Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Η μαμά διαβάζει: Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου


Νικόλας Σμυρνάκης, εκδόσεις Διόπτρα, βιβλίο αυτοβελτίωσης

"Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι το δεύτερο βιβλίο που διαβάζω από το Νικόλα Σμυρνάκη (διαβάστε για το άλλο του βιβλίο "Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;" εδώ). Χρονικά, το "Κομοδίνο" είναι γραμμένο πρώτο σε σειρά (συγκεκριμένα εκδόθηκε το Μάρτιο του 2016), αλλά επέλεξα να το διαβάσω τώρα λόγω της φετινής του πρώτης ανατύπωσης. Και όταν ένα βιβλίο ανατυπώνεται, δεν είναι τυχαίο! Σημαίνει πως έχει κάνει ήδη έναν πρώτο κύκλο ανάγνωσης και αποδοχής από το κοινό.


Όταν έχεις όνειρα, δε χρειάζεσαι ξυπνητήρι. Ξυπνάς από την επιθυμία να τα παραγματοποιήσεις.
Περί τίνος πρόκειται;
Το βιβλίο έχει τρεις πτυχές. Από τη μία, έχει motivational χαρακτήρα, κινητοποιεί, δηλαδή, και εμπνέει τον αναγνώστη στο να θελήσει να γίνει καλύτερος, να κυνηγήσει τα όνειρα του, να βελτιώσει τη ζωή του και να παλέψει για όλα τα προηγούμενα.

Από την άλλη, προσφέρει στον αναγνώστη εργαλεία, tips, στρατηγικές σκέψης και συμπεριφοράς, ώστε να επιτύχει τα αποτελέσματα που επιθυμεί.

Τέλος, εκφράζει όλη του την ποιητική διάθεση μέσα από τα αποφθέγματα που μοιράζεται μαζί μας στο τέλος κάθε κεφαλαίου, κάτι ανάμεσα σε ποίηση και φιλοσοφία! Κάποια τα έχω αγαπήσει ιδιαίτερα και τα θυμάμαι πάντα, όπως αυτό:

Η διαφορά του επιτυχημένου από τον αποτυχημένο είναι ότι ενώ ο αποτυχημένος στην πρώτη αποτυχία τα παράτησε, ο επιτυχημένος στην εκατοστή αποτυχία προσπάθησε άλλη μια φορά.
Το αγαπώ!!!


Για θέματα μιλάει;
"Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου" καταπιάνεται με πολλά πολλά θέματα. Συνολικά, αναπτύσσει 32 κεφάλαια-θέματα σε 374 περίπου σελίδες. Μας μιλάει για τον καλό και τον κακό εγωισμό, τη δύναμη της συνήθειας, το φόβο και πώς να τον αξιοποιήσουμε, τα όνειρα, την αναβλητικότητα (από τα αγαπημένα μου κεφάλαια), τη δύναμη των λέξεων και πώς να τη χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας και προς όφελος των άλλων, το ταλέντο (γεννιέσαι ή γίνεσαι τελικά;). Μας καθοδηγεί σχετικά με το πώς να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση μέσα από τη σωστή φροντίδα του σώματος μας. Ακόμη, μας δίνει έναν μίνι οδηγό σχετικά με τη γλώσσα του σώματος, μας εξηγεί την αξία της συνεχούς προσωπικής ανάπτυξης και εκθειάζει τις λίστες!!! Ο δικός μου άνθρωπος!!!


Με το χώρο γύρω σου συμμαζεμένο, με την αίσθηση ότι δεν έχεις αφήσει κάποια εκκρεμότητα, είναι πολύ πιο εύκολο να χαλαρώσεις. Νιώθεις ευχάριστα. (...) Οι πολλές μικρές αναβολές στη διάρκεια της ημέρας δημιουργούν συσσωρευτικό άγχος που σε αποτρέπει από τα σπουδαία.


Στη θεωρία και τις μεθόδους του συγγραφέα, συνάντησα πολλά σημεία που μου θύμισαν άλλα μεγάλα ονόματα της προσωπικής ανάπτυξης. Για παράδειγμα το κεφάλαιο 2, το οποίο μας μιλάει για τον καλό εγωισμό, μου θύμισε το βιβλίο του Dale Carnegie "Πώς να κερδίζετε φίλους και να επηρεάζετε τους ανθρώπους" (το οποίο μου άλλαξε τη ζωή! Αξίζει να το διαβάσετε!)

Στο κεφάλαιο "Η δύναμη της συνήθειας" όπου μας περιγράφει τα 5 βήματα για τη δημιουργία μιας συνήθειας, η μέθοδος του συγγραφέα έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη μέθοδο που έχει αναπτύξει ο Brendon Burchard προς την απόκτηση συνηθειών στο βιβλίο του High Performance Habits. Αυτό για μένα σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι οι άνθρωποι έχουν διαβάσει καλά το μάθημα τους, δηλαδή ψυχολογία, κοινωνιολογία και νευροφυσιολογία. Δεύτερον, ότι οι μέθοδοι τους δεν μπορεί παρά να είναι αποτελεσματικές, εφόσον τις διασταυρώνουμε σε πολλά και καλά βιβλία!


Δέκα σελίδες από ένα βιβλίο την ημέρα αντιστοιχούν σε περίπου δέκα βιβλία το χρόνο. Υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία προσωπικής ανάπτυξης, τα οποία είναι εστιασμένα στο να βοηθήσουν τον αναγνώστη να βελτιώσει τη ζωή του. Τα λογοτεχνικά βιβλία, επίσης, ανοίγουν το μυαλό, βοηθούν το λεξιλόγιο σου, οξύνουν την αντίληψη, προσφέρουν γνώση,  σε μετατρέπουν σε πολύ πιο ενδιαφέροντα συνομιλητή και διασκεδάζουν.


Εφόσον λοιπόν, στο βιβλίο του Σμυρνάκη βρίσκουμε λίγο από όλα τα θέματα προσωπικής ανάπτυξης, από τα οποία πολλές πληροφορίες διασταυρώνονται και με άλλα σημαντικά κατά τη γνώμη μου βιβλία, θεωρώ πως αν είστε νέο αίμα στα βιβλία αυτοβελτίωσης, αυτό εδώ είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε, γιατί είναι περιεκτικό και συνοψίζει αρκετή γνώση που θα παίρνατε από το διάβασμα ενός σεβαστού αριθμού βιβλίων, podcasts, και άρθρων από blogs.


Το με παράπονο εκφρασμένο "δεν έχω χρόνο", στην πραγματικότητα σημαίνει ένα πράγμα: "Δεν κάνω αυτό που αγαπάω ή δεν αποφασίζω να δώσω περισσότερο χρόνο σε αυτό που αγαπάω". Κι αυτό γιατί, όποιος ασχολείται με αυτό που αγαπά, ακόμα κι αν δίνει όλο του το χρόνο σε αυτό, το κάνει με χαρά. Χαίρεται που δεν έχει χρόνο για τίποτε άλλο. Και σίγουρα δεν παραπονιέται.

Υπάρχουν, βέβαια και σημεία στο βιβλίο, ειδικά στα πρώτα κεφάλαια, στα οποία σε θέμα φιλοσοφίας δε συμφωνούμε απόλυτα με τον συγγραφέα και αυτό κυρίως λόγω των δικών μου θρησκευτικών πεποιθήσεων, οι οποίες αντίκεινται στη δική του βεβαιότητα για την απόλυτη ανθρώπινη παντοδυναμία. Για παράδειγμα, "ό,τι θέλεις, το μπορείς" μας γράφει. Θα συμφωνήσω, μα σαν χριστιανή ορθόδοξη θα προσθέσω "ό,τι θέλεις, το μπορείς με τη βοήθεια του Θεού". Έτσι, σε αυτά που διαβάζω προσθέτω τη δική μου θρησκευτική διάσταση!

Παρόλα αυτά, ο συγγραφέας μιλάει με σεβασμό προς τη θρησκεία και τα άτομα που θρησκεύονται, δεν περιγελά, ούτε θίγει την πίστη. Αυτό για μένα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το βιβλίο, γιατί επιτρέπει και στα θρησκευόμενα άτομα να το διαβάσουν και να αποκομίσουν πράγματα, χωρίς να τους δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και να τα προκαλεί με άσχημο τρόπο. Αυτό δεν είναι κάτι δεδομένο για ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης.


Όταν κάποιος σου λέει πως κάτι δεν γίνεται με τίποτα, είναι γιατί κατά βάθος φοβάται πως, αν σε αφήσει να προσπαθήσεις, μπορεί και να τα καταφέρεις.

Το βιβλίο διαβάζεται με ευκολία και οι σελίδες φεύγουν γρήγορα, απόδειξη για μένα πως οι σκέψεις του συγγραφέα ρέουν αβίαστα από το μυαλό του. Είχε πολλά μέσα του να δώσει και αυτό το εισπράττει ο αναγνώστης!! Φαίνεται, επίσης, πως του αρέσει να εκφράζεται με λυρισμό και μας δίνει αυτή την αίσθηση, όχι μόνο μέσα από τα αποφθέγματα του, αλλά και διάχυτα σε όλο το βιβλίο. Άλλωστε, το αναφέρει και ο ίδιος στα βιβλία του πως γράφει ποίηση και εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα ποιήματα του, τα οποία έχει δημοσιεύσει στη σελίδα του.


Με κάθε σου κίνηση, με την ίδια σου την ύπαρξη, αλλάζει η ιστορία της ανθρωπότητας. Με αυτή τη σκέψη σήκω σήμερα. Με αυτήν τη σκέψη βγες από το σπίτι και άλλαξε την ιστορία της ανθρωπότητας. Είσαι η αλλαγή. Φέρσου σαν τέτοια.

Προσωπικά, το βιβλίο μου έδωσε μεγάλη ώθηση, αυτός είναι θεωρώ και ο στόχος του συγγραφέα εξαρχής. Σας το προτείνω! Μπορείτε, ακόμη, να διαβάσετε την παρουσίαση του βιβλίου του "Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;" και να ρίξετε μια ματιά και στο πιο πρόσφατο βιβλίο του, "Γράψε τη δική σου ιστορία" το οποίο είναι ωραίο και για χριστουγεννιάτικο δώρο!


Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις δράσεις του Νικόλα Σμυρνάκη, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του, όπου θα βρείτε άρθρα του, συνεντεύξεις και δωρεάν καλούδια και να τον ακολουθήσετε στο Instagram, όπου ανεβάζει διάφορα ωραία αποφθέγματα από τα βιβλία του!


Εσείς έχετε διαβάσει κάποιο βιβλίο του Νικόλα Σμυρνάκη;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips