Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Τι κάνω τα πρωινά στο σπίτι με ένα μωρό




     Ναι έχω τρία παιδιά, ναι έχω ένα μωρό 2,5 μηνών στο σπίτι, ναι ξενυχτάω, ναι θηλάζω ΠΟΛΥ. Αλλά είμαι αποφασισμένη να αξιοποιήσω στο έπακρο και χωρίς κλάψες το χρόνο που τα παιδιά λείπουν από το σπίτι, δηλαδή τα πρωινά τις καθημερινές!! Αξιοποιώ το χρόνο μου, πολύ συχνά σημαίνει κοιμάμαι ως τις 9-10 και αφήνω τον άντρα μου να ετοιμάσει τα παιδιά για το σχολείο (κατόπιν συνεννόησης, όχι να του κάνω έκπληξη!) ώστε να είμαι πιο ξεκούραστη τις ώρες που απομένουν. Άλλοτε, σημαίνει κάθομαι στο κρεβάτι και θηλάζω ξαπλωτή, γιατί απλά δεν έχω τη δύναμη να σηκωθώ. Όταν όμως ξυπνήσω, ανεξαρτήτως ώρας και εφόσον αισθάνομαι καλά, ασχολούμαι με τα όσα σας γράφω παρακάτω.


     Να σημειώσω πως ανάμεσα σε όλα αυτά, πρώτη και κυρίαρχη θέση κατέχει ο θηλασμός. Αυτό σημαίνει ότι θα αφήσω οτιδήποτε κάνω, αν ο μπέμπης ζητήσει να θηλάσει ή απλώς κλάψει και θέλει αγκαλίτσα. Σημαίνει, επίσης, ότι μπορεί όλη μέρα να κάνω 2-3 πράγματα από την παρακάτω λίστα. Αυτό δε με ενοχλεί (αν δε γίνεται κάθε μέρα, μετά αρχίζω και το χάνω, αλλά συνήθως όλα πάνε καλά).


Ένα μικρό γκάλοπ που έκανα στο Instagram.
Διαφωτιστικό και συνάμα παρήγορο.


     Πάντως, όσα σας γράφω είναι με σειρά προτεραιότητας, δηλαδή αναλόγως του χρόνου που έχω, πιάνω το νούμερο 1 από τη λίστα, έπειτα το νούμερο 2 κλπ.


1. Τρώω πρωινό. Γάλα με δημητριακά, το must! Είναι το πρώτο πράγμα που ετοιμάζω με την τσίμπλα στο μάτι! Ασβέστιο, ενέργεια και χορτάτη κοιλίτσα για αρκετές ώρες, ακριβώς ό,τι χρειάζομαι μετά από ένα βράδυ γεμάτο διακοπτόμενο ύπνο και θηλασμούς!


Διαβάστε εδώ τι έπαθα πριν λίγες μέρες με τα δημητριακά μου.


2. Βουρτσίζω τα δόντια μου. Θα μου πείτε "εδώ ο κόσμος καίγεται, έχεις ένα σωρό πράγματα να κάνεις κι εσύ βουρτσίζεις δοντάκια;". Είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας! Φρέσκια ανάσα για να νιώσω ότι ξεκίνησε η μέρα και όχι ότι το πρωί είναι απλώς ένα διάστημα αναμονής μέχρι να έρθει το μεσημέρι και να κοιμηθώ ξανά!


3. Πλένω το πρόσωπο μου. Υγρό σαπουνάκι και έπειτα μια κρέμα ημέρας σε πρόσωπο και μάτια! Έτσι νιώθω ότι πραγματικά ξύπνησα και είμαι έτοιμη να κάνω ό,τι χρειάζεται και να αξιοποιήσω το πρωινό μου, ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού και της ατζέντας μου! Για να μη σας πω πόσο ωραία διατηρείται η επιδερμίδα μου στα 33 μου, με αυτή την καλή συνήθεια που μετράει 20 χρόνια!!




4. Προγραμματίζω το φαγητό. Όπως σας έχω πει, προγραμματίζω φαγητό δε σημαίνει απαραίτητα μαγειρεύω. Αυτό μπορεί να σημαίνει:

  • Βάζω πάνω κατσαρόλα ή 
  • Ετοιμάζω γάστρα για το φούρνο ή 
  • Συνεννοούμαι με τον άντρα μου, αν έχει στείλει δέμα από Λιβαδειά η μητέρα μου με φαγητό να πάμε να το πάρουμε το μεσημέρι από τα ΚΤΕΛ (έχω δέμα περίπου κάθε 2-3 εβδομάδες, συνήθως κοτόπουλο ή κεφτεδάκια τα οποία θα με απαλλάξουν από το μαγείρεμα για 2 μέρες σίγουρα, καθώς και καλούδια για τα παιδιά, όπως μπισκότα, σοκολάτες κλπ) ή
  • Αν έχω προγραμματίσει κάτι γρήγορο (πχ μακαρονάδα, ομελέτα ή κάποιο συνοδευτικό για να συμπληρώσω τα περισσεύματα της προηγούμενης μέρας), να θυμηθώ να το βάλω πάνω κατά τις 12:30, ώστε 1:10 να έχω έτοιμο φαγητό για τα παιδιά που γυρίζουν από τα σχολεία τους. Γενικώς, τις καθημερινές κοιτάζω να προγραμματίζω γρήγορα φαγητά για να μη σπαταλάω χρόνο στην κουζίνα, εφόσον δεν ξέρω πως θα με πάει το βράδυ, τι αντοχές θα έχω και αν θα κάθεται ο μπέμπης. Πιο χρονοβόρα φαγητά, όπως πίτσα, κανελόνια κλπ τα αφήνω για το Σάββατο, εφόσον έχω συνεννοηθεί με τον άντρα μου ότι θα μπορεί αν χρειαστεί να κρατήσει για λίγο το μωρό ή την Κυριακή, οπότε και είμαστε όλοι στο σπίτι.




5. Βάζω πλυντήριο. Αφού έχω σιγουρευτεί ότι δεν θα μείνουμε νηστικοί, το επόμενο που κάνω είναι να βάλω πλυντήριο. Το καλοκαίρι έχω την πολυτέλεια να περιμένω να γεμίσει το καλάθι με τα άπλυτα, να γεμίσω το 8κιλο πλυντήριο μας και να είμαι σίγουρη ότι το απόγευμα θα έχουν στεγνώσει και θα μπορώ (αν μπορώ) να διπλώσω τα ρούχα. Το φθινόπωρο και το χειμώνα και μάλιστα φέτος που μας έχει χαλάσει το στεγνωτήριο, προσπαθώ να βάζω κάθε μέρα κάτι για πλύσιμο, είτε λευκά, είτε σεντόνια, είτε σκούρα, είτε του μωρού, ακόμη και αν είναι μισό γεμάτο το πλυντήριο, επειδή δεν έχω κάθε μέρα την πολυτέλεια να μη βρέχει και επειδή θέλουν πιο πολύ χρόνο να στεγνώσουν και επειδή τα χρειαζόμαστε άμεσα! Δεν έχουμε και πολλές αλλαξιές! #go_minimal. Ξέρω πως δεν είναι οικονομία να βάζεις πλυντήρια που δεν είναι γεμάτα, αλλά αυτή την περίοδο η ανάγκη για καθαρά ρούχα άμεσα, είναι πιο σημαντική από την ανάγκη για οικονομία στο πλύσιμο! Φυσικά όταν με το καλό ξαναπάρουμε στεγνωτήριο, θα ακολουθήσω το πρόγραμμα του καλοκαιριού.


Αφού τελειώσω με τα 5 παραπάνω, μπορώ να ασχοληθώ με κάποια σημαντικά to-dos που έχω σημειώσει στην ατζέντα μου για εκείνη την ημέρα (όχι πάνω από 3), όπως να σιδερώσω, να πάρω κάποια τηλέφωνα, να καθαρίσω κάτι στο μπάνιο ή να φτιάξω τις ντουλάπες μας (εντάξει όχι όλες, ένα μέρος απλώς).


Είπαμε: πρώτα σίδερο (αν είναι στο πρόγραμμα) και μετά hot spots.


Αν μείνει χρόνος:
Αν τύχει και ο μπέμπης κάθεται ή κοιμάται και εγώ δε νιώθω αδήριτη την ανάγκη να κοιμηθώ, τότε κάνω επιπλέον τα εξής:

6. 15' hot spots. Είναι και αυτό θέμα τόσο ψυχολογίας ότι έχεις το σπίτι υπό έλεγχο, όσο και συντήρησης, γιατί ένα σημαντικό σημείο του σπιτιού το έχεις πράγματι υπό έλεγχο, τουλάχιστον σε θέμα ακαταστασίας! Αν έχω επιπλέον χρόνο μέχρι να έρθουν τα παιδιά, αφιερώνω 15' στο συμμάζεμα ΜΟΝΟ της σαλονοκουζίνας, του χώρου που περνάμε το μεγαλύτερο ποσοστό της ημέρας μας όλοι. Αυτό που κάνω είναι:





  • Μαζεύω σε μια λεκάνη όλα τα ρούχα και τα παιχνίδια των παιδιών που βρίσκονται στο καθιστικό. Τη λεκάνη όπως είναι την πηγαίνω στο δωμάτιο τους. Όχι, δε θα τακτοποιήσω εγώ τα πράγματα τους! Αυτό είναι δική τους δουλειά και φυσικά αν μου το ζητήσουν θα τους βοηθήσω σε αυτήν το απόγευμα. Εγώ απλώς αδειάζω το σαλόνι από πράγματα που δεν ανήκουν εκεί. Αυτό το κάνω για μένα, όχι για τα παιδιά!
  • Μαζεύω ό,τι άλλο υπάρχει στο πάτωμα, συνήθως σκουπίδια και παπούτσια.
  • Τακτοποιώ τον καναπέ, ισιώνω τα μαξιλάρια (κάνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά στο να φαίνονται μαζεμένα, τόσο ο καναπές όσο και το σαλόνι συνολικά)
  • Τέλος, συμμαζεύω το παγκάκι που βάζουμε τα καθημερινά μας παπούτσια (όλο και κάτι αφήνουμε πάνω), το γραφείο (εκεί κι αν αφήνουμε ό,τι ναναι!!!) και τέλος το τραπέζι των παιδιών όπου ζωγραφίζουν. Είπαμε 15' το πολύ, δε θα καώ κιόλας! Μάλιστα, αν το μωρό δεν κάθεται, θα ασχοληθώ με όλα αυτά και ακόμα λιγότερο. Το λίγο είναι πολύ καλύτερο από το τίποτα.

Το τραπεζάκι μου.


Το γραφείο μας.


Το παγκάκι. Ναι, λείπουν κάποια παπούτσια, 
πάντως στο σαλόνι δεν είναι!


7. Σκούπισμα 2'. Ήδη έχω φροντίσει τον εαυτό μου, έχω εξασφαλίσει φαγητό και καθαρά ρούχα για όλους και έχω κάνει το σαλόνι σχετικά μαζεμένο. Τώρα μπορώ να αφιερώσω 2' πριν έρθουν τα παιδιά από το σχολείο για να σκουπίσω τα χοντρά από τη σαλονοκουζίνα μας. Σας φαίνονται λίγα τα 2'; Βάλτε χρονόμετρο, πιάστε σκούπα και ελάτε μετά να μου πείτε πόσα καθαρίσατε!!! Τώρα ο κύριος χώρος του σπιτιού φαίνεται πραγματικά υπέροχος! Νιώθω ότι ήμουν παραγωγική και αποτελεσματική!


Κατά το θήλασμα
Όχι, δεν μπορώ να αφήνω το χρόνο του θηλασμού να περνάει απλώς, όχι επειδή δεν κάνω τίποτε σημαντικό, αλλά επειδή μπορώ να κάνω ΚΑΙ άλλα πράγματα ταυτόχρονα!




Blogging. Μπορεί αυτό κάποιες φορές να σημαίνει πληκτρολόγηση με το ένα χέρι, αλλά από τότε που γέννησα, ολοκληρώνω το 80% των αναρτήσεων μου την ώρα που θηλάζω! Επίσης, είναι συνήθως η ώρα που θα ανεβάσω κάτι στο Instagram, θα απαντήσω σε σχόλια και θα διαβάσω τα e-mails μου.

Διάβασμα. Όταν αισθάνομαι κουρασμένη για να blogάρω, αποσύρομαι στο κρεβάτι και θηλάζω καθιστή ή ξαπλωτή, με ένα βιβλίο στο χέρι!




Λίστες. Όταν είμαι σε υπερδιέγερση και δεν μπορώ να κάνω τίποτε από τα δύο, ασχολούμαι με την ατζέντα μου και με το τετράδιο με τις λίστες μου! Στην ατζέντα μου σημειώνω καθημερινές και εβδομαδιαίες εργασίες. Στο τετράδιο καταγράφω όλες μου τις λίστες: πότε θα ανεβάσω την κάθε ανάρτηση, τι χρειάζομαι από κάθε online κατάστημα που συνήθως παραγγέλνουμε, τι θέλω να ετοιμάσω για τα Χριστούγεννα κλπ. Κάθομαι, λοιπόν και επανεξετάζω, τι έκανα, τι δεν έχω κάνει, αν σκέφτηκα τίποτε που χρειάζεται να το συμπληρώσω, αν πρέπει να προγραμματίσω να συμπληρώσω στην ατζέντα μου κάποια δουλειά που έχω σημειώσει στις λίστες μου ότι πρέπει να γίνει κλπ.




     Αυτά είναι όσα απορροφούν την ενέργεια μου το πρωί. Έχω κρατήσει δηλαδή, από την κανονική μου ρουτίνα κάποια πιο βασικά πράγματα για μένα τη συγκεκριμένη περίοδο.


Εσείς τι κάνετε τα πρωινά σας με ένα μωρό στο σπίτι;
Θα χαρώ να μου δώσετε καμιά ιδέα ή συμβουλή!




10 σχόλια:

  1. Προσωπική εμπειρία δεν έχω, αλλά η κολλητή μου μέσα σε αυτά τα πρώτα (και πριν το πρωινό ή το βούρτσισμα των δοντιών, μη σου πω!) θα έβαζε και τη μουσική! Είτε χαρούμενες μελωδίες είτε χαλαρωτικοί ήχοι! Κάνουν καλό σε όλους στο σπίτι!
    ;-)
    *Πολύ μου άρεσαν τα... εξαφανισμένα παπούτσια!!! Λες να έφυγε κανείς με 2 διαφορετικά παπούτσια?!?!?!
    Καλή εβδομάδα, κορίτσι μου! ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή πρόταση και η μουσική! Πριν γεννήσω έβαζα ΚΑΘΕ πρωί μουσική! Μετά σταμάτησα γιατί πίστευα ότι θα ξυπνούσε το μωρό! Η συνήθεια αυτή μου κόπηκε και πλέον δε βάζω συχνά μουσική, αλλά έχω μάθει να απολαμβάνω την ησυχία! Νιώθω το μυαλό μου και τις σκέψεις μου πιο συγκεντρωμένες!

      Όσο για τα παπούτσια, ή θα είναι πάνω στη θεία ή σε άλλα δωμάτια! Πάντως στο σαλόνι που συμμάζεψα δεν τα είχα βρει!! Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφη ανάρτηση και θεωρώ ότι είναι χρήσιμη ακόμα και για όσους δεν έχουν μωρό γιατί αναλύεις πώς βάζεις προτεραιότητες. Το πριν και το μετά πολύ έξυπνο στις φωτογραφίες και πραγματικά ολοκληρώνει την αναρτησή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο σε αυτό. Πράγματι, σε αυτή τη φάση είναι όλα καθαρά θέμα προτεραιοτήτων, γιατί εξ ορισμού έχεις πολύ λιγότερο χρόνο να διαθέσεις σε άλλα πράγματα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και σε κάποιον που εργάζεται πολλές ώρες, που φροντίζει κάποιον ασθενή ή που είναι ο ίδιος ασθενής. Το πριν και το μετά προσωπικά είναι το καθαρό μου κίνητρο πάντα όταν πάω να κάνω δουλειές! Είναι ο λόγος που ΑΓΑΠΩ να κάνω δουλειές!!!

      Διαγραφή
  3. Η ανάρτηση αυτή με έκανε να χαμογελάσω και την ανέβασες σε μια στιγμή που το δύο μηνών κοριτσάκι μου είναι όλο ανησυχία από τις 5 το πρωι, κοιμάται 5 λεπτά και κλαίει μισή ώρα. Οπότε σήμερα έχω καθηλωθεί στο κρεβάτι. Θα φτιάξω κι εγώ μια ανάρτηση με το τι κάνω κάθε μέρα με το μωρό μου. Σε ευχαριστώ για αυτή την ανάρτηση!πραγματικά τη χρειαζόμουν! Να είσαι καλά, γερή, δυνατή, να μεγαλώσεις το μωράκι και τα παιδάκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α θέλω πολύ να τη διαβάσω όταν τη γράψεις! Να μου στείλεις το λινκ να τη συμπεριλάβω κι εδώ! Κουράγιο μανούλα, όλες τα έχουμε περάσει/τα περνάμε!!! Λίγη υπομονή και κάθε μέρα που μεγαλώνει το μωράκι, σε φέρνει πιο κοντά στον ύπνο και στην παραγωγικότητα!!!

      Διαγραφή
  4. Τι ωραια αναρτηση... να σου ζησουν τα παιδακια σου να εισαι ευτυχισμενη.. εχουμε μεγαλες αντοχες εμεις οι γυναικες και εισαι η αποδειξη..κανε κι αλλες αναρτησεις τετοιου τυπου!Φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΛΙ μου σε ευχαριστώ για τις ευχές σου! Ναι συμφωνώ ότι έχουμε αντοχές εμείς οι γυναίκες, αλλά επίσης πιστεύω ότι είναι και θέμα εξάσκησης και αγώνα! Πόσο προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, τη συμπεριφορά μας ως γονείς, την παραγωγικότητα μας ως μάνατζερς του σπιτιού και τις σχέσεις μας με τους άλλους! Θέλει δουλειά, δουλειά, δουλειά διαφορετικά οι αντοχές θα μας χρησιμεύουν μόνο για να επιβιώνουμε και όχι για να ΖΟΥΜΕ!! Τα φιλιά μου!!

      Διαγραφή
  5. υπέροχη ανάρτηση...το χειμώνα με το καλό το κορίτσι μου θα πάει νηπιαγωγείο.και θα είμαι μόνη με το μικρό 2,5χρονων τότε ....και αναρωτιομουν αν θα μπορώ να αξιοποιώ το χρόνο μου η να πάω να τον γράψω και αυτόν παιδικό.
    δεν ξέρω αν έχεις κάτι αντίστοιχο να προτείνεις στη περίπτωση που δεν είναι μωρό το παιδί που μένει σπίτι.πως θα το οργανώσω?
    δεν θέλω να τον στείλω παιδικό γτ θεωρώ πως δεν πέρασα αρκετό χρόνο μαζί του αποκλειστικό σε σχέση με τη κόρη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να σου απαντήσω αν πρέπει να πας το παιδί παιδικό... Είναι καθαρά θέμα του πώς νιώθεις εσύ, γιατί αν το κρατήσεις και είσαι μέσα στη γκρίνια επειδή δε σε αφήνει σε ησυχία, θα ήταν καλύτερα για όλους να το πας! Από την άλλη, αν είσαι πρόθυμη να θυσιάσεις μια σχολική χρονιά ησυχίας και να την επενδύσεις στο παιδί σου και στη σχέση σας, θα του κάνεις ένα μεγάλο και ανεκτίμητο δώρο!

      Αν το κρατήσεις σπίτι, σίγουρα θα έχεις λιγότερο παραγωγικό χρόνο, αλλά και πάλι μπορείς να κάνεις πράγματα, παρόλο που θα είναι λιγότερα. Αρκεί να έχεις ένα βασικό πρόγραμμα και αυτοπειθαρχία να το κρατάς, δηλαδή να μη λες "το πρωί θα κάνω αυτό" και να πιάνεις μόλις ξυπνήσεις τα σόσιαλ! Βέβαια αυτό μπορεί να συμβεί και αν πας το παιδί τελικά παιδικό!

      Προσπάθησε ακόμα να συμπεριλαμβάνεις όπου μπορείς και το παιδί, σε αυτή την ηλικία τρελαίνονται να μπλέκονται στις δουλειές του σπιτιού!

      Δοκίμασε επίσης να φτιάξεις sensory bins: https://koritsimalama.blogspot.com/2015/07/sensory-bins-i-alliws-koutia-twn-aisthisewn.html

      και σπιτάκι από κούτα! https://koritsimalama.blogspot.com/2015/08/spitaki-apo-kouta.html

      Θα ανεβάσω κάποια στιγμή και λεπτομερή ανάρτηση με ιδέες για δραστηριότητες για μικρά παιδιά!

      Καλή δύναμη σε ό,τι αποφασίσεις!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips