Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Βιβλιο-παίζουμε: Η Οδύσσεια σε κόμικς




Ένα καταπληκτικό βιβλίο που διαβάσαμε πρόσφατα με τα παιδιά, είναι η Οδύσσεια σε κόμικς από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Αν με ακολουθείτε στο Instagram θα το είδατε στα stories μου και αν είστε εγγεγραμμένοι στο κυριακάτικο newsletter, διαβάσατε ήδη τα ενθουσιώδη σχόλια όλων μας την περίοδο που το διαβάζαμε!

Να σας πω ένα μυστικό;; Η αρχική έκδοση έγινε στα αγγλικά από τις εκδόσεις Usborne! Ε μα, έτσι εξηγείται! Γίνεται βιβλίο Usborne και να μην το αγαπήσουμε με πάθος στο σπιτικό μας;;;




Το βιβλίο αποτυπώνει με ακρίβεια το έπος της Οδύσσειας και όχι μόνο αυτό, αλλά μέσω των εικόνων και των διαλόγων, η ιστορία μένει ξεκάθαρα τυπωμένη στο μυαλό των παιδιών. Δεν είναι άλλη μια βαρετή αφήγηση της Οδύσσειας, σαν κι αυτές που είχαμε παλιότερα διαβάσει με τα παιδιά.




Ο συγγραφέας δεν είναι Έλληνας, όπως ίσως κανείς θα περίμενε, αλλά Άγγλος, συγκεκριμένα ο Ράσελ Πάντερ, με εικονογράφηση του Φαμπιάνο Φιορίν, Άγγλος κι αυτός. Παρόλα αυτά, είναι φανερό πως γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο τους, την Οδύσσεια εν προκειμένω και επιτυγχάνουν αφενός την ακρίβεια, αφετέρου την αποτύπωση της έντασης των σκηνών!




Το κόμικ είναι, επίσης, προσαρμοσμένο στο τι θέλει και τι μπορεί να δει με άνεση ένα παιδί μέσης σχολικής ηλικίας και πάνω. Δεν δείχνει, κατά τη γνώμη μου πάντα, σοκαριστικές λεπτομέρειες στην εικονογράφηση των βίαιων σκηνών. Για παράδειγμα, στο σημείο όπου ο Κύκλωπας τρώει τους συντρόφους του Οδυσσέα, δεν εικονογραφεί με ακραίες λεπτομέρειες τη συγκεκριμένη σκηνή. Γιατί όπως και να το κάνουμε, πολλές σκηνές από την Οδύσσεια δεν είναι κατάλληλες για τα παιδικά ματάκια. Ο εικονογράφος περνάει την ιστορία μέσα από ένα φίλτρο, αλλά και πάλι το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικία από 8 ετών και πάνω, γιατί όσο φίλτρο και να βάλεις, Οδύσσεια είναι αυτή, έχει και τέρατα και ψυχές και σκοτωμούς και γίγαντες!!! Ολοκληρωμένη περιπέτεια! Σας προτείνω, λοιπόν, να αξιολογήσετε και να εγκρίνετε πρώτα εσείς οι ίδιοι το βιβλίο! Από εμένα πάντως για τα παιδιά μου είναι "ναι"!




Στις πρώτες σελίδες το βιβλίο μας παραθέτει έναν αριθμημένο χάρτη, με το πού έχουν οι ιστορικοί τοποθετήσει την κάθε περιοχή από την οποία πέρασε ο Οδυσσέας. Αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και για εμάς, τουλάχιστον για εμένα που έχω ελλιπείς γνώσεις σε ιστορία και γεωγραφία!




Επίσης, στο τέλος μας δίνει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες σχετικά με το έπος της Οδύσσειας!




Το βιβλίο το διαβάσαμε σε παιδιά ηλικίας 5, 6 και 7 ετών και όλα ξετρελάθηκαν, αγόρια και κορίτσια, παρόλο που θα περίμενε κανείς τα κορίτσια να μη συγκινηθούν. Αλλά οι περιπέτειες δεν είναι μόνο για τα αγόρια φίλοι μου!

Αν σας ενδιαφέρει η ελληνική μυθολογία, σας προτείνω ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο! Ο σαμψωνάκος μου, παρόλο που είναι 5,5 ετών, δεν το αποχωρίζεται από το κρεβάτι του και πλέον γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία του Οδυσσέα!




Εσείς έχετε διαβάσει την Οδύσσεια με τα παιδιά σας;
Αν ναι, σε τι μορφή;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips