Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Η μαμά διαβάζει: Δυο βιβλία του Ελευθέριου Ελευθεριάδη




Πρόσφατα ολοκλήρωσα δύο από τα τρία βιβλία του Ελευθέριου Ελευθεριάδη, ο οποίος είναι ψυχολόγος και ζει στις Σέρρες. Τα βιβλία του, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εν Πλω, έχουν παρόμοιο περιεχόμενο και ύφος, γι' αυτό και θα έλεγε κανείς ότι αποτελούν σειρά.

Τα βιβλία του Ελευθέριου Ελευθεριάδη για τα οποία θα σας μιλήσω, έχουν τίτλο "Από καρδιάς" και "Πριν νυχτώσει" και αποτελούνται από πολλά αυτοτελή κείμενα, τα οποία πιάνουν περίπου μία σελίδα το καθένα. Αυτό, σε συνδυασμό με το ύφος τους, τα κάνει ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστα, αν και συχνά μου έτυχε να κλείνω το βιβλίο ή να ξαναδιαβάζω ένα κείμενο για να το επεξεργαστώ και να το αποστηθίσω καλύτερα.


Ξέρεις γιατί νιώθεις έτσι; Είναι επειδή ξεχνάς. (...) Ξεχνάς της μάνας σου τα ξενύχτια όλα, τις αγωνίες που πέρασε μαζί σου. (...) Ξεχνάς το γάλα που μοιράστηκες μαζί τους. (...) Και τώρα δεν μιλιέστε με τ' αδέρφια σου και γερνάτε χώρια, για δυο μέτρα γη κληρονομική. (...) Ξέρεις γιατί νιώθεις έτσι; Είναι επειδή ξεχνάς. Αχαριστία. Αν θες, αναθεώρησε. Θυμήσου.
Για τι μιλούν τα κείμενα του; Για ζητήματα μικρά και καθημερινά, όμως πολύ σημαντικά. Γράφει τους προβληματισμούς του σχετικά με διάφορες ανθρώπινες συμπεριφορές και τρόπους σκέψης, τις φιλοσοφεί λιγάκι και μας δίνει τη δική του οπτική πάνω σε κάθε μία, οπτική η οποία είναι ποτισμένη από την ορθόδοξη πίστη μας. Δεν αναφέρει τις πηγές που του δίνουν έμπνευση, αλλά ένας αναγνώστης λίγο διαβασμένος σε θρησκευτικά ζητήματα, θα αναγνωρίσει, για παράδειγμα, εύκολα εκφράσεις του Αγίου Παϊσίου και χωρία της Καινής Διαθήκης.

Έχουμε λοιπόν έναν ψυχολόγο, ο οποίος προβληματίζεται, φιλοσοφεί, γράφει και μάλιστα με λυρισμό. Κατά τη γνώμη μου, ο περίτεχνος λόγος είναι εντονότερος σε κάποια κείμενα του βιβλίου "Πριν νυχτώσει", ειδικά στο πρώτο μισό του βιβλίου και μπορώ να πω ότι προτιμώ τα πιο πεζά του κείμενα, που υπάρχουν από τη μέση του βιβλίου και μετά, καθώς και ολόκληρο το "Από καρδιάς" όπου τα κείμενα είναι σαφώς πιο πεζά. Ο περίτεχνος λόγος συχνά με κουράζει, θέλω να εισπράττω το νόημα με πιο άμεσο τρόπο και αυτό ισχύει για μένα ακόμη και στην ποίηση. Γι' αυτό το λόγο αγαπώ και το Ρίτσο, παρόλο που είναι ποιητής, μας μιλά απλά και to the point (αυτό ταίριαζε με τα περί λυρισμού στην ελληνική γλώσσα :Ρ)


"Να προσέχεις τη Μαρία. Όχι το Μαράκι". (...) Μπερδεύουμε συχνά, τα όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη, με τα όσα ζητά απελπισμένα ο κακομαθημένος μας εαυτός. Αυτό που είναι πραγματικά χρήσιμο και αγαθό, με ό,τι απλά μας προσφέρει ηδονή. (...) "Να προσέχεις τον εαυτό σου, όχι τον εαυτούλη σου".
Επειδή έχω έρθει αρκετά σε επαφή με την ψυχολογία και λόγω επαγγέλματος και λόγω ενδιαφέροντος, γνωρίζω πως οι ψυχολόγοι πρωτίστως ακούν και συνήθως αποφεύγουν να δίνουν συμβουλές (αναλόγως βέβαια και με τη θεωρητική κατεύθυνση που ακολουθούν). Όταν, λοιπόν, βλέπουν ότι κάποιος ασθενής δεν θα βοηθηθεί από συμβουλές, λόγω αμυνών, ανωριμότητας, ουσιών κλπ. πολύ απλά δε δίνουν. Προσπαθούν να κατευθύνουν τον ασθενή να ανακαλύψει μόνος του τη λύση του προβλήματος του.

Έχω, λοιπόν, την αίσθηση, πως όλα αυτά που μας γράφει ο συγγραφέας, είναι όσα θέλει πολύ να πει στους ασθενείς του, αλλά λόγω των παραπάνω συγκυριών δεν μπορεί ή δεν ακούγεται ακόμη κι αν τα πει. Τα βγάζει, λοιπόν, όλα πάνω στο χαρτί, σε όσους είναι έτοιμοι να τα διαβάσουν ή όσους τουλάχιστον συνειδητά το επιθυμούν!


Να έχεις πάθος μέσα σου. Γιατί αυτό το πάθος είναι που σε κρατάει ζωντανό. Να έχεις πάθος για τα πάντα. Για τη σχέση σου. Για τους γύρω σου. Για τη δουλειά, τις ασχολίες, τις υποχρεώσεις ακόμα και για την καλοπέραση σου. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να σαπίζει. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να μαραζώνει.
Τέλος, μου άρεσε ο συνδυασμός θρησκείας-ψυχολογίας. Για μένα είναι ο απόλυτος συνδυασμός και η λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να συναντήσουμε! Η αγάπη μου αυτή φαίνεται και από το γεγονός ότι τα βιβλία που διαβάζω και που βλέπετε στο blog είναι κυρίως θρησκευτικά και αυτοβελτίωσης.

Τα βιβλία "Από καρδιάς" και "Πριν νυχτώσει" είναι δυο όμορφα αναγνώσματα που, αν τα αφήσετε, θα σας βάλουν έναν καλό προβληματισμό και μια καλή ανησυχία στην ψυχή. Είναι ευκολοδιάβαστα και αρκετά οικονομικά. Σας τα προτείνω!


Εσείς έχετε διαβάσει βιβλία του Ελευθέριου Ελευθεριάδη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips