Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Η μαμά διαβάζει: Το Θαύμα




Την προηγούμενη εβδομάδα διάβασα σχεδόν μονορούφι το μυθιστόρημα Το Θαύμα του π. Χριστοδούλου Μπίθα, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εν Πλω. Πρόκειται για ένα θρησκευτικό μυθιστόρημα, όπως και το Ανάμεσα σε δύο μάνες που σας είχα παρουσιάσει παλιότερα.


Περί τίνος πρόκειται;
Το βιβλίο μας αφηγείται τη ζωή του Θωμά, ενός παιδιού που μεγαλώνει στην εποχή της Μεταπολίτευσης, σε μια οικογένεια όπου ο πατέρας είναι φανατισμένος χριστιανός, ένας άνθρωπος ο οποίος καλύπτει όλους τους ψυχαναγκασμούς του, τα κόμπλεξ και τα ψυχολογικά του κάτω από τον μανδύα της δήθεν ηθικής. Όλα αυτά τα βγάζει πάνω στα δυο του παιδιά και στην ήσυχη γυναίκα του και τους κάνει τη ζωή ποδήλατο. Τους κάνει συνεχώς παρατηρήσεις για τα πάντα, το φαγητό της γυναίκας του δεν του αρέσει ποτέ, αποκαλεί την κόρη του άχρηστη, φωνάζει και τιμωρεί τα παιδιά με σαδισμό, σε σημείο που να αγκαλιάζονται από το φόβο τους μέχρι οι φωνές να περάσουν.

Ο Θωμάς δέχεται μια κάπως πιο ευνοϊκή μεταχείριση, καθώς ψέλνει πολύ όμορφα και ο πατέρας του σχεδιάζει να τον κάνει ιερέα, ένα δικό του απωθημένο που αποφασίζει να το βγάλει στο παιδί, εννοείται χωρίς να το ρωτήσει αν θέλει και το ίδιο. 

Παράλληλα, σε ένα γειτονικό σπίτι μεγαλώνει ο Αλέξανδρος, ο οποίος ναι μεν είναι μέλος μιας θρησκευτικής οικογένειας, αλλά εκεί επικρατεί η χαρά και η ελευθερία, οι σύζυγοι έχουν θάρρος μεταξύ τους (κάτι που κάνει τρομερή εντύπωση στο Θωμά) και τα παιδιά λένε ανέκδοτα στο τραπέζι (στο σπίτι του Θωμά απαγορεύεται να μιλάνε την ώρα του φαγητού).

Ο Θωμάς έχει μόνο μία διέξοδο από την καθημερινότητα του και αυτή είναι το διάβασμα. Λατρεύει τα μυθιστορήματα που τον ταξιδεύουν. Καθώς, όμως μεγαλώνει, όπως φαντάζεστε όλη αυτή η πίεση τον πνίγει. Ψάχνοντας να βρει απαντήσεις στα πολλά του υπαρξιακά ερωτήματα, πάνω από τα οποία κανείς δε σκύβει με αγάπη και ενδιαφέρον, αρχίζει να διαβάζει φιλοσοφία και να αναζητά την αλήθεια, νιώθοντας ότι κάπου όλο αυτό δεν κολλάει, ο χριστιανισμός με την υποκρισία, την αυστηρότητα και τη μιζέρια. Που να ήξερε ότι άνθρωποι νευρωτικοί παίρνουν συχνά το Χριστό και Τον φέρνουν στα μέτρα τους, για να εξυπηρετούν τις δικές τους ανασφάλειες!!!

Με αυτά και με εκείνα, το ξέσπασμα και το σχίσμα ανάμεσα σε πατέρα και γιο, σε γιο και εκκλησία, δεν αργεί να έρθει. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά το υπαρξιακό ταξίδι του Θωμά, ενώ παράλληλα βιώνει όλη την πορεία της Ελλάδα ως σήμερα. Οικονομική έκρηξη, αντιπαροχές παντού, υπερκαταναλωτισμός, ανεξέλεγκτα δάνεια, άνοδος και πτώση του χρηματιστηρίου, οικονομική κρίση.

Θα βρει ο Θωμάς αυτό που αναζητά; Η οικογένεια του πώς θα επηρεαστεί από την πορεία του και την πορεία της Ελλάδας και πώς ο κάθε ήρωας της ιστορίας εξελίσσεται; Ποιό είναι το θαύμα για το οποίο μας μιλά ο τίτλος;;; Δε σας λέω περισσότερα, γιατί αυτά αξίζει να τα διαβάσετε!!!


Το Θαύμα είναι ένα βιβλίο που μίλησε στην καρδιά μου! Πιστεύω ότι όποιος βρίσκεται σε κάποιον θρησκευτικό κύκλο, θα έχει δει όλες τις αποχρώσεις των χριστιανών, όπως αυτές σκιαγραφούνται μέσα στις σελίδες: ο φανατικός, υποκριτής χριστιανός, ο γεμάτος χαρά και καλοσύνη χριστιανός, ο χριστιανός από κούνια και εκείνος που βρήκε το Χριστό μέσα από τις τρικυμίες της ζωής. Τελικά, ο Χριστός είναι εκεί για όλους, αρκεί να Τον ζητήσουμε στ' αλήθεια και να ανοίξουμε την καρδιά μας!!!

Το βιβλίο μου έδωσε αρκετή τροφή για σκέψη, σχετικά με ποικίλα ζητήματα. Η βασική πλοκή διανθίζεται με παράλληλες ιστορίες και λεπτομέρειες από τις ζωές άλλων ηρώων, οι οποίες, όπως και σε μια ταινία, εμπλουτίζουν την ιστορία και μας γεννούν συναισθήματα και σκέψεις. Όλα εδώ για καλό σκοπό!

Αν σας αρέσουν τα θρησκευτικά μυθιστορήματα, Το Θαύμα πιστεύω θα σας ενθουσιάσει! Εγώ το διάβασα μέσα σε δυο μέρες και τη δεύτερη μέρα μάλιστα, κοιμήθηκα πολύ αργά γιατί δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου! "Το ανοίγεις με λαχτάρα και το κλείνεις με προβληματισμό", αυτά δεν είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού βιβλίου;


Εσείς έχετε διαβάσει Το Θαύμα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips