Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Freezer cooking: Φτιάχνουμε τορτίγιες με περισσεύματα!

 

Freezer cooking: Φτιάχνουμε τορτίγιες με περισσεύματα!


Το να πετάω υλικά είναι μια ήττα που δύσκολα τη δέχομαι στο σπίτι μας. Προσπαθώ πάντα να αξιοποιώ ό,τι πάει να χαλάσει ή να λήξει και να φτιάχνω πράγματα που θα φαγωθούν, στο παρόν ή στον μέλλον!

Σε αυτό το παιχνίδι έχω δύο δυνατούς συμμάχους: τον καταψύκτη και τις τορτίγιες! Σε αυτή την ανάρτηση σας γράφω πώς να σώσετε το μαγειρεμένο κρέας, τα αυγά, τα τυριά και τα λαχανικά σας, πριν αυτά πάψουν να είναι βρώσιμα!

Στο τέλος της ανάρτησης, σας έχω και κάποιες παραλλαγές υλικών, αναλόγως του τι έχετε διαθέσιμο στην κουζίνα! Δε χρειάζεται να αγοράσετε ένα σωρό πράγματα για να τις φτιάξετε, το θέμα είναι να σας βοηθήσουν να κάνετε οικονομία και να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε ήδη!

Να σας πω ότι δεν είμαι ειδική στο θέμα της κατάψυξης, είμαι αρχάρια και το εξερευνώ πολύ δειλά, διότι στο θέμα του φαγητού αποφεύγω τα ρίσκα! Δεν είναι ότι είμαι μόνη μου και αν δεν πετύχει κάτι δεν θα φάω εγώ, είναι και άλλα 4 άτομα πίσω μου με τα γούστα και τις ιδιοτροπίες τους και ξέρω πως αν κάτι δε μου βγει καλό, τα παιδιά μου θα μείνουν νηστικά (ο άντρας μου είναι αρκετά μεγάλος ώστε να φτιάξει δυο τοστ και να βγει αλώβητος από το πείραμα μου). Γι' αυτό το λόγο μοιράζομαι μαζί σας μόνο ό,τι έχω δοκιμάσει και όχι θεωρίες, διότι οι θεωρίες μπορεί στην πράξη να αποδειχθούν λάθος!

 

Υλικά που χρησιμοποίησα
  • Κιμά μαγειρεμένο
  • Tortillas μεγάλες
  • Κίτρινα τυριά που έληγαν
  • Αυγά που έληγαν
  • Λουκάνικο βραστό
  • Philadelphia
  • Καραμελωμένα λαχανικά, όπως κρεμμύδι, πιπεριά και καρότο
  • Προαιρετικά μυρωδικά, όπως θυμάρι

 

 

 

Προετοιμασία

Ψήνουμε την ομελέτα κανονικά (εγώ εδώ την έκανα scrambled, δηλαδή την ανακάτευα συνεχώς και έγινε γρομπαλάκια!). Πριν ρίξω τα αυγά στο τηγάνι, τσιγάρισα και λίγο λουκάνικο. Μας αρέσει πολύ το λουκάνικο στην ομελέτα!

Ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα λαχανικά. Εγώ χρησιμοποιώ τη συνταγή του Άκη για καραμελωμένα κρεμμύδια και προσθέτω απλά κι άλλα λαχανικά. Δεν ξέρω αν κάνω καλά, αλλά πάντως αυτό κάνω! Θα χρειαστείτε επίσης λάδι, λίγο βούτυρο, ζάχαρη και βαλσάμικο. Υπάρχουν πολλές ακόμη παρόμοιες συνταγές στο διαδίκτυο, αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό!


Πώς τις συναρμολογούμε

Αρχικά, έχουμε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε συγκεντρωμένα δίπλα μας. Προσέχουμε όσα υλικά τσιγαρίσαμε, να έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά η τορτίγια μας ίσως μουλιάσει και σκιστεί! 
 
Χωρίζουμε νοητικά ή φυσικά τα υλικά μας σε τόσα μέρη, όσες είναι και οι τορτίγιες, λογικά σε 6 ή 8. Ο κιμάς μου κυριολεκτικά χωριζόταν σε μέρη!


 
 
 Αρχίζουμε με το Φιλαδέλφια, απλώνοντας το στην τορτίγια, αλλά όχι ως τις άκρες, γιατί είναι πιθανό στο ψήσιμο να μαλακώσει και να βγει έξω.
 
 
 
 
Προσθέτουμε τον κιμά, την ομελέτα, τα λαχανικά, τα μυρωδικά και τέλος το κίτρινο τυρί.



 

Πώς τις διπλώνουμε

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διπλώσεις μια τορτίγια. Εδώ σας δείχνω ποιούς έχω χρησιμοποιήσει εγώ. Περισσότερους μπορείτε να δείτε εδώ.


Σαν ρολό

Απλά ρολάρετε την τορτίγια και είναι έτοιμη. 


 

Σαν τσεπούλα

Διπλώνετε τη μια άκρη της τορτίγιας μέχρι τη μέση.


 

Έπειτα, διπλώνετε λίγο προς τα μέσα τις πλαϊνές άκρες (στη φώτο μου ξέφυγε η μια άκρη που δίπλωσα από πάνω).


 

Τέλος, κλείνετε την τσεπούλα με την τελευταία άκρη.


 
 
Έτοιμες!
 

 


Σαν κρέπα

Κόβετε την τορτίγια από τη μέση έως τη μία της άκρη.


 

Διπλώνετε την άκρη που κόψατε.


 

Ξαναδιπλώνετε τη διπλωμένη άκρη. Τώρα έχετε τη μισή τορτίγια διπλωμένη.


 

Διπλώνετε και το τελευταίο κομμάτι και είστε έτοιμοι (να κάτι που δεν φωτογράφησα!) 

 

Σε αυτό το σημείο μπορείτε απλά να τις ψήσετε και να τις σερβίρετε για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, μεταμεσονύκτιο! Αλλά αν θέλετε, μπορείτε να τις καταψύξετε για άλλη μέρα.


Πώς τις καταψύχουμε

Τυλίγουμε τις τορτίγιες με λαδόκολλα, την καθεμία ξεχωριστά και τις τοποθετούμε σε σακούλα που κλείνει με ζιπ, προσπαθώντας να βγάλουμε όσο περισσότερο αέρα μπορούμε από μέσα. Πριν χρησιμοποιήσουμε το σακουλάκι, αναγράφουμε πάνω τι περιέχουν οι τορτίγιες, καθώς και πότε τις φτιάξαμε. Μπορείτε με ασφάλεια να τις καταναλώσετε μέσα στους επόμενους 2 μήνες.

 

 
 

 

 

Πώς τις ξαναζεσταίνουμε

Στο φούρνο ή την τοστιέρα:

Ξετυλίγουμε, τοποθετούμε στο ταψί ή το φούρνο και ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς, για 20 λεπτά ή και παραπάνω, ανάλογα το φούρνο σας, μέχρι να ζεσταθούν μέχρι μέσα και να πάρουν λίγο χρώμα εξωτερικά. 


 

 

Στο φούρνο μικροκυμάτων (δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά το έχω διαβάσει):

Ξετυλίγουμε και τοποθετούμε στο φουρνάκι με τις άκρες προς τα κάτω. Ζεσταίνουμε για 2-4 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν μέχρι μέσα.

 

Σε θερμοκρασία δωματίου

Το τέλειο με τις τορτίγιες είναι ότι μπορείτε να τις βγάλετε από την κατάψυξη το πρωί, να τις πάρετε μαζί σας στο σχολείο, την εκδρομή ή τη δουλειά και σε μια ώρα να έχετε έτοιμο φαγητό! Δεν είναι το ίδιο με το ζεστό, μέσα στο οποίο έχουν λιώσει τα τυριά, αλλά σκεφτείτε το σαν ένα κρύο σάντουιτς! 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!! Εννοείται πως δεν ξαναπαγώνουμε ένα γεύμα που έχουμε ήδη ξεπαγώσει μια φορά!!!

 

Παραλλαγές

  • Αντί για Philadelphia, μπορείτε να βάλετε άλλο τυρί αλοιφή ή κάποια σώς, όπως μαγιονέζα (αυτήν κατά προτίμηση μετά την απόψυξη), bbq, κέτσαπ, μουστάρδα, πέστο ή χούμους. Ακόμη και γιαούρτι, αλλά όχι αν θέλετε να τις καταψύξετε, διότι στην κατάψυξη το γιαούρτι χάνει την κρεμώδη υφή του και "κόβει", χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταψυχθεί μόνο του και να χρησιμοποιήθει σε smoothies για παράδειγμα. Δεν είναι επικίνδυνο, απλά χάνει την υφή του. Αλλά αυτές είναι ιστορίες για άλλη ανάρτηση!!!

  • Γενικά, είναι καλό να έχει μέσα κάτι ζουμερό με αρκετά λιπαρά, για να έχει πιο ευχάριστη αίσθηση στο στόμα όταν ψηθεί. Προτιμήστε, όμως, τυριά και αλείμματα με πλήρη λιπαρά, διότι διατηρούν καλύτερη υφή από τα χαμηλών λιπαρών.
     
  • Αντί για κιμά, μπορείτε να προσθέσετε μαγειρεμένο κοτόπουλο, λουκάνικο, γαλοπούλα, τόνο ή σολομό. Μπορείτε, όμως και να παραλείψετε τελείως το κρέας και το ψάρι.
     
  • Αντί για τριμμένο κίτρινο τυρί, μπορείτε να βάλετε τυρί σε φέτες, φέτα ή και καθόλου τυρί.
     
  • Από λαχανικά, μπορείτε να βάλετε τριμμένο καρότο, πιπεριά πράσινη και κόκκινη, ντοματίνια κομμένα (για να βγάλουν τους χυμούς τους), κρεμμύδια, σπανάκι, όλα τσιγαρισμένα ή καραμελωμένα. Οι ελιές μπαίνουν ωμές χωρίς πρόβλημα. Αν δεν θέλετε να τα καραμελώσετε, μπορείτε απλά να τα τσιγαρίσετε, να τα ψήσετε στο φούρνο ή να τα βράσετε μέχρι να μαλακώσουν.
     
  • Τα βραστά αυγά δεν καταψύχονται με τόσο μεγάλη επιτυχία όσο η ομελέτα. Ωστόσο, μπορείτε να τα προσθέσετε μετά την απόψυξη.


 Από μια άλλη φορά που ήθελα να σώσω μερικά αυγά!
 

Πολλές πληροφορίες σχετικά με τις τορτίγιες και τον τρόπο που καταψύχονται μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ακόμη, σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να αναζητήσετε οποιοδήποτε συστατικό στα αγγλικά και να διαβάσετε αν και πώς μπορεί να καταψυχθεί. Πολύ χρήσιμο έτσι;



Ελπίζω να σας βοήθησα να σώσετε μερικά υλικά, να ετοιμάσετε κάτι βρώσιμο για μελλοντική κατανάλωση και διευκόλυνση και να κάνετε λίγη οικονομία στην κουζίνα!

 

Καλή επιτυχία!!! 


2 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ανάρτηση και χρήσιμη! Κάτι παρόμοιο με τορτίγιες και με υλικά που έληγαν το έκανα πριν καιρό. Τις έψησα στην τοστιέρα! Γενικά δεν είναι εποχές να πετάμε φαγητό, μπορούμε εύκολα να σκεφτούμε διάφορες ιδέες στο μαγείρεμα.
    Καλό Σεπτέμβρη να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που τη βρήκες χρήσιμη Μαρία! Ωραία λύση μας δίνει και η τοστιέρα!! Καλό Σεπτέμβρη!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips