Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Παλιά παιχνίδια για μέσα στο σπίτι!




     Το άρθρο αυτό το έγραψα για το ολόφρεσκο, χειμωνιάτικο τεύχος του περιοδικού Familives (τ. 15, Χειμώνας 2018), το οποίο είναι από χθες στον αέρα!!! Σας προτείνω να διαβάσετε ολόκληρο το τεύχος (θα το βρείτε στο τέλος της ανάρτησης), για να μάθετε περισσότερα για την ασφάλεια των παιδιών στις γιορτές, τη διαχείριση του θυμού, μυστικά ομορφιάς των γιαγιάδων μας και πολλά, μα πολλά άλλα άκρως ενδιαφέροντα!!! Enjoy!!!



Ελάτε να θυμηθούμε ήσυχα παιχνίδια που παίζαμε μικροί και που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά στο σπίτι!


Πέτρα, ψαλίδι, μολύβι, χαρτί
Τα παιδιά κουνούν το χέρι τους λέγοντας «πέτρα, ψαλίδι, μολύβι, χαρτί». Αμέσως, σχηματίζουν με τα δάχτυλα τους ένα από τα αντικείμενα («πέτρα» η γροθιά, «χαρτί» το χέρι ανοιχτό κλπ.). Τα αντικείμενα ανά δύο νικούν ή νικώνται! Π.χ. η πέτρα σπάει το μολύβι και το νικά, μα νικιέται από το χαρτί, το οποίο την τυλίγει!


Το δαχτυλίδι
Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο. Ένα από αυτά είναι η μάνα. Όλοι ενώνουν τις παλάμες τους και η μάνα, η οποία κρατά ανάμεσα στις παλάμες της ένα δαχτυλίδι, περνά τα χέρια της ανάμεσα στα χέρια των άλλων παιδιών με τη σειρά. Όλοι μαζί τραγουδούν: «πούν’το, πουν’το το δαχτυλίδι, ψάξε, ψάξε δε θα το βρεις. Δε θα το βρεις, δε θα το βρεις, το δαχτυλίδι που ζητείς.» Τότε, η μάνα αφήνει το δαχτυλίδι σε ένα παιδί, χωρίς να την καταλάβουν οι υπόλοιποι. Το παιδί κρύβει το δαχτυλίδι και όλοι προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιος το έχει!



6 σχόλια:

  1. Αχ τι μου θυμισες Τριαντάφυλλένια μου! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπεροχααα αν αγαπω κατι στο Χειμωνα κ τις κρυες νυχτες αλλα κ μερες ειναι τα παιχνιδια με τα παιδια ...παιχνιδια χωρις παιχνιδια......ειδικα αμα δεν εχει κ ρευμα τοτε το απολαμβανουν τα παιδια σκιες με τα δαχτυλα....κρυφτο,να τους λεω ιστοριες απ τα παιδικα μου χρονια....ζωα,φυτα.πραγματα....κεντημα....και τοσααα αλλα...να κ ενα που μας εμαθε η πεθερα μου που λες ενα ποιηματακι κ μετα αναφερεις ενα σπιτι που εχει ...πχ...μια μαμα ενα μπαμπα μια γιαγια δυο κοριτσακια....και τα παιδια προσπαθουν να μαντεψουν ποια οικογενεια ειναι......!!!!!καλες γιορτες αγαπω τα παλια γι αυτο εκανα κ στις δυο κορες ΛΕΥΚΩΜΑ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραίες οι δραστηριότητες σας! Όσο για το λεύκωμα, τι μου θύμισες!! Τέλεια ιδέα!!!

      Διαγραφή
  3. Επιστροφή στα -υπέροχα- χρόνια της αθωότητας!!
    Τί καλά που μας τα θύμισες!!!
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι! (Γίναμε και παλιοί τώρα!!)

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips