικογένεια βρίσκει και πάλι το δρόμο της και καταφέρνει να ξεπεράσει τις δυσκολίες της, πιο ενωμένη από ποτέ.




     Η Αγνή, μια κοπέλα με τεράστια καρδιά, εργάζεται στο φούρνο του αδερφού της. Η αγάπη, η φροντίδα του ενός για τον άλλον και η αλληλεγγύη τους είναι πραγματικά συγκινητική. Μα το θυσιαστικό πνεύμα της Αγνής δε μένει στον αδερφό της. Κάνει κατηχητικό, αγαπά πολύ όλα τα παιδιά, βοηθά τη νύφη της και τους ηλικιωμένους γείτονες που έχουν ανάγκη από έναν άνθρωπο.

     Ενώ, όμως, ο αδερφός της έχει ήδη οικογένεια, η Αγνή είναι ανύπαντρη. Να που εμφανίζεται ένας γοητευτικός ζαχαροπλάστης για να πιάσει δουλειά στο φούρνο και η κοπέλα τον ερωτεύεται! Δυστυχώς, όμως, ο "κύριος" έχει πονηρές προθέσεις και η Αγνή είναι το κατάλληλο θύμα για να πετύχει τα σχέδια του. Μια "άτυχη" στιγμή θα είναι αρκετή για να τον πάρει είδηση η Αγνή! Πόσο πληγωμένη είναι τώρα! Μα ο Θεός έχει άλλα σχέδια για εκείνη! Ναι, έρχεται η στιγμή που κλονίζεται η εμπιστοσύνη της και δεν ξέρει αν πράγματι ο δρόμος που Αυτός της δείχνει είναι ο σωστός, γιατί μοιάζει πολύ δύσκολος. Μα είναι ο δρόμος της προς την ευτυχία!



     Η Γεθσημανή ζει σε ένα μικρό ξερονήσι. Πριν πεθάνει η γιαγιά της, της αφήνει παρακαταθήκη ένα πουγκί με δέκα χρυσές λίρες και την τάζει με αυτές να επισκεφθεί τους Άγιους Τόπους. Η Γεθσημανή της το υπόσχεται και καθώς παντρεύεται, φυλά το μαντήλι με τις λίρες στο εικονοστάσι της. Ο άντρας της, όμως προτίμησε να την πάει ταξίδι στην Ευρώπη! Έπειτα ήρθαν τα παιδιά, υποχρεώσεις, σπουδές, παντρειές και οι λίρες όλο και λιγόστευαν. Όταν πέρασαν τα χρόνια και ο άντρας της αποφάσισε να την πάει εκείνο το ταξίδι, πρόλαβε και τους χώρισε ο θάνατος. Η Γεθσημανή, αποφασίζει να γυρίσει στο νησί της και να δουλέψει για να μαζέψει και πάλι τα χρήματα που της είχε αφήσει η γιαγιά... Δε θα σας πω περισσότερα, γιατί το τέλος είναι που νοηματοδοτεί εδώ όλη την ιστορία!




     Και η τελευταία και πιο μεγάλη ιστορία, αυτή που τελικά περιείχε θάνατο παιδιού και που με στεναχώρησε γι' αυτό το λόγο, αλλά που στο τέλος λυτρώνει τον αναγνώστη. Δυο γυναίκες πέρα για πέρα αντίθετες. Η Αλίκη και η Ελένη. Ζουν παράλληλες ζωές οι οποίες κάποια στιγμή συναντιούνται και περιπλέκονται.

     Η Αλίκη είναι μια κοπελίτσα από οικογένεια εργατών, όμορφη και καλομαθημένη. Τη γοητεύει η μεγάλη ζωή, την οποία τελικά αξιώνεται να ζήσει αφού παντρεύεται έναν ευκατάστατο επιχειρηματία. Μαζί αποκτούν ένα παιδί, αλλά ο εγωισμός της είναι τόσος που τους πνίγει όλους, ορίζοντας τις ζωές τους και μην αφήνοντας τους περιθώρια επιλογών.

     Η Ελένη, πάλι, με τον άντρα της, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι της εκκλησίας, με αγάπη για τα παιδιά αλλά χωρίς παιδιά δικά τους. Η ζωή τα φέρνει έτσι που γειτονεύουν με την οικογένεια της Αλίκης και θα είναι τελικά εκείνοι που δίπλα τους η Αλίκη θα πιάσει πάτο και θα ξανασηκωθεί, αλλιώτικη αυτή τη φορά. Μα και εκείνοι θα βρεθούν από άτεκνοι, πολύτεκνοι, όπως τους είχε πει κάποτε πως θα γινόταν ο γέροντας Παΐσιος!


     Μέσα στις ιστορίες, η συγγραφέας καταφέρνει να εμπλέξει σύγχρονους αγίους και μέρη από τους Άγιους Τόπους. Σε κάθε ιστορία θα βρείτε και κάτι από τη ζωή σας, γιατί τα όσα γράφονται είναι πράγματα βγαλμένα από την καθημερινότητα και λίγο πολύ, κάθε οικογένεια έχει τα δικά της. Κανείς δε ζει πάνω σε ροζ συννεφάκι!

     Το βιβλίο το ρούφηξα κυριολεκτικά μέσα σε δυο βράδια, παρόλο που ξενύχτησα για να ολοκληρώσω και την τελευταία ιστορία! Μα αν αρχίσεις μια από αυτές, σίγουρα δεν θα κατεβάσεις το βιβλίο μέχρι να φτάσεις στο τέλος της! Σας το προτείνω λοιπόν!!


Σας φιλώ και καλή ανάγνωση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips