Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Σπιτικά, πεντανόστιμα κριτσίνια με τυρί!



     Μου τη ζητήσατε, σας τη δίνω: η καλύτερη συνταγή για σπιτικά κριτσίνια που έχω φτιάξει ποτέ! Κάθε Σάββατο φτιάχνω μια δόση για να τρώμε μέσα στην εβδομάδα. Τα παιδιά τα μασουλάνε το απόγευμα, μαζί κι εγώ! Είναι τραγανά, κάτι που δεν είναι δεδομένο για σπιτικά κριτσίνια, αφού πολλές συνταγές που έχω δοκιμάσει έχουν την υφή κουλουριού! Είναι πεντανόστιμα και δεν τα βαριόμαστε ποτέ, πράγμα λίγο σπάνιο για την οικογένεια μας!!


     Η αρχική συνταγή είναι από κάποιο τεύχος του περιοδικού Cook Book, προσαρμοσμένη στα γούστα και στις ποσοτικές ανάγκες του σπιτιού!!




Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι για όλα ή μίξη αλεύρων
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 200 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι Δανίας ή άλλο λευκό σκληρό τυρί
  • 8 κ.γ. κέτσαπ
  • 12 κ.γ. νερό
  • 2 κρόκους

Διαδικασία
1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα πλάθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.

3. Τοποθετούμε μια λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου.

4. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμη και το πατάμε με το χέρι μας να ανοίξει τόσο, ώστε να αποκτήσει πάχος λιγότερο από 1 εκ.




5. Με τον κύλινδρο που κόβουμε την πίτσα, χαράζουμε τη ζύμη σχηματίζοντας ραβδάκια, τα οποία είναι πλάτους περίπου 1 εκ. Τα κόβετε όσο κοντά ή μακριά θέλετε! Εγώ κόβω μερικά μικρά για το σαμψωνάκο γιατί τα κουβαλάει σε όλο το σπίτι και έτσι μειώνω τα ψίχουλα που κάνει, κόβω όμως και μακριά για τους υπόλοιπους τρεις μας!

Ενημέρωση 9/10/2016: Η φίλη μας η Κάλλη χρησιμοποίησε φαρίνα και της βγήκαν τέλεια! Διαβάστε εδώ πώς τα έφτιαξε!!


6. Τα απλώνουμε στο ταψί, δε χρειάζεται να κρατήσουμε απόσταση μεγάλη μεταξύ τους γιατί δεν πρόκειται να φουσκώσουν!




7. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Μόλις ψηθούν, τα βγάζουμε με μια σπάτουλα και τα ακουμπάμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν. Έπειτα τα φυλάμε σε αεροστεγές ταπεράκι.




     Σας εγγυώμαι ότι αν τα δοκιμάσετε, δε θα αγοράσετε ξανά κριτσίνια, γιατί τα συγκεκριμένα έχουν τέτοια γεύση και είναι τόσο εύκολα, που θα τα φτιάχνετε συνέχεια! Αυτό συνέβη και μ' εμάς!


Καλή επιτυχία!!

12 σχόλια:

  1. Αυτές τις ημερες εχω πάθει ψύχωση με την κουζίνα. Γλυκά, περίεργα φαγητά και τωρα τα κριτσίνια!! Θα τα κανω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, τι ωραία φάση που περνάς! Δημιουργική!! Όταν τα κάνεις να μου γράψεις τις εντυπώσεις σου!

      Διαγραφή
  2. Στα αγορια μου αρεσει να παιρνουν κριτσινια και στο σχολειο με τυρακι. Θα τα δοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με έβαλες σε πειρασμό!!!Θα τα φτιάξω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έκανα μία δόση ... εχθές ... σήμερα δεν έχουν μείνει! Ε αυτό τα λέει όλα! Κατά την διάρκεια του ψησίματος μύριζε υπέροχα! Ευχαριστούμε για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Κάλλη μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν! Εγώ σήμερα ετοιμάζομαι να τα ξαναφτιάξω!!!

      Διαγραφή
  5. Τι ωραίο και εύκολο σνακ! Και έψαχνα κάτι τέτοιο για τη δουλειά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να σε βολέψει! Παρεμπιπτόντως να σου πω ότι μου αρέσει πολύ το blog σου και συχνά πυκνά μπαίνω και χαζεύω τοπία του κόσμου!!! Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία με τα κριτσίνια!!

      Διαγραφή
  6. βουτυρο μαλακο οταν λες; οχι βιταμ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοώ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά μπορείς να το αντικαταστήσεις και με βούτυρο Soft.

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης: