Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Freezer cooking: Ετοίμασα 15 γεύματα για 15 εβδομάδες!


Το καλοκαίρι, που το πρόγραμμα της οικογένειας μας είναι πιο χαλαρό καθώς δεν έχουμε σχολεία και δεν δουλεύω κι εγώ, προσπαθώ, εκτός από το να ξεκουράζομαι που το έχω μεγάλη ανάγκη, να κάνω ό,τι μπορώ για να προετοιμαστώ για την επόμενη σχολική χρονιά, ώστε αυτή να κυλήσει πιο ήρεμα, ομαλά και αναίμακτα!

Ένας από τους τρόπους που το κάνω αυτό είναι το freezer cooking. Τι είναι αυτό; Ουσιαστικά προετοιμάζεις κάποια γεύματα, είτε μέχρις ενός σημείου, είτε μαγειρεμένα και ολοκληρωμένα και τα αποθηκεύεις στην κατάψυξη, ώστε να τα έχεις εύκαιρα σε μια ώρα ανάγκης ή σε μια μέρα που δεν θες ή δεν μπορείς να μαγειρέψεις.

 

  

 Ο πάγκος μου όταν είμαι σε freezer cooking mode! Συνήθως όμως τα φτιάχνω σταδιακά και όχι όλα μαζί όπως εδώ! 

 

Τα οφέλη του freezer cooking, ειδικά αν το κάνεις μαζικά για πολλά φαγητά, είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ!

  • Μειώνεται ο χρόνος που αφιερώνεις σε μαγείρεμα μέσα στην εβδομάδα.
  • Δε βγάζεις και δεν πλένεις εκατό φορές κατσαρόλες και σκεύη. Κάνεις τη μεγάλη ατσαλιά μια φορά.
  • Αντί να πετάξεις ένα φαγητό ή ένα υλικό, δημιουργείς ένα νέο μελλοντικό γεύμα με αυτό, κάνοντας έτσι οικονομία και μειώνοντας τη σπατάλη του φαγητού.
  • Κάνεις πιο εύκολες τις δύσκολες μέρες σου, κατά τις οποίες δεν θα έχεις προλάβει να μαγειρέψεις, θα έχεις πολλές δουλειές, θα είσαι άρρωστη, θα λείπεις ή απλά δεν θα έχεις διάθεση για μαγείρεμα. Ο προγραμματισμός και η προετοιμασία μπορεί να φαίνεται κάτι βαρετό και άχρηστο, αλλά τελικά σου επιτρέπει να είσαι πιο αυθόρμητος, χωρίς παράλληλα να γκρεμίζεται το σύμπαν όταν το κάνεις!

 
 Πέρυσι, λοιπόν, αποφάσισα να ετοιμάσω 15 γεύματα για να αξιοποιήσω ένα για κάθε εβδομάδα του πρώτου σχολικού τριμήνου, από Σεπτέμβρη έως Δεκέμβρη. Το να γλιτώσω ένα μαγείρεμα την εβδομάδα, ενώ παράλληλα θα φάμε κάτι σπιτικό και δεν θα χρειαστεί να σπαταλήσουμε χρήματα σε ντιλίβερι, είναι μεγάλη υπόθεση, ειδικά αν δουλεύεις! Πάμε να σας δείξω τι γεύματα και σνακ ετοίμασα!
 
 

Σημ. 1. Πολύ σημαντικό είναι, πριν αποθηκεύσετε τα γεύματα στην κατάψυξη, να γράφετε πάντα πάνω στη συσκευασία τι έχετε μέσα και πότε το φτιάξατε!

Σημ 2. Όταν σας γράφω δόσεις, εννοώ μια λαμαρίνα. Συνήθως αυτό είναι αρκετό για να φάμε όλη η οικογένεια για μια μέρα, αλλά στα μπιφτέκια τρώμε μια μεγάλη λαμαρίνα σε 2 μέρες και στα κουλούρια η δόση κρατάει για να τρώμε όλοι από ένα για 4 μέρες.


1. Κουλούρια Θεσσαλονίκης (2 δόσεις)

 

Έφτιαξα τη συνταγή του Άκη. Το κουλούρι είναι ωραίο σνακ αλλά μπαγιατεύει αμέσως. Έτσι, όσο ήταν ακόμη χλιαρά, τα στοίβαξα με λαδόκολλα ανάμεσά τους και τα έβαλα σε ζιπ και στην κατάψυξη.

 

 

Κάθε πρωί, βγάζεις ένα και το τοποθετείς στην τσάντα του παιδιού ή τη δική σου σε χάρτινο σακουλάκι. Σε 1-2 ώρες έχει ξεπαγώσει και είναι σαν φρέσκο!

 

2. Τυροπιτάκια και λουκανικοπιτάκια (1 δόση)

 

 

Χρησιμοποιώ πάντα αυτή τη συνταγή και βγαίνουν λες και τρως μπαμπάκι!!! Έφτιαξα 2 δόσεις, μια τη φάγαμε επί τόπου και την άλλη, άψητη, την άπλωσα σε λαδόκολλα σε δίσκο και την έβαλα στην κατάψυξη. Μπορείς να τα ψήσεις έπειτα απευθείας από την κατάψυξη, αλλά θα σου βγουν λίγο πιο σκληρά από το κανονικό. Αυτό γιατί μέρος της μαγιάς καταστρέφεται ή δεν προλαβαίνει να ενεργοποιηθεί ξανά. 

 

 Αυτά που θα φαγωθούν επί τόπου.

 

Αν θες να είναι πιο μαλακά, μπορείς α) να τα τοποθετήσεις στη κατάψυξη ψημένα και να τα βγάλεις σε θερμοκρασία δωματίου 1-2 ώρες πριν τα καταναλώσετε ή 2) να τα τοποθετήσεις στη κατάψυξη άψητα και να τους δώσεις 1 ώρα εκτός κατάψυξης πριν τα ψήσεις, για να ενεργοποιηθεί η μαγιά ή 3) να τα τοποθετήσεις στη κατάψυξη μισοψημένα και να τα βάλεις απευθείας από την κατάψυξη στο φούρνο για να ολοκληρώσεις το ψήσιμο (νομίζω αυτό είναι που κάνουν και οι εταιρείες με τις κατεψυγμένες πίτσες κλπ.)

 

Αυτά που θα φαγωθούν μελλοντικά.

 


3. Τορτίγιες με αυγά και περισσεύματα από κοτόπουλο (2 δόσεις)

Έφτιαξα μια δόση με πεντανόστιμο μαγειρεμένο κοτόπουλο που δεν φαγώθηκε και μια με αυγά που έληγαν!

Τις τορτίγιες τις γεμίζω, τις λυγίγω με λαδόκολλα, τις τοποθετώ σε σακούλα ζιπ και όποτε θέλω, βγάζω μερικές και τις ψήνω στο φούρνο για 30-40' καλυμμένες με τη λαδόκολλα. 


 

 

Σε αυτή την ανάρτηση σας γράφω ακριβώς πώς τις φτιάχνω!


4. Τυροπιτάκια κουρού (1 δόση)

Χρησιμοποιώ παλιά συνταγή από περιοδικό, καλή ιδέα να σας την ανεβάσω κάποια στιγμή! Μέχρι τότε, μπορείτε να αναζητήσετε κάποια που σας γεμίζει το μάτι στο διαδίκτυο, έχει άπειρες!  Η ζύμη παίρνει γιαούρτι οπότε αξιοποιείς και το γιαούρτι που ίσως λήγει!




 

5. Πενιρλί (2 δόσεις)

Με αυτή τη χρυσή συνταγή φτιάχνω πάντα τα πενιρλί μας! Μια δόση στο φούρνο και μια για αποθήκευση!


 
 
Ετοιμασία, κατάψυξη σε δίσκο, μόλις παγώσουν τα χώνω σε σακούλα ζιπ και έτοιμη! 




 

Και από πιο παλιά!


 

6. Pancakes με μπανάνα (2 δόσεις)

  

 

Χρησιμοποιώ αυτή τη συνταγή, αλλά τετραπλασιαμένη. Όταν βλέπω ότι δεν θα τσουλήσουν πολύ (λόγω π.χ. γαστρεντερίτιδας ή επειδή έχω φτιάξει και άλλο γλυκό σνακ το οποίο τραβάει περισσότερο), τις στοιβάζω με λαδόκολλα ανάμεσα και τις βάζω (το μάθατε πια!) σε σακούλες ζιπ στην κατάψυξη! Όταν θέλουμε να φάμε, ανάβω του φόυρνο και πετάω μερικές μέσα για να ζεσταθούν! Βγαίνουν σαν φρέσκες!



 

 

 

Παλιότερα είχα χρησιμοποιήσει για κατάψυξη και αυτή τη συνταγή με ξινόγαλα, το οποίο είναι το μυστικό για τα πιο αφράτα pancakes!!


 

7. Στριφτά τυρόψωμα (1 δόση)

Συνταγή επίσης από το τεφτέρι μου! Τις βάζω στην κατάψυξη με τον ίδιο τρόπου που βάζω και τα πενιρλί.


 

Ξέχασα να τα βγάλω φώτο τη σακούλα, οπότε σας ανεβάζω μια προσπέρσινη!

 

8. Μπιφτέκια μοσχαρίσια (2 δόσεις)

Συνταγή του Άκη και εδώ! Πλάθω, τοποθετώ σε δίσκο με λαδόκολλα, καταψύχω και έπειτα γεμίζω σακούλα ζιπ!



9. Κιμάς (2 δόσεις, κάθε δόση για να φάμε 2 μέρες μακαρόνια με κιμά)

Απλά μαγειρεύω τον κιμά και όταν κρυώσει, γεμίζω σακουλάκια ζιπ! Τα κάνω πλακουτσά, έτσι ώστε αφενός να στοιβάζονται ωραία και να μην πιάνουν χώρο, αφετέρου επειδή έτσι ξεπαγώνουν πολύ πιο γρήγορα!



Θα μου πείτε: Πού τα χωράς όλα αυτά τα σακουλάκια με τα φαγητά στην κατάψυξη; Θα σας πω: Έχω ειδικό κάθετο καταψύκτη γι' αυτή τη δουλειά!



Αλλά και παλιότερα που δεν είχα, κατάφερνα να βάλω έστω και λίγα πράγματα στην κατάψυξη για να κάνω οικονομία και τη ζωή μου πιο εύκολη!

 

Εσείς χρησιμοποιείτε την κατάψυξη; 
Έχετε κάποια αλάνθαστη συνταγή για freezer cooking;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips