Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Βιβλιο-παίζουμε: Γνωρίζουμε την Ελληνοεκδοτική!




     Άλλος ένας εκδοτικός οίκος που γνωρίσαμε πρόσφατα είναι η Ελληνοεκδοτική. Προσωπικά, εκτιμώ πολύ τους εκδοτικούς που κυκλοφορούν και βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου, διότι αυτό μου λέει πολλά για τη φιλοσοφία τους. Η Ελληνοεκδοτική έχει πολλά τέτοια βιβλία να δείξει και χαίρομαι ιδιαιτέρως γι΄αυτό! Το 2019 ευελπιστώ να σας παρουσιάσω κάποια από αυτά, που έχω επιλέξει!


     Στο θέμα μας λοιπόν: Σήμερα στο blog θα σας μιλήσω για 2 παιδικά, γιορτινά βιβλία από την Ελληνοεκδοτική, τα οποία για να πω την αλήθεια, είναι λίγο διαφορετικά από τα συνηθισμένα ή τουλάχιστον από ό,τι έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε στο σπίτι μας έως τώρα. Διαφορετικό μέγεθος κειμένου, διαφορετικές ιστορίες, διαφορετική εικονογράφηση.

     Αναρωτιόμουν πώς θα ανταποκριθούν τα παιδιά σε αυτή τη διαφορετικότητα! Όταν τελειώσαμε το διάβασμα, τα ρώτησα πως τους φάνηκαν τα δυο βιβλία (ανοιχτού τύπου ερώτηση για να μου πουν ό,τι σκέφτονται) και τα δυο μου απάντησαν με χαμόγελο: "πολύ ωραία"! Τα είχαν ευχαριστηθεί! Τελικά δεν είναι κακό να δίνεις στα παιδιά και πράγματα διαφορετικά απ' ό,τι τα έχεις συνηθίσει!

Ελάτε να σας δείξω τα δυο βιβλία αναλυτικότερα!


     Αυτό μου ζήτησαν να τους διαβάσω πρώτα τα παιδιά! Και είναι λογικό, γιατί η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου είναι ευχάριστη για μικρά παιδικά ματάκια! Τη "Ζαχαρένια Συνταγή", σίγουρα αν έχετε Instagram, θα την έχετε δει από ΠΟΛΛΕΣ bloggers αυτό το διάστημα! Ας δούμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται!


     Το βιβλίο μιλά για ένα ζαχαροπλάστη, το Ρένο το Ζαχαρένιο (όλο Ρένιο μου ερχόταν να τον λέω, παρασυρόμουν από το "ζαχαρένιος"!). Ο Ρένος έχει το ζαχαροπλαστείο του πίσω από τα σύννεφα, τουτέστιν ζει στον ουρανό. Αλλά τα νέα που μάθαινε από τη γη δεν του άρεσαν καθόλου! Ο κόσμος έχασε το γέλιο, τη χαρά και τώρα η γκρίνια και η διχόνοια βασιλεύει ανάμεσα στους ανθρώπους!




     Ο Ρένος κάτι έπρεπε να κάνει! Ξετρύπωσε, λοιπόν, από το παλιό του βιβλίο, μια ειδική ζαχαρένια συνταγή για αεροδυναμικούς κουραμπιέδες με ζάχαρη χάχανη. Οι κουραμπιέδες αυτοί φτιάχνονταν με τα καλύτερα συστατικά, ώστε να σκορπίζουν γύρω τους χαρά και αγάπη!

     Όμως ο Ρένος χρειάζεται βοήθεια στο εγχείρημα του αυτό! Πρέπει να ψήσει δισεκατομμύρια τέτοιους, να τους αχνοζαχαρώσει και να τους στείλει στη Γη... και έχει μόνο 2 ώρες μέχρι τα μεσάνυχτα (των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς προφανώς)! Ας είναι καλά τα σύννεφα και ο άνεμος, που με πολύ ζήλο θα τον βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το σχέδιο του και η Γη να γεμίσει με αγάπη, απ' άκρη σ' άκρη και ειδικά εκεί που οι άνθρωποι την έχουν περισσότερο ανάγκη!!




     Το βιβλίο έχει γράψει η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου και εικονογραφήσει, όπως σας ανέφερα, η Σάντρα Ελευθερίου. Η "Ζαχαρένια συνταγή" είναι η δεύτερη φορά που εκδίδεται και αυτή τη φορά στηρίζει τη διάδοση της παγκόσμιας εκστρατείας #withrefugees. Η Κα Κωνσταντοπούλου έχει, μάλιστα, τιμηθεί από τον Ο.Η.Ε. ως υψηλού προφίλ υποστηρίκτρια για τη συμβολή της στο έργο του Οργανισμού σχετικά με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.




     Αν έχετε εφαρμογή QR code στο τάμπλετ ή το κινητό σας, μπορείτε να ακούσετε δωρεάν το παραμύθι, αλλά και να δέιτε τους ήρωες της ιστορίας να ζωντανεύουν στην οθόνη σας! Πολλές λειτουργίες σε ένα μόνο βιβλίο!






     Καταρχήν, θεωρώ ότι το πιο τρυφερό στοιχείο αυτού του βιβλίου, είναι πως την ιστορία την έχει σκαρώσει ένας νυσταγμένος μπαμπάς, καθώς έβαζε την κόρη του για ύπνο το βράδυ!! Θέλουμε κι άλλους τέτοιους μπαμπάδες (εμείς έχουμε έναν τέτοιο και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι' αυτό)!!




     Ο Τάσος Ιωαννίδης, λοιπόν, μαζί με την εικονογράφηση της Μαριλένας Αγγελίδου, μας μιλά για τον Καρύδα το καρυδάκι, που ζει πάνω στην κυρα-Καρύδω, η οποία βρίσκεται στο Καρυδοχωριό! Μάλιστα, στη ρίζα της είχε βρεθεί η παλιά εικόνα της Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας που βρίσκεται τώρα στο εκκλησάκι του χωριού τους!




     Ο Καρύδας έχει όνειρο του να μπει στο χριστουγεννιάτικο κέικ που κάθε χρόνο φτιάχνουν στο χωριό πριν τα Χριστούγεννα και είναι αφιερωμένο στην Παναγιά! Έχει, όμως, πολλούς φόβους (πώς ήμουν εγώ όταν ήμουν έγκυος στον μπεμπούλη, ένα τέτοιο πράγμα)! Μην πάθει κάτι, μη χαλάσει η ψίχα του, μη δεν το δουν εκεί ψηλά που είναι και δεν το μαζέψουν!




     Η κυρά-Καρύδω τον συμβουλεύει: "Ό,τι φοβάσαι το προσελκύεις!" μα αυτός που να βάλει μυαλό (τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει, εμένα φυσικά, τα παιδιά βάζουν μυαλό!) Με τα πολλά και τα λίγα, ένα σκουλήκι πράγματι εμφανίζεται και αρχίζει να του τρυπά το τσόφλι! Ευτυχώς το μικρό καρύδι μας έχει έναν καλό φίλο, ο οποίος έχει κι αυτός καλούς φίλους και όλοι μαζί βοηθούν, όχι μόνο να μη χαλάσει η ψίχα του, αλλά και να βρεθεί στην πρώτη θέση στο χριστουγεννιάτικο κέικ!


Έχω κολλητό έναν φίλο
και καλά περνάμε εμείς
κι όταν έφερε άλλον φίλο,
φίλοι γίναμε κι οι τρεις!

Τρεις οι φίλοι ενωμένοι
φίλοι σαν γροθιά δεμένη!

Κι είχε ο τρίτος άλλον φίλο
απ' την άλλη γειτονιά
κάναμε κι εκείνον φίλο,
τέσσερις γίναμε πια!...

Το παραμύθι περιβάλλεται από πολλά τέτοια στοιχάκια, μα αυτό είναι ένα απόσπασμα από το αγαπημένο μου!




     Να σας πω πως "Το καρύδι και το χριστουγεννιάτικο κέικ" είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ παραμύθι! Έχει συνολικά 52 σελίδες με αρκετό κείμενο! Η ιστορία κρατάει το ενδιαφέρον στα παιδιά, αρκεί τα παιδιά να είναι πάνω από 4 ετών και ειδικά αν είναι τεσσάρων, να κάθονται σε μεγάλα κείμενα! Δεν είναι το κείμενο δύσκολο, απλά είναι πολύ! Τα πιο μικρά παιδιά σίγουρα δεν θα μπορούν να κρατήσουν την προσοχή τους μέχρι το τέλος! Το ίδιο συνέβη και στα δικά μου (βέβαια το διαβάσαμε μετά το προηγούμενο βιβλίο, το οποίο επίσης είχε αρκετό κείμενο, οπότε είχαν ήδη κουραστεί λίγο). Παρόλα αυτά, τους άρεσε πολύ! Κι εμένα επίσης!




     Το βιβλίο μας αυτό έχει επίσης QR code με τον οποίο μπορείτε να ακούσετε τα στοιχάκια που σας έλεγα παραπάνω (δηλαδή τι στοιχάκια, τραγούδια ολόκληρα είναι), μελοποιημένα και με συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας Σπύρου Λάμπρου!


Πώς σας φάνηκαν τα βιβλία της Ελληνοεκδοτικής;

Έχετε να μου προτείνετε κάποιο βιβλίο από αυτόν τον εκδοτικό ή
 θα θέλατε να σας παρουσιάσω κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο του;





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips