Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

"Tully": 5 αλήθειες που μου θύμισε για τη λοχεία




     Έχετε δει την ταινία "Tully";  Η Σαρλίζ Θερόν υποδύεται μια μητέρα με δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα φαίνεται να έχει μη διαγνωσμένο αυτισμό και είναι και έγκυος στο τρίτο της μωρό, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Φαίνεται πως είναι μια γυναίκα ήδη καταβεβλημένη από την καθημερινότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και μάλλον έχει και ψιλοκατάθλιψη. 





     Σίγουρα ψυχολογικά δεν είναι έτοιμη να υποδεχτεί το τρίτο παιδί, απλώς προχωρά στην καθημερινότητα της στον αυτόματο πιλότο, νυστάζοντας και βαρυγκομώντας σιωπηλά. Ο άντρας της δουλεύει πολλές ώρες και παρόλες τις καλές του προθέσεις, δεν έχει πάρει είδηση του τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι του!





     Ο πλούσιος αδερφός της, επιμένει να της προσλάβει μια νυχτερινή νταντά, μια γυναίκα δηλαδή που θα ασχολείται με το μωρό το βράδυ και θα την ξυπνάει μόνο όταν είναι η ώρα να θηλάσει. Έτσι και γίνεται. Σταδιακά, η ζωή της αλλάζει προς το καλύτερο, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται!!! Spoiler δεν έχει, δεν μπορώ να σας πω περισσότερα!!!




 Να μερικά πράγματα που μου θύμισε η "Tully" για την περίοδο της λοχείας και των πρώτων μηνών:


1. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι καταστροφική
     Ήδη ο ύπνος μας είναι λιγότερος απ' όσο χρειάζεσαι και διακεκομμένος (αυτό νομίζω είναι χειρότερο από το "λίγος"). Το που μπορεί να σε φτάσει η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου είναι να μην το συζητάς! Μπορείς να χάσεις τα λογικά σου! Μπορείς να πάθεις κατάθλιψη! Και σίγουρα δεν μπορείς να αντιληφθείς την πραγματικότητα με τον ίδιο τρόπο που θα έκανες αν είχες κοιμηθεί καλά. 




     Η αϋπνία διαστρεβλώνει τη λογική, ρίχνει τη συναισθηματική μας κατάσταση και αλλοιώνει τα ερεθίσματα που προσλαμβάνουμε. Κοιμήσου όσο μπορείς και όποτε μπορείς, ώστε να νιώσεις καλύτερα. Είναι ΤΟΣΟ σημαντικό για σένα όσο και για όλη την οικογένεια σου!! If mama ain't happy, ain't nobody happy!!






2. Χαμήλωσε τις προσδοκίες σου
     "Δεν είμαι η μαμά που φτιάχνει cupcakes για τις σχολικές εκδηλώσεις"! Σοβαρά; Πω πω τι πάθαμε!!! Άσε τα cupcakes και ασχολήσου λίγο με τον ταλαιπωρημένο εαυτό σου και όλα τα άλλα θα έρθουν!




      Αφενός, το ότι δεν μπορείς να προσφέρεις επιπλέον πράγματα σε οποιονδήποτε άλλο τομέα στην παρούσα στιγμή της ζωής σου, δεν είναι κάτι που πρέπει να αφήνεις να καθορίζει την αξία σου σαν μητέρα και σαν άνθρωπο. Αφετέρου, είναι πολύ καλό να προσέχεις τον τρόπο που μιλάς στον εαυτό σου για αυτό που περνάς! Οι λέξεις από μόνες τους μπορεί να σε διαλύσουν! Χαμήλωσε τις προσδοκίες σου, δώσε χρόνο στον εαυτό σου και αν θες οπωσδήποτε να πας cupcakes στο σχολείο, πήγαινε στο ζαχαροπλαστείο και αγόρασε μερικά!






3. Ζήτα βοήθεια
     Όταν η Σαρλίζ κάνει νήξη στον άντρα της για τη νταντά ύπνου, εκείνος εκφράζει τις αμφιβολίες του σχετικά με τα οικονομικά... κι εκείνη απαντά πως δεν πειράζει, θα τα καταφέρει μόνη της! Ο άντρας της δε, βοήθεια μηδέν!! Αφού φίλη μου δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις μόνη σου, αφού έχεις γίνει ένα με το χώμα, πες το! Μην αφήνεις να κάνει κουμάντο η υπερηφάνεια και η απαίτηση από τον εαυτό σου να τα βγάλεις πέρα μόνη σου, στις δύσκολες στιγμές που ζεις!




     Όπως έγραψε και ο π. Ανδρέας Κονάνος στο βιβλίο του "Όλα του γάμου δύσκολα...": Όταν σου δίνουν κάτι, μην αρνείσαι διαρκώς. Δεν είναι σίγουρα ταπείνωση όταν απαντάς ακατάδεχτα. Μερικές φορές, ταπείνωση είναι να πεις: θέλω μια αγκαλιά, έχω ανάγκη τη στήριξη σου, θα μου κάνει καλό μια καλή κουβέντα σου, πάρε μου μια τυρόπιτα, δως μου ένα φιλί, προσευχήσου για μένα".


4. Κλείσε τις οθόνες
     Σε πολλές φάσεις βλέπουμε τη Σαρλίζ να έχει κοιμίσει το μικρό της και να σπαταλά την πολύτιμη αυτή ώρα της ησυχίας στις οθόνες. Τηλεόραση, κινητό, tablet. 




     Εκτός από χαμένος χρόνος, τα social media μπορούν να σε οδηγήσουν στην απελπισία όταν σε βρουν σε μια ευαίσθητη φάση. Και ειδικά το Pinterest με τα τέλεια σπίτια και όλα τα τέλεια diy παιχνίδια/δραστηριότητες/δώρα/διακοσμητικά που, μάντεψε, δεν μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή! Πόσο λίγη νιώθεις ξαφνικά, μετά από 5' που μπήκες απλώς να χαζέψεις! 





     Μη σπαταλάς το χρόνο σου χωρίς σκέψη στην πρώτη εύκολη λύση! Το σώμα και το μυαλό μιας λεχώνας έχουν ανάγκη πρωτίστως από ύπνο και έπειτα από ένα θετικό περιβάλλον. Περιόρισε τα δεδομένα που προσλαμβάνεις και απέφυγε να δημιουργείς τοξικό περιβάλλον γύρω σου. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει στο να αποκτήσεις υπερβολικές προσδοκίες από τον εαυτό σου, οπότε θα πρέπει να πας πάλι πάνω και να διαβάσεις το νούμερο 2.







5. Φρόντισε τον εαυτό σου (όσο πιο καλά μπορείς)
     Είπαμε, ύπνος η βασική σωματική ανάγκη. Μα τι άλλο; Λίγη ώρα συζήτησης με ένα αγαπημένο πρόσωπο που θα μας στηρίξει, ένα ντουζάκι, ένα θρεπτικό σνακ, ένα ταπεράκι με φαγητό από τη μαμά, λίγη παραπάνω ώρα παιδικό στα παιδιά για να ησυχάσει λίγο το κεφάλι σου! 




     Μην προσπαθείς να είσαι τέλεια σε όλα αυτή τη στιγμή, προσπάθησε απλώς να κρατηθείς υγιής και με σώας τας φρένας, να έχετε κάτι κάθε μέρα να φάτε (όχι απαραίτητα σπιτικό ή μαγειρεμένο από εσένα) και να είναι τα παιδιά ασφαλή! Αυτά από μόνα τους είναι αρκετά προς το παρόν! Όταν θα αρχίσεις να κοιμάσαι 5 ώρες συνεχόμενα, το επανεξετάζουμε!!!


Μη γελάτε, είναι σοβαρά τα πράγματα!

Σας φιλώ και καλή ξεκούραση!




8 σχόλια:

  1. Σαραντίσαμε τη Δευτέρα εμείς. είναι λιγάκι δύσκολη περίοδος. Ακόμη και με λίγη βοήθεια, η εξάντληση είναι σίγουρη. Περνάει όμως και σου μένει ο γλυκός άγγελος που έχεις δίπλα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι μια φάση που παρόλου που είναι ιδιαίτερα δύσκολη, περνά σχετικά σύντομα και η κούραση ξεχνιέται πολύ γρήγορα!

      Διαγραφή
  2. Πωπω τι μου θυμισες τωρα..λιγο το τρέιλερ είδα και μου θύμισε τον εαυτο μου οταν έκανα το δευτερο..και ειχα και το πρωτο σπιτι.Τωρα το βλεπω αλλιως αλλα τοτε που το βιωνα ημουν χαλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα!! Τα είχες ξεχάσει ε;; Ναι μετά τα βλέπεις αλλιώς, όχι τόσο τραγικά αλλά όταν τα ζεις... δεν ξέρεις που να γυρίσεις πρώτα το κεφάλι!!!

      Διαγραφή
  3. Δεν την έχω δει την ταινία, και καλύτερα νομίζω να μην τη δω τώρα, που περιμένω σε λίγες μέρες το δεύτερο μωρό μου!

    Βρίσκω γενικά σωστές τις συμβουλές σου με βάση την εμπειρία μου, ειδικά στο θέμα του ύπνου και του να μην σπαταλάμε τον ελεύθερό μας χρόνο βλέποντας στο Pinterest πόσα πράγματα δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να κάνουμε καλά! Πραγματικά τα social media μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις ότι δεν καταφέρνεις πολλά, ακόμα κι όταν τα πηγαίνεις περίφημα.

    Καλή σου συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καταρχήν να σου ευχηθώ με το καλό το μωράκι σου!!!
      Κατά δεύτερον, ίσως είναι καλύτερα όντως να διατηρήσεις την ψυχική σου ηρεμία μιας και είσαι σε αυτή τη φάση! Εγώ ήξερα πως θα το διασκεδάσω και γι' αυτό τόλμησα να τη δω όντας έγκυος!! Σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  4. ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ...ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ...ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ,ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ...ΠΟΛΛΕς ΑΠΟΒΟΛΕς ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ....ΠΟΙΟΣ ΥΠΝΟΣ???????????4 ΩΡΕς ΤΗΝ ΜΕΡΑ...ΚΙ ΑΥΤΕς ΔΙΑΚΕΚΟΜΕΝΕς...ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΩΡΑ...ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΓΑ ΟΤΙ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΟΛΕς ΤΙς ΥΠΟΟΛΟΙΠΕς ΩΡΕς??????????ΟΧΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ....ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν να σου πω ότι είσαι μια μάνα ηρωίδα! Σε θαυμάζω πραγματικά! Εύχομαι ο Θεός και η Παναγία να σου δίνουν δύναμη γιατί τα παιδιά μας σε εμάς τις μανάδες στηρίζονται! Ποιός θα τα νοιαστεί όπως η μάνα; Κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για τα παιδιά σου και η θυσία σου ευωδιάζει τον Ουρανό!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips