Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Η μαμά διαβάζει: Αγιορείτικες κουβέντες




     Μου αρέσει πολύ να διαβάζω πνευματικά βιβλία. Και μόνο που τα διαβάζεις κάτι αλλάζει μέσα σου, σαν να γίνεσαι ή να θέλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, σαν να οξύνεται το αισθητήριο σου και η κλίση σου προς το καλό.

     Δυστυχώς, παρόλο που κυκλοφορούν στις μέρες μας άπειρα πνευματικά βιβλία, προσωπικά δε μιλούν όλα στην καρδιά μου. Δυστυχώς μερικά είναι πολύ βαρετά. Αυτό ίσως έχει να κάνει και με το χάρισμα του εκάστοτε συγγραφέα. Όταν, όμως, ο συγγραφέας μιλά με λόγια απλά και φωτισμένα; Όταν δεν είναι ένας, αλλά πολλοί και μάλιστα πεπειραμένοι στον πνευματικό αγώνα;




     Αυτό είναι με λίγες λέξεις το βιβλίο "Αγιορείτικες κουβέντες" των εκδόσεων Άθως. Όλα όσα άκουσε ο π. Διονύσιος Ταμπάκης κατά τις επισκέψεις του στο Άγιον Όρος από απλούς μοναχούς, τα οποία χαράχτηκαν στη μνήμη του, τα κατέγραψε και τα συγκέντρωσε όλα μαζί. Και πολύ καλά έκανε, γιατί έτσι ωφελήθηκαν και θα ωφεληθούν και άλλοι πολλοί.


Να μιλήσω εγώ ή εσύ; Εγώ, αν μιλήσω, ό,τι πω το ξέρω, ενώ, αν μιλήσεις εσύ, κάτι έχω να μάθω και να ωφεληθώ.

     Οι "αγιορείτικες κουβέντες" είναι γραμμένες και ομαδοποιημένες κατά θέματα, κάποια από τα οποία είναι η αγάπη, η υπομονή, οι αρετές, η κατάκριση, οι μέριμνες, η οικογένεια και φυσικά η Θεοτόκος. Το βιβλίο είναι τόσο ευχάριστο που δεν καταλαβαίνεις για πότε καταπίνεις τις σελίδες του! Μου άρεσε, όμως, όταν έβρισκα μαζί ένα-δυο κουβέντες πολύ δυνατές, να το κλείνω και να μένω εκεί για τη μέρα, στην προσπάθεια μου να σκεφτώ, να απορροφήσω ή να προσευχηθώ πάνω σε αυτό που διάβασα.




     Προσωπικά, το βιβλίο αυτό με ωφέλησε πολύ και όπως σας είχα πει και στην πρώτη μου βίντεο-βιβλιοπαρουσίαση, μου αρέσει τα βιβλία μου να τα υπογραμμίζω. Αυτό το κάνω για να μπορώ, όταν τα ανοίξω ξανά στο μέλλον, να βρω εύκολα τα σημεία που μου άρεσαν περισσότερο ή μου φάνηκαν πιο ωφέλιμα. Έτσι έκανα και σε αυτό και βρήκα πολλά προς υπογράμμιση.


Όποιος κάμει υπακοή, ή το καλογέρι στον Γέροντα ή οι σύζυγοι μεταξύ τους, είναι για τον Παράδεισο, διότι μιμούνται την ταπείνωση του Χριστού.
     Επίσης, να σας πω πως τα περισσότερα από τα βιβλία που διαβάζω, τα χαρίζω μόλις τα τελειώσω. Κάποια, όμως, που θεωρώ ιδιαίτερα αξιόλογα, είτε τα αποθηκεύω για να τα διαβάσουν αργότερα και τα παιδιά μου, είτε τα βάζω στη βιβλιοθήκη μου, αν θεωρώ ότι θα επωφεληθώ να τα διαβάσω ξανά στο μέλλον. Οι "Αγιορείτικες Κουβέντες" ανήκει σίγουρα στα ράφια του καθιστικού μου!!!


Θέλεις να έχεις μια ζωή γαλήνια, δίχως δυστυχία, στεναχώρια και ταραχή; Τότε γίνε άνθρωπος της προσευχής.
     Αν έχετε κάποιο αγαπημένο άτομο που θρησκεύεται, σας προτείνω αυτό το βιβλίο και σαν πρωτοχρονιάτικο δώρο! Αγοράστε το ακόμη και για δώρο στον εαυτό σας! Σίγουρα θα το αγαπήσετε και θα αγαπηθεί από όσους το λάβουν!


12 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία Τριαντάφυλλένια μου! Σίγουρα δεν είναι δυνατόν να μας αρέσουν όλα τα βιβλία και οι συγγραφείς, ακόμη κι αν πρόκειται για το αγαπημένο μας είδος. Φιλιά πολλά και να απολαμβάνεις ότι κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ψυχούλα μου ομορφηηηηηηη....και γω ετσι κανω παντα τα σημειωνω...ποσο με ηρεμουν και μενα αυτα τα αναγνωσματα!!!!!!καλη σαρακοστη να χουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πωπω τι μου κανεις τωρα,και ακομα διαβαζω το "ολα του γαμου δυσκολα" του Κονανου που μας ειχες προτεινει!Το βιβλιο που λες είναι ακριβως οπως κου αρεσουν τα πνευματικα βιβλια,ενα παρεμφερες που μου αρεσε πολύ ειναι το "Ανθολογιο Συμβουλων" ενα πρασινο βιβλιο του γεροντος Πορφυριου στο οποιο ανατρεχω πολυ συχνα,κι εννοειται σημειώνω πανω!!Θα το παρω λοιπον δωρο στον εαυτο μου αυτο που πρότεινες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα έχω κι εγώ και συμφωνώ μαζί σου. Είναι υπέροχα!!!

      Διαγραφή
    2. ΤΟ Ανθολόγιο Συμβουλών μου το είχε δανείσει κάποιος κάποτε να το διαβάσω (δε θυμάμαι ποιός ούτε πότε). Είναι πραγματικά πολύ καλό!!! Έχει ο άγιος Πορφύριος το δικό του ύφος στις συμβουλές που δίνει! Πολύ βοηθητικό! Πάρτο και δε θα χάσεις, προσωπική εγγύηση!!!

      Διαγραφή
  4. Σίγουρα θα το πάρω κι εγώ και μάλιστα και για δώρο, δεν ξέρω πόσα.... τι τιμή έχει; εκδόσεις;
    Θα ήθελα να προτείνω κι εγώ 2 εξαιρετικά βιβλία πνευματικά "οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας" εκδ. εν πλω και "Πνευματικές συζητήσεις" εκδ. Ορθόδοξος κυψέλη, και τα δύο περιέχουν διδαχές του γέροντος Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ευχαριστουμε,θα τα εχω υποψη οπωσδηποτε!

      Διαγραφή
    2. Αν γκουκλάρεις το βιβλίο θα βρεις διάφορες τιμές αναλόγως του ηλεκτρονικού καταστήματος! Το "οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας" το έχω ζητήσει για παρουσίαση, οπότε θα το δείτε ελπίζω κι αυτό από τη νέα χρονιά! Το δεύτερο δεν το έχω υπόψη μου! Με έβαλες σε σκέψεις!!

      Διαγραφή
  5. Aγαπητή Τριανταφυλλένια με συγκίνησες και την χαρά μου κίνησες εντός μου.
    Σε ευχαριστώ για τα αληθινά και θετικά σχόλιά σου για το βιβλίο.Βγαίνουν και ανατέλλουν ως ηλιαχτίδες μέσα από την ανθηφορούσα και εγρηγορούσα καρδιά σου.
    Ευχαριστίες Θερμές όμως στους αφανείς ήρωες,Σταυρούλα Σταμάτη και Δήμητρα Σταύρου για την περιποίηση και φροντίδα της τελικής μορφής του βιβλίου.

    π.Διονύσιος Ταμπάκης

    pdionisios8@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Π. Διονύσιε, με τιμάτε ιδιαίτερα αφήνοντας το σχόλιο σας στο blog μου! Τόσα χρόνια γράφω βιβλιοπαρουσιάσεις και πρώτη φορά ο συγγραφέας μου αφήνει σχόλιο!! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Ήταν απόλαυση να διαβάσω το βιβλίο σας! Ελπίζω να μας γράψετε κι άλλα τέτοια στο μέλλον! Με εκτίμηση μεγάλη!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips