Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Η λέξη που επέλεξα για το 2022!


Η λέξη που είχα επιλέξει για τη χρονιά που μας πέρασε ήταν η ΗΣΥΧΙΑ. Με το βλέμμα στραμμένο πάντα στην ησυχία και προσπαθώντας συνέχεια να την επιτυγχάνω όσο μπορώ, οι μέρες μου ήταν πολύ καλύτερες, κατάφερα να μιλήσω με τον εαυτό μου και να προσευχηθώ περισσότερο, να ακούσω την καρδιά μου και τις σκέψεις μου και να έχω λιγότερο άγχος. Χρησιμοποίησα τα κοινωνικά δίκτυα πολύ λιγότερο, μείωσα τις αναρτήσεις στο blog από δύο σε μία εβδομαδιαίως και δεν επιδίωξα νέες συνεργασίες με εταιρείες και εκδοτικούς. Σε αυτή τη φάση το blog έχει λίγους συνεργάτες και καλούς (δε λέω, όλοι ήταν καλοί ή τουλάχιστον εγώ τους θεωρώ καλούς, αλλιώς δεν θα συνεργαζόμουν, απλά δεν μπορώ να υποστηρίξω περισσότερες παρουσιάσεις σε αυτή τη φάση από όσες κάνω).




Εδώ να ανοίξω μια παρένθεση και να σχολιάσω κάτι. Μια αναγνώστρια μου έγραψε στην έρευνα ότι θέλει να παρουσιάζω μόνο βιβλία που να αξίζουν και όχι ό,τι μου στέλνουν οι εκδοτικοί. Θέλω να σας πω ότι ουδέποτε έγραφα στο blog μόνο για βιβλία που αξίζουν 100%. Πάντα γράφω για όλα τα βιβλία που διαβάζουμε. Αν κάτι που διαβάσαμε δε μου άρεσε, θα το γράψω στην παρουσίαση. Πολλές φορές αναφέρω πράγματα που δε μου άρεσαν στα βιβλία, εφόσον υπάρχει κάτι που δεν μου άρεσε.

Φυσικά, εκμεταλλεύομαι το γεγονός ότι έχω αυτές τις πολύ όμορφες συνεργασίες και μέσα από αυτές παίρνω την ευκαιρία να διαβάζω περισσότερο! Επομένως, φυσικό είναι να διαβάζω πολλά βιβλία των συνεργατών μου και επακόλουθο να γράφω γι' αυτά! Άλλωστε, δε μιλάω ποτέ για βιβλία που δεν έχω διαβάσει.

Και κλείνοντας την παρένθεση αυτή, να συνεχίσω λέγοντας σας πως το 2021 διάβασα περισσότερο, έβαλα τα ηχητικά βιβλία για τα καλά στη ζωή μου και νιώθω πως έβαλα τις σκέψεις μου σε σειρά. Έψαξα μέσα μου, είδα τι θέλω να αλλάξω στη και τι να αναπτύξω περισσότερο.



Σας είχα γράψει πέρυσι ότι δεν ξέρω πια τι μου αρέσει, ε, το ανακάλυψα κι αυτό! Καθετί που έκανα και μου έδινε ευχαρίστηση, φρόντιζα να το σημειώνω σε μια λίστα! Και ήταν πολλά αυτά που με κάνουν να νιώθω όμορφα! Αλλά αυτό είναι θέμα για την ανάρτηση της επόμενης εβδομάδας, με τους στόχους του 2022!

Είδα, λοιπόν, ότι έκανα τρία μεγάλα λάθη.


Το πρώτο ήταν πως δεν έδινα προτεραιότητα στις ρουτίνες. Είχα, ας πούμε, μια λίστα με πράγματα να κάνω και τις ρουτίνες. Εγώ έκανα τα απογεύματα πράγματα από την to-do list, ώστε να νιώσω παραγωγική και αργότερα στη μέρα δεν είχα ενέργεια για να ετοιμάσω όσα χρειάζεται καθημερινά το σπίτι.




Το δεύτερο ήταν πως δεν έβαζα προτεραιότητα ούτε στις ρουτίνες μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μπορεί να είχα μια απαιτητική μέρα και να μην μπορούσα να κάνω τα πάντα από τις δουλειές που βρίσκονται στη βραδινή ρουτίνα και να επιλέξω να κάνω decluttering 15' ή ζώνη 15' (δείτε εδώ για τις ζώνες), ενώ ο νεροχύτης ήταν ως πάνω ή είχα 5 λεκάνες να διπλώσω. Αυτό, ξέρω ότι το έκανα επειδή ήταν δυσάρεστο για μένα να πιάσω μια δουλειά που την έχω αφήσει 1-2-3 μέρες και μου έχει μαζευτεί, ενώ το decluttering μου είναι πιο διασκεδαστικό και θα έσβηνα και κάτι από τη λίστα μου άκοπα!

Το τρίτο ήταν πως κάθε μέρα εστίαζα το νου μου σε όλα όσα δεν έκανα τελικά από τις λίστες μου. Όλη μέρα να παλεύεις και στο τέλος όλα να είναι χάλια!!! Αυτό mου δημιουργούσε συναισθήματα απελπισίας, απαισιοδοξίας, αυτολύπησης κυρίως και φυσικά κακή διάθεση, η οποία διαχεόταν στην οικογένεια εννοείται και το κλίμα γινόταν λίγο εμπόλεμο. Στη μέση και ο άντρας μου, ο οποίος παρόλο που δεν γκρίνιαζα για εκείνον, γκρίνιαζα σε εκείνον και ούτε κι αυτό είναι ευχάριστο για έναν άνθρωπο που τρέχει όλη μέρα και έρχεται στο σπίτι να βρει καταφύγιο και θαλπωρή!!




Το καλό είναι πως αυτά τα 3 λάθη τα εντόπισα και πως αν δεν είχα περάσει τη χρονιά της ΗΣΥΧΙΑΣ οπωσδήποτε δεν θα τα είχα εντοπίσει!!! Είναι δύσκολο να μιλάς με τον εαυτό σου εν μέσω εξωτερικής και εσωτερικής βαβούρας!!!

Με βάση όλα τα παραπάνω, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται να δουλέψω σε δύο τομείς αυτή τη χρονιά. Στην προτεραιοποίηση και στην ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ. Η δεύτερη είναι και η λέξη μου για το 2022!


Ευγνώμων και ας έσπασα το μικρό μου δαχτυλάκι στο πόδι!


Θέλω να κάνω 5 πράγματα κάθε μέρα (αν δεν μπορώ να κάνω περισσότερα), να τα κάνω καλά και με ηρεμία, όχι 35 τσαπατσούλικα, μέσα στο άγχος και γκρινιάζοντας για το ΠΟΣΑ δεν έκανα! Να είμαι ΕΥΓΝΩΜΩΝ για όλα όσα έγιναν και για όλες ευλογίες είχαμε γενικά τη δεδομένη μέρα! Να γιορτάζω τα καλά, να δοξάζω το Θεό, να λέω "καλή δουλειά" στον εαυτό μου, πατ πατ (ενθαρρυντικό χτύπημα στον ώμο) και έτσι να έχω την ενέργεια, το χρόνο και τη διάθεση να χαίρομαι και να τιμώ όσα έχω αυτή τη στιγμή στη ζωή μου!!!



Πώς θα δουλέψω πάνω στην ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ;
  • Κάθε μέρα θα γράφω στο ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μου 5 πράγματα για τα οποία είμαι χαρούμενη και ευγνώμων, αντί για 3 που έγραφα μέχρι τώρα, ώστε ο νους να εστιάζει περισσότερο στην πρόοδο και την ευλογία.
  • Κάθε πρωί και κάθε βράδυ θα κάνω μια δοξολογητική προσευχή.
  • Κάθε βράδυ θα κάνω ανασκόπηση της ημέρας μου και θα θυμάμαι όλα όσα κατάφερα εκείνη την ημέρα, στο σχολείο και στο σπίτι και θα ευχαριστώ το Θεό και θα χαίρομαι για αυτά (ναι, το να χαίρεσαι ΕΙΝΑΙ επιλογή). Γι' αυτό και το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μου το μετέφερα πριν τον ύπνο αντί για το πρωί.
  • Θα προσπαθώ να θυμάμαι, επίσης, όλες τις δυσκολίες ή τα άσχημα και θα προσεύχομαι γι' αυτά, αλλά και θα προσπαθώ να βρω το πώς αυτά με "αναγκάζουν" να εξασκούμαι στις αρετές (όπως την υπομονή και την ταπείνωση) ή με αποτρέπουν από πάθη (όπως την περηφάνια και την κατάκριση) ή πώς, ίσως, με προφυλάσσουν από κακοτοπιές, τις οποίες εγώ δεν είμαι σε θέση να αντιληφθώ άμεσα.




Οι στόχοι για τη λέξη μου δεν είναι πολλοί, άλλωστε δεν μπορώ να κάνω πολλά περισσότερα με τις υποχρεώσεις που έχω κάθε μέρα.

Για να μην ξεχνιέμαι, σε ένα χαρτί θα γράψω αυτές τις ερωτήσεις (π.χ. τι καλό έγινε σήμερα που δεν είχε γίνει τις άλλες μέρες;) και θα τις βάλω μέσα στο ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μου ή στην Παλαιά Διαθήκη μου, το οποίο ούτως ή άλλως ανοίγω κάθε μέρα σχεδόν, δόξα το Θεό!!!




Και όπως σε κάθε τέτοια ανάρτηση, σας παραθέτω λίγα σοφά λόγια σχετικά με την ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ, ανθολογημένα από τη σελίδα Ησυχαστής.


Είτε ευεργετηθούμε, είτε κακοπάθουμε, να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στον Θεό και να Τον ευχαριστούμε για όσα μας συμβαίνουν, προσπαθώντας πάντοτε να διατηρήσουμε την αυτομεμψία. Και να λέμε, όπως έλεγαν και οι Πατέρες, αν μας συμβεί κάτι καλό, «είναι οικονομία του Θεού» και αν μας συμβεί κάτι κακό, «προέρχεται από τις αμαρτίες μας». (Αββάς Δωρόθεος)

Θα πρέπει, στα αλήθεια, να ευγνωμονούμε εκείνους που μας βλάπτουν και μας κακολογούν, περισσότερο από εκείνους που μας ευεργετούν και μας επαινούν, γιατί γίνονται όργανα καθάρσεως των καρδιών μας, καλλιέργειας των ψυχών μας, αφέσεως των αμαρτιών μας και της σωτηρίας μας. (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)

Να είσαι ευγνώμων για τα καλά και τα άσχημα στη ζωή σου. Και τα δύο, σου δίδαξαν κάτι. (Γκιμπράν)




Τίποτε άλλο δεν συντείνει περισσότερο στην σωματική και πνευματική υγεία, όσο το πνεύμα της ευγνωμοσύνης και δοξολογίας. (Χουάϊτ)

Ο Χριστός ζήτησε την ευγνωμοσύνη από τους 10 λεπρούς όχι για τον εαυτό Του αλλά για τους ίδιους, γιατί η ευγνωμοσύνη εκείνους θα ωφελούσε. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)

Για ό,τι είσαι, ό,τι έχεις και ό,τι επιτυγχάνεις, να ευχαριστείς τον Θεό. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)

Η ευγνωμοσύνη του παραλήπτη, ενθαρρύνει τον χορηγό να προσφέρει δώρα μεγαλύτερα των προηγουμένων. Όποιος δεν ευχαριστεί για τα λίγα, είναι ψεύτης και άδικος και στα πολλά. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)


Ακολουθεί ανάρτηση με τους στόχους μου για τη νέα χρονιά!


Εσείς ποιά λέξη επιλέξατε για το 2021;


6 σχόλια:

  1. Ευγνωμοσυνη, μεγαλη υποθεση. Ακούγοντας σημερα το ευαγγελιο των δεκα λεπρων την αναλογιστηκα. Οπως σου εχω ξαναπει περασα τελευταια μια περιπετεια υγειας και απο τοτε ολα μα ολα τα καθημερινα μου φαινονται πολυ ελαφρια. Η μερα κυλαει ξεκουραστα και η εβδομαδα. Γιατι πρεπει να ερθει ενα νοσοκομειο και χειρουργειο για να εκτιμησουμε τα απλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρύσα συμφωνώ σε αυτό και σε νιώθω απόλυτα. Το ίδιο έπαθα κι εγώ όταν χάσαμε το μωρό μας. Μετά από αυτό, αφού το ξεπέρασα ξυπνούσα κάθε πρωί και τραγουδούσα! Ένιωθα ευγνώμων που ήμουν ζωντανή! Πιστεύω πως η ευγνωμοσύνη θέλει εξάσκηση.

      Διαγραφή
  2. Πολύ μου αρέσει αυτό το μοίρασμα σκέψεων στο blog σου. Εγώ αυτό που θέλω να κάνω φέτος είναι να κρίνω λιγότερο τόσο τους άλλους όσο και τον εαυτό μου. Δεν έχω βρει λέξη που να το περιγράφει, αν έχεις κάποια πρόταση ευπρόσδεκτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως είναι η λέξη "επιείκεια". Το αντίθετο της αυστηρότητας. Χαίρομαι που σου αρέσει το μοίρασμα! Καλή επιτυχία στη φετινή σου προσπάθεια!

      Διαγραφή
  3. ευγνωμοσύνη επέλεξα και εγώ για πρώτη μου φορά λέξη για τον χρόνο που ξεκίνησε...επειδή είμαι νέα στο μπλογκ σου και εννοώ ότι δεν ξέρω και δεν χω διαβάσει ότι έχεις ανεβάσει(ναι είναι στόχος μου να ξέρεις...) θα ήθελα να με οδηγήσεις πως ξεκίνησε όλο αυτό με τις λέξεις...δλδ να επιλέγεις λέξη και στόχο για κάθε χρονιά!! ευγνωμοσύνη και απλότητα είπα εγώ φέτος...γτ έχω μείνει πίσω και θέλω να πετύχω 2 πράγματα για με μένα και γαιντους γύρω μού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες στο blog! Πρώτη φορά επέλεξα λέξη της χρονιάς το 2017 και εδω γράφω πώς και γιατί: https://koritsimalama.blogspot.com/2016/12/i-leksi-pou-dialeksa-gia-to-2017.html.

      Εδώ θα βρεις και μια παλιότερη ανάρτηση, τη χρονιά που είχα επιλέξει κι εγώ τη λέξη "ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ": https://koritsimalama.blogspot.com/2019/01/i-leksi-pou-epeleksa-kai-oi-stoxoi-mou-gia-to-2019.html.

      Καλή επιτυχία στους φετινούς σου στόχους!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης: