Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Βιβλιο-παίζουμε: Τι είναι η Δημοκρατία




Οι εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησαν ένα νέο παιδικό βιβλίο, σχετικό με το πολίτευμα της δημοκρατίας. Το έλαβα πριν λίγες ημέρες, μαζί με άλλα πολύ όμορφα βιβλιαράκια που θα σας δείξω εν καιρώ (όσοι με ακολουθείτε στο Instagram, ήδη τα είδατε στα stories μου την ημέρα που τα έλαβα!). Αυτό όμως ήθελα να το παρουσιάσω μόνο του, γιατί είναι ιδιαίτερο και επίκαιρο!  Ευχαριστούμε πολύ τις εκδόσεις για το αντίτυπο!

Συγγραφέας του βιβλίου "Τι είναι δημοκρατία" είναι η Μαρίζα Ντεκάστρο (μη σας ξεγελά το όνομα, είναι ελληνίδα και μάλιστα πολυγραφέστατη, δείτε εδώ όλα τα βιβλία της) και τις ιδιαίτερες εικόνες έχει σχεδιάσει ο Χρήστος Κούρτογλου.




Αρχικά, το βιβλίο μας δίνει μερικά παραδείγματα για το τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία και για το πώς ήταν τα πράγματα στις κοινωνίες πριν από το πολίτευμα αυτό. Έπειτα, αναφέρεται στους αρχαίους Έλληνες, ως γενεσιουργούς της έννοιας της δημοκρατίας, καθώς και στις καινούργιες ιδέες και επαναστάσεις που χρειάστηκε να γίνουν μέσα στην ιστορία, για να μπορέσουν κοινωνικές ομάδες όπως οι γυναίκες, να έχουν δικαίωμα ψήφου.




Επίσης, δεν αμελεί να εξηγήσει στα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η δημοκρατία: τις εκλογές, το κοινοβούλιο, την πλειοψηφία και τις μειοψηφίες. 




Φυσικά, η δημοκρατία κινδυνεύει κι αυτή κάποιες φορές και διαβάζουμε λίγα λόγια και για τη δικτατορία, χωρίς όμως να αναφέρονται ιστορικές λεπτομέρειες, αλλά περισσότερο εστιάζει στο πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο καθεστώς και στο ότι η Ελλάδα έχει κι αυτή περάσει 2 φορές από δικτατορία.




Στη συνέχεια, μας μιλά με συντομία σχετικά με τα δικαιώματα, την ανεξιθρησκεία, την ελευθερία λόγου, το σεβασμό, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη. 




Βέβαια, διαβάζοντας όλα αυτά, με λύπη μου συνειδητοποίησα ότι παρόλο που το πολίτευμα μας είναι άριστο, στην Ελλάδα πλέον μόνο δημοκρατία δεν έχουμε, αφού οι πιστοί χλευάζονται, οι δικαστές δωροδοκούνται, ο ρατσισμός είναι διάχυτος, το bullying θριαμβεύει. Το πολίτευμα είναι καλό, αλλά η ηθική είναι πλέον δυστυχώς πολύ χαμηλή για να το υποστηρίξει.

Όμως ελπίζω στη νέα γενιά, προσπαθώ μέσα από το σπίτι, το νηπιαγωγείο και το blog να δώσω γνώσεις, ήθος, ελπίδα για αλλαγή. Τα παιδιά είναι το μέλλον! Οφείλουμε να τα βοηθήσουμε να καλυτερεύσουν αυτόν τον κόσμο και να μην επαναλάβουν τα δικά μας λάθη!

Η δημοκρατία βέβαια, όσο καλή και αν είναι δεν υπάρχει παντού κι όπου δεν υπάρχει, συμβαίνουν πολύ άσχημα πράγματα, τα οποία επιγραμματικά μας εξηγεί η συγγραφέας. Τέλος, μας μαθαίνει την ετυμολογία της λέξης "Δημοκρατία" και τι ακριβώς σημαίνει στα αρχαία ελληνικά!




Στο οπισθόφυλλο αναφέρεται πως απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών. Θα συμφωνήσω με αυτή την τοποθέτηση, τα μικρότερα παιδιά θα δυσκολευτούν με τις άγνωστες για αυτά έννοιες και την έλλειψη διαλόγων στο κείμενο.




Είμαι ενθουσιασμένη με το βιβλίο "Τι είναι δημοκρατία" γιατί το βλέπω ως ένα εργαλείο που μπορώ να χρησιμοποιήσω για να μιλήσω με απλό, μα δομημένο τρόπο στα παιδιά μου σχετικά με τη δημοκρατία. Ωραία η Ντενεκεδούπολη, δε λέω, αλλά καθώς μεγαλώνουν χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες, προσαρμοσμένες όμως και πάλι στο ηλικιακό τους στάδιο.


Σας το προτείνω λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips