Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

2 παιδικά βιβλία κατά των κοινωνικών διακρίσεων!




     Πριν μερικές ημέρες λάβαμε δύο βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο! Τα βιβλία είναι οι "Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο", το οποίο κυκλοφόρησε τον Αύγουστο και "Ο Τρεχαλητής και η Τίποτα" που είναι ολόφρεσκο! Και τα δύο έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: μιλούν για ομάδες ατόμων οι οποίες συχνά δέχονται κοινωνικές διακρίσεις! Γυναίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα χαμηλού κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου. Ελάτε να σας μιλήσω ειδικότερα για κάθε ένα από αυτά!



Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο



     Μπορεί πλέον να θεωρείται ότι τα δυο φύλα αντιμετωπίζονται ισότιμα, αλλά αν το καλοσκεφτείτε, πόσα πράγματα κι εμείς οι ίδιοι οι γονείς δεν αποτρέπουμε τις κόρες μας να κάνουν, επειδή τα θεωρούμε αντρικά ή μη πρέποντα για κορίτσι; Πολλά από αυτά μπορεί να τα κάνουμε ακόμη και ασυνείδητα, αφού στο υποσυνείδητο μας έχουμε τα στερεότυπα των γενεών που μας μεγάλωσαν!

     Προσωπικά, προσπαθώ να μην αποκλείω τα παιδιά μου από παιχνίδια και δραστηριότητες επειδή δεν θεωρούνται κατάλληλα για το φύλο τους, αλλά είμαι σίγουρη πως δεν το εξαντλώ το θέμα!!!




     Το βιβλίο "Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο" θυμίζει πρώτα σε εμάς, πόση δύναμη μπορεί να κρύβει μέσα της μια γυναίκα! Γυναίκες που αμφισβητήθηκαν, που αποδοκιμάστηκαν και που σκανδάλισαν σπάζοντας το κατεστημένο της εποχής τους! Γυναίκες επιστήμονες, γυναίκες που τόλμησαν να εργαστούν, γυναίκες που διεκδίκησαν δικαιώματα σε κοινωνίες ανδροκρατούμενες! Ένα βιβλίο-έμπνευση τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

     Το βιβλίο μας έχει πολύ ζουμί και πολλές πληροφορίες, τις οποίες τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα, θέλουν και κάποιο χρόνο να τις επεξεργαστούν. Φανταστείτε ότι οι γυναίκες του βιβλίου έζησαν σε άλλες εποχές και ουσιαστικά καλούμε το παιδί να φανταστεί πώς ήταν κάποτε που οι γυναίκες δεν θεωρούνταν αρκετά έξυπνες για να ψηφίσουν ή για να εργαστούν.




     Στα παιδιά μου, έκαναν πολύ μεγάλη εντύπωση όλα αυτά! Αλλά για να μπορέσω να τα συζητήσω μαζί τους και έτσι να εμβαθύνω λίγο στα κατορθώματα της καθεμίας, τους το διαβάζω σε δόσεις, δηλαδή 2 γυναίκες κάθε φορά (είναι συνολικά 13). Η πεταλουδίτσα μου μετά το φαγητό με ρωτά: "μαμά, θα μας διαβάσεις για μια γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο;"


Ο Τρεχαλητής και η Τίποτα



     Σε ένα δημοτικό σχολείο φοιτά ένα αγόρι που χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι. Στα όνειρα του είναι ο Τρεχαλητής, αφού μπορεί να τρέχει, να κάνει ποδήλατο και να ανεβαίνει στη ρόδα του λούνα παρκ. Στα μαθήματα είναι πολύ καλός, μα μόλις χτυπήσει το κουδούνι, μένει στην αίθουσα μόνος του, να κοιτάζει από το παράθυρο τα υπόλοιπα παιδιά που παίζουν στο προαύλιο.

     Η Τίποτα, από την άλλη, είναι ένα κοριτσάκι πολύ αδύνατο, που όταν ο δάσκαλος της μιλά εκείνη δεν απαντά, που στην τσάντα της δεν έχει τίποτα και όταν τη ρωτούν τι έχει και κλαίει, εκείνη απαντά "τίποτα". Γι' αυτό της έδωσαν και αυτό το παρατσούκλι. Στα όνειρα της είναι χαρούμενη, ξέρει τα μαθήματα της και έχει την τσάντα της γεμάτη!




     Τα δυο παιδιά τολμούν να πλησιάσουν το ένα το άλλο και έτσι δημιουργείται μια πανέμορφη, δυνατή φιλία, από την οποία αντλούν ευτυχία και οι δύο! Σε αυτή τη σχέση έχουν και οι δύο να προσφέρουν πράγματα ο ένας στον άλλον και νιώθουν όμορφα, νιώθουν αποδεκτοί και χρήσιμοι!

     Η ιστορία του Τρεχαλητή και της Τίποτα, που έχει γράψει η Κατερίνα Παπαγαρυφάλλου και εικονογραφήσει η Θέντα Μιμηλάκη, ευαισθητοποιεί με όμορφο τρόπο τα παιδιά σε σχέση με όσους φαίνονται να είναι διαφορετικοί από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Παιδιά με κινητικά και άλλα προβλήματα, παιδιά με χαμηλή σχολική απόδοση (ποιος ξέρει τι κρύβεται πίσω από αυτήν κάθε φορά), παιδιά που δεν έχουν φίλους, παιδιά φτωχά.

     Είναι γεγονός πως όλοι μας έχουμε τα προβλήματα μας, τις δυσκολίες μας και πράγματα με τα οποία παλεύουμε καθημερινά, όπως ασθένειες, οικονομικά προβλήματα, προβλήματα στη δουλειά, παιδιά ανυπάκουα, δυσκολίες στις προσωπικές μας σχέσεις. Τελικά, δε διαφέρουμε και πολύ με τα παραπάνω άτομα. Απλώς, ο δικός τους αγώνας είναι εμφανέστερος. Έχουμε μαζί τους περισσότερα κοινά παρά διαφορές και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά. Άλλωστε, σε μία υγιή σχέση, όλοι έχουμε να πάρουμε και να προσφέρουμε κάτι και άλλωστε, όλοι είμαστε διαφορετικοί και μοναδικοί! 




     Είναι θλιβερό που όλες οι υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο αντιπετώπισαν τέτοιο μίσος, τέτοια αμφισβήτηση, τέτοιο ρατσισμό και αποδοκιμασία.

     Είναι κρίμα που κανένα παιδί δεν τόλμησε να πλησιάσει τον Τρεχαλητή και την Τίποτα και να τους πει "ελάτε να παίξουμε μαζί!" και περισσότερο κρίμα που δεν προσπάθησε ο δάσκαλος να κάνει κάτι γι' αυτό! 

     Εμείς όμως μπορούμε, μπορούμε γιατί είμαστε γονείς και διαπλάθουμε συνειδήσεις, με τα όσα λέμε στα παιδιά μας μα κυρίως ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΑΣ! Τα βιβλία για τα οποία σας μίλησα είναι ένα υπέροχο βοήθημα που θα υποστηρίξει το παράδειγμα σας, την καλοσύνη και την ευγένεια της συμπεριφοράς σας απέναντι σε όσους αγωνίζονται για οτιδήποτε και με οτιδήποτε. Μα να θυμάστε πως τα παιδιά πρώτα εσάς "διαβάζουν" και έπειτα τα βιβλία! "Μη σε απασχολεί που τα παιδιά σου δε σε ακούν πάντα. Να σε απασχολεί που πάντα σε κοιτούν."


Πώς σας φάνηκαν τα βιβλία μας;
Εσείς έχετε διαβάσει κάποιο από αυτά;



8 σχόλια:

  1. ΔΥΣΤΥΧΩς ΟΧΙ... ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΩ...ΚΙ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ...ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟς ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗς....Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΜΑΙ ΠΩς ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ....ΕΝΝΟΩ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ,ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙς ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑς ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ...ΠΩς ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ 1 5ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!! Συμφωνώ, χρειάζεται εμείς πρώτα να εξασκηθούμε και να δουλέψουμε στη συμπεριφορά μας!

      Διαγραφή
  2. Δεν το έχω κάνει, αλλά φαίνονται ότι είναι πολύ καλά. τα παιδιά είναι σημαντικό να μαθαίνουν από μικρά. Μαθαίνουν όμως καλύτερα με το να μιμούνται τους γονείς. οπότε η στάση των γονέων σε αυτά τα ζητήματα είναι καθοριστική για τις ιδέες του παιδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου, ό,τι γράψεις στην καρδιά των παιδιών όσο είναι μικρά, δύσκολα ξεγράφεται! Όταν μεγαλώσουν είναι λίγο αργά για τέτοια μαθήματα!

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς, ούτε εγώ γνώριζα αυτά τα 2 βιβλία. Νομίζω έκανες υπέροχη παρουσίαση!
    Συχνά λέω πως -ακόμα και άθελά μας- γινόμαστε πρότυπα, οπότε ας φροντίσουμε να είμαστε εμείς σωστοί (με όσο βάρος έχει αυτή η λέξη) για να δώσουμε τουλάχιστον τις σωστές βάσεις...
    Και αυτό δεν αφορά μόνο γονείς, ή εκπαιδευτικούς. Μπορεί ένα παιδί να επηρεαστεί από εμένα που θα με δει να κάνω κάτι σε μια εκδήλωση ή ακόμα και από μια τυχαία συνάντηση στο δρόμο...
    Ειλικρινά, φαίνονται εξαιρετικά βιβλία!
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά! Καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Γιάννα μου για τα καλά σου λόγια!!Δεν το είχα σκεφτεί ότι μπορεί να αποτελούμε παράδειγμα και σε κάποιον που δε γνωρίζουμε! Έχεις δίκιο! Σε φιλώ και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  4. Τωρα να γινω γραφική;;;Η παρουσίαση των βιβλιων που έκανες,εγινε την πιο καταλληλη στιγμη..εχω μεν ενα παρεμφερες για γυναικες που άλλαξαν τον κοσμο,αλλα έψαχνα καιρο καποιο για τις κοινωνικες διακρισεις!Υπαρχει θεμα με ενα παιδακι στο σχολειο της κορης μου και ήθελα να βρω τροπο να της το περασω.Φοβερή η παρουσιαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α πολύ καλό βιβλίο τότε για την περίπτωση σας αυτό! Μπράβο μανούλα που είσαι ευαισθητοποιημένη! Και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips