Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Παιδικά βιβλία που διαβάσαμε από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά

 

 

Καλό μήνα φίλοι μου με νέα βιβλιοπαρουσίαση! Σας γράφω για 4 βιβλία που διαβάσαμε τελευταία με τα παιδιά από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά!

 

Τα πρώτα μου βήματα στην εκκλησία

 

Το βιβλίο αυτό πρωτοήρθε στα χέρια μας σε μια παλιότερη έκδοση, με σελίδες που ξεδιπλώνουν. Μας το είχε δώσει μια μανούλα που τα παιδάκια της είχαν μεγαλώσει, εγώ τότε τα είχα πολύ μικρά. Επομένως το διαβάζουμε χρόνια στο σπίτι μας!

 

 

Με το βιβλίο αυτό εισάγεται το μικρό παιδάκι στα πολύ θεμελιώδη στοιχεία της εκκλησίας: την καμπάνα, το ναό, το κερί, τις εικόνες, τη μορφή του ιερέα και τον τρόπο που κάνουμε το σταυρό μας. Είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος, γεγονός που το καθιστά εύκολο να διαβαστεί από μικρά χεράκια, έχει χοντρές χαρτονένιες σελίδες για να αντέχει στο χρόνο και στρογγυλεμένες γωνίες για μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και αντίσταση στις φθορές. Το οπισθόφυλλο προτείνει πως είναι κατάλληλο για ηλικίες από 3 ετών, αλλά θεωρώ ότι μπορεί να διαβαστεί και σε πιο μικρά παιδάκια, ειδικά αν χρωματίσουμε τη φωνή μας, αφού στις περισσότερες σελίδες υπάρχουν ερωταπαντήσεις (π.χ. "Πώς κάνει η καμπάνα; Ντιν νταν!").

 

 

Το κείμενο είναι της Δήμητρας Καραϊσαρίδου, ενώ τη γλυκιά εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η Αγγελική Δελεχά. Από τα βασικά θρησκευτικά παιδικά βιβλία για να ξεκινήσετε να χτίζετε την ορθόδοξη παιδική βιβλιοθήκη!


Το καράβι της Ελπίδας

 

Μια όμορφη ιστορία της Μυρσίνης Βιγγοπούλου, σχετικά με την πονεμένη μας Κύπρο, αλλά και με τόσα άλλα θέματα!

Η ιστορίας μα έχει ως κεντρικό ήρωα τον Γιάννη, ή Τεμπελο-Γιάννη για τους συγχωριανούς του. Οι γονείς του Γιάννη έχουν ένα μαγειρείο στο λιμάνι, στο οποίο συνηθίζουν να τρώνε οι περαστικοί ταξιδιώτες και οι ναύτες. Η σπεσιαλιτέ της μητέρας του είναι το στιφάδο και η καημένη κάθε βράδυ μένει ξύπνια για να καθαρίζει κρεμμύδια. Πού εργατικότητα για να τη βοηθήσει ο Τεμπελο-Γιάννης! Αυτό όμως, το γεγονός, γίνεται αφορμή να ντροπιαστεί το παιδί και με το φιλότιμο που έχει, να αλλάξει τη στάση του και να ριχτεί στη δουλειά. Τέρμα η τεμπελιά, εργασία και χαρά!

 

 

Το μαγειρείο γίνεται η αφορμή να γνωρίσει δυο φοιτητές, τους οποίους φροντίζει ιδιαίτερα κι εκείνοι για να τον ευχαριστήσουν, του χαρίζουν κρεμμύδια... τεράστια κρεμμύδια, με λίγα από τα οποία μπορείς να φτιάξεις πολύ, πολύ στιφάδο! Καταλαβαίνει πως αυτό είναι το συστατικό-κλειδί για να σταματήσει πια η μητέρα του να ξενυχτάει καθαρίζοντας! Μια εξαιρετική θέση εργασίας που περιλαμβάνει διαγωνισμό μαγειρικής, τον αναγκάζει να ταξιδέψει στην πατρίδα των παιδιών, όπου φυτρώνουν αυτά τα περίεργα κρεμμύδια: στην Κύπρο! Μαθαίνει, όμως, για ένα τρομερό θηρίο που ζει εκεί και βασανίζει τους κατοίκους και αποφασίζει να βάλει τα δυνατά του για να το νικήσει! Έτσι, ξεκινάει να γυρίσει τον κόσμο με το καράβι της Ελπίδας, ζητώντας βοήθεια από όλες τις χώρες, για να διώξουν το θηρίο της Κύπρου, γιατί πρέπει όλες να συμφωνήσουν ώστε το θηρίο να φύγει!

 

 

Το βιβλίο ήταν πολύ ενδιαφέρον για τα παιδιά και κάθε βράδυ ανυπομονούσαν να συνεχίσουμε το διάβασμα παρακάτω. Στάθηκε αφορμή για να συζητήσουμε σχετικά με την κατοχή της Κύπρου, την εργατικότητα και τις σπουδές. Την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η Σέιλα Κωνσταντίνου. Θεωρώ πως η έκταση του κειμένου και το λεξιλόγιο το καθιστούν κατάλληλο για παιδιά δευτέρας δημοτικού και πάνω. Τα δικά μου το χειμώνα ήταν δευτέρα και τετάρτη και μπόρεσαν με άνεση να το παρακολουθήσουν.

 

Ήταν κάποτε παιδιά: Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

 
 
Ξεκίνησα να διαβάζω διδαχές του Αγίου Παϊσίου όταν ήμουν γύρω στα 24. Παρόλα αυτά, με καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό ως προς την πνευματική θεώρηση της καθημερινότητας και τη συζυγία. Ήθελα κι εγώ, λοιπόν, με τη σειρά μου, να δώσω στα παιδιά μας αντίστοιχα ερεθίσματα, ξεκινώντας και από πιο μικρή ηλικία, εφόσον υπάρχει πλέον αυτή η δυνατότητα που δεν υπήρχε στη δική μου γενιά. Η σειρά Ήταν κάποτε παιδιά εισάγει τα παιδιά στους βίους αγίων που αγαπάμε και ευλαβούμαστε πολύ, βλέποντας τη ζωή μέσα από τα παιδικά τους μάτια. Εδώ σας έχω παρουσιάσει άλλο ένα βιβλίο της σειράς, σχετικά με τον π. Επιφάνειο.
 

 

Στο βιβλίο του Αγίου Παϊσίου, διαβάζουμε μια αξιοθαύμαστη ιστορία που σκιαγραφεί το χαρακτήρα του αγίου ως παιδί αλλά και την ολόθερμη πίστη του. Η ιστορία είναι σχετική με κάποιον φίλο του αδερφού του, ο οποίος προσπάθησε να πείσει τον τότε Αρσένιο πως ο Θεός δεν υπάρχει και πως ο Χριστός ήταν απλώς ένα ιστορικό πρόσωπο. Το τι έγινε μετά αξίζει να το διαβάσετε! Εγώ γνώριζα την ιστορία από άλλα βιβλία με διδαχές του και χάρηκα που είχαν και τα παιδιά την ευκαιρία να τη μάθουν!

 

 

Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχουν, ακόμη, χαριτωμένες ιστορίες με θαύματα και περιστατικά τα οποία ξετρελαίνουν τα παιδιά, όπως αυτό που ζήτησε από τις αρκούδες να μπαίνουν στο μοναστήρι από την πίσω είσοδο, για να μην τρομάζουν τους επισκέπτες! Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Άννα Ιακώβου και εικονογράφος η Χριστίνα Παπαθέου-Δουληγέρη.

 

Η Σοφία και οι τρεις ατρόμητες κόρες της 

 

Το βιβλίο αυτό αφηγείται τη ζωή και το μαρτύριο της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της, Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης. Αυτό που μου άρεσε είναι ότι παρουσιάζει τις μικρές αγίες σαν φυσιολογικά παιδιά και όχι σαν απόκοσμες μορφές, μακριά από την ανθρώπινη φύση. Η μικρή Αγάπη βιάζεται να πει όσα ξέρει, ενώ η μεγάλη αδερφή Ελπίδα κάνει τη δασκάλα στις μικρότερες!

 

 

Και αυτό το βιβλίο κράτησε πολύ το ενδιαφέρον των παιδιών. Ειδικά στο σημείο που η Αγία Σοφία συνομιλεί με τον αυτοκράτορα, ο οποίος προσπαθεί να την πείσει να αλλαξοπιστήσει, ο σαμψωνάκος ξεσηκώθηκε δίνοντας τις δικές του (όχι και τόσο ευγενικές) απαντήσεις στα προστάγματα του αυτοκράτορα!


 

 

Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Κατερίνα Μουρίκη και την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η Πέγκυ Φούρκα. Ηλικιακά, νομίζω πως ταιριάζει σε παιδιά μεσαίων τάξεων του δημοτικού και πάνω, καθώς το κείμενο είναι εκτενές και σχετικά απαιτητικό για μικρότερες ηλικίες.


Εσείς έχετε διαβάσει κάποιο από τα βιβλία;
Καλές αναγνώσεις!!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips